Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

RETO CENTRI

Default avatar

racman

Pozdravljeni,
zelo rada prebiram tale forum in se iz njega veliko naučim, saj me zasvojenost oz. vzroki in zdravljenje le-tega zelo zanima.

Zelo rada bi poklepetala z nekom ki je bil v Komuni v Španiji - RETO CENTER. Zanima me kako mu je Evangeličanska cerkev oz. verovanje v Boga pomagalo pri vrnitvi v domače okolje.

Hvala in en lep sončen pozdrav.
Racman
Default avatar

gala

Žal vam, kaj več o tem ne morem povedati vem le, da je moj brat tam, mi je bil prej brez vere sedaj pa mu to očitno zelo koristi. Sprejel je Jezusa Kristusa kot odrešenika in svojega gospoda. Misli očitno prav resno vsaj tako govori in ne dovoli, da bi se kdo iz tega pohecal. Vseh nas je presenetilo, ker res ni bil ti za kaj takega, očitno pa mu je ravno to manjkalo. Sedaj je v komuni pol leta.

Malo smo se tudi mi doma pozanimali kako je v Sloveniji z reto centri oz. vključevanjem v normalno življenje v primerjavi z Don pjerinovimi komunami in ugotovili, da je za DOn pjerinove precej bolje poskrbljeno. Verjetno pa je v prekmurju to drugače, ker je evangeličanska cerkev močnejša, ne vem. Se je pa menda v Solkanu odprl dnevni Reto center in mislim, da se počasi širijo tudi oni, čeprav nimajo take vladne (finančne) podpore.

Mogoče vam bo kaj pomagalo.

Lep pozdrav
Default avatar

Hope4life

Poglej na spletno stran http://www.stijena.hr/ in jim piši, ker te tam lahko povežejo z ljudmi, ki so se osvobodili odvisnosti od mamil v retro centrih. Bog te blagoslovi!
Default avatar

Hope4life

Lahko pa tudi pokličeš pastorja Evangelijske cerkve na Bledu, ki pozna nekaj mladih iz Slovenije, ki so bili v reto centru in te lahko poveže z njimi. Telefon: 04/574-39-66. E-naslov: [email protected]. Srečno!
Default avatar

RACMAN

Hvala lepa za vaso pomoc.
Skupaj bomo mocnejsi.

Lep pozdrav.
Default avatar

RACMAN

Hvala lepa da ste se javili. Tudi moj necak se je v teh 10 mesecih zelo spremeni, Bog mu usmerja pot, zivljenje. Je zelo srecen. Sami bomo sprejeli vsako njegovo nadaljno odlocitev samo da ni vmes te preklete droge. Center oz. Evangelicansko cerkev v Solkanu poznamo, saj se mama tega mojega necaka udejstvuje njihovim srecanjem in ji zelo pomagajo pri razumevanju zivljenja ki ga ta mladina prezivlja v reto centrih.
Ce boste kaj potrebovali me lahko kontaktirate na moj email: [email protected].
Pa veliko srece tvojemu bratu in vam vsem. Z mislimi sem pri vseh teh odvisnikih, treba jim je stati ob strani.


Lep pozdrav.
Racman
Default avatar

MEDARD KOČAR

JAZ SEM PREŽIVEL 2 LETI IN OSEM MESECEV V RETU ŠPANIJA IN LAHKO POTRDIM, DA ME JE IZ DROGE POTEGNILA SAMO VERA V JEZUSA KRISTUSA IN TUDI DANES JE LE TA TISTA KI MI DAJE MOČ, DA SE LAHKO BORIM IN ZOPERSTAVLJAM PROBLEMOM IN TEŽAVAM S KATERIMI SE SREČUJEM VSAK DAN. DOMA SEM 10 MESECEV. VES TA ČAS SE REDNO UDELEŽUJEM BOGOSLUŽIJ NA BLEDU V EVANGELIČANSKI CERKVI KATERE PASTOR JE BRAT ACE ARSOV. SAMO DRUŽENJE S KRISTJANI IN VERA JE TISTO KAR ME RESNIČNO OSREČUJE, TAKO DA VSEM TOPLO PRIPOROČAM, DA NAJ SE UDELEŽUJEJO BOGOSLUŽIJ V KOLIKOR IMAJO MOŽNOST IN SEVEDA ŽELJO PO DUHOVNEM ŽIVLJENJU, KATERO SE NE KONČA TUKAJ NA ZEMLJI
Default avatar

