Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

endometrioza

Default avatar

vesna26

Pozdravljeni
odstranili so mi endometriozo že iz vseh možnih delov (jajčniki, mala medenica, maternica, črevo, mehur), sedaj pa so jo odkrili še nad jetri, tik pod prepono (če si prav predstavljam). Bolečina je huda in sicer takoj po vsaki menstruaciji in traja približno 8 dni. Zanima me, ali to kaj operirajo? Že tako pa imam boleče menstruacije, potem pa še po njej bolečine, tako da imam praktično 15 dni zapored bolečine (lažje in hujše) Proti bolečini vzamem Ibuprofenu 400 mg. Nisem ravno podpiralec tablet, ampak brez njih ni za zdržati, vsaj malo lajšajo. Skrbi pa me, da bi jih preveč pojedla, se jih navadila oz mi nebi več pomagali. Ali namesto njih priporočate kake druge, ali so te vredu?
Default avatar

Stanko Pušenjak

spoštovani,

če trenutno ne načrtujete nosečnosti, bi vam v vaši situaciji priporočil kombinirane kontracepcijske tablete s trajnim režimo jemanja, torej brez premorov in brez krvavitev. To bi v 6 mesecih lahko dovolj zavrlo endometriozo, da je morda ne bo potrebno operirati. Ibuprofen je kot nesteroidni antirevmatik povsem v redu, lahko pa poskusite tudi kaj drugega npr. Nalgesin ali Naklofen, ki sta menda manj agresivna do želodca.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

vesna26

Pozdravljeni,
o težavi sem vam pisala že lansko leto. Vmes sem že zanosila z IVF postopkom in pred 9 meseci rodila. Menstruacijo sem dobila 5 mesecev po porodu. Endometrioza pa je očitno še prisotna, vsaj glede na bolečine. Menstruacija traja 10 dni in sicer ni več tako boleča, grozna pa je bolečina, ki nastopi približno 8 dan menstruacije. Boli me desni zgornji del - lopatica, rama in se širi v roko. Da gre za endometriozo predvidevajo po pregledu magnetne resonance, ki je nekaj pokazala nad jetri, tik pod prepono. Močno sem upala, do bo ob nosečnosti izvenela (v času, ko M ni bilo tudi težav ni bilo), pa očitno ni tako. Ali lahko kaj predlagate? Naj se vrnem do ginekologa, je sploh možno kaj narediti?
Njalepša hvala za odgovor,
Vesna
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

če gre za izolirano žarišče, ki je v vašem primeru precej oddaljeno (zgornji predel trebuha?), potem je mogoče le to kirurško odstraniti. Simptomi, z bolečino v desni rami, lopatici in roki močno podpira domnevo, da gre za tisto "nekaj", kar je v predelu prepone nad jetri, ciklično ponavljanje bolečin, vzporedno z menstruacijskim ciklusom pa govori v prid endometriozi. Dokler se za operacijo ne dogovorite, bi bilo smiselno neprekinjeno uporabljati hormonsko kontracepcijo, saj le ta ovira endometriozo in preprečuje njeno krvavenje v času menstruacije.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

vesna26

Spoštovani,
hvala za prejšnje odgovore.
Danes sem bila na pregledu, tudi G pravi da gre za endometriozo. Ker še dojim, sem dobila tablete za zaustavitev proizvajanja mleka (ne znam prebrati na receptu :)), ob menstruaciji pa naj bi začela z jemanjem tabletk stediril M (neprekinjeno 3 mesece, potem bomo pa videli za naprej). Sicer sem se odločila, da z začetkom pričnem čez mesec, ker bi rada še malo dojila.
Čez kaki 2 leti bi šla ponovno v IVF postopek.
1.) Zanima me, ali tabletke lahko jem dlje časa neprekinjeno (do odločitve zanositi)?
2.) Bi bilo dobro čimprej zanositi, ali je vseeno?
3.) Ali endometrioza napreduje tudi ob stalnem jemanju tabletk?
4.) Je le ta lahko kaj bolj nevarna zame, razen hudih bolečin (glede na to, da se očitno kar razrašča, saj sem jo imela že vsepovsod - jajčniki, maternica, mehur, medenica, črevo - zaenkrat uspešno odstranjena...sedaj še tik nad jetri...).
5.) Kaj se navadno naredi v takšnem primeru, ko se odločim, da ne bom več imela otrok (se odstrani jajčnike...?)

Najlepša hvala

Vesna
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

kontracepcijske tabletke lahko in celo priporočamo jemati čim dlje, saj je to edini konzervativni način preprečevanja razraščanja endometrioze poleg nosečnosti in polnega dojenja. Če bi vedeli,da vam uspe takoj zanositi, bi tudi takojšnja nosečnost bila zdravilna, vendar se lahko zanositev odloži in v tem času endometrioza razraste. zato bo verjetno bolje, da se pred načrtovano nosečnostjo endometrioza odstrani. Ob KT endometrioza običajno miruje, le redko napreduje, če že, pa napreduje mnogo manj kot bi brez KT. Glede na oddljenost endometriotičnih žarišč gre pri vas računati tudi na eksotična mesta pojavljanja, kot so npr. sklepi, centralno živčevje in še kje, zato priporočam res ustrezno zdravljenje, po zaključeni reprodukciji pa gre verjetno res razmisliti tudi o radikalni možnosti, odstranitvi jajčnikov ipd. Problem endometrioze ni prisotnost jajčnikov temveč ciklično izločanje spolnih hormonov iz njih. Proti temu je mogoče povsem uspešno nastopiti s trajnim , neprekinjenim jemanjem KT.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

vesna26

Pozabila sem vprašati...KT in dojenje gotovo ne gre skupaj, glede na to, da sem dobila tablete za zaustavitev proizvajanja mleka, ali ima to kakšen drug pomen?
Vi priporočate operacijo pred zanositvijo. Je lahko tudi po njej, ali pač mora biti prej? Glede na to, da bom jemala KT in naj bi endometrioza mirovala. Potem tako sledi IVF.

Še enkrat hvala za odgovor
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

priznam, da vas premalo poznam, da bi lahko ultimativno karkoli trdil. Običajno se izvenpelvično endometriozo operira, ker ne vemo, kako se bo zasukala in če ne bo privedla do kakšnih dodatnih zapletov. Sicer pa tako polno dojenje kot stalna uporaba KT endometriozo v njenem razvoju zavirata. O operaciji se bo bolje pogovarjati z nekom, ki vas bo tudi operiral. Problem obdobja med prenehanjem s KT in zanositvijo je prav vtem, da je ta doba nepredvidljiva. Lahko vam uspe takoj, možno pa je, da vam ne uspe in se zanositev zavleče več mesecev, lahko tudi dalj kot leto dni, to pa je že doba, v kateri se endometrioza lahko ponovi.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

vesna26

Spoštovani,
jemanje tabletk stediril M sem prestavila za en mesec, tako da sem sama zaključila z dojenjem. Ni mi jih uspelo začeti jemati prvi dan menstruacije (zaradi dojenja), tako da sem vzela prvo peti dan. Menstruacija je po 8 dneh postala rjav izcedek, ki pa še vedno traja - danes je vse skupaj 16 dni in ne izgleda da se bo končalo. Sicer izcedek ni zelo obilen, vendar je ves čas prisoten. Naj čakam ali se je potrebno obrniti na ginekologa?
Prva moja oploditev je bila z IVF, imam pa še zamrznjenčke. Zanima me glede jemanja tabletk (ki so le zaradi endometrioze)... koliko prej jih moram nehati jemati, preden grem po zamrznjenčke? Mogoče je hecno da jih jemljem, če želim zanositi, ampak bolečine od endometrioze so res neznosne.
Njalepša hvala za vašo pomoč
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

Pravilo, da je potrebno s KT prenehati 3 mesece pred želeno zanositvijo je nekoliko zastarelo in nima posebne znanstven utemeljitve. Daljša, torej večletna uporaba KT zlasti pri ženskah, ki še niso rodile, lahko sicer nekoliko zmanjša maternico, ki bi se naj v nekaj ciklusih "opomogla" in zrasla nazaj, kar pa se itak zgodi tudi v prvih tednih nosečnosti, ko nosečnost sama še sploh ne rabi toliko prostora. Tudi znižana maternična sluznica je le stvar vsakega ciklusa posebej, torej tudi to ni utemeljen razlog. S KT torej lahko prenehate 1 ciklus pred odločitvijo za novo nosečnost. kar zadeva tokratni izcedek, ga ignorirajte. Domnevam, da bo v naslednjem ciklusu bolje. S KT niste začeli prepozno, saj je učinek enakovreden, če se s KT začne kadarkoli do 5. dneva ciklusa.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

okaidi

Pozdravljeni,
strara sem 28 let. Pred skoraj 2 letoma so mi odstranili endometriom z jajčnika, ki se je ponovno zarastel. Pri ponovni operaciji 2010 so mi ponovno odstranili endometrioma z levega in desnega jajčnika, ki sta bila adherentna z maternico. Sedaj, ker še ne nameravam zanosti jemljem Stediril-M neprekinjeno. Po prvi operaciji sem zanosila in rodila bp. Pri drugi operaciji so opazili tudi žarišča na diafragmi. Operater mi je povedal, da se tega ne operira, če že pa pri specialistu za abdominalno kirurgijo ter da običajno ta endometrioza ne povzroča težav. Zanima me ali mi svetujete obisk pri abdominalnem kirurgu, sedaj težav še nimam, razen boleče menstruacije, pravtako pa čez cca. pol leta načrtujem zanositev. Ker me je prvič operiral nekdo drug, ne vem ali je bilo žarišče na diafragmi prisotno že prej ali se je zadeva razpasla kasneje, ali ga prejšnji operater ni opazil.
Občasno ob jemanju stediril-m krvavim kot med menstruacijo (šibkejše). Ali v takem primeru vzamem dvojno dozo?
Upam na kakšno vzpodbudno besedo v boju s to težko boleznijo.
Hvala in lp
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

dokler vam endometrioza na preponi nedela težav, jo pustite pri miru. Zaradi nje tudi ne boste imeli težav z zanositvijo. Vmesne krvavitve oziroma izcedki ob neprekinjeni uporabi KT so pričakovani in jih ni potrebno odpravljati oziroma spreminjati režima uporabe KT.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

ajerdna123

Pozdravljeni dr. Pušenjak!

Stara sem 28. let, že cca. 2 leti imam v času menstruacije bolečine v desni rami, ki so veliko bolj izčrpajoče kot hrbtenične bolečine. Najbolj intenzivno jih občutim, ko ležim (morda zato, ker takrat mirujem in sem z mislimi res samo pri tej bolečini) ter hkrati ob globokem vdihu. Če poskusim zadihati globje, se pojavi intenzivnejša boležina v rami ter hkrati bolečina v pljučih. Bolečine v desni rami v času menstruacije povezujejo z endometriozo. Močne boleče menstruacije me spremljajo že od začetnih najstniških let, umirile so se mi le v času jemanja kontracepcijskih tablet. Sedaj jih že 3 leta ne jemljem več, bolečine in intenziteta pa se stopnjujejo. Že pred letom dni sem problem izpostavila svoji ginekologinji, ki z ultrazvokom ne vidi nikakršnih posebnosti, nobenih cist (UZ mi je opravila tudi 2 meseca nazaj).... Tako, da pravi, da so moje težave z ramo najverjetneje povezane z hrbtenico in sedečim delom v službi. Vendar so te bolečine bistveno drugačne od tistih, ko me boli hrbtenica. Bila sem tudi na ultrazvoku trebušne votline in je vse b.p.
Zanima me, če na tem področju res ni možno ničesar storiti oz. vsaj ne prej, preden si 1 leto neuspešen pri zanositvi (sedaj se trudiva že 4 mesece)? Kaj mi predlagate vi?
Najlepša hvala za pomoč in odgovor!
Default avatar

Stanko Pušenjak

spoštovani,

upam domnevati, da imate endometriozo trebušne prepone, ki bi jo bilo treba dokazati laparoskopsko, hkrati pa je to mogoče tudi odstraniti. Sicer pa je endometrioza kronično obolenje oziroma stanje, ki ga ob stalnih težavah zdravimo kombinirano, naprej operativno z odstranjevanjem odstranljivih sprememb, nato pa vse do želje po zanositvi s stalno uporabo KT. Glede na to, da se trudite zanositi, KT ta hip niso sredstvo izbora, bi pa se lahko dogovorili za laparoskopijo, vendar priporočam v enem od centrov, ki ima obširne izkušnje z endometriozo tudi drugje kot v neposredni okolici rodil.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

dasa1979

Pozdravljeni,
Prosila bi za vašo pomoč, namreč, imela sem laparoskopijo 1.10.2010, Sledi dobesedni prepis odpustnice.

Laparoskopija:

Zg. abdomen: prost
Mala medenica: adhezije ovarijev in rekovag. septuma na uteri
Uterus: fixiran v RVF, v fundusu miom
Desna Tuba: v adhezijah z ovarijem
Leva tuba: -II-
Desni ovarij: fixiran v fossi ovarici z endomertiomom
Levi ovarij: Idem
Douglas: obliteriran

Poseg v SEA, FoleyNapravimo obsežno adheziolizo rekovag. septuma, sprostimo ovarijeiz fosso ovarici, delno ločimo črevo iz uterusa. C. Douglas v glavnem prost. Enukleiramo oba oba endomertioma iz obeh ovarijev z bipolarko in deloma ostro ločimo miom iz fundusa. Difuzna endomertioza po vsem peritoneju.

Do operativnega posega sem imela ciklus na 24 dni, po operaciji sem prvič dobila ciklus 29.10.2010, kar pomeni na 35-seti dan , v novembru sem imela rahlo obarvan izcedek 16.11.2010, ampak do sedaj nisem dobila ciklusa. Opravila sem nosečniški test ( hitri test ) in pokazal je negativno, sedaj sem zelo zaskrbljena kaj se z menoj dogaja ?, Redni ciklusi so se spremenili v neredne ( in to po operaciji), Skušam zanositi pa očitno ne gre ( vem da sem mogoče ne učakana a si otrok res želim).

Ali neredne menstruacije pomenijo kaj slabega, oziroma ali nakazujejo na kako hudo - resno stanje ?
Je v mojem primeru sploh možno zanositi po naravni poti ( ali pa je opisano stanje morebiti bolj za IVF?)

V naprej hvala za vaš odgovor.

L.P. Daša
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

žal niste zapisali niti, koliko ste stari, saj tudi to odloča o nadaljnjih postopkih. Iz nika bi sicer sklepal, da ste stari 31 let. Ali se je po operaciji kdo od zdravnikov usedel z vami za mizo in se vsaj 10 minut z vami pogovoril? Vam je kdo pojasnil, kakšno je bilo stanje vaših rodil pred operacijo in kaj se je dalo med operacijo popraviti?
V opisu operacije pogrešam preskus prehodnosti jajcevodov, kajti ob toliko zarastlinah bi lahko bila prizadeta tudi prehodnost. Med operacijo je bil treba iz obeh jajčnikov odstraniti endometrioma in pri tem lahko pride do poškodbe tkiva jajčnikov, ki potrebuje nekaj časa, da se zaceli in regenerira. V tem času lahko nastopajo motnje v delovanju jajčnikov in nereden menstruacijski ciklus. Ta doba je lahko tudi 3 mesece, zato ne pričakujte takojšnjega uspeha v prizadevanjih po zanositvi. Zdaj bi bilo smiselno prizadevati si zanositi vsaj 12 mesecev brez vsakokratne "tragedije", če pride do menstruacije. Upam, da je bil v postopku diagnostike pri vaju, preverjen tudi spermiogram pri partnerju, saj ni nujno, da je z njim vse v redu. Če v letu dni ne pride do zanositve, bo vsekakor smiselno preiti na OBMP.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

dasa1979

Pozdravljeni,

Se opravičujem za manjkajoče podatke, v svoji raztresenosti sem vse naredila na pol :(

Stara sem 31 let. Operacijo sta izvajala dva zdravnika . Po operaciji mi je Ena od zdravnikov sicer rekla da naj se čimprej naročim za umetno oploditev saj naj bi bila čakalna vrsta dolga, a jo je Drugi zdravnik ''preglasil'' ( to je mogoče bolj grob izraz) in rekel da je bilo dokaj hudo, vendar je opravljena''generalka'', tako da ni potrebe za naročanjem na umetno oploditev, temveč naj poskusim zanositi po naravni poti.


Bila sem malce zmedena in vprašala kaj naj pravzaprav naredim kot naslednji korak, nato sta mi obaa rekla da naj poskusiva po naravni poti in če ne bo uspelo naj se naročiva na umetno.

Spermiogram partnerja je bil opravljen in je vse o.k z njim.

Prehodnost jajcevodov domnevam ni bila opravljena ( glede na to da to ni nikjer navedeno na odpustnici in da mi niti nihče ni tega specifično povdaril).

Vi sicer pravite da bi bilo 12 mesecev smiselno poskušati zanositi, vendar me je strah da se prejšnje stanje ne bi zopet ponovilo ( ali obstaja taka bojazen?)

V naprej najlepša hvala za vaš čas in odgovor.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

endometrioza se sicer res lahko ponavlja, vendar se praviloma v enem letu v tako hudi obliki ne ponavlja. Po drugi strani je pač najmanjša doba za ocenjevanje plodnosti 1 leto, ker je verjetnost zanositve pri povsem zdravem paru tudi sicer le 25% na ciklus in če to verjetnost nizamo drugo za drugo po letu dni pridemo komaj na 90%. skratka, če se že odločamo za naravno poskušanje, potem nima smisla poskušati le 3 ali 4 mesece in nato obupati. V tem primeru se lahko tudi takoj oprimemo OBMP.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

vesna26

Spoštovani,
zgoraj sem vam pisala o mojih težavah z endometriozo. Sedaj sem 2 meseca neprekinjeno jemala stediril m, ampak sva se z možem odločila, da bi bilo najbolje imeti še enega otročka. Tako grem sedaj po zamrznjenčke (imam 2 v eni slamici). Zanima me, ali je kaj težave, ker sem jemala stediril m neprekinjeno? Zaradi sluznice mogoče? Zelo rada bi šla takoj, dobila sem tudi že napotnico, me pa malo skrbi zaradi KT. Kakšno je vaše mnenje?
Najlepša hvala in lep dan.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Pred vstavitvijo zarodkov se itak pripravi maternično sluznico s hormoni in uporaba KT pred tem ni noben problem.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak