Starševski čvek

dobra, zdrava hrana ali igra na prostem?

Default avatar
če mlada družina pride pozno domov iz službe in varstva (2 otroka pod 3 leta starosti) - kaj je za vas prioriteta: iti ven se igrat celo popoldne ali iti ven malo manj časa pa preostanek porabiti za skuhan zdrav obrok?
Default avatar
Oboje. Ce so pogoji, se da skombinirat: prides domov, pripravis zdrav obrok, ga fliknes v pecico in si z otroci vmes na vrtu.
Default avatar
Za pripravo zdravega obroka ne potrebuješ več kot pol ure - velika skleda zelenjave za solato, kakšen riž, riba, piščanec ali zelenjavna juha, omleta, - menim, da iz kuhanja ni treba delati umetnosti.
Predvsem pa se lahko veliko pripravi zjutraj, pred službo (zelenjavo očistiš, opereš, narežeš in shraniš v hladilnik, meso/ribo lahko daš
v marinado, zelenjavna juha se lahko skuha že prej,
kakšen rižev narastek tudi.

Zagovarjam dejstvo, da se otroci morajo gibati na svežem zraku.
Vsekakor ni potrebno, da cela družina popoldneve preživlja v stanovanju, če mama/oče kuha večerjo.
Default avatar
mischka je napisal/a:
Skratka ti je prioriteta zdrav zrak, ane:)
ker to kar si naštela ni ravno višek zdrave hrane, mimogrede.:))
Default avatar
ja ampak nekateri smo v mestu in v bloku, pa je potem malo težje dat kosilo v pečico in iti ven :((
pri nas je prioriteta odvisna od volje nas vseh....včasih packamo kosilo in pri tem otrok "pomaga", včasih smo zunaj do poznega in je kosilo oz večerja bolj na hitro.
V obeh primerih nam nič ne fali.....

časovna stiska....ne imet slabe vesti če je 1x tako drugič pa drugače, glavno da vam paše:)
Default avatar
Zdrava hrana ni samo kuhana hrana.
Zdrava hrana je tudi (nebel) kruh s kakim namazom, sadje, solata. Tudi z jajčno omleto in gresom ter testeninami ni nič narobe.
Default avatar
jutro: vstanem ob 5.30, pripravim zajtrk, mož zbudi in zrihta oba otroka, ob 7. uri sem jaz že v službi, mož pelje otroka v varstvo in gre v službo tudi sam. zjutraj dam navadno prat perilo medtem ko se v kopalnici poskusim vsaj malo uredit.

po službi (15.30) grem po oba otroka, v varstvu na različnih koncih, z vožnjo do varstva in do doma smo dobri do 16.30, odvisno od gužve. Oba umijem, preoblečem, previjem in jima dam malico v roko. Preoblečem tudi sebe in je ura tudi že 17.30. Mož se vrne ob 18. uri, otroka jesta ob 18.30, ob 19.30 sta že umita in v pižami, ob 20. uri že spita.

čistega časa za igro na prostem / pripravo hrane je točno 1 ura. Če se vmes še kdo od njiju pokaka v plenico (starejši izrazi željo za kahlico), si spet tam - gre nadaljnjih 15 minut za tole.

Po 20.uri ko gresta spat pa žal ne morem nič več delat, ker imamo majhno stanovanje, kuhinjo in dnevno sobo v enem prostoru in otroka spita v dnevni sobi v prirejenem kotičku, vendar vse slišita iz kuhinje, tako da kakšna priprava vnaprej odpade. smo že poskusili, pa se ni obneslo. Tako tudi odpade, da bi vstajala ob 4. uri zjutraj zato, da kuham. Pa niti ne uživam dosti, če pridem v službo smrdeča po kuhanju, delam s strankami, si tega ne morem privoščit.

Trenutno je težka situacija, ker sta oba še majhna, starejši sicer že je solato, vendar sklede solate ne bi pojedel kar tako za večerjo. Niti pa nimamo vsi vrta, da bi se otroci kar šli ven igrat. Eni živimo v drugačnih razmerah in če hočemo it ven, se moramo kam zapeljat ali vsaj se odpravit nekam, da ni strogo blokovsko igrišče. Kaj češ, bodo boljši časi, trenutno pa usklajujemo s tem, kar imamo.
Default avatar
Jaz sem polno zaposlena in imamo vsak dan sveže kosilo. Nekaj se da skuhat že en dan prej, vačasih celo za dva dni, golaži, obare, polivke...juhe, nekaj se da skuhat že zjutraj, veliko med vikendi in zamrznit in nato le odatajaš,kot so cmoki, svaljki... pogreješ, dokuhaš, samo ne kompliciraj, tudi skleda solate in meso na žaru ali dobra juha in šmorn , če imate hišo si omisli uno ponev pizza in lahk kuhaš zunaj vse... sam organizacija je važna, jaz imam zunaj letno kuhinjo, veš kaj to pomeni, pridemo domu, vržemo cunje iz sebe, se napravimo po domače in volja šibamo ven kuhat, uzivat, vse delamo zunaj, vsak dan imamo takoreč piknik, četudi je dež, smo pa pod streho. Človek se mora le mal organizirat in če je pravi gurman in uživač, bo to znal. Zato pa je življenje na vasi nekaj čudovitega, narava in vse kar te obdaja, pa kaj če moram z avtom v mesto, tistih nekaj km, bolje to, kot non-stop mestna asfaltna natrpana džungla;))

ne kompliciraj, organiziraj se in uzivajte čim več zunaj!
Default avatar
6666. je napisal/a:
Dopuščam, da ti tako misliš.
Zame je tole dober in okusen in zdrav obrok.
Res pa je, da pri nas doma ne pojemo veliko žitaric (ječmena, prosa, ajde, rži) in ne kuhamo veliko enolončnic.
Riba se v alufoliji na žaru speče hitro in brez maščob, riž se kuha še 10 minut potem, ko ugasnem plin.
Moja sestra recimo vsak dan za večerjo porabi uro in pol, namaka stročnice in podobno, verjetno kuha bolj uravnoteženo prehrano kot jaz.
Jaz imam pač druge prioritete.
Default avatar
austen je napisal/a:
austen, točno to. hvala. nisem pogruntala do zdaj, da imam slabo vest. dosti sem razmišljala o tem in večno slabe volje sem zaradi tega, zaradi nepospravljenega stanovanja, zaradi kaosa in nobene stvari se mi zdi, da je ne dokončam, vse je nekako na pol. zdaj vem, da je slaba vest. hvala.
Default avatar
organiziraj se je napisal/a:

ma nimam za hišo. letno kuhinjo bi pa lahko kupla na kredit, vsaj mislim...
Default avatar
mi smo šli po službi direkt na zrak,ker so jedli kosilo že v vrtcu ob 13,pa še malica ob 15.s seboj smo nesli narezana jabolka,banano,monte ali frucwerge in vodo.pa je bilo do 19.medtem,ko je mož kopal otroke sem jaz naredila mlečno toplo večerjo.več kot to ne rabijo otroc.nevem zakaj nekateri menijo,da otrok potrebuje 2 kosila na dan.
Default avatar
Pri nas med tednom ne kuhamo. starejši otrok ima kosilo v vrtcu,mlajši kosilo poje pri tašči,ki ga čuva. Ko ju poberem, sta oba že pojedla popoldansko malico in mi niti na misel na pride, da bi šla domov kuhat še eno kosilo. Ponavadi gremo takoj ven, ob 18.30 pa večerja.

A mi lahko katera razloži zakaj naj bi popoldan kuhala še eno kosilo? Res ne razumem. V čem je fora?
Default avatar
Pri nas je prioriteta oboje.
Že ko nisem imela otrok, sem si zadala nalogo, da bom kot mama poskrbela za po moje največjo dobro popotnico v življenju - kolikortoliko zdravo prehrano.

Pri nas so otroci zdaj poleti zunaj skoraj cel dan ( hiša z velikim dvoriščem in travnikom ), jaz pa brez izjeme kuham vsak dan, v veliki večini 2x na dan.
Pozimi in izven sezone sadja in zelenjave, ko le- te nimamao na vrtu, kupujem izključno BIO sadje in zelenjavo, jabolka na zaboj, nešpricana...

Sem rabila kar nekaj časa, da sem se o teh stvareh poučila in zdaj znam in res vedno prebiram deklaracije, kupujem preverjeno hrano in jo tudi pripravljam tako, da je najboljše za otroke ( brez odvečnega cvrenja, pohanja ). seveda si privoščimo grehe a v osnovi jemo kar se da v redu.

Sladkarije so pri nas nagrada ali izjema, nikakor ne vsakodnevna navada in prvi otrok, ki gre letos v šolo ima zobe take, da nam zobozdravnica vsakič, ko pridemo na kontrolo ploska.
Zdravi so skoraj ves čas, kakšne virozice gredo mimo zlahka in hitro, ponavadi brez zdravil.

jaz sem mnenja, da kakor jih bom navadila zdaj in doma, kjer morajo in imajo največji zgled, tako bo v veliki večini tudi naprej v življenju. Zame, je sploh v teh časih hrana velikega pomena in od tega je odvisno ogromno. Razvoj, rast, sposobnost učenja....

Vsekakor pa tudi počitek in dober zrak naredita svoje.


Mene včasih sosedje gledajo čudno, ker imajo otroci še vedno rutino.
( 5 obrokov, počitek, aktivni čas za igro... ). Otroci pa se prav nasprotno prav nič ne pritožujejo in po njihovem razvoju vidim, da je tako prav.


Sicer pa vsak po svoje. Dobro, da smo si različni. Eni tako, drugi pač drugače.


Lp
Default avatar
In tisti, ki ne kuhate čez teden, kje pa se vi prehranjujete? Živite samo na sendvičih? Ali jeste vsak dan zunaj? Se ne prenajeste hrane iz menze?
Default avatar
Naja315 je napisal/a:
Jaz kuham kosilo, ker z možem med službo pojeva le lahko malico (sendvič, jogurt, sadje, zelenjava), osnovnošolca pa v šoli ne kosita.
Vsem ustreza domača hrana, domač ambient in skupen topel obrok.
Default avatar
Aja, morda še to.
Za večerjo ne kuham še enega kosila.
večerje so pri nas čisto drugačne od kosil.
Miljon variant imam, ki jih malo spreminjam dopolnjujem.
Včasih skuham že kakšno uro prej ( sploh poleti ), dam v lončke, ki se neprodušno zaprejo, posujem z lešniki ali orehi, mandeljni in potem to pojemo, kje na sprehodu, pred hišo....
Tudi na bazenu smo imeli že tako malico. Super. In potem ni težko otroku dat še sladoled na tako podlago. Vest je čista.


Morda samo za primer nekaj kombinacij naših večerij, ki so vse po vrsti narejene zelo hitro in jih imajo otroci po večini radi.


- Prosena kaša z suhimi slivami
- polenta ( pol zdroba, pol polentne moke ) na mleku, posute z oreščki
- mlečen riž
- ovseni kosmiči z jabolčno čežano
- carski praženec z rozinami
- palačinke
- pirin zdrob z kompotom in malo cimeta
- slivovi cmoki in kompot ali jabolčna čežana
-ržen kruh namazan z mesno zelenjavnim namazom + mleko ali šipkov čaj z limono
-gris ( tisti, ki se kuha 20 min. in ne instant )
- jajčna omleta s sirom in paprika
- zdaj poleti kdaj tudi sataraš in kos črnega kruha
- močnik iz polnozrnate moke na mleku


Še pa še variant. Pri nas 1x ne jemo enakega zajtrka, kosila ali večerje enako v enem tednu.
stvari je res ogromno.


Lep dan želim
Default avatar
res kar ena je napisal/a:
pri možu kuhajo v službi vsak dan svežo,jaz v svoji kej pristavim,otroc jejo v šoli in vrtcu.čez teden ne kuhamo.
Default avatar
Naja315 je napisal/a:
ni fore. jaz nisem govorila še o enem kosilu, pač pa o večerji. za večerjo poskusim skuhat topel in kar se da zrav obrok (enolončnica, juha, testenine z mesom in zelenjavo, razne rižote ali ječmen ali pira, kako krompirjevo jed z zelenjavo, skratka - nekaj toplega in po možnosti da je bolj na žlico). pri nas kruh in namazi ne grejo.

pred časom ste eno mamico hoteli linčat, ko je napisala, da 2 leti staremu otroku včasih da za večerjo toast (torej topel kruh s sirom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! - ne pozabit!!! dvojna merila?! ali samo dvoličnost?!)
Default avatar
časovna stiska je napisal/a:
men se zdi,da so ti hotele svetovati,da daj otroku topel obrok kot so mlečni izdelki (gres,čokolino,gres,mlečni riž,itd) ne pa še enega kosila,ker je preveč za vsak dan.lp