Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Polet z letalom in tahikardija

Default avatar

lily29

Spoštovani!

Stara sem 31 let, 58 kg. Od 16-tega leta dalje prejemam propranolol. Sprva 3/4 na dan, sedaj 1/4 včasih 2/4. Nimam nekih večjih problemov razen pri kakem težkem fizičnem delu, hoji navkreber, vendar to pripisujem moji slabi fizični kondiciji, ki je že od nekdaj slaba. Včasih se zvečer zbudim in mi srce razbija, včasih se umirim, če pa ne, vzamem 1/4 in je bolje. Leta 2003 sem nazadnje bila na pregledu pri kardiologu in ta mi je rekel, da naj počasi opustim te tablete ter naj izboljšam psihično in fizično kondicijo, venda zaradi težav ob opustitvi tablet le-te še vedno jemljem. Predpisali so mi tudi lexaurin, vendar jih jemljem zelo redko oz. nikoli. Pri občasnih pregledih pri splošnih zdravnikih, pri poslušanju srca še nihče ni nikoli omenil kakih posebnosti. Sedaj pa me zanima: nameravam potovati v ZDA in me zaradi 9-10 ur trajajočega leta močno skrbi, kako bi jaz s svojimi problemi s srcem to prenesla, razmišljam celo o odpovedi leta saj me je zelo strah.Ali lahko pričakujem kake probleme z razbijanjem srca, visokim pritiskom itd...? Kaj mi svetujete? Naj omenim še to, da jemljem kontracepcijske tabletke. Brala sem tudi o venski trombozi. Ali lahko vsa ta kombinacija name negativno vpliva in naj potovanje raje odpovem? Mislim, da je veliko mojih težav povezanih s psihičnem počutjem, saj če sem nervozna se stanje poslabša, če pa se umirim mi je vse ok. Iskrena hvala za odgovor.
Default avatar

Boris Cibic

Pri branju vašega dopisa sem pogrešal navedbo o telesni višini. S tem podatkom bi več vedel ali ste debeli ali suhi. Napisali ste, da imate slabo kondicijo in, da imate probleme pri kakem težkem fizičnem delu in hoji navkreber. V tem pogledu je vaš podatek premalo poveden, da bi izvedel zakaj je tako. Ali ste to stanje povedali zdravniku, ki vam predpisuje propranolol? Eden od stranskih učinkov tega zdravila je lahko zmanjšana telesna zmogljivost. Sicer dvomim, da je v vašem primeru kriv propranolol za vašo slabšo kondicijo, glede na nizke odmerke zdravila.

Po podatkih, ki ste jih napisali nimam nobenega zadržka za vaše potovanje z letalom, tudi za daljši let. Niste napisali ali vam vrednosti krvnega tlaka močno narastejo ob psihičnih obremenitvah, zato ne morem svetovati.

Vtis imam, da boste lepo prenesli potovanje. Ni zadržkov za nadaljnje jemanje kontracepcijskih tablet. Nimam podatkov, ki bi mi dovolili sum, da bi vam grozila pljučna embolija v času leta. V avionu skrbite za gibanje. Pred letom vzemite običajen odmerek propranolola in, če se poleta bojite, vzemite tudi lexaurin. Srečno pot.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

lily29

Spoštovani,

hvala za vaš odgovor. No, da napišem manjkajoče podatke. Višina 169 cm, teža 58 kg, ne kadim in ne pijem alkohola. Pritisk si redno merim in ponavadi imam tam okrog 110/70, včasih manj. Ob normalni ali hitri hoji po ravnem nimam problemov, tudi pritisk mi takrat bistveno ne naraste. Kot sem pa v prejšnjem pisanju omenila, sem bolj zadihana pri hoji navkreber, včasih mi srce začne razbijati. Če pa vzamem večji odmerek tablet teh težav nimam toliko in tudi težja fizična dela lažje opravljam. Naj omenim, da mi včasih srce razbija tudi po jedi,( če se preveč najem ali če jem težko in mastno hrano) če ne vzamem tablet. Ali mislite, da bi zaradi tega morala spet obiskati kardiologa? Pred leti sem opravila ultrazvok srca, obremenitveni test, nato so mi predpisali propranolol. Potem sem leta 2003 imela spet pregled kjer mi je kardiolog svetoval opustitev tablet. Večjih fizičnih naporov npr. tek, hoja v hrib pa že od nekdaj težje prenašam.
ko sem si enkrat merila pritisk, ko mi je srce razbijalo, sem imela visokega, ( 180/90) ampak samo takrat ko mi je razbijalo, drugače pa ne.
Za odgovor se vam še enkrat zahvaljujem, malo ste me pa le pomirili.
Hvala
Default avatar

Boris Cibic

Polet z letalom in tahikardija – illy29

Mislim, da ni potreben kontrolni pregled pri kariologu in, da lahko začasno jemljete propranolol v nizkem odmerku (20- 40 mg na dan). Pričakujem, da bo prispeval k dobremu počutju, normalnemu krvnemu tlaku in normalni srčni frekvenci in, da ne boste imeli težav v času poleta.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Moderatorji

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog
Boris Cibic