Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

odvisniki v in pred zdr. domom Metelkova

Default avatar
Ze pol leta hodim s svojim majhnim otrokom (se nima leto in pol) k zdravniku in vsakokrat je v avli in pred vhodom vse polno narkomanov. Povsod so; v avli, zunaj na klopcah, po hodnikih.... Tako nimava kje pocakat, da po naju pride ocka ali pa taksist; Vse klopce in sedezi so zasedeni. Danes je bil pred zdr.domom cel spalir in sem morala vijugati med njimi (mislite, da se ti kdo umakne, stopi v stran?). Cesa takega se nikjer nisem videla, pa sem prepotovala veliko sveta. Dobesedno pred ocmi preprodajajo drogo, se fiksajo, okrog je en kup odvrzenih igel... Potem pa sedi na klopco ali v avli in previj otroka, pa dojenje, si sploh ne predstavljam? kAJ SI MISLITE SOCIALNI DELAVCI, POLICIJA IN PROSTOVOLJCI DRUSTEV? Se vam to zdi OK, da se mora mama z otrokom umikat, da nima kje nahranit otroka? Bi vi sedli poleg nekoga, ki se ze ne vem koliko casa ni umil, smrdi po urinu in ima morda hepatitis B, C... in dojili?????
ODLOČNO PROTESTIRAM, TO JE NESTRPNOST DO NAS, KO NE MOREMO UPORABLJATI INFRASTRUKTURE, ki nam pripada in jo vcasih zelo nijno potrebujemo.
Default avatar
Lep pozdrav!
Situacija na Metelkovi mi je osebno zelo dobro znana. Metelkova je center v Ljubljani, kjer zasvojenci dobivajo odmerke Metadona. Vem, da je okrog zdravstvenega doma ogromno narkomanov, ki po zaužitju Metadona nadaljujejo še s pijančevanjem in drogiranjem. Tudi droga se preprodaja. Okoli njih je vse polno praznih pločevink, razbitih steklenic, urina ter bruhanja. Pogosti so pretepi ter kraje.

Ustava RS govori o pravici do zbiranja in združevanja. Toda tu govorimo o mirnem zbiranju in tudi o nedopustnosti, če je ogrožena javna varnost oziroma obstaja možnost širjenja nalezljivih bolezni. In vse to se na Metelkovi dogaja. Policija urgira, ko je kaznivo dejanje že storjeno. Županja molči.

Če pogledamo realno lahko vidimo, da je to kar se dogaja na Metelkovi protiustavno.
Toda kdo bi se sekiral, ko pa je trgovanje z Metadonom velik posel za celotno zdravstvo in farmacevtske družbe. V določenih primerih sicer podpiram zdravljenje z Metadonom toda ne na tak način. In tako psi lajajo krdela pa gre mimo.
Zavod Pelikan - Karitas
Celodnevni pripravljalni center
Cesta na Polževo 4
1294 Višnja gora

TEL.: 051 339 725
E-MAIL: [email protected]
SPLET: www.pelikan.karitas.si
Default avatar
G. Jereb


Sama sem na Metelkovo hodila po metadon 10 let, ves ta čas sem bila redno zaposlena, urejena oseba, večina ni občutila moje odvisnosti - razen mene seveda. Ne bom na dolgo razlagala kakšno je bilo teh mojih 10 let, bistveno je, da sem se s pomočjo metadona in svoje volje rešila droge, prebolela sem tudi hepatitis C in vsem prestrašenim prebivalcem lahko povem, da se ta bolezen ne prenaša po zraku.
Še vedno hodim na Metelkovo - tam imam svojo osebno zdravnico in nikoli ne vidim bruhanja, vonja po urinu, pločevink....in vsega kar naštevate.Strinjam se, da je nekaj odvisnikov,ki so moteči, neurejeni, ne upoštevajo pravil ampak zaradi tega ne morete tako posploševati. Tudi med "normalnimi" ljudmi imamo neurejene, nesramne, okužene s hepatitisom c in osalimi boleznimi pa jih zaradi tega ne stigmatiziramo.

Oglasim se tudi v metadonskem centru, poskušam komu pomagati, če drugače ne pa s prijazno besedo.
Kolikokrat ste na Metelkovi VI?

Ali mislite, da je edina rešitev KOMUNA? Jaz ne mislim tako, ker poznam veliko primerov,ki jim komuna ni pomagala.Poznam tudi take, ki jim je. Sprejemam vse programe zdravljenja odvisnosti,ker smo ljudje različni in vsak najde zase tisto kar mu najbolj odgovarja.Žal pri vas čutim veliko nestrpnost do tistih,ki si pomagajo z metadonom.

Verjetno tega ne boste objavili ampak .........

Lep pozdrav
Default avatar
Lep pozdrav!

Na začetku sem izbrisal nekaj vaših osebnih mnenj, s katerimi ste se spustili neutemeljeno na raven, ki ne spada na nivo tega foruma.
Menim, da sem lepo napisal, da v določenih primerih podpiram zdravljenje z Metadonom.
Situacija je takšna, da nihče ne propagira komune kot daleč najboljšo rešitev. Nekaj razmišljanj ste tudi sami napisali v to smer. Če pa ste bili kdaj v bližini kakšne komune ste pa lahko tudi sami videli kakšna je njihova okolica in notranjost. Vzdržuj red in red bo vzdrževal tebe.

Mogoče niste prav razumeli namen tega posta. Izpostavljen je bil problem, ki je realen in posledično povezan z vsem kar sem napisal v postu višje. Nihče ne kritizira metadonskega programa, ki seveda mora biti. Opozarjamo samo na dejstva, ki se dogajajo v neposredni okolici Metadonskega centra. In situacijo zelo dobro poznam, prav tako pa tudi vsi zaposleni na Ministrstvu za šolstvo. Povprašajte tudi delavke v bližnjem Merkatorjevem centru. Problem, ki je bil izpostavljen je bil izpostavljen zato, da bi se rešil, ne pa zato, da bi si pred njim zatiskali oči. In zatiskati si oči pred tistimi, ki zlorabljajo Metadon in ostalo drogo si ne gre. Če bi si ljudje zatiskali oči pred vsemi, ki zlorabljajo drogo, danes v svetu ne bi bilo niti enega programa, ki bi se ukvarjal z odvisniki. Zakaj? Enostavno zato, ker problema nebi videli.

Lep pozdrav in veliko uspeha na vaši začrtani poti, za katero verjamem, da je sedaj mnogo lepša.
Zavod Pelikan - Karitas
Celodnevni pripravljalni center
Cesta na Polževo 4
1294 Višnja gora

TEL.: 051 339 725
E-MAIL: [email protected]
SPLET: www.pelikan.karitas.si

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja E-posvet
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren