Med.Over.Net

Rekreacija, oblikovanje telesa in zdrava prehrana

Odgovarjajo: Mito Šinkovec, prof. športne vzg. • Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano • Mario dr. FeelgoodMiloš Milošević, dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

oblikovanje telesa

Default avatar

perpetua

Pozdravljeni!

Prosila bi vas za nasvet glede oblikovanja telesa. Visoka sem 166 cm in težka 60 kg. Želim si oblikovati telo in dobiti nekaj kondicije. Trenutno na telesu prevladujejo maščobe in ne mišice, rada pa bi da bi bilo telo bolj čvrsto in lepo oblikovano. Prosim za nasvet kakšno vadbo, vaje naj izvajam, kako pogosto in kako intenzivno. Kaj priporočate, vendar pa vaje, ki se lahko izvajajo doma in ne v fitnes centru. Sicer ni prioriteta da bi shujšala, ampak kakšen centimeter manj okoli zadnjice in stegen ne bi škodil. Hvala za dogovor
Default avatar

bilder

vn, vn, vn... po gozdu in drugje hoja, tek zaželjen, trebušne vaje po teku ter prav tako hrbtne... izpadni koraki, počepi... pazit na malo manj sladkarij, malo manj maščob...
__________________________________________________________
no pain, no gain!
Default avatar

DRRR

Shujšat samo v rit in noge je fantazija. Hujša se hkrati povsod, trebuh pride nazadnje...
Absolutno je pa treba prej shujšat, preden si misliš izoblikovat telo. Namreč hujšanje in hkrati oblikovanje je nemogoče. Mogoče pa je oblikovanje in hkrati kontroliranje maščobe...to pa pride v poštev le pri resnem delu...predvidevam pa da si začetnica v tem , zato te čaka še veliko -najprej branja in nato resnega dela..
¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸
Ne prekidaj ženu dok šuti...
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Default avatar

bilder

"Namreč hujšanje in hkrati oblikovanje je nemogoče."

Ne vem če si čist tako mislu.. sicer pa vsaka stranka, ki pride ti najprej pove da bi rada shujšala in se izoblikovala... res je da samo v rit in noge ni mogoče izgubit oblog.

sicer pa da nebo pomote, hujšanje - izgubljanje % maščobe, izoblikovanje - z krepitvijo mišic telo naredit napeto in čvrsto. Dobivanje bodibilderskih količin mišic pa ni mogoče s prekomernim vnosom kalorij.

mislm da pri gospodični ni potrebe preveč komplicirat ker je edina stvar, ki jo potrebuje moj prvi post.
__________________________________________________________
no pain, no gain!
Default avatar

DRRR

Točno tko sem mislil. Oblikovanje meni osebno ne pomeni održanje MM ampak pridobitev..lahko ravno toliko da nastane oblika.

Oblike pa ni od nikoder, če se prej ne znebiš špeha...Če se ga pa že znebiš, izbubiš poleg tudi MM...spet ni oblike...
¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸
Ne prekidaj ženu dok šuti...
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Default avatar

kolesar1

To je BB razmišljanje. Navaden rekreativec je sposoben istočasnega izgubljanja maščobe in grajenja mišic in s tem oblikovanja/spremembe postave.
Siguren sem, da ženska ne želi in še manj potrebuje kakšne posebne mišične mase. Zato je za aktivacijo MM dovolj že to, kar sem napisal v prejšnjem postu. Tek v obliki trim postaj na katerih delaš navadne "domače" vaje, ki smo jih delali že pred 100 let, ko še ni bilo fitnesov.
To so razgibavanje, počepi, poskoki,izpadni korak, trebušnjaki, sklece, zgibi, ....tudi tako"nedolžne" vaje čeprav se lahko delajo tudi s večjim številom ponovitev so pri "navadni vadbi" dovolj velik stimulans, ki mišicam spremeni tonus, ki je na postavi viden tudi, če mišice še niso izrazito vidne. Kolikor jaz vem, večina žensk in moških jih na ženski postavi tudi ne želijo videti preveč.
Kombinacija teka, takšnih vaj, malo spremenjene prehrane in določena meja vztrajnosti bo sigurno pripeljala do željenega rezultata, brez kakšnega posebnega programa hujšanja kateremu sledi grajenje mišične mase.
Default avatar

DRRR

kolesar1 je napisal/a:
Med BB in fitnesom je velika razlika. Med fitnesom in vajami v naravi pa tudi...
¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸
Ne prekidaj ženu dok šuti...
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Default avatar

