Starševski čvek

Pf..sladek krompir, ve kdo kaj o njem

Default avatar
Ma sm tut...kupla sem ga, zdej pa ne vem kaj z njim?
Ima kdo fajn recept, je res bolj zdrav od navadnega, kakšnega okusa sploh je?
Hvala vam
Default avatar
ddollina, kako pa veš da je sladek? Vprašam namreč zato, da bom vedela ko bom kupovala krompir, ker sem ga že kupila po nesreči, nisem vedela, da je sladki. Potem pa naredim recimo pire, pa ni za nikamor...
A to piše v trgovini na tablici, al moram vedet sorto?
Drgač pa ne vem kaj je dobro iz sladkega krompirja... Zakaj pa si ga ti kupila, če ne veš kaj bi naredila?
Default avatar
kako ve da je sladek? ker je to posebna vrsta krompirja, ki zgleda kot korenček, ko je skuhan. zgleda kot ena repa.....

meni osebno njegov okus ni preveč všeč, ga pa veliko uporabljajo čez lužo.
skuhanega, pretlačenega, začinjenega in malo masla......
Default avatar
pri nas sem ga zasledila v leclercu....
Default avatar
menda je tak krompir bil zmrznjen.
Default avatar
Aha, potem je to še kakšen drugačen krompir, mogoče še bolj sladek...
Jaz včasih (redko) naletim na sladkast krompir v trgovini, pa nehote in nevede kupim. Samo mislim, da nič ne piše. Ampak se mi zdi, da so neke sorte, ki so bolj sladkaste, ne vem, če ni desire med njimi???
To se spomnim še od prej, ko smo ga doma sadili, pa so se pač pogovarjali o sortah, kakšen je kateri... Samo v trgovinah itak ne napišejo sort, a ne?
Ali piše kje z drobnim tiskom, pa še nisem zasledila?
Default avatar
Ne, ne, ne ... torej: sladek krompir ni sladkast krompir, to je posebna vrsta zelenjave, in tudi ni videti ravno kot krompir. Po moje težko zamenjaš. Imajo ga v Leclercu, ja.
Default avatar
To je krompir topinambur. Je primeren za diabetike, ker ne povzroča hitrega dviga insulina. Pa tudi za tiste, ki se prehranjujejo ločevalno, niso takoj lačni po njem. Ponekod ga imenujejo tudi laška repa.

R
Default avatar


Tole je sladek krompir, čisto nekaj drugega kot naš krompir.

Najboljše recepte dobiš na ameriških kulinarčnih straneh.
Default avatar
Juha iz sladkega krompirja. Bolj zimska reč.

Na olju prepražiš na grobo narezano čebulo (eno manjšo), kakšne tri stroke česna (spet grobo narezane), žličko sladke paprike in žličko čilija. Dodaš očiščene in narezane tri korenčke, štiri povprečne krompirje in en velik sladek krompir in zaliješ z vodo, toliko da je vse pokrito. Na tej točki lahko dodaš jušno kocko in sol. Potem pa kuhaš in kuhaš, da je vse lepo mehko. Niti ni pomembno, če je krompir že razkuhan, ker čaka na korenje. Kajti vse skupaj zdaj zmiksaš s paličnim mešalnikom. Priliješ 2 dl kokosovega mleka in če je treba, še malo pogreješ, a župa naj ne zavre. Pa pazljivo, ker se takole zmiksana lahko prime na dno posode. Za konec še ustrezno začiniš, recimo s poprom, po potrebi še dosoliš.

Serviraš s kruhovimi kockami, po okusu morda tudi s kislo smetano.