Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

tezave z alkoholom

Default avatar

xxl

zivio!
zanima me,kako pripravit mamo,ki ima težave z alkoholom do tega da bi si poiskala pomoč. Sami smo poskušali jo na lep način pregovoriti,da bi si poiskala pomoč vendar brez uspeha. Problem je tudi v temu,da se sama ne zaveda kako daleč je že in da ima resne probleme z alkoholom. Ko je pijana govori vse mogoče stvari in vsi okoli nje so krivi samo ona ne. Včasih postane tudi nasilna.
smo trije otroc stari 20,19 in 16 brez očeta in me zanima kako bi ji lahko pomagal in kako bi lahko pmagal sebi?
ze v naprej se vam zahvaljujem za odgovor, lep pozdrav
Default avatar

rachek

Pozdravljen/a !

Večina alkoholikov, ki pridejo tako daleč, se uspešno dvigne iz mizerije samo s pomočjo partnerjev in ob pogoju, da sami pristanejo na zdravljenje. Sami pa pristanejo na zdravljenje praviloma samo takrat, ko so na dnu, ko jim družina (žena in otroci - ne v vašem primeru, ampak nasplošno) in delovna organizacija postavi ultimat (ne tisti ultimat, ki se je postavil že vsaj 100 krat in je alkoholiku jasno, da bo dobil še vsaj 100 novih "ultimatov", zgodilo pa se ne bo nič - potuha na kratko rečeno): ali razveza in zapustitev oz. odpust iz službe ali pa - *resno* zdravljenje in trajna abstinenca. Samske alkoholike je (po Ruglju - ravno berem njegovo knjigo Pot samouresničevaja - PREBERITE SI JO VSI TRIJE OTROCI!) menda še težje urejati, če se že za zdravljenje odločijo.

Kako jo prepričati ? Otroci preko centra za socialno delo in zagrozite z odselitvijo v kakšen dom za mladostnike (upam, da ta bolna družba to nudi tudi starejšim, v 100m od mojega doma je eden tak dom za mladostnike z težavnimi starši, samo so tam do 15ega leta starosti) in pritisk nadrejenih v njeni delovni organiziaciju, če so le-ti tega sploh sposobni (pomislek, da po vsej verjetnosti tudi na delu že težave zaradi alkohola, ob tem, kar si omenil/a o njenem vedenju, vejretno ni odveč).

Preberi Ruglja, določene informacije in pomoč pa dobiš pri Društvu anonimnih alkoholikov - AA . Informacije na http://www.aa-drustvo.si/ .

Upam, da sem kaj pomagal. Želim vam vso srečo. ;)

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren