Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

mravljinci, borelija

Default avatar

Tanča

POzdravljeni!
Tudi jaz imam mravljince v rokah, po dveh mesecih premora ponovno.
Težave so se mi začele jeseni, mravljinci v glavi in rokah in splošno slabo počutje. Ponoči me je zbujala bolečina v prsnem košu, prsnica ali rebra. Po temeljitem pregledu, tudi EKG in krvna slika niso nič našli. Zdelo se mi je, kot da mi peša srce. Začelo se mi je tudi pretakati pri srcu, omotičnost v glavi, pritisk v ušesih in hitro bitje srca... Okrog novega leta sem imela več paničnih napadov, vedno slabše sem se počutila. Bila sem pri kardiologu, diabetologu, UZ abdomna, slikanje hrbtenice, ponovno krvna slika, vse je b.p. le vratna vretenca so nekoliko stisnjena med 5 in 6 vretencem. Tudi ščitnica je b.p. Svetovali so mi več gibanja (imam 50 let in nekaj kg preveč), pa moj zdravnik mi je predpisal paroxat 1x na dan 25mg. Po nasvetu kardiologa so mi naredili test na boreliozo in sem pozitivna, sveža in stara okužba. V marcu sem dobila 3 tedne antibiotikov od infektologinje, ponovne teste imam čez en mesec.
Čeprav moj zdravnik meni, da so vse motnje od "depresije" in redno jemljem paroxat, se mi mravljinčenje v glavi in rokah ponovno pojavlja. Bojim se tudi napadov. sicer že 10 let nisem bila bolna, nisem še v meni, tudi depresije še nisem imela prej, če sem jo zdaj res imela.
Bojim se, da imam gosto kri, ter zato mravljince. Nimam povišanega holesterola in ne sladkorja.
Kaj mi lahko svetujete?
Hvala za odgovor!
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Oprostite za pozen odgovor.

"Gosta kri" in mralvjičnenje nimata nič skupnega.

Večina opisanega sodi med znake paničnih napadov pri panični motnji. Zdravljenje taževae le omili. Možni so ponovni zagoni. Opisano mralvjinčneje ne more biti povezano z lokalnim procesom, ker se "razteza" od glave do prstov.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar

Tanča

Pozdravljeni!

Mislite na ponovni zagon borelijoze (pred antibiotičnim zdravljenjem je bil izvid : borlgG 6 točk in BorlM 16 točk) ali napadov panike, ki so sledili večmesečnemu tiščanju v prsih in aritmiji? Dozdeva se mi, da so napadi panike in borelioza povezani.
V juniju bom imela kontrolo na infektološki kliniki, zdaj pa poskušam čim bolj zdravo živeti, uživam veliko sadja, zelenjave, probiotike...ter pozabiti na probleme z zdravjem pozimi.

Lep sončen pozdrav!
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Panični napadi se lahko ponavlajo po daljšem obdobju "miru".

Enako velja za boreliozo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar

Tanča

Pozdravljeni!

Imela sem kontrolo pri infektologinji, ter imam enake vrednosti serologije na borelijo kot pred terapijo z antibiotiki (ELISA IgG -9, IgM poz 1,241, Imunoblot IgG 6 točk, IgM 16 točk), zato je infektologinja aktivno boreliozo z veliko verjetnostjo izključila. Čez pol leta me je naročila na kontrolo.

Po nasvetu psihiatra sem v juniju tudi prenehala z jemanjem paroxata, ki sem ga jemala od januarja. Razen manjših vrtoglavic, drugih odtegnitvenih problemov nisem imela.

Zdaj spet spijem kakšno kavico ali tudi kozarec vina. Vendar so se mi je pred 14 dnevi po kavi ponovno pojavile težave, zbodlo me je pri srcu in pri sprehodu v hrib na 1400m me je stisnilo v prsih. Tako čez cela prsa. Malo sem počakala, da je pritisk minil. Preden sem zvečer zaspala, me je tako streslo, prestrašilo, ko te nekaj prebudi, ko hočeš zaspati. Temu nisem polagala posebne pozornosti, drug dan smo kljub temu šli na planinski pohod do gorskega jezera. Imela sem merilec utripa, tako da čez 150 nisem šla, sem pač upočasnila, povprečno sem imela 135- cca 2 uri. Kljub temu me je ta vzpon zelo utrudil in pri spustu sem proti koncu bila že zelo utrujena, med hojo sem zehala, kot da možgani ne dobijo dovolj kisika. Potem sem kar dva dni poležavala in nabirala moči s popoldanskim spanjem. Spet se mi je, kot že pozimi, dogajalo, da sem čutila bolečine pod levo ramo, včasih pri srcu. Neko popoldne me je kar nekaj "oplazilo" čez prsni koš, kot da bom omedlela. še vedno sem pri srcu nestabilna. Dva dni nazaj me je tako bolelo pod levo pazduho in do komolca leve roke, kar težko sem dihala. Vzela sem lexaurin, da sem se pomirila in je bolečina popustila. Sicer sem se pozimi veliko slabše počutila in nikoli ni EKG nič zaznal. Imela sem tudi 24 urni holter vendar v obdobju boljšega počutja, tako, da mi zdravniki ne verjamejo, da me boli pri srcu.
Že en mesec mi izostaja menstruacija, ali sem v meni?
Kdaj moram iti k zdravniku pri bolečinah pri srcu? Zdi se mi, da se bolečine pojavijo vedno ob kaki okužbi, tudi zdaj sem bila prehlajena.
Ali so bolečine pri srcu lahko znak menopavze? Ko so mi odkrili boreliozo, sem srčne težave pripisovala temu, zdaj pa spet ne vem, kaj je narobe s srcem.
Napadov panike in hitrega bitja pa nimam več, tudi spim dobro.

Hvala za odgovor in lep pozdrav! Tanča
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Glede na to, da tako lepo skrbite za telesno pripravljenost in s tem udi za svoje srce, napadi bolečin ne bodo zaradi angine pektoris, tj. zaradi bolezni srca.

Zbadanje bo zaradi mišic in kosti, ali pa zaradi psihičnih vzrokov. V nobenem primeru ni potrebno polagati posebne pozornosti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar

Tanča

Spoštovani dr. Kersnik!

Moj zdravnik mi je dal napotnico za laboratorij, kontrola sedimentacije, gostote in maščob. Imam nekoliko povišan holesterol (5,3), malo nižji hemoglobin (119) in povišan CRP ter sedimentacijo (23). Indeks revme je v mejah normale.
Zanima me, kaj pomenijo ta odstopanja. Glede uživanja maščob zelo pazim, zato me preseneča povišan holesterol. Pa tudi prehlajena ali bolna nisem bila, povečane vrednosti sedimentacije (cca 30) pa imam že eno leto.
Ali je to kaj v zvezi z boreliozo?
Mravljinčenje v glavi in rokah se mi še kar pojavlja, vzemem pol aspirina in je nekoliko boljše.
Menstruacijo sem dobila z zamudo skoraj dveh mesecev.

Lep pozdrav!
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Maščobe in holesterol lahko odmislite, posešena sedimenatacija pa bi lahko kazalo na revmatično bolezen, ki pa je trenutno ni mogoče dokazati. Pri boreliozi načeloma sedimentacija ni pospešena. Pri revmatični polimialgiji ali miozitisu so v ospredju bolečine in manjša mišična moč, manj mravljinčenje, ki ga ne znam pojasniti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar

Tanča

Spoštovani!
Zdravnik me je poslal še na 3x pregled blata (če bi krvavela iz prebavil - negativno : ) in kontrolo železa in feritila. Oboje imam nizko (6 in 7), razložil mi je, da nimam zalog železa, zato sem dobila tablete Haematopan 100mg 1x dnevno.
Kaj ob normalni prehrani še vpliva na nizko vrednost železa?

Jem že od nekdaj veliko zelenjave, zmerno tudi meso, sicer bolj belo meso in ribe. Po rdečem mesu (govedina) se slabo počutim, včasih me boli glava, pa tudi temen urin dobim.
Včasih me tudi tišči pod desnim rebernim lokom. Ne najdem vzroka. Pozimi sem imela UZ abdomna in je bilo vse b.p.

Lep pozdrav!
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Dandanes salbokrvnost ni noben problem, saj se jo da zelo dobro nadzorovati z zdravili, zato se ne obremenjujete s prehrano.

Pri okoli 10 % žensk v rodni dobi se z menstruacijami izgubi malenkost več železa, kot ga je telo sposobno vsrkati iz hrane, zato pride do anemije.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Izšel je priročnik Diagnostične preiskave za vsakdanjo uporabo z navodili za bolnike [www.drmed.org]. Kupite ga lahko v knjigarnah DZS in Mladinske knjige.
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj