Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

kaj je ibogain

Default avatar

00000

kje si lahko več preberem o ibogainu?
Default avatar

00000

a to je pol neki takega kot metadon, sam da gre za neko alternativo?

pa hvala za e-naslove!
Default avatar

tiha_1

Pozdravljen!

Če bi se rad rešil zasvojenosti, pokliči raje na to številko, kjer ti bodo najbolje vedeli svetovat, kam se obrnit po pomoč!
080- 1221 (brezplačno omogoča Telekom Slovenije)

LP
Default avatar

Nameless

Ibogain je nategancija. Bi bilo pa lepo, če bi meli take bližnjice,
Default avatar

HŽZ

Med odgovori sem zasledil odgovor in trditev, da je ibogain nategancija. Tudi sam se strinjam, da gre za premišljen marketinški pristop, ki ima natančno določene cilje. Osnovni cilj je zaslužek... Vsa zadeva pa je zavita v celofan dobronamernosti in želje po pomoči. Verjetno že samo dejstvo, da ga ne moremo dobiti na zdravniški recept, prav tako ga ne moremo dobiti v lekarni in skoraj ni zdravnika, niti drugega strokovnega delavca, ki bi verjel in upal priporočiti ibogain.
Pred leti sem slišal, da je bil pripravljen projekt, ki bi zajel odvisnike iz mnogih držav v Evropi in drugod po svetu. V glavnem je šlo za mnoge eksotične dežele Latinske Amerike in nekatere bivše socialistične države, ki nimajo dovolj resnega medicinskega nadzora. Na sreču so se odgovorni pri nas odločili, da pri tem projektu ne bodo sodelovali. Kljub vsemu, pa je ibogain prišel na naše ulice. Zanimivo pri tem projektu je bilo to, da so naši odgovorni prekinili sodelovanje zaradi smrti nekaterih odvisnikov, ki so sodelovali pri projektu drugod po svetu.
Ibogain zasledimo kot drogo pri določenih afriških plemenih, ki jo uporabljajo pri inicializaciji mladeničev v moške. Ob zaužitju mladeniči zapadejo v težke moralne in telesne krize, ki ti omogoča uvid v svoje zgrešeno in neposrečeno življenje. Sklep, ki ga posameznik po zaužitju prinese je, da se bo poboljšal, da se bo spremenil. Če ibogain uporabi odvisnik, po končanem učinku ima zgolj močnega moralnega mačka. Potrebno bi bilo spremeniti dosedanji način življenja, vrednote, razmišljanja, navade, družbo, prijatelje... Ker pa tega ne storiš se ponavadi vsi čez določen čas vrnejo na stara pota. Prepričan sem, da se tega zavedaju tudi trgovci z ibogaino. Zato se mi zdi škoda vsakega centa in vsakegan zloraba upanja. Naj zaključim z ugotovitvijo, da na žalost bližnjic iz droge ni. Obratno pa so mnoge.

HŽZ
Default avatar

iggy

moje mnenje je, da ibogain kot zdravilo ni nategancija, po moje zadeva resno deluje, vendar... če si zasvojen z katerokoli subtanco lahko ti fizično odvisnost premagaš ampak še vedno ostajajo dejavniki , ki so posredno vplivali na sam začetek zasvojenosti in teh dejavnikov ne moreš izbrisati z neko kemično spojino... treba je vse skupaj razčistiti s pomočjo psihologov, psihiatrov ali pa na način, ki ustreza posamezniku....

razčistit je potrebno najprej v glavi.... telo je prilagodljivo in hitro pozabi ....

poskusi če te zanima.... vendar če odločitev ni resna ne pomaga nič tudi če te v kleti priklenejo...