Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

asentra in hormon prolaktin

Default avatar

lalaaaaa

Pozdravljeni,

Že eno leto jemljem tablete Asentra, ki mi zelo pomagajo. Vendar pa na žalost slabo vplivajo na moj menstrualni ciklus (zaradi snovi, ki povečuje hormon prolaktin). Menstruacija je neredna, kdaj zamuja 10 dni, spet kdaj 10 dni prehiteva. Zaradi jemanja Asentre pa imam 14 dni pred menstruacijo hudo boleče dojke. Zanima me ali obstaja kakšno podobno zdravilo, ki nima teh stranskih učinkov.

Pa še to: ali povišan hormon prolaktin vpliva na nastanek raka materničnega vratu?

Najlepša hvala za odgovor.
Default avatar

A. Winkler

Paciuenti so različno občutljivi na povečane vrednosti prolaktina. Nekateri kljub izmerjenim višjim vrednostim nimajo nobenih kliničnih znakov. Merjenje vrednosti pri pacientih na psihiatričnem zdravljenju je rutinsko šele v zadnjih letih in še to pri tistih, ki jemljejo antipsihotike. Antidepresive zanemarjamo. Torej, kakšne so dolgoročne posledice govorijo bolj ali manj hipoteze. Vsekakor pa naj bi bila povečana nevarnost osteoporoze. Kako je z rakom na materničnem vratu ne vem. Lahko, da se motim, vendar je povečano tveganje za nastanek raka dojke. To ne pomeni, da ga povzroča - le tveganje za nastanek je povečano.

Kakorkoli, nivo prolaktina naj vam zdravnik kontrolira. Posvetujte se tudi glede zdravil v povezavi s povišanimi vrednostmi.

lp
Aleksandra Winkler, spec. psihiatrije