Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

POPERS

Default avatar

MARY

Zanima me, kako popers (kupljen v sex shopih za zadrževanje orgazma) deluje na možgane in na ostalo telo. Prijatelji ga kar naprej vdihavajo v nos in so eno do dve minuti totalno zadeti. Ali ni tak šok za telo malo škodljiv?
Default avatar

Mateja Erjavec

Informacije o tem, kako snov, ki jo opisujete, fiziološko vpliva na možgane in na telo, boste dobili pri zdravniku. S psihološkega vidika pa je vsakršna zadetost škodljiva. Če govorimo o tej snovi z vidika drog, potem bi jo uvrstili med hlapila. Ampak to tukaj ni najbolj bistveno, a ne?

Kaj prijatelji hočejo? Hočejo orgazem in zadetost. V redu. Toda kaj to pomeni? Doživeti orgazem s partnerjem, s katerim imaš neko zavezo, ob katerem se počutiš sprejet kot oseba, ob katerem se počutiš varno, ljubljeno, je zelo OK. Zelo dobro.
Toda predvidevam, da v vašem primeru ne gre za takšen orgazem. Vprašajte vaše prijatelje, koliko je praznine v njihovem življenju. Jih je kdaj že kdo zares slišal? Jim je kdaj kdo rekel, da je resnično ponosen nanje, da jih ima res brezpogojno rad - ne zato, ker bi nekaj naredili, ampak preprosto samo zato, ker so? Jim je kdaj kdo rekel, da so vredni spoštovanja?

Bodimo iskreni. Iščemo odnos. Ne golega sexa. Sex brez zaveze s partnerjem te razvrednoti. Tam si samo še predmet fizičnega užitka. Kje si pa ti? Vi in vaši prijatelji si zaslužite več kot samo sex, orgazem in zadetost. Zaslužite si, da vas nekdo prizna kot človeka, kot osebo - vredno, ljubljeno, razumljeno in spoštovano. Ne vem, koliko strahu je tukaj zadaj, da tega (vi in vaši prijatelji) ne boste nikoli dobili. Ne vem, kako nedosegljiv se vašim prijateljem zdi ideal, da bi zares srečali dekle ali žensko, ob kateri jim ne bi bilo potrebno biti zadet, ki bi se cenila in spoštovala, ob kateri bi lahko tudi oni spoštovali sebe? Ne vem...
Povejte jim, naj iščejo tisto, kar si globoko v sebi res želijo. Vsi skupaj si zaslužite nekaj boljšega.
Default avatar

Luka

Zivjo

Na tem podrocju res nisem strokovnjak lahko pa ti dam hiter odgovor. Stvar segreva mozgane in unicuje nos in dihalne poti. Slisi se cudno ampak druge droge so v primerjavi s popersom celo bolj "zdrave".

LP
Default avatar

euciii

poopers to je zakon ti lukaa si res maal zabiit idijoot pol bos reku da je hoors bl zdrou od popersaaaaa