Oftalmologija

Odgovarjajo: prof. dr. Gorazd Kolar, dr. med., oftalmolog

pomembna vprašanja - operacija - visoka kratkovidnost

Default avatar
Spoštovani!

Imam 29 let. Sem kratkovidna, moja dioptrija je na desno oko -9.00 in na levo -9.75. Dioptrijo imam že od rojstva. Na sistematskem pregledu pri treh letih so mi jo izmerili -10, potem se je skozi najstniška leta znižala že na -6, a s časom znova prešla nazaj, celo na -11. Zdaj se že nekaj let nahaja tam med -10 in -9. Nikoli nisem imela nobenih drugih težav z očmi.
V družini sta v času šolanja pridobila nekaj kratkovidnosti brat (-4) in sestra (-2). Po mamini strani sta prisotna tudi dva primera sladkorne bolezni v starosti in zato močna slabovidnost in pri drugem celo slepota.

Moje vprašanje:
Ker se zanimam za laserski poseg odprave slabovidnosti, sem bila do sedaj na pregledu pri dveh okulistih (Morela, Irman). Ker imata oba iste metode, me zanima, zakaj se je eden izmed njiju odločil za »vstavitev znotrajočesne leče (Verisyse)« in drugi za »zamenjavo naravne leče z umetno IOL = CLE«? Zakaj različna postopka?

Lepo prosim za mnenje in podrobnejši komentar.

Najlepša hvala za vaš odgovor. Z lepimi pozdravi,

JanaD
Default avatar
Pri tej dioptriji sta obe operaciji možni. V našem centru se držimo doktrine, da CLE metode ne opravljamo pred 40.letom starosti. V primeru CLE metode je oko potem ohromljeno akomodacije - ponavadi se vstavi multifokalno lečo, s tem pa je zmanjšana kontrastnost vida, še posebej v pogojih slabe osvetlitve. Iz statističnih podatkov vemo, da je odstop mrežnice pri kratkovidnih bolj pogost po operaciji sive mrene (ni izključen tudi pri Verisyse leči).
Obstaja možnost da se po vstavljeni Verisyse leči v starosti pojavi siva mrena in je potrebno narediti operacijo sive mrene z odstranitvijo Verisyse leče in vstavitvijo nove znotrajočesne leče.
Za katero od operacij se odločimo je potrebno narediti temeljit podrobni pregled in šele na osnovi pregleda se lahko pogovorimo o vaših pričakovanjih in kakšna so tveganja, predvsem pa katera od tehnik operacije bi prišla v poštev.
mag. Kristina Mikek, dr.med.
spec. oftalmologije

Morela okulisti d.o.o.
Center za očesno refraktivno kirurgijo
Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje
Ljubljana
Tel: 01 5102340
www.morelaokulisti.si
Default avatar
Najlepša Hvala za vaš odgovor in pojasnilo.

Imam še nekatera vprašanja, za katera prosim vaš odgovor. In sicer:


1. vprašanje:
Otrok še nimam, a ker jih nameravam imeti, me zanima, če je z operacijo smiselno počakati, da zaključim s porodi ali to pač nima veze?

2. vprašanje:
Zanima me v zvezi z bleščanjem in vožnjo v noči oz. mraku. Je po operaciji nočna vožnja oz. vožnja v mraku zares tako moteča, da ne bi bilo možno voziti oz. normalno prakticirati vožnje, ko se zmrači?
(Saj kot vemo, je pozimi praktično noč zjutraj, ko gremo v službo in nato tudi že popoldne, ko se vračamo domov. Zato zame to ni zanemarljiv podatek.)
Kako je v resnici z bleščanjem ponoči in vožnjo?

3. vprašanje:
Operacija je samoplačniška. Kaj pa, če te na poseg pošlje tvoj zdravnik?

4. vprašanje:
Z leti opažam več motnjav, pik, plesočih madežev pred očmi, ponoči včasih svetleči bliski...
So to kakšne ovire na poti za operacijo oz. za njen daljnoročni uspeh? Lahko kdaj v prihodnosti operativni poseg izničijo (v smislu, da se z očmi kaj dogaja, degenerativno)?
Kaj pa npr. SLADKORNA BOLEZEN v sorodstvu? Kaj bi nekoč v prihodnosti lahko ogrozilo oz. izničilo operacijski uspeh?

Najlepše se zahvaljujem za vaše odgovore in vam želim lep dan,

JanaD
Default avatar
1. Menim, da nima nobene povezave, ne more pa se sigurno napovedati ali se bo dioptrija povečevala ali ne.
2.Vprasanje je za katero od operacij govoriva, velja pa da se pri vsaki od operacij z lečo (verisyse ali multifokalna leča pri CLE) lahko pojavi bleščanje ponoči, tega pa ni mogoče vnaprej napovedati.
3. Vse operacije za korekcijo dioptrije so samoplacniske ne glede na to kdo te pošlje na operacijo.
4. Gre za starostne spremembe, delno pa povezane tudi s kratkovidnostjo, se ne izničijo, le ljudje se na njih bolj navadijo, lahko jih manj motijo. Sladkorna bolezen se tudi ne da napoveadti, tudi vi jo lahko dobite.
mag. Kristina Mikek, dr.med.
spec. oftalmologije

Morela okulisti d.o.o.
Center za očesno refraktivno kirurgijo
Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje
Ljubljana
Tel: 01 5102340
www.morelaokulisti.si
Default avatar
Spoštovani,
zanima me, če se lahko operira oko z - 20 in več dioptrije, kjer je degenerirana mrežnica in nastaja na očesu siva mrena? Bojim se, da ne bi oslepel.

Hvala za odgovor.
S spoštovanjem,
Marjan
Default avatar
Operira se lahko, vprasanje pa je kaksna so lahko nasa in vasa pricakovanja, tako da je smiselno po mojem mnenju pocakati, če se le da in se operirati ko siva mrena napreduje. Težko seveda karkoli povem brez pregleda.
mag. Kristina Mikek, dr.med.
spec. oftalmologije

Morela okulisti d.o.o.
Center za očesno refraktivno kirurgijo
Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje
Ljubljana
Tel: 01 5102340
www.morelaokulisti.si

Moderatorji

prof. dr. Gorazd Kolar , dr. med., oftalmolog
gorazdkolar