Forum.Over.Net

Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

So trenutki, ko smo srečni, ure, ko smo zadovoljni in dnevi, ki jih moramo preživeti. Vprašajmo, svetujmo in poklepetajmo o stvareh, ki se nam zdijo pomembne.

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

kaj kupiti nekaj tipično slovenskega tujcem?

Default avatar

popotnica--

Pozdravljeni!

V ponedeljek odpotujem na Bližnji Vzhod k neki družini. Pri njih bom 10 dni, medtem bom obiskala še nekaj ljudi, vsem pa bi rada podarila nekaj tipičnega slovenskega, bolj malenkosti kot kaj dražjega.

Prosim za nasvet, kaj bi lahko kupila:

- 11 letnemu dečku
- 8 letni deklici
- 4 leta stari punčki
- njihovi mami, stari približno 35 let, je učiteljica, preprosta, razgledana
- 35/40 letni sodelavki (sodelujeva 2 leti, a v živo se nisva še videli)
- 37 letnemu sodelavcu (enako kot zgoraj)

Za otroke sem mislila kakšno igračko, mogoče leseno. Poznate kakšno trgovino, lahko tudi preko spleta?
Za odrasle mogoče kakšen proizvod iz tartufov? Ali oni to sploh jedo (grem v Izrael)?
Na žalost sem morala splanirati dopust/poslovni obisk dva tedna prej, kot sem prvotno načrtovala, tako da časa res nimam več veliko.

Za vsakršno pomoč bi bila zelo hvaležna.
Default avatar

2x mama

Učiteljici bi uokvirjeno idrijsko čipko , sodelavki orehovo potico, sodelavcu medico.
Default avatar

dere

Jaz sem nesla potico in panjsko končnico, otrokom pa igrače, ki niso imeli veze s slovenijo.

take zadeve najdeš v raznih dzs-jevih in drugih knjigarnah.
Default avatar

breg

Če si doma v Ljubljani, ti priporočam, da greš v trgovino Skrinja. Je na Bregu, če greš od Zlate ladjice proti Zoizovi. Tam imajo res veliko etno izdelkov in še kakšne druge tipične slov. reči. (za otroke naprimer glinene piščali ali pa lesene pručke, ki so za sestavit in zelo lično zapakirane).

No, jaz tam kupujem tujcem. Za melenkosti priporočam tudi Trgovino Piranske soline, je pa na drugem bregu Ljubljanice. Pa kuharsko knjigo v ang. s slovenskimi jedmi ...

meni je tudi zelo težko izbirati take reči ... pomislim še na idrijsko čipko, panjske končnice (ljudem, ki so razgledani, to veliko pomeni. Sploh, ko jim razložiš zgodbe s panskih končnic - pa še hvaležne so za pakiranje)
Default avatar

šecjen

jest pršuta pa klobase ravno ne bi (ker je svinjsko). kakšne čipke ali vezenine za dekleta, vino za gospoda, za otroke pa ... v času božično-novoletnega sejma je bil na kongresnem trgu en štant, ko so prodajali razne miselne igrače, samo se žal ne spomnim, kako se jim je reklo.
Default avatar

mya77

za otroke poglej morda v konzorciju za kako slovensko pravljico v angčeščini (jaz sem enkrat odnesla zvezdico zaspanko),, ali pa v rocusu (pri tržnici) imajo puzzle ali memory s slovenskimi motivi (slike npr. lipicancev, kozlca, potice,...
Default avatar

morda tole

Za najmlajšo slikanico Lile Prap, je veliko možnosti v slov. in ang., morda lončke KILI Liboje z imeni, potico, med, medica vino in čipka pa so bili že omenjeni ali lipov čaj v kakšni zanimivi embalaži. Morda zaviješ v čokoladnico in se odločiš za povsem internacionalne in tudi malo slovenske čokoladne bonbone ...
Default avatar

slovenac

tipično slovensko -> foušarija
Default avatar

pozor!

Preden nakupiš kakršnokoli hrano preveri, ali jo sploh lahko odpelješ tja. Da te ne bodo ganjali na letališčih...
Sicer pa maš čipke vseh vrst (pa še enostavne so za transport), morda kakšno knjigo o Sloveniji, splošno ali kuharsko, za otroke pa Muco copatarico v angleščini ali nekaj podobnega.
Default avatar

tipično

Tipično Slovensko = Joras, Podobnik
Default avatar

popotnica--

Hvala za ideje. Nisem iz Ljubljane, ampak se bom potrudila skočiti v trgovine, ki ste jih našteli.
Malo je problem s hrano zaradi prepovedi na določene izdelke, pa tudi velike in težke stvari ne bi tovorila s sabo.
Default avatar

jaz bi!!

za otroke, kake lepe slovenske knjige, pa kaj, če so slovenske, jim bodo že starši prevajal ali ti, važno je da vidijo naše črke, slike...

za odrasle pa nič hrane in slično, da te ne bodo ganjali..iberi kako lepo knjigo o SLOveniji in slično in to so zelo lepa in slovenska darila in komot jiš daš v kufer in neseš po celem svetu in nikjer ne bo blem in vsak bo takega darila vesel! Lahko še kako svileno ruto, kravato..svilanit kamnik oma lepe zaloge, torej slovenska firma, ki odhaja v stečaj... ali kake lepe brisačke z incialkami...
Default avatar

tejck

Trgovina na ljubljanskem gradu ima eno malo morje najrazličnejših idej za slovenska darila. Čipke so meni super, pa kakšni glineni petelinčki za otroke, skodelice... Majhno, luštno. Pa precej miselnih zadev lesenih imajo - ampak sem podobne videla tudi drugje v EU.
Default avatar

miša26

Preveri lede lesenih izdelkov aj dobro eto nazaj ko smo imeli obisk iz Avstralije niso smeli nositi lesenih izdelkov čez carino.

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic