ARHIV - alternativa in zdravo življenje

spolnost in potomci

Default avatar
Na internetu sem našla izjavo Dalaj Lame glede spolnosti in potomcev. Pravi, da seks prinese bežno zadovoljstvo, pozneje pa vodi v večje težave. Skupno življenje prinese preveč vzponov in padcev. Pri vzdržnosti nekaj pogrešamo, toda to vodi v boljše življenje in večjo svobodo. Pari imajo vedno polno težav. Ali ima prav? Iz tega potemtakem sledi, da ni dobro imeti partnerja, še manj otrok.
Default avatar
Zelo prosta razlaga in še prostejše razumevanje N.V. Dalaj Lame. Če mi pošlješ link, kje si to prebrala, bom z veseljem tolmačil. Do tedaj pa.....
...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI
Default avatar
Hvala za sporočilo. Novica je izšla na straneh ASIAONE agencije, ki je PR agencija vlade LR Kitajske s sedežem v Singapuru in z edinim poslanstvom - diskreditiranja in potvarjanja izjav nasprotnikov komunistinega režima - ena od mnogih v Azijskem svetu, ki jih financira kitajska vlada z jasnim namenom ustvarjanja negatvnega mnenja o posameznikih in skupin,ki nasprotujejo nehumani politiki Kitajske vlade.

Več kot očitno je, da je novica iztrgana iz konteksta neke izjave N.S., ki je razlagal vlogo in pomen celibata za duhovne osebe. Že opazka na začetku novice, ki govori o tem, da se je N.S. srečal z novinarji brez prevajalca, napeljuj na misel, da N.S., kot neki lolek stresa nekontrolirane izjave v jeziku, ki ga ne obvladuje. Iz mnogih srečanj z N.S. vam lahko zagotovim, da je njegova angleščina pefektna. Med drugim smo imeli čast poslušati njegovo predavanje pred nekj leti tudi v Ljubljani, na Pravni fakulteti in na zborovanju pred tisočglavo množico v parku Tivoli, kjer je suvereno obvladoval ta jezik.

V svojem delu - Sporočilo za novo tisočletje mislim, da se imenuje, N.S. jasno opredeljuje svoje stališče do vloge družine v skupnosti novega tisočletja. Morda bi si bilo bolj vmesno prebrati avtentične izjave N.S., kot pa povzemati neke iztrgane dele izjav, ki jih objavlja kitajska agencija.
...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI
Default avatar
Sea je napisal/a:
Ja, saj tole učijo vse religije. Snovna dežela, prepolna bed, ki se preko telesnih ekspanzij še bolj zakomplicira. Zato so vsi specializanti duhovnih praks v glavnem samski, naj so to budistični menihi, krščanski duhovniki in nune itd. Saj tudi zakon je svet, ampak zahteva ogromno energije in prinese v glavnem frustracije, razočara te partner, razočarajo te otroci, nobeden nima kapacitete, da bi ti prinesel tisto notranje zadovoljstvo, ki ga dobiš v stiku s presežnim.
Default avatar
O ponarejenih besedah Dalaj Lame sem že pisal. O temle, kar pa piše naš "prijatelj" maricci ( spet skrit e-mail ) pa ne bom izgubljal besed. Če ne ločiš ljubezni od KATHEKSE, potem se ti zgodi, kot piše maricci.....
...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI
Default avatar
Ne smemo se obešati na verske avtoritete, ker s tem drugim neposredno prepuščamo, da nekako mislijo in se tudi odločajo namesto nas, saj njihove misli brez vsakršnih pomislekom takoj sprejmemo za svoje. Kleriki, ki so zavezani celibatu, imajo po moje tu sami precej težav, zato nam ne smejo biti referenca, kot tudi religija ne more zmagati proti naravi (vzdržnost ni naravna, saj narava teži k razplodu), kvečjemu pušča take ljudi nevrotične ali pa zapadejo v različne spolne perverzije zaradi neizživete oz. zaradi potlačevanja seksualnih nagibov. V tem, ko spolnost omalovažujejo (spomnite se basno o lisici in kislem grozdju), so podobni tem, ki spolnost precenujejo, le druga plat medalje. Tudi partnerska ljubezen ne bazira zgolj na nekakšni kvazi spiritualni ravni, ampak si želiš tudi fizičnih stikov oz. spolne intime. Ker je spolnost za menihe tabu tema, jo žal zaradi lastne negotovosti na tem področju prepogostokrat, ker nimajo stikov z ženskami, nekako označujejo za manjvredno in nepomembno.
Mojega hudiča sem prodal svoji duši.
Default avatar
Danes si se pa kar na nekaj forumov spravil. Pavzaprav ne vem točno, kaj želiš povedati, še manj pa, če sploh želiš kaj vprašati. Celibat pa je prestara zadeva, ki nastopa v vseh religijah pri njihovih menihih in je zelo daleč od podcenjevanja ženske. Pravzaprav gre le za kvaliteto energij, ki se , v primeru celibata in vzdržnosti, usmerjajo v duhvno rast. Ampak to je že druga zgodba in po tem nisi vprašal.

Kar tako, brez kakršnih koli konkretnih dokazov, mlatiti po vsem okoli sebe, pa tudi ne gre, zato na ta del tvojega pisma niti ne bom odgovarjal.....
...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI
Default avatar
Igor, sijajen in poduhovljen odgovor! Res ne vem, kam drvi ta potrošniško izpraznjena družba, ki temelji le na čutnem uživanju za vsako ceno, menjavanju partnerjev, zaničevanju zvestobe in notranjih vrednot...
Default avatar
Želim povedati, da kot mlad človek, če vidiš kako mladenko, težko ostaneš "hladen" in ti včasih tudi malo srček poskoči iznad/izpod raznih "duhovnih sfer" na " nižja materialna" področja, kjer se narava v nas prebuja in si želimo bližine s to osebo, kar se mi zdi povsem normalno. In potem recimo o spolnosti prepredajo tale Dalajlama in razni katoliški kardinali, precej že v letih, nikoli resnejših stikov z ženskami, katerim se verjetno ne dogaja več kaj na tem ljubezensko-erotičnem področju. Tak človekp otem ne more razumeti stališča mladega človeka, po moje je tudi napačno, da mlad človek preveč sili "navzgor". Torej ta dualizem, ki strogo razmejuje duhovno od posvetnega, pogostokrat zareže preostre črte in človeka zgolj "razcepi", da se mora odločati med eno ali drugo opcijo. Zakaj pa ne moremo uživati oboje hkrati kot celoto, spolnost ni nezdružljiva z duhovnostjo, zakaj je eno večvredno in drugo manj?
Mojega hudiča sem prodal svoji duši.
Default avatar
Človek se od živli razlikuje po tem, da je sposoben izbire, odločanja o tem ali se bo predal svojim nagonom, ki so prav takšni, kot pri vsakem živem bitju, ali ne. In zato omenjamo človeka, kot inteligentno in najbolj razvito živo bitje. Ne bom sicer kopal po gnojnici človeškega ega oz. uma in razglabljal, kakšni kemični procesi se odvijajo pri njem ob pogledu na "maldenko". Opozoril pa bi na poznavanje fizioloških, biokemičnih in bioloških sistemov v telesu in s tem na delovanje in funkcijo endokrinih žlez. Tu se dogaja tista razlika med človekom in živaljo in tu se človek odmakne in je sposoben doživljanja Najvišje zavesti. Tu bi jaz tebi svetoval kakšno poglobljeno znanje s področja povezanosti človekovega hormonskega sistema z delovanjem uma in dvigovanjem zavesti. Seveda pa tvoje trditve, kot laične, razumem. Jih pa seveda ne sprejemam, sodim pa jih tudi ne......
...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI
Default avatar
SPOROČILO NE ZADEVA TEME, KI JO OBRAVNAVA TA FORUM, JE ŽALJIVO ZA DRUGE OBISKOVALCE, SKUŠA POLEMIZIRATI ALI ODSTOPA OD STANDARDOV TER S TEM NE ZADOVOLJUJE NAMENA FORUMOV MON-a, KI JE SVETOVATI LJUDEM V STISKI IN NE ZAHAJATI V POLEMIKO, POLITIZACIJO ALI RAZSOJANJE. ZA TAKE NAMENE JE NA RAZPOLAGO DOVOLJ FORUMOV, KJER LJUDJE LAHKO ( ANONIMNO ) IZRAŽAJO SVOJA MNENJA. IZ ENEGA ALI VEČIH OD ZGORNJIH RAZLOGOV PRISPEVEK NI OBJAVLJEN.
Mojega hudiča sem prodal svoji duši.