Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

kokain

Default avatar
Kakšne so posledice uživanja kokaina skozi nos (ali je možno še kako drugače?)? Po kolikšnem času postaneš odvisen-ali je možno to početi leta in leta občasno-vsak vikend in tu pa tam vmes? In pa kako res prepoznati odvisnika od kokaina?
Hvala za vsako pojasnilo.
Default avatar
o koki lahko rečm samo -čim dlje stran .res so odvisnosti v osnovi enake,vendar ti iz lastnih iskušenj povem da je kokainska odvisnost-odvisnost na stoto potenco.Uživa se lahko skozi nos,intravenozno in kot bazo se jo lahko kadi.Telesne odvisnosti naj ne bi povzročal,vendar je to zanemarljivo -saj vendar vsi vemo da je psiha odločilna pri odvajanju in vzdrževanju abstinence.Ne vem če sem že kdaj videla tako hiter propad kot pri zlorabi kokaina.Propad na vseh nivojih,tako telesno,psihosocijalno,finančno...napisala bi ti lahko še marsikaj,vendar mi je resnici na ljubo o tem kar malo težko pisati,ker moj dolgoletni boj s to ****..... še ni čisto končan in me dobesedno zaboli telo in duša ko se spomnim koliko hudega sem naredila sebi in drugim.POZDRAV UNNA
Default avatar
vpliva na možgane, saj vsakič ko gas uporabimo zaradi posledic uporabe odmre veliko možganskih celic kar povzroča omamo. uživa pa se ga na različne načine, od kajenja, injiciranja in snifanja.
Default avatar
Spoštovani!

Kokain je droga, ki zelo hitro povzroči odvisnost. Praviloma je pri vsaki drogi tako, da se pogostost uživanja samo stopnjuje in vedno znova se najdejo posamezniki, ki mislijo, da se njim ne more zgoditi, da postanejo odvisni!Na dolgi rok se uživanja kokaina ne da kontrolirati. Osnovna vprašanja, ki bi ga postavila pri kakršni koli drogi pa bi bila - kaj se z drogo nadomešča, čemu se z drogo upira in kaj spremeniti v življenju, da droga ne bo potrebna. Uživanje kokaina vsak vikend in še vmes pa nikakor ni občasno uživanje drog!
Kokain je žal postala tudi droga "uspešnežev", ki imajo potem več energije za svoje posle - vendar koliko časa?!
Lep pozdrav!

Suzana
Društvo Projekt Človek
Tel:059 711 796
Default avatar
ok ne bom pameten glede koke, samo jaz sem probal dvakrat, prvič nisem čutil kaj posebenga, drugič pa sem bil zelo zadet, ker pa smo naredili kar nekaj line-ov sem kaj hitro ugotovil da te zna to zelo intenzivno posrkat vase, sploh če to delaš tako pogosto, zelo je pri tem pomembna psiha; tak da po pameti, pretiravanje še nikoli ni blo vredu ;)

LP, Boštjan
Default avatar
js ms jo poskusla ze trikrat pa nikoli nisem nic cutila in mi ni jasno kaj lahko povzroci?poskusla sm iz firbca,pa ni blo nic....
Default avatar
Jst sem parkrat..hmmm, večkrat poskusila kokain..in seveda, vedno boljši filing je bil..te dvigne do nebes:) in od tu naprej se lahko zgodi ta zasvojenost..Mislim, da sem se pravočasno umaknila:)
Ne vrtim se več v teh krogih pač...pa tudi drago bi blo to zame, da mi postane zasvojenost:)

srečno pa po pameti:P
Default avatar
Kokain, ki se dobi na slovenskem trgu ne povzroča nevem kake zasvojenosti, ker je nečist. Vem iz lastnih izkušenj!!!

Poznam veliko primerov, ki so zaradi visoke cene drogo opustili in pri tem niso imeli prav nobenih problemov.
Default avatar
Pozdravljeni!


Ravno zaradi nečistosti kokaina, ki ga je možno kupiti na Slovenskem trgu je ta droga še posebaj nevarna. Primesi, ki mu ga dodajajo so seveda čista kemija , ki so strup za telo. Kot je že zgoraj navedeno kokain deluje zelo poživljujoče - temu pa sledi izčrpanost in tudi depresije.

Definitivno ne priporočam!!
moderator
Društvo "Projekt Človek"
tel: 01/425 12 14
Default avatar
Zdaj pa ena izjava, kjer bojo verjetno velike kritike..ravno par dni nazaj sem kar veliko v eni noči zaužila kokaina..vsakih 20 minut in tako skupaj 9 črtic, pila red bull in veliko pokadila..

