Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Test na droge

Default avatar
Pozdravljeni!

Danes sem se zatekla na ta forum ker imam hud problem. Že dalj časa opažam, da se moj brat vede zelo čudno. Včesih pride iz službe čisto normalen. Potem poje kosilo in pravi, da gre po čike. Ko se čez kakih 20 minut vrne domov, se mi zdi prav čuden, kot da je zadet, čeprav sploh ne vem kako izgleda zadet človek. Ima full čudne, steklene oči, zenice pa čisto majhne. Izgleda, kot da bo zdaj zdaj zaspal, kar stoje ali ob mizi. Glava mu pada dol, nenkrat trzne in se zopet predrami. Kar starh me je, ko ga vidim takega. Kaj mislite, po opisanem, je zadet? S čim bi se drogiral, včasih je to le nekaj minut in je nazaj, ves čuden. Zadnjič je na bencinski črpalki moral nujnio na wc in nazaj je prišel čuden. On ni več otrok, star je že čez 30 let. Včasih kar na vsem lepem dobi vročino, tudi čez 39 stopinj. To traja dan ali dva in zopet je o.k. Večkrat ima čudne, velike podočnjake. Skrbi me, ker tak vozi avto, naj se kaj zgodi in s tem spravlja v nesrečo še druge. Sploh ne vem kaj naj naredim, pogovarjati se z njim ne da. Tudi od drugih sem že pred leti slišala, da se drogira, vendar sedaj je bil dolgo mir. Ima tudi zdravstvene težave.

Sprašujem vas, ali se dobi v lekarni v prodaji kak tester, ko je tak, da ga prisilim v test??? Kaj je to in kako naj to izpeljem?

Zahvaljujem se vam za odgovore, res ne vem kam se naj obrnem.

Lep pozdrav, sestra
Default avatar
Zaskrbljena sestra v lekarni se dobijo različni testi. Splošni ali pa posebej za travo in posebej za opijate. No jaz sem kupila za opijate, ker že vem kaj rabim in stane okoli 600 sit en test.
Če pa se bo hotel testirati je drugo. Če se ne bo, je kar gotovo da je zadet.
Če imaš čas in možnost, pa ga probaj enkrat izslediti in dobiti na dejanju. Takrat se ne bo mogel izmikati. Če se da, se kakšen dan prilepi nanjga kot pijavka in opazuj.
Lepo mu povej da si opazila njegovo obnašanje in da je brez veze da skriva ker veš, naj bo vsaj tako pošten pa vsaj pove s čim se zadeva.
Svetujem ti, da prebereš vse poste v zvezi z drogo, ki so tukaj gor. Iz pripovedovanj ostalih se lahko ogromno naučiš.
Default avatar
Kot bi mojega tipa opisovala :-(((. Mozno, da je zadet od heroina!!!

Teste dobis v lekarni. Pojdi tja in reci, da rabis test, ki zaznava razlicne trde droge. Potem ti pa ne preostane drugega kot, da ga posljes na wc in gres Z NJIM, da bo res dal svoj urin. In potem bos videla rezultat. Heroin zaznava se 8 ur po zauzitju...se pravi je najbolje, da ga testiras, ko opazis, da je taksen kot si opisovala. Zelim ti, da bo test negativen.
Default avatar
Lahko ga sicer tudi testirate, toda to morate narediti tedaj, ko se vam zdi čuden, sicer ne boste dobili pravih rezultatov. Testi tudi niso 100 odstotni pokazatelj, zato ni vedno dobro se zanašati nanje v celoti. Pomembno je, da jih sprejmemo kot pomagalo in ne kot absolutni pokazatelj. Sicer pa bi vam svetoval, da skušate prebrati čimveč literature s tega področja in da obiščete vsaj en program in se tam pogovorite, na kakšen način lahko svojci pomagajo pri zdravljenju odvisnosti.
Default avatar
V lekarni se da kupiti test hitri sest ACCUSIGN THC.
Test odkrije sledi marihuane, opiatov (opij, morfin, heroin, ecstasy, speed, ketamin), kokain in metamfetaminov.
Kako boš pa prepričala 30 letnega brata, da bo naredil test ti pa ne vem svetovati.
Test stane cca 1.000 sit
Default avatar
V lekarni dobiš test za večino opiatov, ki jih uporabljajo zasvojenci. Stane okrog 4.000,00 in ti takoj pokaže prisotnost opiatov v urinu. Svetujem pa ti, da si v bližini brata, ko se bo polulal v kakšno posodo. Zasvojenci so v goljufanju pravi profesionalci. Sem imela izkušnje z njimi.
Lep pozdrav in ne čakaj na rešitev, da ne bo prepozno
Default avatar
Najbolje bo, da naredis test. Kupis ga v lekarni. Imajo jih vec vrst: Test na opiate (heroin), test na THC (kanabis, trava)... in stane okrog 850 sit. Rabis tri kapljice urina in po pet do deset min ti bo vse jasno. Imajo pa se test za vec vrst drog skupaj, ki pa stane okrog 3700 sit (ne vem, ce se drzi).
Ne izgubi poguma in ne zatiskaj si oci!
Default avatar
Zelo natančno so opisala vedenje brata, tako da sem si z lahko predstavljla sebe, ko sem bila še šibka in sem se zadevala - brez testa ti povem , da je to zihr heroin. Pribižno pol ur epo zaužitju se uživalcu kinka, lahko bi spal kjerkoli, tudi stoje. Ostale droge (kokain, trava, ekstazi) osebo dvignejo, in so bolj razpoložene - kot da bi imele več energije. Priporočam temeljit zaupen pogovor z bratom, sprva bolj namige da potipaš teren potem pa ukrepaj dalje - ali sama ali preko kake skupine za pomoč.
Default avatar
Pozdravljeni.

Imam eno uprašanje. Imam fanta ki je poprej jemal kokain in ko sva pričela hoditi sem mu poveala da naj preneha, sicer se stvar med nama ustavi. Videla sm da je postal drugačen, tudi na zabavah sm ga imela vedno na očeh in je bilo vse v vredu. Včasih sm na njegovem telefonu zasledila številke rijateljev s katerimi je to počel. Enkrat ga je celo eden izmed njih klical ko sva bila skupaj, pa se mu ni hotel javiti in sem ga silila v to da naj se javi če res nima nič več opraviti s tem. potem mi je rekel da se nebo javil ker ve da bi pomislila da še naprej jemlje droge ravno zaradi tega ker bi ga prijatelj vprašal če kaj potrebuje. Nikoli mi ni bilo všeč da je bil v bližini takšnih ljudi. Prijatelji mi pravijo da odkar sva skupaj se je popolnoma spremenil na boljše. Vendar sama še vedno kdaj pomislim da mi lahko kaj prikriva. Vem da je jemal droge 7 let in je prejšnjim puncam vse prikrival.sama sm mu povedala da ga bom vedno dobila na laži in da mi ne more nič skriti, kajti res nobenemu to ne uspe. vendar pa sama vem da se na droge veliko ne spoznam in me zato zanima mnenje ostalih in kako vi to vidite. in pa še nekaj glede testov. Zanima me če se da kupit kakšen test za droge in koliko časa naprimer ostane droga v telesu. Ker naprimer da je ni jemal več kot tri mesece..ali bo test to pokazal?

Hvala vam za odgovore že naprej...
Default avatar
Pozdravljeni Pupek,

glede na opisano situacijo, da je po vaših informacijah 7 let jemal kokain in vsem bolj ali manj uspešno prikrival, je normalno, da ste tudi vi nezaupljiva. Sta se od takrat odkrito pogovarjala okrog njegove abstinence - se pravi, da ne posega več po kokainu? Kako pa ga vi vidite? Kot razumem je vaš občutek, da ne jemlje ničesar, ampak niste pa čisto prepričani? Kaj je tisto (poleg kontakta s tem prijateljem) kar v vas še vzbudi dvom, da mogoče pa še vedno posega po drogi?

Kar se tiče urinskih testov pa je tako, da jih lahko kupite v lekarni - poveste za katero substanco želite test in ga kupite. Če je on nazadnje konzumiral kokain pred tremi meseci, ga tovrstni test vsekakor ne bo pokazal, saj kokain na urinu kaže samo 6-8 ur po zaužitju.

Odgovarjala,
Tinkara
moderator
Društvo "Projekt Človek"
tel: 01/425 12 14
Default avatar
kokain se v urinu pozna 4-5 dni...vem iz lastnih izkušenj!
Default avatar
kolk časa se pa trava pozna v urinu?
Default avatar
Pozdravljeni mala123456789,

thc v urinu ostane tri do štiri tedne po uživanju te substance (odvisno od pogostosti uživanja).

Odgovarjala,
Tinkara
moderator
Društvo "Projekt Človek"
tel: 01/425 12 14
Default avatar
pozdravljeni,

zanima me kakšen je najhitrejši način, da gre najhitreje "iztebe" thc in ostale trde droge? in koliko časa ostane to v urinu?

hvala za odgovore..
Default avatar
Pozdravljeni tinkara123,

vsaka droga je različno dolgo prisotna v urinu oziroma v krvi. Če govorimo o thc, le-ta ostane v urinu od 3 do 4 tedne, v primeru predhodnega rednega uživanja.
Sicer pa ne obstaja zanesljiv način za pospešeno izločanje snovi iz telesa, ampak je to povsem odvisno od posameznega telesa in njegove presnove.

Odgovarjala,
Tinkara
moderator
Društvo "Projekt Človek"
tel: 01/425 12 14
Default avatar
Živjo,

jaz sem pa pozitivna na opijate, vendar v življenju še nisem videla heroina in podobnih drog. Zdravnica je vprašala, če sem pila sirup za kašelj ali v tem tednu jemala protibolečinske tablete - česar tudi nisem. Torej cel teden sem normalno jedla in pila čaj, od kje potem opijati???
Zelo sem zaskrbljena, ker se prijavljam za službo v tujini, kjer te stvari pogosto preverjajo.

Zadnje tablete, ki sem jih spila so bile: naprosyin 375mg, ob menstruaciji 25 dni nazaj. in Efloran 400 mg (4 tablete na 1x - po navodilu ginekologinje) pred 14 dnevi.
Default avatar
Nehi tezit in si pejt prebrat katere droge kako vplivajo na cloveka, nobena droga ne bo naredila da ima kristalne solzne oci z mejhnimi zenicami... Pa tudi ce se drogera clovek ima 30 let in sluzbo pust ga pr miru pa se raje skrbi zase

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja E-posvet
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren