Med.Over.Net

Hujšanje

Odgovarjajo: Sebastijan Nemanič, fitnes trener FZS • Mirjana Frankovič, specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

Spremeniti svoj življenjski slog, odnos do telesa, svoje navade v prehranjevanju in najti pravo mero telesnih dejavnosti ni preprosto, a prednosti za zdravje in psihično počutje so lahko velike. V oporo so izkušnje drugih in strokovni nasveti.

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS

sebastijan - osebni trener

Mirjana Frankovič , specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

Prenehanje kajenja in kilogrami

Default avatar

Ksusha

Kot dekle sem bila precej debelušna, tako, da sem vso svojo mladost preštevala kalorije in skušala shujšati. To mi je brez kakršnekoli diete uspelo, ko sem začela kaditi. Kadila sem potem do svojega 53 leta in ves čas imela skoraj idealno težo, kar mi je zelo, zelo veliko pomenilo. Lani marca mi je uspelo prenehati kaditi, ne da bi bila zaradi tega živčna ali bolj ješča. Klub temu sem in še vedno pridobivam po cca pol kilograma na mesec. Jem manj in bolj zdravo kot sem včasih, hodim in tečem pa več. Do sedaj sem edino pri Montignacu prebrala, da nikotin pospešuje presnovo. Pri meni jo je očitno zelo, res pa je, da sem tudi kadila zelo - škatlo in pol na dan. Lepo prosim za vaše izkušnje oz. nasvet, kako zaustaviti pridobivanje teže oziroma shujšati. Kakorkoli sem vesela, da sem se znebila cigaret, se zaradi viška kilogramov zelo slabo počutim v svoji koži.
Default avatar

Biba3

Pred precej leti sem tudi jaz prenehala s kajenjem in nato v pol leta pridobila cca 7 kg. Da, nikotin pospešuje presnovo, to je del razloga za večanje teže po prenehanju. Drugi del razloga pa je po mojem mnenju ta, da sem takrat, ko je bilo hudo, da bi šla kar v koš brskat za "čiki", raje nekaj malega pojedla - pa se je to "nekaj malega" čez dan pač nabralo.

Žal smo nekateri v takih letih, ko se že sicer zmanjša potreba organizma po hrani, jemo normalno, kot vse življenje, pa se vendarle začnemo rediti. Če k temu dodamo še prenehanje kajenja, pa je seveda problem nabiranja kil dvojen.

Od ostalih boš gotovo dobila primerne nasvete za prehrano in gibanje (ali pa jih boš našla na forumu v dosedanjih temah), dodati sem želela le še to, da se v naših letih zmanjša potreba organizma kar se tiče vnosa kalorij in moramo tudi to upoštevati.
Default avatar

PIKA5

jaz sem nehala kadit pred letom in pol. v 3-4 mesecih sem se zredila za 10 kg in potem v naslednijh pol leta še cca8 kg. v prvih mesecih sem pojedla enormne količine čokolade, napolitank in osalega sladkega, zato vem,zakaj sem se zredila. zdaj se že od janurja nekaj trudim pa mi nič ne rata. najbolj sem jezna, ko se jaz trudim nekaj telovadit, gledam da jem količinsko manj in maj redilno, izogibam se sladkemu medtem ko, moja sodelavka (ima približno isto kg), pa ne telovadi, poje veliko več od mene, vsaj v službi, ko gremo skupaj po malico in vidim kaj vse ona kupi in potem skupaj pojemo. in jaz nisem shujšala niti kg, ona se pa nič ne zredi in to traja že pol leta. čist sem obupala. nimam več volje do gibanja, niti do odrekanja pri hrani.povrhu vsega pa še shujša za ene 2 kg, če kakšen teden za večerjo bolj malo je!!!!halo! kaj pa jaz, ki se trudim in nič ne shujšam, pa od 18 ure ne jem nič!!! najbolj da se sprijaznim da bom debela, moj itm je 30. včasih me kar prime, da bi zaradi tega začela spet kadit. v družbo ravno zaradi mojih kil ne hodim več, tudi nove obleke se mi ne da kupovat, ko vse izgledajo kot vreča za krompir. opupana do konca,

lp
Default avatar

Anjasanja

Draga Ksusha, nekje sem prebrala zakaj se vsi kadilci zredimo ko prenehamo s kajenjem. Nimam v mislih tolazenja s hrano, v telesu se dogaja vse zivo. Ne spomnim se tocne "znanstvene razlage" lahko pa ti povzamem na primeru sveze in prekajene klobase :o) ... Torej, a ves kaksna zgleda klobasa preden jo das v dim ... cisto lepa in sveza je. Roza barve, cvrsta in polna. Ko jo prekadis postane suha, zgubana in trda. Vidis, to je to. Tvoje telo je bilo v casu kajenja prekajeno in presuseno. Ko si s kajenjem prenehala, se celice v telesu regenerirajo in nase vlecejo vlago. Telo postaja "bolj sveze". Enako je s kozo. Ponovno se bolj prekrvavi, postane roznata in celo pomladi se.
Torej, nikar ne zacni kaditi, saj se telo po priblizno enem letu vrne v prejsnje delovanje in menda (to sem tudi prebrala), se po priblizno enem letu zacne "normalizirati" in visek kil izgine sam od sebe. Seveda ne tisti visek, ki smo ga pojedli, ampak tisti visek, ki si ga telo "izbori samo".
Upam, da si me razumela. Drugace pa malce pobrskaj po internetu in vse zivo pise o tem kako telo reagira na to ko prenehamo kaditi.
Srecno Ksusha, a ni fajn ko smo nekadilci :o)
Default avatar

lenka01

Hojla, punce, čestitke, saj ste s tem, ko ste prenehale kaditi, izborile velikansko zmago v svojem življenju!
Sama nisem nikoli kadila, zato ne morem govoriti o lastnih izkušnjah. Je pa kadila (in še kadi) moja mama, ki je pravzaprav začela kaditi, ker je slišala, da kajenje pomaga pri hujšanju. No, shujšala ni niti grama, postala pa je zasvojena s cigareti, ob nastopu mene pa se je še dodatno zredila (hormoni pač).
Zato razmišljam o Ksushi, da je ravno v pravih letih za hormonske spremembe in obstaja možnost, da poleg opustitve nikotina morda tudi to botruje porastu kilogramov, če sicer ni spremenila svojih prehranjevalnih navad.
Moj mož je bil sicer nekoč tudi kadilec in ko je prenehal s kajenjem, je non-stop jedel bonbone (to je trajalo kake pol leta) in se zredil za cca. 30 kg. Bonboni so bili vsepovsod (mislim da je bil edini prostor, varen pred bonboni, WC) in skoraj ni bilo trenutka, da ne bi imel kakšnega bonbona v ustih, tako da se je to nujno moralo poznati tudi na teži. Tako imam s kadilci in bivšimi kadilci tudi nekaj izkušenj in sem res vesela, da nisem nikoli kadila, ker bi se morda v tem primeru sedaj borila še z večjim viškom teže.
Ne vem, če sem kateri izmed vas pomagala, vendar bi vam rada sporočila, da držim pesti za vse vas, da boste srečno prebrodile krizo in izgubile kile, ki vas mučijo. Z močno voljo in vztrajnostjo se bo slej ko prej to prav gotovo zgodilo. Samo ne bodite neučakane in ne obupajte!

Lp
Default avatar

Ksusha

Hvala za odgovore - najbolj vzpodbudna je bila Anjasanja. To, da se presnova normalizira po približno letu dni sem tudi jaz slišala, upam, da je res kaj na tem (zaenkrat še ni videti). Prehranjevalnih navad pa resnično nisem spremenila - že prej sem jedla zdravo, sedaj pa še bolj. Lep pozdrav!
Default avatar

123tina

Čestitke za prenehanje kajenja. Na dušo ti polagam, da ne prični nazaj. Res, veliko se jih zredi, ker so navajeni vedno nekaj nositi s seboj, prižigati, dajati v usta, pihati... Potem pa cigareto samo zamenjajo za bonbone, kekse - nekaj kar je podobno prejšnjim rutiniranim gibom.

Sama ne kadim, smo pa imeli primer z družinsko članico, zagrizeno kadilko, ki je nekoč prenehala za pol leta. Vedno je nekaj grickala in se zredila. Krivdo za kilograme je valila na cigarete in začela nazaj kaditi. Danes kadi in ima še vedno nekaj kil preveč.

Vztrajaj in pusti telesu, da se privadi na nove razmere. In če praviš, da ne ješ več, si popolnoma na pravi poti.