Denis1

Mito je napisal/a:
Lol, to si res dobro povedal, Mito.
Ti fancy shmexi fitnesi so prava polomija. Če bi prišo z magnezijem not, bi me rastrgali. Lol. Najbolj so mi hecni bilderčki z rokavičkami, musko v ušesih, mobitel, pa obvezno PAS(da nebo slučajno pruha dobli pa križ poškodovali) za pussy triceps push down in ostale vaje. Lol, lol, lol ;D

Se strinjam s kolesarjem1 in Mitotom. Tudi sam sem mnenja, da za fit postavo narava dosti ponuja, le znajt se je treba.
Bom pa se strinjal tud z DRRRjem, da za večji cilj oz. za specifiko narava žal ni dovolj oz. je bolj uporabna za kakšen sprehod kot pa trening.
Nedvomno pa sem mnenja da je za fit postavo dovolj narava ;)
Default avatar

igorpotočnik

standardni odgovori in svetovanja kot ponavadi.škoda da nisi napisala strosti in zaposlitve.to kar govoriš, da ti shujšat ni prioriteta je laž. vsaka zdrava prehrana in šport imata za posledico iguzbo teže.čudi da si prišla do tega da ne želiš shujšat delaš pa za zdravje to pomeni da ze imas probleme z zdravjem če ne bi tega napisala.ne si zmišlevat problemov.idi tečet po ravnem 3 do 4 krat na teden pa zdravo jej 4 leta pa bo. fitnes bi bil super samo bi mogla vedet kaj delat na fitnesu. fajn se mej

aja še vaje bi rada:tečt počasi daleč po ravnem trebušnjaki malo
Default avatar

bilder

Doc.dr. Igor Potočnik, dr.dent.med. ?
__________________________________________________________
no pain, no gain!
Default avatar

lonim

Potem pa jaz nisem s tega planeta, ker zdrava hrana + rekreacija pri meni ni enako izguba teže, v zadnjem letu sem šla gor skoraj 3 kile in sem zdajle istih mer kot perpetua, ampak cunje so mi pa iste prav, zame je to važno.

Sem pa končno začela teči v organizirani skupini in mi je zadeva všeč, ker zdaj resnično delam vse tiste vaje, za katere sem prej govorila, da jih bom, a razen raztegovanja se z drugimi nisem ukvarjala. In tako me danes vsakič ko se zasmejim, pozdravijo moje trebušne mišice. Samo temu jaz navadno rečem, tako vsaj vem, da jih imam : )))
Default avatar

DRRR

Zdrava hrana in rekreacija sta le dve nepomembni besedi....pomembne besede so kdaj, koliko, kaj, zakaj, itd...
¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸
Ne prekidaj ženu dok šuti...
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Default avatar

Denis1

igorpotočnik je napisal/a:
"vsaka zdrava prehrana in šport imata za posledico iguzbo teže." malo čudna/hecna/ izjava(moje mnenje). Določeni atleti, težko atleti ponavadi z treningom pridobivajo težo, pa to ne pomeni, da se nezdravo prehranjujejo in da so nasploh nezdravi ;)
Če punca pridobi kakšen kg mišične mase za moje pojme ni nič narobe. Ženska mora imeti boke, stega(moj okus). Sam sem mnenja da lahko npr. 60kg punca dost lepše zgleda kot 50kg punca na isti višini(ciljam predvsem na razmerje %mišične mase : % telesne maščobe).
Moje mnenje ;)
Default avatar

lina241

mene pa zanima kakšne vaje bi bile dobre, da bi shujšala in ne dobila mišic.pač če naredim 500 počepov na dan se mi zdi da bodo noge tudi bolj nabildane, to mi je pa pri ženskah grdo.. pa tudi tiste ki dost rolajo imajo mišičaste noge, pa tudi tiste ki tečejo, tak da ne vem kaj naj delam.Vem da malo mišic je treba, sam ne pa da imaš potem tako nabite noge..
Default avatar

bilder

vaje (počepi,sklece,zgibi,izpadni korak,...) so tisti del treninga ki vpliva direktno na mišice in je tisti del ki jih stimulira k rasti. kardiovaskularna vadba pa je vadba (tek, hitra hoja, kolesarjenje,...) ki vpliva na porabo energije in s tem posledično na hujšanje medtem ko na rast mišic nima takega vpliva...
__________________________________________________________
no pain, no gain!
Default avatar

Mito

Vaja prvimo ponavadi neki aktivnosti, ki jih izvajaš z namenom, da se potem izvajanje te aktivnsoti izboljša. Pri telesnih vajah je stranska posledica tudi ta, da porabi veliko energije ter, gib se izvaja veliko bolj enkonomično, mišica se okrepi... Izpolnjenih pa moraja biti kar nekaj okoliščin, da se poleg vsega mišica še poveča obseg. To se pri fantih dogaja veliko lažje kot pri puncah. O kakrišni koli omembe vredni pridobitvi mišične mase pa mora miniti vsaj 3 mesece.
S tem sem ti hotel napisati, da res ne rabiš skrbet, da bi imela preveč mišic.
Veliko raje se loti treninga brez pomislekov in strahu. Vendar samo počepi bodo premalo. Pametno bi bilo najprej narediti kakšne krepilne vaje, naprimer 30 minut vaj kot so počepi, sklece, dipsi, počepi v razkoraku itd...
potem pa še kakšne 30 minut kardio dela, torej kolo, tek itd...
ZAkaj? Krepilna vadba je anaerobnega značaja in hitro porabi sladkor v krvi. Ko sladkor pade mora telo nekje drugje jemati eergijo, takrat jo vzame iz maščobe.
Mito Šinkovec
http://www.telodrom.com Center Telodrom
http://www.mito.si Mito stran
https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok
Default avatar

igorpotočnik

1 za denisa jaz govorim o normalnih ljudjeh povprečnih z malo znanja,volje,
ne o super atletih.saj razumem in sem navajen da mora dan danes ze vsak neki odat pa sej je ok sam naj bo vsaj pametno.ljudje full vlozijo truda in volje in casa pa ni rezultatov ker nimajo pravih prijemov.ne mi govorit o tem kako delajo tezki sportniki al kako jih imenujes seveda ni vedno cilj hujsanje sam to je drugo določen sport pač zahteva določene misice razvite tolko drug pa mogoce teh ne pa druge.punca je obicajn clovek ne zdaj ti tu neki pametovat
2.po moje je bolje za zensko da ima pri visini 16o cmm 50 kg kot 60 kg.kaj spet nekdo neki fufla. saj jaz razumem vse sam ne lagat.tebi je ze mogoce to vsec al pa bi rad kaj drugega. VEČINI MOSKIH PA NI. pa tud res ni bolje je da je presuha kot predebela. vsak ne samo ona
IN SE ZA LINO 241 vrjetno bi rada imela noge kot punca v filmu bad boys 2 .ona kolegica od one črnke ki ima skoz miniko gor. vitke in misicaste glih prav definirane. ja t0o je umetnost dosečt. streoide ne se hecam malo. 1 zdravo prehrano v nulo vsaj pol leta da vbidis kam gre vsa stvar. pol pa bi tud fitnes prav prisel sam odvisno spet od toje konstitucije ce imas mocne noge raje ne ker misicno maso spravit dol je se tezje kpot mascobo pokurit.tud v hrib ne hodit ali tect ker bos dobila mocna meca to je tud grdo mogoče res počasn tek in počepe to kar ti dela vitke noge to delaj to sama ves najbolj.mogoče ce mas tanke noge res prvo počepe in poskoke pol pa sele ko bos videla na utezi nic prej pa ne gledat da bos mocna v roke in vitka v noge samo noge glej nic drugega drugo pusti kot je ker mase in definicije ne gre hkrati trenirat. razen ce nisi super puper atlet z črnbskimi geni in kemijo lahko noč
Default avatar

igorpotočnik

za lino nevem kolk oma cifro . odbojka. smuicanje si počepi -debela rit
atletika so steroidi sep misiceni glih. kolo odvisno kakksno.spet delajo napčne misice se posebej ce bo kolo napačno prenizko.jaz bi probal z res hrano v nulo in poskoke pa seveda prej ogret to upam da znas.delaj bolj za explozivnost in ne nekih izpadnih korakov in statičnih vaj ker ti naredijo trde noge ne misice lep otrdo ampak zakrcene in počasne. raje vaje za ravnotezje in hitre preteke,fartlek,cim več delaj različnih vaj za gibčnost.
probaj mogoče če zeliš samo na moč da se prislonis na steno v počep z hrbtom pa počakaš da te zacne zlo bolet.t o je umetnost kar imas ti namem resno ni neke formule.mogoče se celo bolj genetika vse skupaj

Moderatorji

Mito Šinkovec , prof. športne vzg.
Mito
Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood
Mario dr. Feelgood
Mario Feelgood
Miloš Milošević , dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije
Miloš Milošević