Starševski čvek

overovitev prodajne pogodbe - notar

Default avatar
Kupujemo del skupnih prostorov v bloku in moramo pogodbo overoviti tudi pri notarju.

Prvi problem:
Lastnikov je 20 in vsak naj bi dobil svoj izvod pogodbe, plus 5 naših izvodov, skupaj 25. Ali to pomeni: a) da se mora vsak od nas tudi podpisati na 25 kopij pogodbe, ali se lahko morda b) sestavi pogodba samo v enem izvodu in se potem vsak podpiše samo enkrat, pa potem notar overi, da je ostalih 24 kopij enakih podpisani? Če a), ali morda kdo ve, koliko to potem stane (po približnem izračunu stane u-hu-hu!)?

Drugi problem:
Med solastniki omenjenih prostorov je tudi podjetje iz precej oddaljenega kraja. Ali lahko mogoče to podjetje pogodbo overi pri svojem notarju, ali mora posebej k našemu?

Verjetno se je že kdo srečal s čim podobnim...
Default avatar
imejte ene 3-4 originale (je vseeno bolje, kot pa, če je original samo eden), ostalim pa naredite overjene kopije (na upravni enoti, tam je overjanje cenejše, po par evrov za kopijo)

tudi tisto podjetje mora priti k vašemu notarju. Seveda ni nobene potrebe, da je tudi fizično tam, dovolj je, da nekoga pri vas - odvetnika - pooblastijo za podpis pogodbe in to pooblastilo overijo pri njihovem notarju.

tako smo se mi lotili zadeve, pa smo imeli podjetja iz cele evrope...
Default avatar
A ni logično, da se človek že prej pozanima ?
Je hitreje, enostavneje in tudi ZASTONJ:))
Default avatar
House: well, google it! je napisal/a:
nisem prepričana, da jim notar ne bi predlagal kakšne variante, ki bi bila za njega bolj ugodna...

drugače bi jim pa to že v osnovi moral povedat tisti odvetnik, ki jim je sestavljal pogodbe. Nam so to vse urejali odvetniki.
Default avatar
malo po malo je napisal/a:
po moje pa notar ne more kar nekaj po svoje bluzit, zato obstaja notarski zakon s tarifami ...

Kar se tiče pa overjenih pogodb, včasih samo ta ni bila dovolj za vpis v ZK ... je bilo treba kar lepo imet original ...
Default avatar
House: well, google it! je napisal/a:
ne, notar ne more po svoje bluzit, lahko pa predlaga, da jim bo overil kopijo pogodbe, pri tem pa zamolči, da isto stvar lahko naredi tudi upravna enota za dosti manj denarja.
predlog za vpis v ZK pa bo itak delal tale isti notar, ali kako? saj pa ne rabi originala pogodbe za vsako stranko posebej, če gre za en posel.
Default avatar
Hvala vsem za nasvete!