Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

POPERS

Default avatar
Zanima me, kako popers (kupljen v sex shopih za zadrževanje orgazma) deluje na možgane in na ostalo telo. Prijatelji ga kar naprej vdihavajo v nos in so eno do dve minuti totalno zadeti. Ali ni tak šok za telo malo škodljiv?
Default avatar
Informacije o tem, kako snov, ki jo opisujete, fiziološko vpliva na možgane in na telo, boste dobili pri zdravniku. S psihološkega vidika pa je vsakršna zadetost škodljiva. Če govorimo o tej snovi z vidika drog, potem bi jo uvrstili med hlapila. Ampak to tukaj ni najbolj bistveno, a ne?

Kaj prijatelji hočejo? Hočejo orgazem in zadetost. V redu. Toda kaj to pomeni? Doživeti orgazem s partnerjem, s katerim imaš neko zavezo, ob katerem se počutiš sprejet kot oseba, ob katerem se počutiš varno, ljubljeno, je zelo OK. Zelo dobro.
Toda predvidevam, da v vašem primeru ne gre za takšen orgazem. Vprašajte vaše prijatelje, koliko je praznine v njihovem življenju. Jih je kdaj že kdo zares slišal? Jim je kdaj kdo rekel, da je resnično ponosen nanje, da jih ima res brezpogojno rad - ne zato, ker bi nekaj naredili, ampak preprosto samo zato, ker so? Jim je kdaj kdo rekel, da so vredni spoštovanja?

Bodimo iskreni. Iščemo odnos. Ne golega sexa. Sex brez zaveze s partnerjem te razvrednoti. Tam si samo še predmet fizičnega užitka. Kje si pa ti? Vi in vaši prijatelji si zaslužite več kot samo sex, orgazem in zadetost. Zaslužite si, da vas nekdo prizna kot človeka, kot osebo - vredno, ljubljeno, razumljeno in spoštovano. Ne vem, koliko strahu je tukaj zadaj, da tega (vi in vaši prijatelji) ne boste nikoli dobili. Ne vem, kako nedosegljiv se vašim prijateljem zdi ideal, da bi zares srečali dekle ali žensko, ob kateri jim ne bi bilo potrebno biti zadet, ki bi se cenila in spoštovala, ob kateri bi lahko tudi oni spoštovali sebe? Ne vem...
Povejte jim, naj iščejo tisto, kar si globoko v sebi res želijo. Vsi skupaj si zaslužite nekaj boljšega.
Default avatar
Zivjo

Na tem podrocju res nisem strokovnjak lahko pa ti dam hiter odgovor. Stvar segreva mozgane in unicuje nos in dihalne poti. Slisi se cudno ampak druge droge so v primerjavi s popersom celo bolj "zdrave".

LP
Default avatar
poopers to je zakon ti lukaa si res maal zabiit idijoot pol bos reku da je hoors bl zdrou od popersaaaaa

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren