Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

heroin snifanje

Default avatar
Ali se lahko s heroinom zasvojiš tudi, če ga izključno samo snifaš? prijatelj ga občasno snifa že več let in ni zasvojen ter ne občuti nobene krize brez. Tudi sam ga občasno snifam že kakšna pol leta, predvsem za sprostitev zaradi stresa. Sam pri sebi vem, da dlje od snifanja nikoli in nikdar ne grem, ampak vseeno me zanima, ali lahko postaneš zasvojen tudi od občasnega snifanja.

Lep pozdrav
Default avatar
Vaš prijatelj, ki občasno snifa heroin že več let je praktično medicinski fenomen. Ni povsem nemogoče, vsekakor pa je redko, da se po več letih n bi razvila odvisnost.

Za nastanek odvisnosti je povsem nerelevantno ali je metoda vnosa intravenozno, nasalno ali s kajenjem na foliji, v vsakem primeru se heroin metabolira v morfij in učinek na receptorje v možganih je identičen.

Jasno, da je intravenozno jemanje hujše zlo, od tega da pride do psihološke odvisnosti od same igle do izpostavljenosti raznim boleznim, da ne omenjamo, da je nagraužno, a velika in nevarna iluzija je, da je bolj fensi jemanje, snifanje ali kajenje na foliji, kaj dosti drugače.

Pravzaprav v razvitem svetu vedno manj uživalcev heroina uporablja igle. Čistejši heroin in nižje cene so omogočile jemanje na bolj "nobl" načine, s tem pa heroin iz pretežno družbene margine zanesle med srednji in višji sloj.

Odgovor je seveda da, od snifanja postaneš odvisen enako kot od IV metode in po vsej verjetnosti boste to kaj kmalu občutili tudi sami.

Tu je pomembno omeniti, da je še eden od lažnih mitov o heroinu, da ga vzameš enkrat in si že takoj nepovratno odvisen. Pri novem uživalcu heroina ponavadi traja kar nekaj mesecev, da se razvije fizična odvisnost, še toliko bolj, če heroina ne jemljete vsak dan, a dejstvo je, da z vnašanjem polnega opioidnega agonista v telo spreminjate svoje biokemično ravnovesje v možganih. Telo namreč proizvaja tudi svoj lastni heroin, t.i. endorfine, ki se vežejo na več opiodnih receptorjev v možganih. Z vnašanjem zunanjega, "nenaravnega" opioida, se a) poveča število receptorjev b) zmanjša se njihova odzivnost, zato po odtegnitvi zunanjega vira opiata pride do abstinenčne krize. naravni opiati, endorfini, sedaj namreč niso več dovolj za večje število receptorjev, navajenih močnejšega opiata kot je endorfin.

Poleg tega sprememb pri opidoidnih receptorjih pride še do drugih sprememb, predvsem vezanih na proizvodnjo dopamina in dopaminske receptorje. Dopamin je morda ključni neurotransmiter in do sintetičnega spodbujanja produkcije dopamina je značilno za vse droge, kakor tudi za hazard, hrano in seks. Gre za povezavo s centrom za zadovoljstvo v možganih, posledica dopaminergičnih snovi kot so droge ali dejavnosti kot je hazard pa so vedno bolj pogosta in intenzivna želja po tistem občutku ugodja, ki pa, žal, postaja vedno težje dosegljiv in dolgoletni odvisniki vam bodo potrdili, da npr. heroin, sčasoma preneha imeti svoj magični učinek, ostane pa huda fizična odvisnost, porušeno biokemično ravnovesje, asocialnost, amotiviranost, letargičnost, depresija itd., ponavadi tudi težave pri delu (če zaposlitev sploh še je), finančna katastrofa, porušena socialna struktura in odnosi s svojimi najbližjimi, skratka, enormna cena za kako leto užitkov, ki jih heroin nedvomno da.

Nekateri strokovnjaki sicer trdijo, da duševno povsem zdravemu subjektu opiati niso všeč, čim je nekomu všeč občutek na heroinu, naj bi bila zadaj, ponavadi nediagnosticirana, motnja, tipično anksioznost.

Delno to velja morda tudi v vašem primeru. Pravite, da jemljete heroin zaradi stresa. Soočenje s stresnimi situacijami in razvoj mehanizmov za premagovanje stresa je del emocionalnega in intelektualnega odraščanja, morda bi vam (vsaj) enako dobro dela aerobna fizična aktivnost, pri kateri se sproščajo ravno endorfini, torej naš naravni heroin.

vsekakor vam iz srca svetujem, da prenehate s heroinom dokler še lahko in to takoj. Morda vaš prijatelj še ni odvisen, morda je, morda je njegova definicija odvisnosti drugačna kot velja sicer. Večina novih odvisnikov namreč meni, da niso odvisni vse dokler sami pri sebi mislijo, da lahko nehajo, niso pa še poskusili. Morda res jemlje heroin samo občasno, morda ne, iskrenost pri heroinu ni ravno pogosta, morda ga je sram priznati, da ga jemlje vsak dan, morda hoče vas, in samega sebe, prepričati, da on pa ima lahko jemanje heroina pod nadozorom, tako kot so in bodo zmotno verjeli milijoni pred in za njim. Pustite njegove zgodbo, vaša je bistvena za vas.

Kar se dogaja vam je namreč tipično: Najprej vzamete heroin zaradi stresa, recimo 2x na teden, potem ga začnete jemati še v petek, ker je konec tedna, potem v ponedeljek zjutraj, ker je začetek delovnega tedna stresen, počasi postaja vse bodisi stresno, bodisi izgovor za zabavo in 1-2-3 jemljete heroin vsakodnevno. In ko ga enkrat jemljete vsakodnevno nekaj mesecev je vsakršno prenehanje jemanja večji stres kot karkoli, kar ste doživeli dotelj in začne se prava odvisnost. Tja pa ne želite, garantirano.

PS
Ornk sem se razpisal, iskreno upam da vas bo (ali pa koga drugega) spodbudilo k razmišljanju. Heroin je namreč za luzerje ali pa naredi luzerja iz tebe, kdo si želi biti luzer?
Default avatar
Da, lahko postaneš zasvojen. In ne le to, sploh se ne boš zavedal kdaj se bo to zgodilo. Dejstvo je, da se ti pri vsakem konzumiranju poviša toleranca in sčasoma učinek več ne bo tak kot na začetku. Pa ne glede na to ali ga jemleš enkrat tedensko, dvakrat ali enkrat mesečno. Z vsakim konzumiranjem, ne glede na obdobje ki mine ko si čist, se ti viša toleranca. Zato je ta droga tako zahrbtna, ker misliš da imaš vse pod kontrolo, saj ga ne jemleš tako redno...Pa še en nasvet...nikoli ne vrjemi NOBENEMU ki se drogira pa ti pravi da ni zasvojen! Sploh pa nekomu ki že več let vleče heroin!
Default avatar
leiito to se pa popolnoma strinjam, kar si napisal glede tega, da duševno zdravim subjektom ne odgovarjajo opiati!

poiskusula veliko drog...predvsem party drog, nikoli uporabljala droge, ker sem bila nesrečna, vedno samo zaradi še večjega užitka, nikoli zato, da bi kaj pozabila. enkrat dolgo tega nazaj, mi je nek bedak v pijačo zlil metadon, ne da bi vedela sem pijačo spila. fuj in fej občutek, za nič na svetu ti ni mar...vse ti je ravno. tako butasto in bedno v življenju se nisem nikoli prej in nikoli pol počutila, bilo mi je sumljivo, malo raziskala in izvedela resnico.

dan danes še vedno grem na party, brez droge...niti malo me več ne mika,da bi se ga zadela.
Default avatar
Živjo.

leiito, rad bi ocenil vaš prispevek. Za laika kot sem jaz, je zelo dobro argumentiran z močnimi, uravnoteženimi argumenti. Kar pa me zmoti je zaključek. Post scriptum, če sem natančnejši. Nikoli in mislim nikoli, ne žalite, niti posredno, osebka, ki ga hočete v nekaj prepričati, mu nekaj prodati, ga nečesa naučiti, ali karkoli že, saj ima žaljitev odtujitveni učinek. Če bi bil jaz uživalec heroina, bi se počutil užaljenega, kar bi naredilo luknjo v vašo prepričevalno integriteto. Konec bi bil močnejši, če bi post scriptum izpustili, v primeru pa, da bi resnično želeli vzpodbuditi razmišljanje bralca/ke, ali izvleči iz njega/nje takojšen odgovor, bi lahko uporabili zaprto retorično vprašanje. Se pravi vprašanje, ki ima en sam, jasen odgovor.
Ne pozabite, v pedagoškem čutu se dober učitelj razlikuje od slabega in prepričan sem, da vam bo z malo vaje uspelo izpiliti tudi vašega.

Lep pozdrav, Rok
Default avatar
g. Rok,

razumem vašo kritiko, a nikakor nisem imel namena kogarkoli užaliti. Če se kdo počuti užaljenega, iskreno opravičilo. Po mojih izkušnjah je heroin pač najboljši način kako iz nadarjenih ljudi ustvariti luzerje v smislu ljudi, ki svojih talentov niso izkoristili in se brezciljno potikajo po družbeni margini. Dopuščam možnost, da so častne izjeme, a sam jih nisem videl.

Zame je to, da heroin ustvarja luzerje dejstvo in kot tako nevtralno, podobno kot če bi rekel, da vbrizgavanje heroina skoraj vedno rezultira v hepatitisu. In konec koncev sem zaključil z retoričnim vprašanjem.

Želim pa reči še nekaj drugega. NIkomur ne želim ničesar prodati ali ga v karkoli prepričati, vsaj kar se drog tiče je to zelo težko in sam nimam takih ambicij. Vse kar želim je, da se o drogah pogovarjamo umirjeno in strokovno, brez predsodkov in stereotipov.
Default avatar
Imam vprašanje.
Iz najstniških časov kadim marihuano. Najprej zelo redko, v času študija pa smo s cimri imeli obdobja"bluzenja".
To se je končalo, ko smo se razselili kakih 7 let nazaj.
Vendar je rekreativno ostalo. Če ni bilo kaj za delati ali ko je vikend ali ob taroku...izletu v naravo... v glavnem zadnja leta precej redno kadim 2-3x na teden po kake 3-5 jointov na dan, ko ni dela ali drugih obveznosti.
Zapletlo se je, ko je človek, od katerega vsa ta let kupujem (mislim, da dober prijatelj, bivši sodelavec) pred kratkim pri meni pozabil paket z ganjo. V njem sem našla še ekstra vrečko z rjavim prahom, podobnim moki a rjav kot čokolada v prahu. Na internetu sem poiskala slikice za heroin in našla sliko, ki je izredno podobna temu, kar sem videla.
Ker sem se tudi gibala po zabavah z rekreativnimi drogami, ki sem jih leta nazaj poizkusila a mi niso bila všeč, sem izjemno občutljiva na podtikanje, saj je pritisk bil naj snifam in jem ekstazije bil močan in imam 100 različnih blefov, da mi ni bilo treba vzeti seveda živim v prepričanju, da se meni ne da podtakniti nič.
Po tem, ko sem našla vrečko v vrečki, sem takoj prenehala ne samo kupovati pri tem prijatelju ampak nasploh ne kadim nič več razen cigaret.
Pričakovala sem, da bo opustitev trave povezana s psihičninmi znaki odtujitve, da bom bolj plitko spala in to kak dan, saj to redno počnem. Vikend žur potem pa slabo spanje na ponedeljek, ko se začnejo obveznosti, potem pa spet v pete, soboto jointi...
Je pa res, da se mi je delo začelo sedaj in sem imela malo počitnice in sem kadila tudi med tednom, kot da je vikend.
Sedaj je že kak teden odkar ne kadim nič razen cigaret a se nekaj tresem, spim le 2-3 ure na noč.
Imam pa vročino 37.2-37.5 a vročina se je začela že, ko sem še kadila travo. Ob prenehanju je malo padla a ob večerih še vedno kaže 37,2.
KEr imam tudi poškodovano nogo od padca od junija in mislim, da težave z ušesi, je vročina lahko posledica vnetja. Fizioterapevt pravi, da imam poškodovano mehko tkivo na podplatu.
Posledično sem zmedena, vsi ti simptomi me delajo živčno, rado mi je rahlo slabo a istočasno se bojim, da bi lahko šlo za odtegnitveni sindrom.
Ker sem si že zdavnaj obljubila, da se s heroini in kokaini in amfetamini ne grem zraven in se jih ne dotaknem in ker sem ego in, ker ponosno trdim, da nisem nikoli niti probala H-ja se sedaj bojim, da sem bila v zmoti.
Torej, ali je možno, da mi je kolega popral ganjo s heroinom?
Je možno, da imam tako močan odtegnitveni sindrom od domačice? Tudi ko sem kadila travo to ni bil skunk ampak outdoor. Ali je večja verjetnost,da mi je bil podtaknjen heroin?
Vprašala sem kolega za katerega vem, da je bil na H-ju in mi je povedal, da če bi mi bil podtaknjen bi pri kajenju bilo grenko. Sama se spomnim občutka grenkobe v ustih letos poleti. JE možno, da sem uporabnica že par mesecev? Ker se mi bo zmešalo, če je to res in bom tipa razbila na prafaktorje, takoj, ko se začnem počutiti bolje.
Prosim svetujte.
Default avatar
Za punco iz celja

Hehe kakšne romane ti pišeš. Prvo kot prvo se heroin nekadi skupaj z travo oz. tako rečeno v rizli oz. papirju. Drugo kot drugo se prvo pozanimaj kako se heroin uporablja. Če ga kadiš ga kadiš na foliji, ki jo ima moja in tvoja mama v kuhinjskem prdalu. V bistvu zakaj pa bi kadil/snifal heroin? Brezveze, 1/3 oz celo 1/2 gre v luft ko ga kadiš oz snifaš/njuhaš. Če hočeš TOP efekt si skuhaš in vbrizgaš v žilo.. ampak svetujem ti da rajš popij vsak dan zjutraj en topel čaj, pa se druži z prijatelji, ki ne konzumirajo nobene droge niti trave, kaj še heroina.

Bodi dobro, andres
Default avatar
Ali se lahko s heroinom zasvojiš tudi, če ga izključno samo snifaš? prijatelj ga občasno snifa že več let in ni zasvojen ter ne občuti nobene krize brez. Tudi sam ga občasno snifam že kakšna pol leta, predvsem za sprostitev zaradi stresa. Sam pri sebi vem, da dlje od snifanja nikoli in nikdar ne grem, ampak vseeno me zanima, ali lahko postaneš zasvojen tudi od občasnega snifanja.

Lep pozdravČE SE ZADEVA ENKRAT ALI DVAKRAT NA TEDN, TUDI TRIKRAT NE MORE POSTATI TELESNO ODVISEN.

Drugeče če kadiš vsak dan postaneš odvisen tako kot ta bi se ga vbizgaval.

Samo za take se reče do so še večji luzerji: nikoli igle in je ODVISEN - ha ha ha haha.
Default avatar
NE BIT PAMETNI O REČEH O KATERIH NIMATE POOOJJMAAAAAA!!!!
Očitno pišete tisti ki zadeve niste nikdar izkusili na svoji lastni koži.
Bil sem odvisnik do pred cca.10let in vem kaj govorim
Vkolikor se uživa občasno, se ne razvije fizična odvisnost (vkolikor je dovolj velik razmak med vnosi).
Odvisnost pa se seveda razvije neglede na način vnosa.
Je pa res kar ti svetujejo o naravnem dopaminu
Enako velja tudi za razne tablete,pomirjevala,antidepresive in podobno.
Danes se vse preveč zdravnikov poslužuje predpisovanja zdravil za reči ki bi jih bilo mogoče "zdravit" po naravni poti.
Včasih bolj pomaga sprehod v naravi, na "frišnem" zraku ali pogovor z kom ki mu zaupaš in daš ven iz sebe vzrok težav.
To kar počneš je ravno nasprotno.
Namesto da bi dal zadeve ki te morijo ven in se tako na naraven način znebil stresa, težav, ga ti potiskaš globje vase.
A zavedaj se da se prej ko slej "žakelj" napolni in pokrovke odletijo,posledice pa so lahko katastrofalne.
Zato ti polagam na srce, da ne posegaj po raznih aditivih, pa naj bo to droga alkohol ali tablete, marveč se z zadevo sooči in spopadi ali pa jo daj ven na naraven način.
Mene npr.je bolel zob,sem vzel heroin in v hipu me je prenehal boleti (kar je res njegov učinek),
A kar naenkrat me je zob bolel vse pogosteje.
Mislil sem si da se meni pa že ne more zgoditi da bi ratal odvisen, jast pa že ne,...ko ga nek dan nisem vzel pa.......kriza!
Šlo je 15 let v maloro a hvala bogu me je pamet srečala pred 10 leti in sem se zvlekel iz tega shita.
Je pa res da je tudi družba takšna, takšni pritiski, napori, nategi, manipulacije,....da je včasih ljudem težko, imajo vsega dovolj.
Ja najbolj simpl je vzet nekaj, se nafilat in odklopit.
A vzrok ostane in težave se le kopičijo.
Prej ko slej pa jih je treba počistit in se z njimi soočit, saj se drugače vedno vlečejo za teboj in prej ko slej te dohitijo.
Pa lep pozdrav, veliko uspehov in veselja vama želim
Zaradi tistih lepih malenkosti je življenje lepo! Pa naj bo to nasmeh na ustnicah nekoga ali le pogled ki pove več kot sto besed, ali pa podarjena rožica utrgana sredi travnika in dana iz srca
Serafin

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren