Med.Over.Net

Optika

Odgovarjajo: Rene Pirc, mojster očesne optike

Oči so ogledalo duše. Vas zanima, kako pravilno izbrati očala? Imate težave z lečami? Kdaj je priporočljivo iti na pregled? Na ta in podobna vprašanja boste dobili odgovore na tem forumu.

Rene Pirc , mojster očesne optike

Rene

sončna očala za otroke

Default avatar

bagota

Pozdravljeni!

Zanima me, kako je z sončnimi očali za otroke. So pri dvoletniku potrebna? Kakšna naj bodo ta očala in kje se gibljejo cene?

Hvala in lep pozdrav
Default avatar

Rene

Torej vsekakor so potrebna, tudi že prej. Cene se gibajo okoli 70,00 EUR.
Default avatar

mavrica555

Pozdravljena!

Očala za otroke do 8-ih let niso potrebna, ker se otrok še razvija in mora absorbirati določeno količino svetlobe, da ne bo imel kasneje težave s preobčutljivostjo na svetlobo. To pa seveda ne pomeni, da naj bo ves čas na soncu. Pravtako se mora izogibati pretirani izpostavljenosti na soncu in pa nositi pokrivalo, ki bo zaščitilo tudi učke.

In to je to...povedano brez komercialnosti. Če pa že vztrajaš pri očalih, jih pa dobiš od 2 eur naprej in to enake kakovosti kot najdražja.

LP
Default avatar

Rene

S tem se ne strinjajo tako optometristi kot okulisti. Pri optometriji nam je bilo odpredavano, da so otroci pred 13 letom starosti tudi veliko bolj dovzetni za UV svetlobo, saj njihove roženice in lečke je še ne absorbirajo dovolj.

Tudi v članku v Žurnalu "Otroci morajo nositi sončna očala" od oftalmologinje Maje Novak Brecelj, dr. med., spec. oft. izrecno piše:

Otroci bi sončna očala morali začeti nositi že kot dojenčki!

in glede cene piše:

Staršem svetujem, naj očala kupijo pri optiku, ki lahko njihovo kakovost preveri z aparatom. Stekelca morajo imeti čim višjo zaščito in prepuščati čim manj UV-žarkov.
Kaj pa poceni sončna očala, so ta lahko škodljiva?
O pravi in primerni zaščiti govorimo takrat, ko so sončna očala kakovostna. Največ škode boste otroku naredite z izbiro nekakovostnih očal, ki prepuščajo preveč UV-žarkov.

Torej komentar na 2 EUR-a najbrž ni potreben. Celoten članek si lahko preberete na:


Lp.
Default avatar

mavrica555

Pozdravljeni!

Ponovno pišem glede očal za 2 eur...nesla sem jih k optiku, da mi zmeri kakovost z aparatom...ne boste verjeli...odlična kakovost, očala prepuščajo toliko UV žarkov kot tista, ki so zelo draga. Seveda mi je optik to zelo s težkim srcem naredil, ker se je zavedal, kakšen bo rezultat.

In ker redno hodim na očesno kliniko, sem pred kratkim izpostavila tudi vprašanje, kakšna sončna očala naj kupim. Tista pri optiku ali lahko kar v DM-ju. In verjemite mi, da je rekla, da čisto vseeno, da so ta najbolj poceni enako kvalitetna. Torej, kdo zdaj tukaj zavaja, širi neresnico oz. neznanje? To ne leti na direktno na vas, ampak na celotno javnost...ker eni govorijo nekaj, drugi pa spet nekaj drugega.

Vsak naj se pa sam odloči, kako bo naredil. Mene en članek v reviji ne prepriča, sliko hočem videti iz večih zornih kotov, od večih strokovnjakov, kajti vemo, da tudi oni niso enotnega mnenja.

Lep pozdrav in brez zamere!
Default avatar

Rene

Tu moram dodati, da samo preverjanje UV zaščite ni dovolj za določitev kvalitete stekel, saj je to samo oden od treh faktorjev, ki je kazalec kvalitete stekel pri sončnih očalih. Drugi dve komponenti, na kateri še moramo paziti, pa so natančno spolirana površina stekel, katera ne povzročajo optičnih defektov (PRIZEM ali DIOPTRIJE) in sama kvaliteta materiala stekel, katere morajo imeti majhne izgube (visoko ABBE število), kar pa je glede na zahtevno proizvodno težko doseči z malim denarjem (npr. 2 EUR-a, razlika TERMOPLASTI-DUROPLASTI).

Torej, če ste dali to izmeriti in je UV 100 % ter imate stekla, ki povzročajo prizme, ste otroku naredili spet gromozansko škodo, saj mu s tem preprečite BINOKULARNI VID, kar pomeni, da se eno oko ne bo pravilno razvijalo, torej AMBLIOPIJO!

Glede otroških očal pa še nekaj mnenj:

in na koncu najbolj pomembno mnenje ameriškega združenja pediatrov (American Academy of Pediatrics), da so do 10 leta starosti, otroci izpostavljeni večjemu tveganju za trajne poškodbe mrežnice pred sončno svetlobo:Lp.
Default avatar

metimenka

To se pa skoraj tako sliši, kot da se brez sončnih očal otrok sploh ne more normalno razviti. Seveda je verjetno v določeni situaciji, bolje da ima otrok sončna očala, kot pa da jih nima, ampak ne mi rečt, da če jih pa ne bo imel, bo pa lahko nekaj zelo narobe z njegovim vidom. Se mi zdi, da je človeško oko še vedno zelo naravno in kot tako se zna v večini normalnih življenskih situacij tudi samo zaščititi pred nenadno močno svetlobo (in tako tudi pred škodljivimi žarki). Otrok in pa še posebej dojenček instinktivno (za)miži ob močni svetlobi. Dojenček miži celo ob taki svetlobi, na katero smo odrasli navajeni (normalna dnevna svetloba) in odpre oči najraje v mraku zvečer in ponoči. Strokovnjaki bodo seveda rekli, da je bolje da nosi sončna očala, ker ponujajo dodatno zaščito, kar je tudi res. Ni pa res, da je potem zelo slabo, če jih nima. Mnenja strokovnjakov se potem izkorišča v marketinške namene. Se mi zdi, da večina dojenčkov (sedaj, pred petdesetimi in pred sto leti) ne nosi in niso nikoli nosili sončnih očal, pa nimajo nekih groznih posledic zaradi tega. Se popolnoma strinjam z mavrico555, ki pravi, da so tudi cenejša očala lahko kvalitetna. Naj za konec dodam še uporabni nasvet strokovnjakinje mag. oftamologije Kristine Mikek, ki pravi:

"Preizkus, ali so očala kakovostna, je v bistvu zelo enostaven. Primemo jih v roko in skozi očala pogledamo ravno linijo, kot je na primer rob tal. Pri tem si zapremo eno oko in očala nekoliko odmaknemo od oči. Očala premikamo z ene na drugo stran, nato navzgor in navzdol. V kolikor pri premikanju linije ostanejo ravne, potem so lečna stekla v sončnih očalih v redu. V primeru, da so linije ukrivljene, še posebno v centru leč, potem je bolje prizkusiti druga očala."
Default avatar

Rene

Očitno ste pozabili, da je človeštvo v zadnjih 50 letih zelo spremenilo svojo atmosfero, ki ga naši predniki res pred 50 ali 100 leti niso imeli!

Iz članka o zmanjševanju ozona lahko povzamem določene trditve, ki so znastveno dokazane ali boste mogoče tudi to študijo ovrgli:

UV-žarki ubijajo mikroorganizme (sterilizacija), pa tudi višji
organizmi so nanje občutjivi: človeška koža pod vplivom ultravijolič
nega sevanja potemni (tvorba pigmenta), pretirano
izpostavljanje UV-sevanju povzroči opekline na koži, zgodnje
staranje kože in vpliva na nastanek kožnega raka. Za
UV-sevanje so občutljive tudi oči in lasje.

Na južni hemisferi je velika
ozonska luknja nad Antarktiko (ob začetku tamkajšnje
pomladi); na severni pa smo izbrali tak primer, ko se je
majhna ozonska luknja spuščala od severa prek srednje
Evrope. Kljub zmanjševanju količine stratosferskega ozona nad
polarnimi kraji (in posledično tudi nad zmernimi geografskimi
širinami) je količina UV-sevanja v tropskih krajih
vedno dosti večja kot v zmernih in polarnih geografskih
širinah.

Torej iz tega lahko povzamemo, da nevarnost preži povsod (zato pa objavlajo UV-indeks pri vremenskih napovedih ali mislite da pač to počnejo kar tako?):

http://www.sos112.si/slo/tdocs/ujma/2000/u_clanek28.pdf

Zanimivo je tudi, da na "University of Veterinary Medicine
Abteilung für Physiology and Biophysics" iz Dunaja priporočajo sončna očala, ko je UV indeks od 1-3 pod rubriko: UVI and Sun Protection (ali boste učili tudi te strokovnjake iz univerze?):

http://www-med-physik.vu-wien.ac.at/uv/uv_online.htm

Na tem naslovu lahko preverite tudi vsakodnevni UV indeks!

Glete testa kvalitete stekla, pa lahko povem samo to, da je to precej laični test in da s tem preverite samo eno od treh komponent kvalitete sončnega stekla.

Lp.

Moderatorji

Rene Pirc , mojster očesne optike
Rene