Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topič, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topič , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

THC test

Default avatar

še ena mama

Pred novim letom sem sinu na mizi našla papir, v katerega se zvije trava....Sicer mi je zatrdil, da ga ne rabi, pač pa ima enega sošolca, ki te listke "tala"....Nekaj me je žulilo in žulilo, pa sem šla v lekarno po THC test, ki je pokazal negativno reakcijo na thc sestavine....
Seveda sem si oddahnila, me pa muči, ker pa se je menda enemu sošolcu hvalil, da test ne pokaže .....Sedaj pa sem v dvomih...Res je fant, ki se rad hvali in se je morda hotel le pohvalit pred drugimi, meni je zatrdil, da je med počitnicami poskusil travo: rekel je da 2 X in da jo med šolskim letom še ni...Sem v dilemi: mu verjeti ali ne oziroma, mu opraviti še kak drug test...
Res je tudi sicer, da na tem testu piše, da majhnih količin THC sestavine ne zazna...Ne vem, koliko to pomeni?!
Če ima kdo kaj več izkušenj- bi lepo prosila za mnenja...
LP
Default avatar

cukrček

ti kot mama se moraš z njim pogovarjati(o škodljivosti trave), ogromno.On mora imeti občutek,da ti lahko zaupa, da se lahko obrne nate, če je treba- ne pa da ga loviš in testiraš in ne vem kaj še vse, To, da si ga testirala nisi naredila nič, samo še bolj bo pazljiv, ko boš zraven.
Default avatar

Kemper Boyd

Ne vem, zakaj takoj paničarite. Papir, v katerega se zvije trava? V ta papir se lahko zvije tudi tobak in je cenejša varianta cigarete.

Taka dedukcija, če nekdo poseduje "rizle", jih uporablja samo za kajenje marihuane, se mi zdi popolnoma konservativna.
Default avatar

Yotz

Kako je zabavno brat, ko na enem forumu mame sprasujejo o THC testih, rizlah in o tem kako bodo otroke dobile pri uzivanju trave, medtem pa na drugem forumu sinovi sprasujejo kako se da prelisiciti THC teste.
Default avatar

yy

a to se ti zdi smešno?!
Default avatar

Jah bless

Hehe...meni je pa predvsem to smešno, ker se mnogi starši bojijo, da njihova hči /sin kadi travo, saj po eni strani je razumljivo in odgovorno, po drugi strani pa se ne zavedajo koliko je odraslih ki to prav tako počnejo, morda ravno nekateri njihovi prijatelji, pa tega niti ne vedo...Ljudje, ki potrebujejo travo da se sporstijo v družbi so že resno zabredli in prav tako tisti, ki pohajo dan za dnem ker se jim to pač zdi ql. O travi imam svoje mnenje in ga tudi ne spreminjam.Dokler je v zmernih količinah je vse ok, pa tudi na primernih krajih in dokler znaš okrog tega ohranit vseeno zdravo pamet. Ko bom imela svoje otroke in bom enkrat (če bom) starš bom na to verjetno gledala popolnoma drugače se bom pa vseeno veselo spominjala, kako smo mi, kot mladi motali base v kleteh in na zadnjih sedežih avtobusa, kadili za hišo na terasi in še kje drugje. Občutki so vedno drugačni in predvsem je pomenbno vedeti, da trava stopnjuje razpoloženje...če si cel zabediran potem te travca verjetno ne bo spodbudila k boljšemu razpoloženju ;)

LP.
Default avatar

pohač

odgovor za :"še ena mama"

Prvo si dobro preberi literaturo okoli Canabisa, namreč sploh ni toliko škodljiv kot si stare generacije predstavljajo, ki mečejo vse v en koš. Po mojem se bi tudi na vsakodnevno popoldansko pivo človek privadil in po 10 dneh po njej funkcioniral normalno, brez nje pa malo nervozno. Pretiravanje tudi tukaj ni dobro, kot marsikje, občasno pa popolnoma podpiram in kot zanimivost VEM (ker sem z njim tudi kadil) jo uživa VSAJ en naš aktualen minister vlade!

Pridobit si moreš zaupanje in po mojem le na način, da mu pokažeš da nisi iz Lune padla in da veš kako se stvari streže. Da veš da jih je več vrst, da se jih uživa na več načinov (piškoti, kajenje, hašiš na foliji itd.)

Preprosto ni in niti ne bo!!! Je pa, če hočeš POMAGAT, to po mojem edina pot, ker z represijo na tako lahko dostopni substanci in sploh v letih (predvidevam da je pobrtetnik) bo samo KONTRA učinek.

Jaz bi ga bolj šolal v smeri ja to v okolju okoli nas je, ja to se da dobit vsepovsod, ja od tega 'nisi' odvisen, ja ni drago itd. kot ALKOHOL, ki je dostopen vsem in se tudi večina zaveda posledic, pa zaradi tega nimamo 3/4 Slovenije v društvu anonimnih alkoholikov.

Problem ki ga jaz bolj tuki vidim je, da je ta 'nedolžna' rastlina prišla v isti predal kot vsa ostala kemija (XTC,ICE, amfetamini itd.) in ko se odpraviš dilerju, če je ne bo imel ti bo pa ponudil kaj drugega (ker od tega pač živi). In tukaj se pol pri najstniku zatakne ker razmišlja približno takole:
'Če mi doma težijo za travo ali za vse ostale substance, bom pa proval še kaj, stari doma itak ni nič jasno, saj sem že na drugi strani zakona', zato menim da si je potrebno prvo pri sebi razčistit kaj bi radi, ga PODUČILI in si pridobili zaupanje ali ga zatirali in mu grozili s testi in prekinili izhode za vikend, s tem postali nekdo ki nič ne razume in se o temu z vami ne more pogovarjat--> se bo zatekel h 'kolegom' in si privoščil omamo.


Dejte prvo sebe podučit, ker le tako boste pravilno ukrepali, čene boste streljali v prazno.

LP Pohač

Če je samo na TRAVI in ne prakticira tega vsak dan SAMO BREZ PANIKE!!!
Default avatar

Tanja S

Pozdravljeni,

ne bi rada debatirala o škodljivosi oz. neškodljivosti uživanja marihuane. Minimalizirala ali demonizirala problem zasvojenosti. Zagovarjam, da kakršnakoli omama zavesti za mladega (in odrasleda) človeka ni naravna fiziološka, duševna ali duhovna potreba in je nepotrebna, če ne škodljiva. Apeliram na vse odrasle, da zavzamete nično toleranco do uživanja drog.

urinski testi so namenjeni predvsem staršem, da pogledajo resnici v oči in rečejo bobu bom. vendar to ni dovolj in to ni vse. Je le začetek (ponovnega) iskanja stika z mladosnikom, učenja, odločanja. Mladostniki v fazi odraščanja raziskujejo in preizkušajo življenje, meje, odrasle, same sebe in tudi prihoaktivne substance. Za lažje odraščanje potrebujejo enako mero ljubezni in podpore kot meje in zahteve. rezultati urinskih testov vam lahko pomagajo pri postavljanju zahtev in nič drugega.
moderator
Društvo "Projekt Človek"
tel: 01/425 12 14
Default avatar

Rok P.

Živjo.

Veste, zagovarjanje ničnostne tolerance do česarkoli se često izkaže za škodljivo. Poglejte na primer nacizem, rasizem ... Rekli boste, toleriranje pa je delovanje proti sebi, in s tem se strinjam, zato se v prihodnje raje izognimo pojmom, ki vodijo k destruktivnosti. Da vidimo, če so vaše teze, katerim vi žal niste dali oprijemljive vsebine in s katerimi dokazujete vašo postavitev proti drogam na sploh, res na pravem mestu. Vprašanje je bilo namenjeno problematiki marihuane, zato je najbolje, če se le te za sedaj držimo.

Fiziološka potreba po kanabinoidih očitno obstaja, saj imamo v telesu receptorje zanje. Ti receptorji so del endokanabinoidnega sistema, ki je vključen v več fizioloških procesov; apetit, bolečina, vzdušje, spomin ...

Da bi razumeli duhovno ali duševno potrebo, se moramo vprašati večno vprašanje: kaj je človek? To vprašanje nima jasnega odgovora, ima pa nekaj odgovorov s katerimi se lahko vsi strinjamo. Izpostavil bi tukaj pomembne. Je čudeče se bitje. Motrenje po kako, zakaj in čemu je vsekakor pogojeno s čudenjem, kot tudi s čutenjem. Je čuteče bitje. Skozi ta čutila se v prvem delu življenja dovolj načudimo da se naučimo komuniciranja in delovanja v družbi. S časoma pa, če smo kot mladostniki prepuščeni samemu sebi, ta čutila dobijo večino informacij ter se nanje prilagodijo, s tem pa čudenje ostane nepotešeno. Tukaj, zdaj se pojavi ta dušni krik: hočem drugačnost! in to drugačnost najlažje dosežemo s spremembo zaznav. No, krik se vsekakor ponavlja in če zaznave večkrat spremenimo lahko pride do navade, lahko tudi razvade. Pri marihuani se ji površno lahko reče odvisnost, vendar moramo vedeti, da ta "odvisnost" ni fizična, temveč lažja psihična, ter kot taka izjemo lahko opuščena.
Tukaj bi mi lahko rekli, da se ta krik ne konča, da bo človek lahko posegel po drugih, nevarnejših substancah. S tem se strinjam, vendar je človek tudi bitje, ki ima varovala pred samouničevalnimi nagnjenji. Ta pa kot razmišljujoče bitje prepozna. V tej luči tudi ta spolzka strmina ni tako nevarna.

Kot nadzorniki ne boste nič spremenili. Brez zaupanja se zaupanje ne vrača, brez ljubezni se ljubezen ne vrne, zato raje kot da krivite družbo in raznorazne substance naredite to kar narava od vas pričakuje. Bodite starši vašemu otroku. Odgovor torej ne bi smel biti test THCja, temveč zdrava vzgoja, zaupanje, podpiranje, razne izvenšolske dejavnosti, ki zadovolijo čudeči se del duše ter tako postavijo droge na svoje pravo mesto. Ne kot prepovedane, netolerirane, temveč kot nepotrebne.
Default avatar

Dragomir Bršljin

bi se strinjal s POHAČEM !

Najprej si preberite kaj o kanabinoidih, potem pa delat paniko. Slednje sploh ni škodljivo, kot so škodljive druge sintetične sestavine.
Default avatar

AMI44

No Yotz bi pa jaz rada vedla kako se THC prelisiči, al pa na katerem forumu bi to prebrala?
Napiši prosim!
Default avatar

leiito

[quote=Rok P.

Fiziološka potreba po kanabinoidih očitno obstaja, saj imamo v telesu receptorje zanje. Ti receptorji so del endokanabinoidnega sistema, ki je vključen v več fizioloških procesov; apetit, bolečina, vzdušje, spomin ...
[/quote]

Ja ti presneti receptorji. Imamo jih tudi za opiate, nikotin, kokain, GABA, celo alkohol. Očitno imamo za vsako drogo, vsaj za tiste rastlinskega izvora, receptorje.

Opioidni receptorji npr. se nahajajo na najrazličnejših mestih, od možganov do prebavnega trakta. Evolucijski vzrok za receptorje je v primeru opiatov v tem, da telo samo proizvaja morfij, t.i. endorfini so endogeni morfij, torej morfij, ki ga proizvaja samo telo v primeru poškodbe, šoka, fizične aktivnosti, zajubljenosti itd.

Zakaj imamo endokanabinoidne receptorje, ali telo torej proizvaja tudi lasten endo kanabis? Ja, neka vrsta maščobne kisline je kanabinoid, torej lahko trdimo, da smo občasno ali stalno vsi pod delnim vplivom kanabisa, tako kot smo pod vplivom endogenega morfija.

Vprašanje za milijon $ je zakaj rastline proizvajajo alkaloide, ki se s tako neverjetno kompleksnostjo in perfekcijo skladajo z našimi receptorji. Ali je kdo strokovnjak s področja biokemije, ki lahko pojasni to nenavadno naključje?
Default avatar

VeroNIKA

Ja no jst mislem da stari zmer prevec komplicirajo okrog teh stvari jst kadim travo ze 2 leti pa so me kumi zdej pogruntal zdej pa pravjo da sem zasvojena pa da bom itak narkomanka na konc ampak k bi oni vedel kok se motjo jst mislem da na trse droge gres prej prek alkota kot prek trave ker je tut ogromna razlika ce vsak dan skadis baso ko pa ce si spijes liter vina ta stari so res premal pouceni o tem! Tok da PREBERTE SI KEJ preden greste u napad na svojga tamalga!
Default avatar

maja3112

aaajooj kok ste smešni..me je mtka uturila že 5x thc test...pušim travo nonstop...a mislte da se ne da pretent? hahahahaha jaaaaao ste zmešani..valda da se lahk. :D in vs prou nč ne zanima kko.sm na strani mladine stari moji
Default avatar

nihčeposebn

Stara sem 15 let in hodim na šolo v lj. Namreč vas lahko prelisičimo na mnogo načinov:) še posebaj če poveste da nas bote testirali. moj predlog je, da vzame test nenapovedano. Pogovor nebo nič pomagal vrjemite mi. Test dajte pa se bo vstrašo.malo še zagrozite in pa odvzem od čega. Deluje. Če se bote pogovarjali bo reku da nebo več in vseeno bo:) to je to!
Default avatar

leiito

Bolj težko prelisičite teste. Lahko sicer prenašate naokoli in potem podtaknete urin druge osebe ali pa par dni pijete masivne količine vode in/ali verjamete tistim, ki na internetu prodajajo snovi, ki naj bi prelisičile urinske teste, a še vedno, če redno kadite travo, je urin druge osebe edina opcija, zato pa obstajajo tudi testi sline in testi las, ki pokažejo za 6 mesecev nazaj kaj ste jemali.
Default avatar

eko

lepo pozdravljeni vsi!

sporocil bi vam samo tistim ki ne veste kaj je trava oz canabis ganja in še veliko imen ima to je naravni proizvod- rastlina od katere se kadi vršičke kateri ti dajo opojni ucinek.
trava dokazano pomaga pri vecjih boleznih ce se uporablja v mejah normale. Povedal bi se da kadim travo ze od svojega 10 leta starosti sedaj sem star 24 let in se vedno kadim travo .....
tako da lahko iz prve roke povem da trava ni nic takega le pretiravati ni treba kot z alkoholom in podobnimi zadevami. Meni osebno trava niti malo ne skodi kot dokaz sem z lahkoto koncal solanje vklucno z faxom na ekonomski fakulteti.
se tole bi dodal za use prestrasene mamice katere pravijo joj moj sin/ hcerka kadi travo
dddddd travo kadi vsaj 1/4 prebivalstva eni odkrito eni pa za stirimi stenami doma.
tko da ne panicarit ni to nic hudega ce pa ne vrjamete pa probajte same pa boste videle ce vas pa se kaj podrobno zanima pa me komot uprasate pa bom odgovoril
Default avatar

D.P.

Ejej, Eko!

Si tudi ti met tistimi, ki jim je promet pri prodaji "zelja" upadel in je potrebno novačiti nove odjemalce? Misliš, da so vsi starši tako neumni in ti bodo nasedli?
NA TEM PODROČJU JE PREVEČ GORJA, in ni šans, da ti verjamem. Zraven tega pa nisi kompetenten, da bi govoril, ali uživaš posledice "zelja", kompetentni so tisti, ki živijo s tabo, seveda, če še je sploh kdo zdržal ob tebi in "zelju" ki kisa možga...

Se počutiš osamljenega tam kjer si, da potrebuješ partnerja? Ej, jej, škoda, da se ne zavedaš kje stojiš, po čem hodiš... no saj se ne moreš zavedati...
Mir in vse dobro v eko življenju ti želim.
Človek, spomni se kdo v svojem bistvu si, da bi lahko živel sebe.

ČLOVEK, LEPO JE, DA OBSTAJAŠ!
Default avatar

secufin

Se vam ne zdi, da so THC testi poseg v človekovo (tudi otrokovo) zasebnost? Prepoved nikoli prinese tistega kar pričakujemo. Skrajni čas bi že bil, da se ljudi pravilno informira o drogah (prepovedanih in predvsem o dovoljenih). Saj ni tako težko malce pobrskat po internetu?

Je pa marihuana manj škodljiva od katerekoli druge droge na trgu (črnem ali legalnem).

LP
Default avatar

D.P.

Droga gor ali dol, škodi ali ne škodi...
Človek, ki bi rad zapolnil svojo praznino, manjk z instant varijanto, se zateka po nekih sredstvih, ki bi mu naj pomagala pri tem. Eni se zatekajo k alkoholu in ga zlorabljajo, drugi k drugim drogam (s takšnimi in drugačnimi učinki), problem osebnosti pa še vedno obstaja. Preprosto povedano je problem tam, kjer se s poprom slatka, kjer se s sladkorjem soli pa ne glede na učinke teh sredstev.
Ker pa govorimo o drogah, ki dejansko imajo posledice na človeku, saj je to ne naravno konzumiranje tujega, človeškemu organizmu z vsemi sestavinami, če hočete, ne gre za nekaj kar bi morda bilo dobro malo razmisliti, ampak gre za intervencijo.
Mir in dobro vam želim.
Človek, spomni se kdo v svojem bistvu si, da bi lahko živel sebe.

ČLOVEK, LEPO JE, DA OBSTAJAŠ!