T-ln

am ... tud jz sm biu u spaniji 8 mescov in sm biu kr precej zgublen brez upanja za usee ... in tud k prides dol vs slb pa ti recejo ej kle svet pism .. ja jz sm kr mau pogledov koko pa to kva bo men ta kniga ker clovk ne varjame noce sprejet tist kr ti ponujajo .... in tud jz nism hotu . je bla debata in mi je en fnt reku da pac nimam kj za zgubit nej probam anee ... in sm zaveu brat iskat ... ker sm vedu da nocm kukr pa prej da hocm drgac in sm zaceu sprasevat iskat ress ... ker ti loh pomagajo ce ti hocs ce ne ni ncc .. zabijas cajt velik je takih .. in biblija ni sam ena kniga k folk misl za stare babe ne je tud za nss ker tm not je upanje za nass ni druzgaa ... k pa je zdravstvo nardilo za narkomana ..a nc metadon da bos umru u 3 leth ... in ni ni stvarii ... JE VERA u nasga gospoda. in to te lah ress ni druge stvarii ... ce mas probleme z drogm vedi da je izhodd ... jz sm mislu da ga nii ... PA JEE ... gospod ti bo pomagov ce bos verjeu s svojim srcemm ...
Default avatar

tatn

Moj sin je odšel v Reto v Španiji. Me zanima, kako tam poteka rehabilitacija. Kaj pa če ima nekdo že hujše psihične probleme - mislim znake duševne bolezni. Ali je možna kakšna psihiatrična obravnava.Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar

leiito

Glede na T-in-ov post pred vami očitno v Španiji prej povzročajo psihične probleme kot da bi jih reševali. Po spletni strani sodeč neuki raji očitno perejo možgane in "zdravijo" odvisnost z obrednim žrtvovanjem kozlov.

Okolje, kjer "ozdravljeni" odvisniki spodbujajo magična prepričanja namesto racionalnega razmišljanja ne more biti dobro za osebo z resnimi psihičnimi motnjami. Le-te terjajo intenzivno strokovno obravnavo, farmako + psihoterapijo.
Default avatar

tatn

Kje pa lahko odvisniki od trdih drog in alkohola dobijo farnmako in psihoterapijo?
Default avatar

leiito

tatn je napisal/a:
Pri nas bolj težko. Take terapije izvajajo v t.i. rehab centrih v večini razvitih in tudi ne tako razvitih držav. Jasno da to lahko postane drago, sploh ker je po pravilu potrebna večmesečna terapija.

Morda niste opazili, ampak v svetu se je razvil t.i. medicinski turizem. Rabite presaditev ledvice? Indija trenutno ponuja najbolj ugodne cene, s tem da tu govorimo o vrhunsko opremljenih klinikah in strokovnjakih.

Enako je z celotnim zobozdravstvom (BOlgarija, Madžarska...) estetsko kirurgijo (Tajska, Indija, Venezuela...) in povpraševanju ustrezno so se pojavili tudi rehabilitacijske terapije za bistveno manj denarja kot bi plačali npr. v ZDA, z najbolj sodobno farmakologijo, psihoterapijo itd.

Ni na mestu tu priporočati = oglaševati katerikoli tovrsten center, a na na vašem mestu bi malo pobrskal po netu kaj ponuja Tajska. Če vam ne uspe najti kar iščete mi lahko pošljete mail.
Default avatar

leiito

tatn je napisal/a:
Se opravičujem, očitno nisem dovolj pozorno prebral vašega prvega posta. Vi ste torej svojega sina že poslali v Reto v Španijo, niti približno vedoč kaj tam sploh počnejo.

