Starševski čvek

Menstruacija najstnice in kopanje

Default avatar
Hčerka je dobila menstruacijo ravno zdaj, ko se odpravljamo v toplice. Ker je to šele njena 4. ali 5. menstruacija, še nismo imeli take situacije. Da bi odpovedali vse skupaj, se mi zdi škoda, ker bodo ostali razočarani, pa itak ne bo taka situacija samo zdaj. Pomislila sem, da bi ji predlagala, da poskusi s kakim mini tamponom, da bi šla vsaj malce v vodo in bi ga potem takoj dala ven. Preostali čas, ko bomo na bazenu, pa bi brala. Kdaj so vaša dekleta začela uporabljati tampone?
Default avatar
Sploh ne vem v čem je problem?! Menstruacija ni bolezen, ampak nekaj popolnoma naravnega. Z njo se lahko punca komot cel dan kopa in plava, ni ji treba v kotu brati in se vsega izogibati, pa mimogrede na hitro skočiti v vodo potem pa hitro ven?!! Obstajajo mini tamponi, ki jih najstnice normalno uporabljajo tudi cel dan! Res ne vem zakaj delate tak big deal iz ene menstre??? Punca se lahko kopa in namaka v vodi cel dan, če ji bo tako pasalo, le tampone naj redno menja in bo.
Default avatar
Priporočam ti, da kupiš tiste tampone z vstavkom. Jaz jih kupujem čez mejo v Italiji, pri nas jih še nisem videla, kar je škoda, ker so zelo priročni. vstavljanje je ultra lahko (sem imela velike probleme z navadnimi, tudi mini, na koncu sem že obupala) in zelo higiensko. Tudi če si zunaj, ti ni treba vstavljati tamponov s prstom, kar je zelo praktično.
Default avatar
kossy je napisal/a:
Take prodajajo tudi pri nas.No, meni so OB še vedno najboljši od vseh.
Default avatar
No tako simpl sicer ni, naša je na začetku imala težave, tudi z mini tamponi ji je bilo slabo, poskusita pa seveda lahko. Takrat ko ga da noter je lahko dolgo v vodi potem pa pač zamenja oz, odstrani, pa če lahko naj poskusi najprej doma, je pač lažje.
Ne, menstruacija ni bolezen, če pa imaš močne in krče zraven pa zna biti zelo neprijetno, ene tega niso poskusile in so lahko pametne.
Default avatar
Veš mogoče, kako se imenujejo in kje jih prodajajo?
Default avatar
Koliko je stara deklica? Če ima 4. ali 5. menstruacijo, je stara tak okoli 12 let, ne?
Saj ne da je bilo včasih vse prav. Zagotovo je bilo povsem narobe in neumno, da ženska z menstruacijo ni smela mesiti kruha, si umivati las in podobno. Vendar naj vsaj deklica, ki šele raste in se razvija, ne uporablja ravno tamponov, ki konec koncev lahko poškodujejo tudi deviško kožico. V življenju so pač omejitve in potrebno se je obnašati samozaščitno ter ne riniti povsod in takrat, ko ni treba. Vi boste sicer naredili tako, da bo vam prav. Vendar, ali je to v interesu zdravja dekleta? Ali samo trenutnega dopusta?
Default avatar
sres je napisal/a:
Saj ne smatram menstruacijo za bolezen, vendar je v času menstruacije le večja možnost okužb in verjetno je vseeno bolje, da je v vodi manj časa. Če bo sploh želela in mogla uporabljati tampone.
Default avatar
sres je napisal/a:
O tem, da sta nožnica in maternično vrat še posebej dovzetna za infekcije ravno v času menstruacije, pa nič? In sploh ni res, da je varno (še posebej za mlado deklico) ves dan preživeti s tamponom v vodi, četudi ga menjuje!
Default avatar
meni pa se zdi nepotrebno je napisal/a:
Ali naj po tvoje s kopanjem v času menstruacije odlaša do 1. spolnih odnosov? Do takrat je lahko še nekaj let. Meni se deviška kožica s tamponm ni poškodovala, pa tudi, če bi se, kaj potem? Če tampona ne bi mogla vstaviti, potem ga pač ne bi.
Default avatar
Mamica najstnice je napisal/a:
A ni deviška kožica "namenjena" ravno temu, da se poškoduje :) Al sta vidva z možem na poročno noč tako kot v starih časih izobesila okrvavljeno rjuho skozi okno, da so vsi vedeli, da si še devica?
Default avatar
Potem pa res ne vem, zakaj iščeš potrditve tukaj, saj že vse sama znaš.
In ni potrebno kazati svojih neumnih prepričanj s krvavo rjuho in podobnim. Konec koncev lahko narediš kar obredno iniciacijo, mogoče kar sedaj, da ne bo nepotrebnega razdevičenja, ko bo imela prvi spolni odnos. Med menstruacijo deklici ni potrebno košpanje v termalnih bazenih, vi pa delajte kar hočete, saj ste itak že prepričani. Samo vprašajte se, če je to za dekličino zdravje res edino dobro. Pa ne čez nekaj let, če bo slučajno kakšno staro vnetje, pa zarastline, pa neplodnost in podoobno. Ni vzrok, lahko pa prispeva. Ampak, to je za vas predaleč, ne?
Default avatar
Pa za poleti raje prej premisli in ji kar daj Primolut Nor, da prestaviš menstruacijo, pa kaj pol, če ima 12 let.
Default avatar
meni pa se zdi nepotrebno je napisal/a:
Ti nisi resna.
Default avatar
O ja, zelo sem resna. Morda resnosti in odgovornosti manjka komu drugemu.
Default avatar
Uf, imam najstnico, ki je imela malo prej svojo 5 menstruacijo, pa mislim, da ji ne bi nikakor predlagala, da si zavoljo nekaj kopalnega užitka vstavlja mini tampone itd.
ko berem nekatere si mislim, da se bojijo, da jutrišnjega dne ne bo in je potrebno na vsak način za vsako ceno nujno podoživeti tisto, kar nam pripada.

Zavedam se, kaj lahko voda iz bazena z infekcijo povzroči in menim, da bom, če bo potrebno, najstnici predlagala, da se tiste prve tri dni pač ne kopaž
Default avatar
No, tudi nosečnicam se iz istega razloga ne priporoča kopanja v bazenih - zaradi možnosti okužb. Draga mati nasjtnice, bodi odgovorna, razloži hčeri, da se pač ne more kopat, ker to lahko škoduje njenemu zdravju. Mater, no, kako ti sploh pride kaj takega na pamet??? In to v bazenih, kamor marsikdo lula in tako naprej.
Default avatar
Hčeri sta začeli uporabljati tampon tam pri trinajstih, štirinajstih. Prve dneve menstruacije tudi slučajno ne hodila plavat, ne glede na to, kje smo (sta). Dopustovanj pa zaradi menstruacij nikoli nismo prestavljali, saj je razen plavanja v slehernem letovišču termalne, morske, gorske ali druge vrste toliko zanimivega, da dnevi "nekopanja" niso predstavljali nikakršne težave.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.