Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

ali je fant odvisnež

Default avatar

lucija

Imam fanta ,ki menda že 5 let kadi marihuano,vendar odkar sva skupa(dve leti) redkeje.Eno cigareto pred spanjem ;če pa je na službeni poti pa sploh ne.Ko mu včasih omenim da me to res moti,pravi da to ni nič,pač samo sprostitev.Bojim se da me bo to spremljalo celo življenje,če ostanem z njim.Kaj menite vi?
P.S:fant ima 27 let
Default avatar

milan

Torej v tvojem pismu je več vprašanj, takih, ki si jih postavila odkrito in nekaj takih, ki so posredna. Skušal ti bom odgovoriti na vse. Pa pojdiva po vrsti:

Ko mu omeniš, da te moti, ti reče da je to le sprostitev in s početjem nadaljuje. Ko si človek izbira partnerja se s tem odloča, da bo z nekom živel lahko tudi nekaj desetletij. Skupno življenje pa ni postlano samo z rožicami ampak tudi z odpovedovanji. . Mnogokrat veliko večjimi, kot je samo prekinitev kajenja marihuane. Sama praviš, da se bojiš., da te bo to spremljalo celo življenje.Pomembno je skupno življenje razmerje dveh enakopravnih bitij, ki si morata življenje urediti tako, da sta srečna in praviloma eden ne sme trpeti zato, ker se drugi noče prilagoditi željam prvega.
Draga Lucija, o tem ali te bo (kajenje marihuane) spremljalo celo življenje ali ne je v veliki meri odvisno pravzaparav samo od tebe. V kolikor boš to početje, ki ti ni po volji prenašala še naprej seveda ne bo nobenega resnega razloga s stvoje strani, da bi tvoj partner prenehal kaditi marihuano in razvil se bo vzorec obnašanja, ki bo v vaši družini dovoljeval kajenje marihuane, seveda tudi tebi in tvojim otrokom. V kolikor pa boš postavila jasne meje in se jasno odločila, da tega ne boš več prenašala se bo z veliko verjetnostjo spremenilo tudi obnašanje tvojega partnerja. Verjetnpo pa se tiho bojiš, da bi ga izgubila, saj ga imaš rada. Torej potrebno se bo odločiti globoko v sebi, kaj je tvoj cilj in kaj boš pri pratnerju še tolerirala in kaj ne. Kaj si pripravljena potrpeti in kaj ne. Potem pa moraš potegniti črto in na njej tudi vstrajati in ob tem tudi reskirati, da se razideta.
Default avatar

vito

Mislim da ni odvisnež,ker se marihuane ne navadiš,tudi sam vcasih kaksnega pokadim pa jo kadim tudi ze vec let.cisto lahko pa sem tudi brez trave.vedeti moras kje je meja.
Default avatar

Anči

Pozdrav,
mislim, da se čist preveč sekiraš. Pa kaj pol, če pokadi en đoint na dan. Al pa če bi vsak dan eno pivo spil. Al pa škatlo čikov pokadu. Na ta način se pač sprosti. In če že kr neki let kadi, pol sigurn ve, kaj dela. U glavnem, tut jest pokadim ke pa sem kakšen joint in to tut že par let. Pa se nimam za odvisno. Ne pijem alkohola, ne kadim cigaret. Se pa na ta način precej sprostim in mi gre vse fajn v lajfu.
Po eni strani je to odvisnost, ampak vsakdanja. Odvisni smo pol vsi - od kave, coca-cole, seksa, čokolade...U glavnem, če maš tipa rada, te to ne bo motilo. Vsak ima pač neki, kar mu paše. Pa tut če je to đoint na dan.
Vse lepo ti želim.
Default avatar

milan

Vito verjetno ne ti ne jaz ne moreva trditi ali je fant odvisnež(ta beseda mi ni po godu, ker sama po sebi stigmatizira uporabnika droge), najmanj kar bi morala narediti je vsaj to, da bi se pogovorila z njim. Sedaj imamo pač mnenje njegove partnerke, kar vsekakor ni dovolj, da bi nekomu rekli, da je odvisen od določene substance. Torej možnosti sta dve: ali je ali pa ni odvisen.
Default avatar

milan

Vito verjetno ne ti ne jaz ne moreva trditi ali je fant odvisnež(ta beseda mi ni po godu, ker sama po sebi stigmatizira uporabnika droge), najmanj kar bi morala narediti je vsaj to, da bi se pogovorila z njim. Sedaj imamo pač mnenje njegove partnerke, kar vsekakor ni dovolj, da bi nekomu rekli, da je odvisen od določene substance. Torej možnosti sta dve: ali je ali pa ni odvisen.
Default avatar

ana

se strinjam v Vitom...
Default avatar

KAJA

Živjo!
Mislim, da je odvisnež od jointov.Zagovarjajo ga le tisti ,ki tudi sami kadijo travo .Namreč tudi oni si tega ne priznajo ,pravijo ,da je le grda razvada.Toda temu ni tako.Fantu daj ultimat ali ti ali pa trava.Le tako boš vedela ali te ima res rad in ali je travo pripravljen pustiti zaradi tebe ,oziroma tebe zaradi trave!
Srečno
Default avatar

Jake

Točno tako!
Default avatar

zasvojenec

tut če je ga ne bi smela zapustit,pa mogoče blo dobr da greš..bo vsaj zvesto našu,k nau po forumih bedarije pisala...
Default avatar

Ursha

Zasvojenec, nebi o tem, kdo na forumu piše bedarije..
Default avatar

Tanja S

Pozdravljeni,

obstajajo ljudje, ki kontrolirajo kajenje marihuane in v tem vztrajajo dolga leta. To so ljudje, ki imajo urejeno družinsko, poslovno in družabno življenje. Njihovo kajenje marihuane ne vpliva bistveno na nobeno drugo življenjsko področje. V službah so vestni in odgovorni,prav tako v družini in med prijatelji. Enako je pri zlorabi drugih opojnih in prepovedanih substancah.
Če se med partnerjema, pojavijo težave zaradi partnerjevega uživanja marihuane se je o tem potrebno pogovoriti. Lucija, če vas moti sedaj predvidevam, da se na boste kar navadili na to. Pogovorite se.

Kajenje marihuane je v Sloveniji še vedno prepovedano, kar za uživalca in njegove bližnje predstavlja rizik.
moderator
Društvo "Projekt Človek"
tel: 01/425 12 14
Default avatar

++beny++

travčka,je psihadelična droga,pred spanjem težko zaspiš brez jointa,če si tako vajen.
++viva el comandante revolucionar in sud america++
++el che++
Default avatar

Leiito

[quote=""Tanja S""]

Kajenje marihuane je v Sloveniji še vedno prepovedano, kar za uživalca in njegove bližnje predstavlja rizik.[/quote]

Ni res, kajenje marijuana v RS ni prepovedano, prepovedano ni uživanje nobene droge. To bi nekdo, ki dela na tem področju skoraj moral vedeti.

Zakon sankcionira samo promet, proizvodnjo in posest, pri čemur je posest manjših količin droge, tudi najhujše, za lastno in enkratno uporabo samo prekršek za katerega se izreče denarna kazen.

V skladu pač s pogosto prakso zakonodajalca, torej izbranih zastopnikov ljudstva, da so zakoni umetniška dela z različnimi možnimi interpretacijami, tako da je manjša količina za enkratno lastno uporabo neoprijemljiv pojem.

Dodaten problem je definicija količine droge. Ali je 100g ulične mešanice droge v kateri je samo 10% dejanske droge 100g ali 10g droge? Ker če je to 100g droge, potem lahko v 1 kilo sladkorja vmešaš 1g kokaina in imaš 1 kilo koke. Dobre vage.

Upati je, da bo posest manjših (a jasno definiranih) količin vseh drog po zgledu mnogih drugih držav kmalu dekriminalizirana in se bodo lahko organi pregona posvetili večjim ribam, ne pa da izgubljajo čas z ikrami.
Default avatar

Luna alrune

Leiito, komentar na mestu, ni kaj.
..........in imaš smisel za humor, predvidevam, da marsikoga tu nasmeješ! ;)


btw: en moj tekst maloprej je bil označen za "e-slamo". Testiram, če bo tud ta.
Default avatar

never give up

Živjo
Sam sem več kot deset let vsakodnevno kadil travo min.3 jointe.
In vem, da ni tako lahko prenehati kot nekateri mislite.
Sedaj ne kadim trave "že" 6 dni in počutim se kot bi se ponovno rodil in glava dela 300 na uro.
Moje mnenje je če ni odvisen od marihuane mu predlagaj naj neha kadit za mesec ali dva "seveda ga po 14 dneh tudi testiraš z urinskim testom" in boš hitro videla kakšno je stanje.
Menim, da si sam noče priznati, da ima težave.

lp
Default avatar

++ beny++

leiito,v sloveniji itak vladajo nesposobneži,sploh pa na področju drog in kriminala.izsledki kažejo,da je slo policija in kazensko pravo v razvitih državah eu,ena najslabših po uspešnosti in sodnih zaostankih.sodijo zasvojencem z 5 grami droge organiziranega kriminala pa ne niti izsledijo,če ga že pa se sodstvo vleče 10 let,tako da gre vse skupaj v pozabo.seveda je v ozadju velik denar tako odvetnikom,tožilcem in sodnikom kar je recimo v italiji praksa mafije in države že mnogo letmafija izloči in postavi v javnost le tiste ki niso bili sposobni upravlanja mafije in špijone,nekakšen mirovni pogovor,mafija-država-sodstvo.počasi se ta trend vključuje tudi k nam,kar je bil dokaz smrti barićevića in njegovih psov,čeprav je to druga zgodba,je isti princip in namen. v italiji imajo na sodiščih z zlatimi črkami na zidu''la legge e uguale per tutti''-kar pomeni-''zakon je enak za vse''velika feserija,ki ne velja nikjer razen pri ubogih ljudeh,ki nimajo za''mastne''odvetnike in posledično tudi za sodstvo in državo nasploh.slovenija mala švica...heh...slovenija velika ******...
++revolution is only solution++