Verjetno so vam nekje v Sloveniji svetovali Reto. Ali vam niso ti svetovalci pojasnili kako tam poteka zdravljenje oz. rehabilitacija?

Saj ne da je neka huda razlika med temi centri, prisilno delo in obredno žrtvovanje, a v primeru resnih psihičnih težav je nenavadno, morda celo neodgovorno, da se niste podrobno pozanimali kakšno terapijo lahko vaš sin dobi.
Default avatar

Ace

DOULOS - društvo za svetovanje in pomoč odvisnikom in njihovim svojcem na Bledu je ustanovljeno pred 6 leti in delovanje je večinoma preventivno.
Sodelujemo z nekaj centri za zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog v Evropi kateri so brezplačne za naše mladeniče in dekleta.

Naša naloga je obvezno se pogovoriti z osebo, katera ima resen problem in ga hoče reševati, ter njihovimi starši oziroma zakonitim zastopnikom, kjer dobijo popolno informacijo kam bi ga napotili in kako bo vse to potekalo. Svetujejo nekdanji odvisniki, zdravljeni v nekaterih centrih izven Slo.

Pokličete na tel.: 04/ 57 45 819, gsm: 040 200 556 ali po e-mailu [email protected]

Imamo sodelovanje z Centri za socialno delo v RS, ministrstvom za delo, družino in socialo, Centri za odvisnosti v RS, fundacijo V. Drakslerja, GROZD,
Svetujemo in pomagamo pri reševanju pravno-formalnih zadev, socialnega zavarovanja, ...

Po prvem razgovoru oseba odpotuje lahko v enem tednu, Španija, Portugal, Anglija, Nemčija, Švica, Italija, Francija, Hrvaška, ...

Lep pozdrav z Bleda
Default avatar

h

Kolikor jaz vem ena izmed najboljših možnih alternativ!

Poznam dva, ki sta prišla iz Reta centra, eden iz Italije in drugi iz Španije, doma jih čaka krščanska skupnost, kjer so toplo sprejeti, kajti evangelijske cerkve precej rastejo in jih je precej po Sloveniji.

Vseeno tudi po prihodu ni enostavno ... oz. z rozcami postlano ... pri vseh stvareh je potrebno začeti na novo ,,,
Default avatar

pepe

Živjo. sem peter in sem iz okolice nove gorice. sem zelo vesel da se folk zanima glede načina delovanja reto centra in podobnih krščanskih centrov. če je kdo ki je s tega konca slovenije, mu priporočam da me pokliče in se dobimo ter vržemo eno debato. meni je zelo zanimiva tema glede pranja možganov in bi kar rad podiskutiral z vsakim ki tako misli. ker sem seveda tudi jaz eden od teh ki so jim sprali možgane. moram pa reči da bi morali vsakemu. zdaj veliko bolje živim s spranimi možgani, kot pred sedmimi leti, ko sem jih brezmilostno polnil s heroninom. mi ne verjamete?
Default avatar

MEDARD

glede oseb ki imajo psihične težave vretu ni problem. V slabih 3 letih ki sem jih preživel v centru sem preživel vsaj leto z ljudmi kateri so imeli hude vedenjske motnje, z realnega vidiko gledano so bili zreli za zaprti del psihiatrije. A po določenem času, z vsakodnevno molitvijo zanje, ter 24 urnim spremstvom kristjana, ki mu je dajal vso ljubezen katero je po milosti prejel od GOSPODA SO SE VSI SPREMENILI. GOSPOD JEZUS NAREDI ČUDEŽ, ČR LE S SRCEM VERJAMEMO DA GA BO STORIL, če je lahko mene transformiral v čisto drugo osebo lahko kogar koli
DANES KO ME LJUDJE SREČAJO NE MOREJO VERJETI SVOJIM LASTNIM OČEM, DA SEM TO JAST. NE ZDI SE JIM MOGOČE,KER SEM BIL BREZUPEN PRIMER
Default avatar

Leiito

pepe je napisal/a:
Verjamem. In morda je tako celo bolje, a bistveno vprašanje je kolikšna je stopnja uspešnosti komun. Kolikšen odstotek subjektov od vseh, ki pridejo v komuno je čez leto ali dve sposoben samostojnega življenja izven komune in brez kemične odvisnosti?

Neodvisne študije stopnje uspešnosti zdravljenja, transparentnost finančnega poslovanja in kakšen pedofilski škandal manj, pa bi morda krščanske komune uživale večji ugled v javnosti.
Default avatar

Leiito

MEDARD je napisal/a:
Če Jezus/bog... izvajata tovrsten mikromanagement, kako potem razložiti znan eksperiment iz angleških bolnišnic, ko so vzeli 2 skupini z enako diagnozo in prognozo. Za eno skupino je intenzivna molila skupina redovnic, navadnih ljudi in bolniki sami zase, druga skupina je bila kontrola.

Rezultat: skupina za katero so molili je v povprečju okrevala slabše kot kontrolna skupina.

Kasneje so nepričakovan rezultat pripisali tremi (performance anxiety) prve skupine, a bolj verjetno je to spet eden tistih primerov, kjer višja sila raje žrtvuje ljudi, kot da bi pustila dokazovati svoj vpliv ali obstoj.
Default avatar

++beny++

zame to ni stvar boga in svetega duha,ampak lastne pameti.jaz sem bil krščen,pri obhajilu in birmi tako da imam vse zakramenti,ki jih v komuni komaj spoznavajo in jih prepričajo da je bog odrešitev za vse.kje kje je dokazano da je vera v boga,boljša in uspešna pri takih zadevah kot druge vere,mene so poslali k verouku pri 6 letih,in ker je v našem kraju če te niso starši poslali k verouku,so veljali za ''slabe''ljudi in komuniste.nimam nič proti če kdo verjame v nekaj,sam sem z vsemi zakramenti privrženec++che guevare++in socializma,ki je daleč proč od komunizma,čeprav si laiki to tako mislijo.kot sami veste,pa so prav duhovniki,in upravljalci zemljišč,kjer stojijo komune pravi iztirjenci pedofilije in ponižanj predvsem mladih,pa otrok.konec koncev sta tudi adam in eva naredila++smrtni greh++,kao da smo ljudje prišli na svet,v bistvu pa če sta obstajala,kar je vse skupaj zame ena bajka,razvila iz opic kar je znastveno dokazano,kako so pa opice nastale ne vem,bog jih tudi ni ustvaril,tako da zame je to vse ena feserija,da katoliška cerkev pridobi uboge ludi na svojo stran,da jim potem k darovom pri sveti maši nosijo rože,denar,župnik hodi žegnat hiše,vsak mu da kaj v kuverto,ko zapreš vrata pa pogleda koliko si mu spustil v njo.sam sem to pri nas videl skozi luknjico na vrati.tako se lahko na račun takih stvari,bogatijo in vozijo v dobrih avtih.razmislite,tudi če bi bila komuna brez teh prepričevanj,bi bila ista uspešnost kot sedaj.a nekateri za denar izkoristijo zemljišča in stavbe,zanimivo,ki jih ima cerkev največ na svetu od gozdov naprej.v literaturi dr.sociologije vse piše,kako je do tega vse skupaj prišlo,če pa je nekatirim uspelo ozdraviti odvisnost vsaka čast,ampak nikoli ne bomo,in bom ozdravljen,ampak pozdravljen za čas,ko boste mnogo od njih pozabili na svetega duha.hvala za razumevanje,pritožbe in nestrinjanja sprejmem z veseljem.
++revolucion++

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren