Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Angiografija

Default avatar

ken

Spoštovani prim. Boris Cibic dr.med.,

že večkrat ste mi pomagali z nasveti, za kar se vam še enkrat zahvaljujem.

Tokrat me zanima kakšen poseg je angiografija. Namreč v tem tednu mi bodo v KC LJ, izvedli koronografijo in angiografijo desnega ventrikla.
Že novembra pa sem , prav tako zaradi desnega srca opravila CT.
Na spletu sem prebrala dve različni preiskavi in sicer:
- koronarna angiografija in
- tomografska(?) angiografija -ali je to CT?

Hvala za obrazložitev in lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

Angiografija pomeni slikanje žil. Koronarografija pomeni slikanje srčnih žil. Pri obeh postopkih zdravnik vbrizgne v srce v žile snov, vidna na zaslonu rtg-aparata.Tomografska angiografija pomeni bolj ciljano slikanje žil. CT je slikanje s pomočjo računalnika.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Hana Zala

Spoštovani prim. Boris Cibic, dr.med.,

moj oče je star 60 let in je vseskozi opravljal fizična dela. Vsaki dve leti mu v ZD opravijo hematološke in biokemijske preiskave, ki se nahajajo znotraj referenčnih vrednosti. Prav tako ni nikoli kadil in pil alkoholnih pijač. Vedno pa je bil in je še fizično aktiven. V mesecu marcu so se med sprehodom pojavile t.i. klavdikacijske bolečine, ki so se pojavljale po približno 100 metrih hoje, tako da je le s težavo prišel domov.
Osebni zdravnik ga je napotil v ambulanto za žilno kirurgijo, kjer je specialist zapisal:
"Gospod negira sladkorno bolezen, hipertenzijo, ni kadilec. Pove, da so težave po jemanju aspirina skoraj izginile in ga noge ne bolijo več (os. zdravnik mu je pred napotitvijo namreč predpisla aspirin 100 mg proti krvnim strdkom).
Status: arterijske pulzacije na obeh nogah nad AFS, AP in gleženjksih arterijah palpabilne. Koža na obeh golenih in stopalih je topla.
Gleženjski tlak:
Desno ADP 160, ATP 180
Levo ADP 200, ATP 220
na roki obojestransko 120

Vrednosti gleženjskih pritiskov kažejo, da gre verjetno za motnjo kompresibilnosti gleženjskih arterij (kalcinoza medie). Nadaljuje naj z jemanjem aspirina, čimveč naj hodi. Opravi naj UZ arterij desne noge." Ob tem naj omenim, da mu je specialist dejal, da iam takšen tlak kot sladkorni bolnik, kar pa glede na opravljene biokemijske preiskave ni.

Očetu so čez mesec in pol opravili ultrazvok arterij in v izvidu zapisali:
"V področju desne ATS ni njati sprememb. Hitrosti so 111 cm/sek. Signal je trifazen. V AFS so hitrosti do 53 cm/sek., signal je trifazen. Površinko stegensko arterijo sledim do aduktornega kanala, ni najti sprememb. Hitrosti so do 85 cm/sek., signal je trifazen. V arteriji poplitei hitrost do 61 cm/sek. Signal je trifazen. Stene arterije poplitee so brez naplastitev. Tibialne arterije sicer v distalnem delu goleni zožene, proksimalno so normalnega lumna. Hitrosti so nad gležnji v ATP 59 cm/sek. Signal je trifazen. Trifazen signal dobim tudfi v ATA. Lumen pa je zožen.
Podobna je tudi situacija na levi nogi. Do arterije poplitee brez sprememb. V ATA so hitrosti do 44 cm/sek., signal je trifazen. V ATP do 43 cm/sek., signal je trifazen. V distalnem delu goleni sta arteriji zoženi zaradi naplastitev, vendar brez hemodinamsko pomembne stenoze ali okluzije.

Zaključek: ne najdem večjih sprememb v ultrazvoku arterij obeh nog. Golenske arterije v distalnem delu so ožjih lumnov, vendar še trifaznih signalov in primernih hitrosti."

Z omenjenim izvidom se je oče po enem mesecu ponovno oglasil v ambulanti za žilno kirurgijo, kjer so, ne da bi opravili pregled, v izvid zapisali: " S sabo prinaša UZ, ki ne pokaže hemodinamsko pomembnih sprememb na arterijah spodnjih okončin. Status je nespremenjen v primerjavi s prejšnjim. Predlagam, naj nadaljuje z spirin protect 100 mg 1x na dan (oče ga jemlje zjutraj, vendar ne vsak dan), naj čim več hodi, kolesari".

Tako se je zadeva vsaj deloma zaključila, oče pa predvsem na palcih obeh nog pogostoma občuti pekoče bolečine, desna noga je hladnješa od leve, na pregibu obeh nog pa prav tako pogosto čuti pekočo bolečino Moram priznati, da me je strah morebitnih krvnih strdkov. Oče pa se nikakor ne more sprijazniti s tem, da mora jemati zdravila, čeprav je bi do sedaj povsem zdrav. Zdravnica, ki je opravila UZ žil je dejala, da so določene, predvsem tiste "tanjše", vene "zamašene".

Ker bi oče rad ugotovil vzrok nenadnih bolečin, ki so se pojavile pred šestimi meseci in ga ovirajo pri vsakodnevnih delovnih obveznostih, sem razmišljala o angiografiji in čiščenju žil.

Prosim še za vaše strokovno mnenje.

V naprej hvala za odgovor.

Hana Zala
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za natančen opis bolnikovih težav in izvidov specialistov.Upam, da bolnik ve,da so bolečine v nogah posledica zoženih žil, ki se pri obremenitvah (hoji) ne razširijo, da bi skozi njih šlo več sveže krvi bogate s kisikom. Medicina še nima zdravil, ki bi žile zanesljivo širila, ko je to potrebno in nima zdravil, ki bi odstranjevala aterosklerotične spremembe v žilah. Bolnikom pa vseeno nekoliko pomagamo proti težavam. Predpisujemo Aspirin ali podobno, pri visoki stopnji zožitve skušamo nastale ovire odstraniti (čiščenjwe žil) in če bolezen tako napreduje, da pride do neodstranljive zapore žil, prizadeto okončino amputiramo.Upam, da angiokirurgi, ki so bolnika pregledali natančno vedo kdaj bo čas za kirurško zdravljenje.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

MarkoG

Spoštovani,
oče je bil napoten na angiografijo, ker vsi simptomi kažejo, da ima problem z ožiljem nog.
Situacija se rapidno (skoraj iz dneva v dan) slabša. Kljub dve urgentim napotnicam je na angiografijo (fermoralis) v UKC LJ naročen šele konec decembra 2012.
Morda lahko svetujete, kdo in kje opravlja tovrsne preiskave (magari samoplačniško), da bi jih lahko opravili prej.
Hvala in lep pozdrav,
Marko
Default avatar

Boris Cibic

Upam, da sem dobil pravi odgovor. V Ljubljani, v Centru "Cardial" na Zaloški cesti 69 (?) deluje samoplačniška ambulanta za ultrazvočne preiskave žil. S pregledom angiolog ugotovi ali so potrebne dodatne preiskave (angiografija). Če ste pripravljeni opraviti pregled v imenovani ustanovi pokličite po telefonu 01. 548.40.80, da se dogovorite za pregled, ki je možen že prihodnji teden.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

MarkoG

Hvala za vašo pomoč. Mislim pa, da so se odločili, da ultrazvočni pregled ne zadošča in da bo treba opraviti angiografijo. Tako da iščemo, kje (razen v UKC), to invazivno preiskavo še opravljajo. Kot kaže zasebniki ne, tako da iščemo po ostalih bolnicah po Sloveniji.
hvala in lep pozdrav,
Marko
Default avatar

Boris Cibic

Na Kliniki za žilne bolezni v Ljubljani imajo dnevno odprto ambulanto za nujne primere. Upam, da pri vas pregled še ni tako urgentno nujen. V takem primeru vam bo izbrani zdravnik zanesljivo napisal napotnico s pripombo, da je primeren urgenten.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si