Rezultat: še sama ne vem...4 ure depresije, jeze, lase bi si takrat izruvala, strah, panika,depresija, mraz, smrt pred očmi...milijon razmišljanj naenkrat,še sama ne vem o čem sem razmišljala...čuden občutek..Ne vem kaj je blo to...

V življenju hujšega nisem doživela. Vsa čustva naenkrat...kot en "šok" sem doživela...Zdaj se pa definitvno ne spuščam v to..Nekaj me je moralo izučiti!

Srečno!
Default avatar
Mikena,

nobena kritika... samo...:)

RES SI IN TI ŽELIM, DA NE BI PONAVLJALA RAZREDA IN DA NAUKA TE IZKUŠNJE NE BOŠ POZABILA.
moderator
Društvo "Projekt Človek"
tel: 01/425 12 14
Default avatar
Živjo.

Ja, tudi sama sem ena izmed tistih, ki občasno podleže opoju kokaina. Probala sem že vse party droge, od speeda do extasya in seveda na koncu prišla do kokaina. Na začetku mi je bilo vse skupaj brezveze, nobenih posebnih občutkov,nič bi lahko rekla. A sčasoma se navdiš na občutek, ki ti ga da kokain, postane ti všeč. Čeprav u bistvu res ni nič posebnega in vse prehitro mine...
A takrat je vse lepo, počutiš se pomirjenega, prijetno ti je...in to te potegne v to, ta občutek prijetnosti.
Slabih izkušenj nimam, normalno funkcioniran tudi brez tega in tudi nisem konstanten uživalec le tega.
A na trenutke se vseeno vprašam...ZAKAJ TO POČNEM?? In vprašam se ali sem res sposobna enkrat za vselej reči NE!!! In takrat se zdrznem, ker vem, da tega ne morem narediti!! Ali pač lahko pa niti ne poskusim?? Ne vem!!

Problem je v tem, da mi je kokain postal sprostitev. Sprostitev po napornem dnevu v službi, sprostitev od problemov, ki nas pestijo...

In takrat je svet spet lep.....


Vedite, da svet droge še nikoli ni bil lep, ker sčasoma mora vsak odpreti oči in takrat šele vidiš kako je v resnici. Bodite srečni sami...brez opoja!!!


Srečno vsem drugačnim in meni podobnim :)
Default avatar
Porkamadona,


s kom se vi ljudje družite, kam to hodite, da je droge na pretek: koka, spid, ekstazi....... jst sem čist za luno, pa sem 30 let stara.....

noro, cajt me je čist povozu..... grem na kako pjačo, telovadbo, mal se po stari Lj. sprehodit, na kofe in to je to...... moram priznat, da mi je čisto luštno.
Default avatar
Pozdravljena kmetica. Enako je z mano. ;-)
Ostale pa sprašujem, kako dolgo traja učinek kokaina?
Default avatar
" kmetica s podeželja" svaka vam čast! kr tko naprej, nč niste za luno, tud v mestu nas živi dost "normalnežev" ki gremo tudi samo na kofe, kako pijačko..sicer so pa droge vsepovsod, kjer jih hočeš (lokali, diskoteke, pred garažami blokov, OŠ, parki, na ulici..). sama imam preko različnih kolegov in znancev takorekoč vse na dosegu, pa niti pomislim ne na to...mi je dovolj, da vidim pri njih, kako jih ugonablja!!!
žal jim ne morem pomagati, še posebej me skrbi za dobro kolegico, ki vedno večkrat poseže po koki&speedu, trava pa je seveda obvezna..pa ne vem kaj naj storim??če ji težim, se me izogiba. po eni strani se zaveda, da je njeno početje nevarno, po drugi pa si zatiska oči, da ona pa že ne more postati odvisna!kakšen nasvet bi bil dobrodošel.
Default avatar
ja, kokain...
vidim, da je kokain neka nova moda, veliko ga uporabljajo, povsod..prijateljica iz tujine (velemesto) pa pravi, da je to pri njih že normalno, kot bi šel na pivo ali si prižgal cigaret..???..imela sem fanta narkomana..mu stala ob strani in skušala pomagat..ne morem verjeti,da sem sploh zdržala vse tisto..grozno je bilo..vedno slabše in slabše..ne maram več tega gledat..
Default avatar
tudi jaz kmetica, hvala Bogu .-)))))
Default avatar
zverko
ena lajna dobrega kokaina drži okoli pol urce
Default avatar
Prosim, če mi poveste, koliko časa je potrebno očistiti se od kokaina. Imam sina, ki že skoraj dva meseca ne hodi ven, je non stop doma in sem sigurna da ne uporablja kokain v tem času. Agresivnost in paranoja pa nikakor ne zgineta.

Hvala za odgovor!

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja E-posvet
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren