Splošna stomatologija

Odgovarjajo: Nataša Prebil, dr. dent. med.

vnet živec, zobni kamen in samoplačniško zdravljenje

Default avatar
Pozdravljeni.
Pred mesecem in pol se mi je odkrušila spodnja desna šestica. Odpadlo mi je približno četrtina šestice na notranji strani, tako da je bil zob iz notranje strani odprt. Ni me popolnoma nič bolelo, k zobozdravniku pa sem bil naročen maja. Počasi se je začelo pojavljati skelenje pri dotiku in pri hladnem ali vročem, spet nič hujšega, predvčerajšnjim pa me je začelo strašansko boleti (kljuvati) in sem naslednji dan obiskal dežurnega zobozdravnika. Ta mi je dal na zob neko zdravilo, bele barve, tako da je sedaj zob zaprt, tudi ni več občutljivosti na vroče in hladno, bolečine pa danes skoraj ni več. Rekel je da imam vnet živec, živca pa ni uničil. Zanima me kak je nadaljni postopek zdravljena? Kako je to boleče?
Pri pregledu je tudi opazil da imam na spodnjih enicah veliko zobnega kamna, skoraj do vrha, sega pa tudi malo čez dlesen spodaj. Zanima me če se to sploh da odstraniti in kako boleče je to.
Januarja ko se bil pri pregledu pri svojem zobozdravniku (po več kot 15-tih letih) mi je ta dejal da imam karies na desni šestici (ta ki sem mi je pred mesecem in pol odkrušila in so jo sedaj zdravili). Zanima me, če bi začel takoj z zdravljenem kariesa in me nebi naročil šele čez pet mesecev, če bi prišlo do te situacije?
Bi bilo bolje iti samoplačniško zdraviti tak karies in bi danes ne imel teh problemov z šestico?
Zanima me tudi ali je bolje in še pravočasno in manj boleče če si grem zobni kamen na spodnjih enicah zdraviti tudi samoplačniško, slišal sem za neko lasersko terapijo? Kakšne so sploh moje možnosti pri takem zobnem kamnu?
Nočem se namreč znajti še enkrat v taki situaciji, da mi zobozdravnik pove, da je narobe to in to, nato me naroči čez 5 mesecev, do takrat pa imam težave, potem grem raje samoplačniško zdravit zobe.

Najlepša hvala za vaše odgovore in lep pozdrav.
Default avatar
Pozdravljeni,

sem mar prav razumela, da ste bili pri zobozdravniku šele po petnajstih letih?? Priporočljivi so pregledi vsaj enkrat na leto. Pri zobeh vsako odlašanje prinese nove zaplete, zato poudarjamo pomembnost rednih preventivnih pregledov in sprotne sanacije zobovja.
V vašem primeru imate srečo, da zob ni odmrl oz. ga zdravniku ni bilo potrebno omrtvičiti. Nadaljne zdravljenje tega zoba je le oskrbitev s plombo oz. protetično, če izdelava plombe ni mogoča.
Čiščenje kamna oz. trdih zobnih oblog je sorazmeroma preprost poseg, pa spet poudarjam neodlašanje tega.
Laserska terapija v vašem primeru pride v poštev le za odstranjevanje kariesa. Lasersko terapijo vam nudijo le redke ambulante; naša ambulanta je vsekakor med njimi.
Glede samoplačniškega zdravljenja se boste morali sami odločiti.

Srečno.
Nataša Prebil, dr.dent.med.
Zobna ordinacija Prenadent
Draga 1, IG pri Ljubljani
tel. 040 934 000

Moderatorji

Nataša Prebil , dr. dent. med.
Natasa Prebil