Zdravstvo pri nas?

Koloskopija

Default avatar
V skrbeh sem za svojo mamo. Stara je 80 let in je dobila napotnico od svojega zdravnika za koloskopijo. Pojavlja se ji kri med blatom, včasih kar precej, včasih manj, kakšen dan pa sploh nič. Ker je imela enake težave že pred leti, je že takrat dobila napotnico za koloskopijo, vendar je bil ta pregled zanjo tako hudo boleč, da ji ga specialist ni mogel opraviti do konca, ona sama pa je rekla, da raje umre kot bi morala še enkrat skozi vse to! Morda pretirava, vendar jo poznam in vem, da še enkrat na koloskopijo ne bo šla.

Slišala sem, da je mogoče koloskopijo opraviti tudi v narkozi. Ali je kaj takega možno in kdo v Sloveniji lahko opravi ta poseg v anasteziji (splošni ali lokalni)? V ZDA ta pregled že opravljajo v narkozi, za Slovenijo pa ne vem. Mi morda lahko pomagate z nasvetom ali priporočite kakšnega specialista (ni pomembno, v katerem mestu dela)?

Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni!
Default avatar
Koloskopija boli, nevzdržno grozno pa tudi običajno ni. Da bi pri nas to kdo počel v splošni anesteziji ne vem, ima pa anestezija precej nevarnosti in veliko več zapletov kot sama koloskopija! Kri na blatu pa se lahko pojavlja iz banalnih razlogov, kot so hemeroidi , polipi, p vse do rakavih sprememb, zato jaz ne pregledu ne bi odpovedal!
Default avatar
Saj obstaja tudi CT. Pri teh letih zna biti ta preiskava res mučna.
Default avatar
CT en drek pokaže. Žal. Se da fineega raka lepo spregledat.

Splošna narkoza je za starega človeka veliko večji riziko kot za tiste srednjih let in mlajše in se tega izogibamo, če se le da.

Najbolj elegantna rešitev je, da mama pred posegom preventivno vzame ustrezen odmerek analgetikov, seveda če ji splošno zdravje to dopušča. Posvetuj se z njenim osebnim zdravnikom.

Takoj pa lahko povem, da vsaj malo neprijetno sigurno bo. Ampak če greš na poseg z mamo in tistemu, ki ga bo opravljal, razložiš njen strah, sem prepričana, da bodo tvoji mami poseg olajšali, kolikor se bo dalo. Držim pesti.
Default avatar
obstaja ampula /film./ki jo pogoltnež poslika celotni prebavni trakt .Poseg izvajajo samo v Ljubliani samoplačniško cca 280000sit, prosite maminog specialista naj napiše zahtevo na ZZZS glede na mamino starost mogoče ji odobrijo brezplačan pregled,, G. Minister se pohvalil da so ih nabavili 300komad.. pozanimajte se Srečno
Default avatar
ni vse, kar na svetu obstaja tudi za vse uporabno. Ločite tanko od debelega črevesa?