Med.Over.Net

Nosečnost

Potrebujem nasvet (status študenta ali borza)

Default avatar

mikimiska83

Pozdravljene :) .

Imam en problem in potrebujem nasvet.
Imam status študenta in sem noseča 4 mesece, občasno še delam preko študenta. Status študenta sem prvotno obdržala, zaradi tega, ker sem do sedaj dobivala družinsko pokojnino po umrlem očetu. Sedaj mi je potekla.
Zanima me pa, kako je s porodniško. Če sem upravičena potem do nje ali ne.
Ali bi se mi sedaj bolj "splačalo" prijavit na borzo?
Dosedaj nimam niti enega delovnega dne.

Hvala za kakršenkoli nasvet.
Default avatar

Slonček

Ciao Mikimiška.
Sem isti letnik kot ti (83) in sem bila na istem kot ti, februarja sem dopolnila 26let in sem nehala dobivati denar od očeta (preživnina, zaradi ločitve). Ravno sem začela pisat prošnje, nato pa nosečnost.
Sama sem rešila to tko preko vez (dobila službo, do porodniške, z visoko plačo, zato, da bom imela višje povprečje za porodniško).
Drugače baje obstaja tudi študentska porodniška (tako sem slišala), v vsakem primeru pa ti pripada porodniška v višini 188,90 eur (to je baje letošnja cifra) 12 mesecev od poroda.
Malo pokukaj in povprašaj tukaj:
http://cool.kiss.si/svetovalnica.com/kl ... m.php?f=63

Aja pa septemberke sva tud obe sem ugotovila ;).

Upam, da sem kej pomagala.

LP
Default avatar

ajda

ne obstaja nič takega kot je študentska porodniška. porodniška je samo ena in za vse, ki še niso bili zaposleni, je ista. je pa tako, da če imaš status študenta, lahko zaprosiš za štipendijo, ki jo skoraj zagotovo dobiš (višina odvisna od partnejevih zaslužkov in oddaljenosti od kraja študija). poleg tega imaš prednost pri vpisu v študentski dom za mlade družine. računaš lahko še na otroške dodatke. to pa je tudi vse kar ti pripada.

prijava na borzo ti ne bo kaj koristila, razen tistih nekaj mesecev do poroda, ko bi lahko koristila podporo za brezposlne. a preračunaj, če se ti to splača, glede na to, da lahko dobiš kot se že napisala štipendijo. aja, pa še na dodatno študijsko leto lahko računaš.

vse dobro.

ajda
ajda
Default avatar

mikimiska83

Hvala za vse nasvete. Ne splača se mi prijavit na borzo, ker še vedno delam preko študenta in doma pišem diplomo. In preko študenta si lahko tu in tam kar lepo zaslužim, kar mi je še vseeno bolj všeč. Diplomo pa nameravam oddat pred koncem tega študijskega leta, saj sem izredna študentka in ker imam vse ostalo narejeno, si želim to zaključit in potem, ko bo tamali dovolj star, bom začela iskat zaposlitev, vmes pa še kaj na črno naredit. Namreč delam spletne strani in fotografijo, tako da upam, da bo priden, da bom lahko vmes še kaj zaslužila :o) . V kolikor se bo ponudila služba, bo pa partner šel na porodniško (zadnjih par mesecev, sva se lepo dogovorila :o)).
Hvala za nasvete in lepe praznike :o) .
Default avatar

pikicapika81

Če si prijavljena na borzo brez delovne dobe, ne dobiš nič!!! Preverjeno. Lahko te edino vključijo med iskalve zaposlitve, a možnosti, da te bo dejansko kdo zaposlil nimaš prav veliko. Edino gnjavijo ti s sestanki itd...
Lep pozdrav in čimveč sončka!

Pikicapika