Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Odvajanje-heroin, metadon

Default avatar

Ajka

Pozdravljeni!
Na vas se obračam s prošnjo za kakšen nasvet pri odvajanju od heroina in metadona. Heroin sem uživala 4 leta, metadon 3 leta. Dopoldne, med službenim časom sem bila običajno samo pod vplivom metadona, popoldne še heroin. V tem obdobju sem se že 2x očistila sama, vendar vedno padla nazaj. Zdaj se čistim 4 teden in sem vključena tudi v skupino odvisnikov, ki so alkoholiki (pred uživanjem droge, sem prekomerno uživala alkohol). Zdaj ko sem brala pa ta forum, pa me je strah, da morda spet premalo naredim za prenehanje ( kot skupina se sestajamo 1x tedensko za 2 uri, 1x tedensko individualec 1uro, ob nedeljah sprehod v hribe).
Tole zdravljenje mi je zadnja možnost, ker če ne uspem, možnosti ni več. Ker stara sem 40 let in si ob službi ne morem privoščiti zdravljenja v bolnici ali komuni, če pa službo izgubim, jo verjetno ne bom več dobila, vsaj takšno ne kot zdaj in ne vem, če bi se lahko s tem sprijaznila.
Prosila bi za nasvet, kako si naj pomagam v trenutkih, ko imam full željo po drogi. Zadnje čase se mi to ponavlja kar na 3-4 dni, pa se bojim, da se mi enkrat ne bo uspelo upreti. Še težje mi je zdaj tudi zato, ker imam metadonsko krizo oz.kaže se v nespečnosti od katere sem že čisto izčrpana in v službi težko funkcioniram. Proti nespečnosti si pomagam s tabletami Apaurin in Dormicum, ki sem si jih priskrbela z nakupom, ob tem pa me zanima tole:
na noč vzamem 2 Apaurina zelene barve (4-krat tedensko) ali 2 Dormicuma bele barve-mislim, da so 7mg (3-krat tedensko). Zanima pa me, ali je možno, da bi imela po 2-h mesecih krizo zaradi tablet in če, kako močna bo in s kakšnimi znaki. Ker kljub tabletom spim premalo (2x 2-3 ure na noč), sem vseeno izčrpana in ne bi rada po tej krizi pristala še na naslednji.
(Če imate kak drug nasvet za zamenjavo teh tablet vas tudi prosim, če mi ga posredujete - kar sem jih sprobala iz „domače lekarne“, niso delovale).
Lep pozdrav in hvala
Default avatar

marko

Ajka napisal:

> Pozdravljeni!
> Na vas se obračam s prošnjo za kakšen nasvet pri odvajanju od
> heroina in metadona. Heroin sem uživala 4 leta, metadon 3 leta.
> Dopoldne, med službenim časom sem bila običajno samo pod
> vplivom metadona, popoldne še heroin. V tem obdobju sem se že
> 2x očistila sama, vendar vedno padla nazaj. Zdaj se čistim 4
> teden in sem vključena tudi v skupino odvisnikov, ki so
> alkoholiki (pred uživanjem droge, sem prekomerno uživala
> alkohol). Zdaj ko sem brala pa ta forum, pa me je strah, da
> morda spet premalo naredim za prenehanje ( kot skupina se
> sestajamo 1x tedensko za 2 uri, 1x tedensko individualec 1uro,
> ob nedeljah sprehod v hribe).
> Tole zdravljenje mi je zadnja možnost, ker če ne uspem,
> možnosti ni več. Ker stara sem 40 let in si ob službi ne morem
> privoščiti zdravljenja v bolnici ali komuni, če pa službo
> izgubim, jo verjetno ne bom več dobila, vsaj takšno ne kot zdaj
> in ne vem, če bi se lahko s tem sprijaznila.
> Prosila bi za nasvet, kako si naj pomagam v trenutkih, ko imam
> full željo po drogi. Zadnje čase se mi to ponavlja kar na 3-4
> dni, pa se bojim, da se mi enkrat ne bo uspelo upreti. Še težje
> mi je zdaj tudi zato, ker imam metadonsko krizo oz.kaže se v
> nespečnosti od katere sem že čisto izčrpana in v službi težko
> funkcioniram. Proti nespečnosti si pomagam s tabletami Apaurin
> in Dormicum, ki sem si jih priskrbela z nakupom, ob tem pa me
> zanima tole:
> na noč vzamem 2 Apaurina zelene barve (4-krat tedensko) ali 2
> Dormicuma bele barve-mislim, da so 7mg (3-krat tedensko).
> Zanima pa me, ali je možno, da bi imela po 2-h mesecih krizo
> zaradi tablet in če, kako močna bo in s kakšnimi znaki. Ker
> kljub tabletom spim premalo (2x 2-3 ure na noč), sem vseeno
> izčrpana in ne bi rada po tej krizi pristala še na naslednji.
> (Če imate kak drug nasvet za zamenjavo teh tablet vas tudi
> prosim, če mi ga posredujete - kar sem jih sprobala iz
> „domače lekarne“, niso delovale).
> Lep pozdrav in hvala
>
Default avatar

milan

Postavila ste kar nekaj pomembnih vprašanj.

Prvo kar je vas je potrebno pohvaliti, da ste tako vztrajna pri druženju z skupino. Tega nikakor ne smete opiustiti in bilo bi prav, če je to skupina anonimnih alkoholikov, da skušate ta vprašanja, ki ste jih tu zapisala odpreti tam. Kriza je lahko dolga, toda vedno ugotovijo vsi na koncu krize in na koncu ko se rešijo drog, da so korenito spremenili svoje življenje in odnos do življenja. Ni dovolj samo prenehati jemati drogo, potrebno je najti za to motiv in potrebno se je spremeniti, tako v pogledu na življenje kot na način življenja.

Jaz bi vam predlagal še vsak večer vsaj enourni sprehod ali pa tek v naravi, če vam to dopuščajo vaše fizične zmogljivosti. Lahen tek je z različnih vidikov zelo dober način zdravljenja odvisnosti.

Če imate koga, ki vas ima rad, navežite se nanj in povejte mu vse, kaj vas teži. zmečite ven vse skrbi in strahove, veliko lažje vam bo. potrebujete nekogas, ki vas ima rad in vas bo vzpodbujal

No s tablertami pa je tako, da žal tudi te, ki jih jemljete vi, povzročajo odvisnost, zato bodite previdni z njimi.


Oglasite se kako vam gre,
Default avatar

blanka

Joj, krizo boste imeli tudi po Apaurinih, zato res pamet v roke, no! Vem, da je lahko reči, ampak VSE se da, če se hoče.
Default avatar

ena

Dober korak si naredila, vendar je težko samemu doseči, kari si želiš doseči ti. Poleg te skupine, bi morala, kot pravi že dr., zaupati tudi neki osebi, ki ti je blizu, kateri bi lahko zaupala tisti trenutek, ko te vleče vzeti H, tako da te le-ta od tega odvrne.
Jaz sem se tudi kar nekajkrat spravljala k prenehanju in poznam zgodbo. Je
zelo težko.
Zdaj sem pristala v bolnici, kjer sem imela operacijo srca (pravijo, da je to vse zaradi droge) in se, ker sem bila not skoraj 2 meseca, skorajda "prisilno" odvadila drog. Ponujali so mi sicer Metadon, vendar ga nisem sprejela, saj nisem bila prepričana, ali imam krizo, ali je to od bolezni ( mrzlice itd., saj sem imela zastrupitev celotne krvi oz. telesa).

Naj ti povem, da mi je povedal prijatelj, kateri je bil 8 let na H, da še po 2h letih ozdravitve sanja, kako išče H naokoli. Zjutraj, ko se zbudi pa, namesto, da bi šel v akcijo- po nakupih, vzame bolniško in se odpravi v naravo, da se fajn prešvica in prelufta možgane. Baje, da pomaga.

Seveda moraš imeti kar trden karakter in en kup ljudi, ki niso v tej sceni, ki te podpirajo in ti dajejo možnost druženja v drugih dejavnostih, kot so ta uničujoča "potovanja".
Jaz upam in ti želim, da bi ti uspelo.
Ciao!
Default avatar

michy

si že slišala za tablete REVIA. te ti znižujejo slo po heroinu. idi do pihologa pri katerem si dobila metadon in ga povprašaj o tem. sicer pa moraš bit 3tedne čista vsega (heroina+metanona) da lahko začneš jemat te tabletke. in res so ti v veliko pomoč,saj če med časom,ko jih jemleš, vzameš heroin ali metadon, lahko pride do hude zastrupitve!!!
Default avatar

someone

jst sm nevem let pa pol kadu heroin, pa ko mam krizo...sm uzel 2x apaurin+2x tramal pa sm zaspal...verjetn pr teb, bi mogla več vzet kr si dlje not bla že...nevem
drgač si pa zdajle glih v tem trenutku iščem metadon al pa heroin, kr me trgaa, samo še prebiram zraven forume


žal
Default avatar

Kitajka

Če si se sama spucala, ti predlagam Naltrexon inplant (točno to ime vpiši v google) ali Revia (tablete)-baje se jih da tudi v lekarni kupit(15.000SIT=30 tablet). Naltrexon inplant (za to sem se tudi sama zanimala) in je takole-stane 500 EVROV za 6 mesecev, vsadijo ti ga pod kožo in si prisiljena, da se ne boš spet pregrešila. Zaenkrat sem odkrila da to delajo v Angliji-Live back clinic. Prideš, ti dajo vsadek in greš še isti dan domov
lep dan ti želim in veliko poguma
Default avatar

ozdravljena

jOOOj,pusti tablete na miru!!! najvecjo in najhujšo krizo boš imela ravno po tabletah,ce se jih navleceš..res,polagam ti na srce,da PUSTI tablete pri miru..raje 1 mesec neprespanih noci kot kriza po tabletah..
Default avatar

dea

glede revie je tako, da res zmanšuje slo po drogi, ampak tudi z njo ni enostavno. meni je po njej vedno slabo, zato abstiniram kar brez nje, kljub temu, da jo imam doma. brez recepta je ne dobiš v lekarni, mora ti jo zdravnik predpisat.
če zraven revie vzameš hors, ta blokira do 25 mg intravenozno čistega heroina, ko začneš jemat morš bit vsaj sedem dni popolnoma čist. vpliva pa tudi na alkohol.
če se ga zadeneš ko si na revii ne pride do zastrupitve. je pa res, da revia samo stopnjuje znake krize.
jaz sem vzela revio prvič, ko sem bila zadeta od tramalov, tam enih 1500mg, po pol ure me je popolnoma streznilo, pol pa mi je blo ful slabo, nič kaj prijetna izkušnja. tako, da če se odločiš jemat revio, pusti raje tablete in hors pri miru.

sama se morš odločit kaj boš, revia ti lahko pomaga, samo sama morš največ narest.
tablete pa raje pusti na miru, samo zavlačuješ vse skupaj, enkrat je treba it skozi.

upam, da ti uspeva.
lp
Default avatar

Irena

Ko takole prebiram tale forum, kar ne morem verjet, kakšne težave imate, saj sama na srečo nisem nikoli poskusila kakšne droge, razen cigaret in že teh sem se zelo težko odvadila in potrebovala sem močno voljo, da mi je uspelo. Žal mi je za vse vas, ker morate skoz vse to, vendar je dejstvo, da je to vaša odločitev, zato se morate sami zavestno odločit in vztrajat, pa če je še tako hudo. Mislim, da si morate predvsem v glavi počistit in zatekat se k tabletom, nevem mislim da to ni rešitev. Sigurno vam bi veliko več dala narava, hoja, tek, pogovori, branje raznih knjig na to temo in pa nekdo, ki mu zaupate in vas ima rad. Saj vsi vemo, da predvsem ljubezen dela čudeže. Potrudite se za vse tiste, ki vas imajo radi in imate radi vi njih. Poskusite si predstavljat, kaj doživljajo, ko vas gledajo zadete. Saj za sebe lahko rečem, da bi mi strlo srce, če bi moji dve zdaj že odrasli hčerki posegli po drogi. Na srečo sta šle po drugi poti in zato sem neizmerno hvaležna. Tudi vsem vam želim, da uberete drugo pot, na njej vztrajate in da bodo vaši bližnji lahko ponosni na vas. Želim vam vse dobro!
Default avatar

nata333

zivjo.zanimame ali mogoče veste za kašen naslov kasne privat klinike v beogradu ali švici.kjer uprabljajo novejše metode z zdravili. nata333
Default avatar

pinki023

jaz mislim,da so najboljše tablete v takšnem primeru Sanval,recept dobiš pri zdravnici,na prostem trgu pa mislim,da jih ni možno kupit.tudi ne povzročajo tako hude odvisnosti kot apaurin in dormikum.sem bila pa tudi sama pred časom v podobni situaciji,odvajala sem se samo od heroina,na metadonu nisem bila nikoli, in sem si v težkih trenutkih pomagala z tramali ali zaldiarjem.to je samo začasno,saj tudi te tablete povzročajo močno odvisnost skozi katero je potem treba iti.
Default avatar

spike27

zanima me če lahko dobiš subotex ali suboxone brez recepta ali kakšne druge tablete proti krizi od heroina.na heroinom sem že skoraj leto in pol in zdaj bi se rad spucal,nebi se pa rad prijavo na metadon zaradi službe
Default avatar

leiito

Suboxona ne morere dobiti brez recepta. Kar lahko dobite brez recepta in je morda še najboljše "zdravilo", je kombinacija tradicionalnih kitajskih zelišč, dobi se na internetu.

Od drugih stvari brez recepta vam utegne za spanje pomagati šentjaževka, učinkovit zeliščni antidepresiv in anksiolitik.

Koristno je tudi jemanje aminoklisin, najdete jih v vsakem proteinskem shake-u.

Med ne-opiatnimi zdravili na recept je presenetljivo učinkovit Clonidine, starinsko zdravilo proti visokemu pritisku, umiri namreč noradrenalinski cirkus detoksikacije. Modernejši Lofexidine deluje na enakem principu in je indiciran prav za odvajanje od opiatov. Poučite se na netu o teh dveh zdravilih in povejte svojemu zdravniku kako in kaj in zakaj potrebujete Clonidine / Lofexidine. Skoraj gotovo vam bo predpisal še Apaurin in Sanval za kak teden, a poskusite najprej s šentjanžem.

Zavedati pa se morate, da stvar ni tako enostavna, da se človek spuca in potem nadaljuje z življenjem kot da se ni nič zgodilo. Možno je sicer, da se boste po detoksikaciji "normalno", bolj verjetno pa je, da bo treba plačati davek na užitek in potrpežljivo čakati, da se možganska kemija normalizira.

vso srečo
Default avatar

Tanja S

Pozdravljeni,

Subotexa oz. Suboxona žal ne morete dobiti brez zdravniškega recepta. Morda vam pa lahko osebni zdravnik svetuje pri izbiri drugih zdravil - pomirjevala, uspavala.

Tako kot vam je svetoval Leitto si lahko pomagate z naravnimi zelišči, veliko količino tekočin,z gibanjem, masažami, nežinik (kratkotrajnih) savnanjem, bližino nekoga, ki mu zaupate, prostorom (okoljem) kjer se počutute varnega.

Zanima me izjava, ki ste jo navedli, da ne bi šli na metadon zaradi službe. Pri odajanju od heroina v detoksikacijskih ambulantah ne predpisujejo samo metadona. Vaše zdravstvene težave so vaša zasebna stvar in delodajalecu ni potredno vedeti ničesar o tem. Morda se lahko pozanimate kakšna terapija bi bila najbolj ustrezna za vas.
Jemanje zdravil na lastno odgovornost je lahko rizična.
Nekateri ljudje heroinsko krizo zelo težko prenašajo. Ne želim vas prestrašati menim le, da bi bilo koristno, da se v to ne podajate popolnoma sami.

Želim vam veliko poguma in srečno!
moderator
Društvo "Projekt Človek"
tel: 01/425 12 14
Default avatar

XPUPA

tkole je edina kriza od katere lahko umreš je kriza od dormicuma.dobiš epileptični napad in zraven aspiralno hiperventiacijo,smrt je končni rezultat.os.zdravnik.ga ne bo nikoli predpisal,še manj v metadonskih centrih,prav oni so dali prepoved vsem LJ:dottorejom.NAJ GA NIKOMUR NE PREDPISUJEJO....metadonske centre TOPLO ODSVETUJEM to so LOBIJI ki služijo na račun narkomanov...zraven je tudi CENTER ZA MENTALNO ZDRAVJE...POVELJUJE MU DOTTORE ANDREJ KASTELIC...ko se min.POGOVARJAŠ Z NJIM JE JASNO DA MU JE VSE MALO MAR,ker cvenk bo dokler bodo đanksi.GRDO.EDINA POMOČ IN MOČ JE V NAŠIH GLAVAH.in ni vsako zdavljenje za vsakega.Vsak zasvojenec ne glede na obliko zasvojenosti nosi neko breme iz otroštva toliko razlik, ranjenosti je težko vreči v isti kup...tebi pa nasvet stran od dormičov!!!!!
Default avatar

XPUPA

GLEDE metadonskih centrov vam jih toplo odsvetujem tako tudi metadon..heroin je vsaj naravnega izvora(OPIJ;MAK)vse drugo je sintetično(UMETNO)vžre se ti v glavo ,kosti v vsako celico in ne gre iz tebe....zeeeelo dolga kriza FIZIČNA.to je seveda v prid FARMACEVTSKIM FIRMAM kajti kaj bi bilo če ne bi bilo več uporabnikov..kaj bi počel cel LOBIJ MREŽE MET:CENTROV,da ne govorim o DTO-ju popularno DETOKIKACIJA...katere na čelu je dottore Andrej Kastelic.Ves proces zdravljenja(KAO)daje močan kos potice vsem zaposlenim v tem KROGU.pa pustimo vse v kapitalističnem sistemu se itak vri okrog ČESA ŽE?????socialne usmerjenosti(LOL)KAPITALA MONEYMAKES WORLD GO ROUND...Glede DORMIKUMA si si naredila MEDVEDJO USLUGO...od heroinske metadonske drugih tabletKRIZE(NE PREDOZIRANJA)ne moreš umreti...PRI DORMIKUMU pa če prekineš zelo hitro naslednji dan dobiš hud EPILEPTIČEN NAPAD ki VODI VSMRT...APAURIN je pa drugi najhujši hitro za dormiči....KRIZA ČE JO DAŠ SKOZI SE GA NE BOŠ DOTAKNILA NIKOL VEČ...Glede možnosti zdravljenja je tkole vsi zasvojenci imajo eno skupno točko vsi hočejo prikriti potlačene travme iz otroštva(NAJVEČKRAT).So pa velike razlike nekdo je lahko popolna razvalina pa se bo spucal sam nekdo pa ima v glavi travme druge vrste pa mu ne bo pomagalo 8letna abstinenca.SVETUJEM VAM DA SI OGLEDATE MOŽNOSTI ZDRAVLJENJA V TUJINI KER JE VELIKO POSTOPKOV KI JIH PRI NAS ŠE DOOOLGO NE BO...VSAJ ZA FIZIČNO KRIZO ODPRAVIJO BREZ BOLEČIN(UMETNA KOMA::::)je pa spet vse odvisno od posameznika kajti vrnitev v reanost je TEŽAK PADEC IN potrebuješ OGROMNO DELA S SABO SOOČANJ....pa gre..tko da se da sam vsekakor orenk plačaš za *UŽITEK*srečno VSEM
Default avatar

leiito

Spoštovana Xpupa. Verjetno niste opazili, da je prvotni post star 4.5 let,a vseeno:

Da se metadon zažre v kosti in vsako posamezno celico je fiziološko nemogoče, vsekakor pa ima vrsto neugodnih stranskih efektov in vsaj zdi se, da ga predpisujejo preveč liberalno.

Strinjam pa se, da je raznovrstno "zdravljenje" odvisnikov postalo predvsem velik posel, vendar resne obtožbe in teorije zarote, ki jih navajate terjajo obširnejše argumente in pojasnila.

V tujini je ponudba t.i. nebolečih detox-ov nedvomno veliko širša kot pri nas, a je tudi pri nas povsem dovolj znanja in sodobnih farmakoloških sredstev za detoksikacijo brez večjega nelagodja.

Vendar pa, kar delno ugotavljate tudi sami, in kar na teh straneh pogosto poudarjamo, detoksikacija je samo začetek dolgotrajnega procesa zdravljenja in po svoje še najlažji del.

Da je vzrok odvisnosti vedno potlačena travma iz otroštva je splošna in preveč poenostavljena trditev. S stališča psihoanalize imamo vsi potlačene travme iz otroštva, dolga leta terapije pa so edina pot do boljšega emocionalnega zdravja.

Vzroki za pojav odvisnosti so zelo različni in vse skupaj je še bolj kompleksno, ko se začnejo vzroki prepletati s posledicami zlorabe. Po mnenju večine stroke so Vzrok najpogosteje prirojene ali pridobljene anksiozno-depresivne motnje v kombinaciji z dostopom do substance. Vsaj polovica odvisnikov naj bi imela t.i. dvojno diagnozo (npr. odvisnost + anksioznost) in od tod verjetno tudi lahkotnost pri predpisovanju AD-jev ipd.

Potlačene hude travme iz otroštva, npr. zloraba, terjajo strokovno pomoč, ne glede ali pride do odvisnosti ali ne, obče "travme" pa pri uspešnem zdravljenju odvisnosti redko igrajo veliko vlogo. Sodobne metode psihoterapije, ki so zelo uspešne pri zdravljenju odvisnosti kot npr. Transakcijska Analiza (TA)*, REBT (Rational Emotive Behavior Therapy), SMART Recovery, Rational Recovery se razlikujejo od psihoanalize in njej podobnih pristopov ravno v tem, da se zelo malo ukvarjajo s preteklostjo (ki je itak ne moremo spremeniti) in se namesto tega fokusirajo na spreminjanje dojemanja in vrednotenja naše trenutne situacije in posledično na spreminjanje vzorcev obnašanja.

*Igre Koje Igraju Narkomani je odlična knjiga Dr Milivojevića, ki se ukvarja s TA in odvisnostmi.

nadaljevanje na temo knjig v novem topicu
Default avatar

HOCO

Draga AJKA, DORMIKUM, po naše dormeo, je zanič ti si poskusni zajček, postala boš napadalna, zato ga takoj zamenjaj vsaj za hipnotik fluzepam , in apaurin dvigni na modro barvo za en teden. šport in rekreacija te odvrneta glede na tvoj socialni stan. hodiš na delo. lorsilan vzemi za drugi teden, pred spanjem đoint. pridi na kavo k meni .lp. Bojč Celje.

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren