Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

bolečine v spodnjem delu trebuha

Default avatar
že nekaj časa se mi občasno pojavljajo bolečine v desnem spodnjem delu trebuha(malo nad boki in par cm bolj proti sredini). pomislila sm da bi lahko alkohol na zabavah med vikendi in energy drinki(s tem dehidriranost ipd.) lahko bili vzrok in sem zato omenjeno zelo omejila, bolečine pa se še zmeraj pojavljajo

omeniti moram da niso močne in zelo boleče, občutek je podoben bolečini ki jo občutiš zaradi prepone pri teku, vendar me vseeno skrbi. pojavlja se blaga slabost in motnje prebave ki pa sem jih imela tudi že prej občasno

rada bi vedela kakšni so možni vzroki(jetra, ledvice? morda prebavila?)

navedla bi še to da sem 3mesce nazaj prenehala z jemanjem kontracepcijskih tablet in zato imela do pred kratkih precej hude hormonske težave(močni pms sindromi čez dolgo obdobje, neurejene in prepogoste menstruacije itd.)
stara sem 20 in imam rahlo prekomerno težo(že od otroštva) hranim se dokaj zdravo(6-7x dnevno), redno treniram cca. 6x na teden 2h(bi morda to lahko negativno vplivalo na moje težave?), prepovedanih substanc ne uživam
na wc hodim precej pogosto, vendar je to verjetno posledica pitja veliko tekočine(urin je normalne barve, do zdaj tudi na testiranjih nism imela sumljivih rezultatov). imam blage težave z zaspanostjo(verjetno kot posledica da glede na miselno aktivnost skozi večino dneva bolj malo spim)

verjetno nekateri podatki niso pomembni vendar sem jih vseeno navedla v slučaju da lahko kaj od naštetega vpliva

vesela bom če mi boste povedali, kakšne so možnosti in če mislite da gre za resnejšo zadevo na koga se lahko obrnem? upam na čimhitrejši odgovor

hvala
Default avatar
Pozdravljeni ,
hvala za izčrpno predstavitev vaših težav.Manjka le podatek glede provokativnih dejavnikov(ali se ta bolečina pojavi spontano ali je obvezna prisotnost obremenitve v smislu povečane telesne aktivnosti ,dolgega sedenja...),stresa,povečane delovne obremenitve s pomembnimi pozitivnimi ali negativnimi pričakovanji.Ali je to bolje izraženo ob menstruaciji?drugače , razumem to občasno bolečino kot srednje močno, občasno , kratkotrajno in v sklopu pomembnih sprememb v telesu(kontracepcija).Malo verjetno je , da bi bolele ledvice ali kakšen drugi del urogenitalnega sistema v odsotnosti drugih znakov in/ali simptomov.Jetra bi le po naključju lahko bila prizadeta , takšno bolečino pa ne povzročajo.Tudi ni pretirano velika možnost , da bi bolečine povzročala kakšna majhna dimeljska ali femoralna kila.Preverite kako se bolečina odziva na lokalno toploto.Telesna aktivnost in bolečine?Vsekakor opazujte in sicer s pozitivnimi pričakovanji.

Lep pozdrav ,
Mensur Salihović dr med
****************************************
Mensur Salihović dr. med. spec. anesteziolog reanimatolog
Default avatar
Pozdravljeni!

Star sem 20 let in imam podobne težave, le da me boli spontano tudi na levi spodnji strani, levi zgornji sklep pri rami tam okoli srca, pa zadaj na spodnji strani(ledvice?), sem pa tudi zelo utrujen z občasnimi glavoboli. Šel sem na UZ kjer ni bilo posebnosti, nato sem pri posvetovanju z zdravnico ugotovil da bi bila lahko napaka v hrbtenici ,ker od tam izvira veliko bolečin drugod, morda v želodcu saj imam že nekaj časa po izločanju zelo pekoč anus ter občasna zvijanja v trebuhu z prebavnimi motnjami, ki so lahko vzrok nekaj kar se dogaja v trebuhu(dobil kremo proti glivicam). Možno pa bi bilo tudi da je pa stvar spet duševne narave saj sem pred kratkim doživel kar nekaj psihičnega napora povezanega z delom in šolo.
Z zdravnico sva se odločila da se poskusim z malo več gibanja, saj sem pred kratkim tudi zamenjal delo ki me je iz terenskega težjega dela preselilo v pisarno kjer več ali manj sedim (doma se tudi malo gibljem), s tem pa tudi tempo prehranjevanja saj sem se v 2 mes. zredil 8kg.
Default avatar
Spoštovani,
Takoj pomislimo na pomemben psihogeni dejavnik in sicer zaradi tega , ker ste sam omenil stres in tudi zaradi podatka , da ste se dveh mesecih precej zredil.Namreč je hrana užitek s katerim včasih kompenziramo učinek negativnih dogodkov.Možno je , da imate tudi mišične bolečine , ki so tudi pogosto vzdrževane s psihogenimi dejavniki ali so celo nastale zaradi stresa.Čeprav so bolečine v levi polovici prsnega koša v vaši starosti prej bile imenovane "studentska" bolezen , distonia nevrovegetativa(zdrava mlada oseba ki trpi brez organske ali jasne patofiziološke osnove) se v primeru pogostejših bolečin v levi polovici telesa(tako sem razumel , da je vaša bolečina lokalizirana) obvezno dodatno posvetujete z vašim zdravnikom.Sicer ste se že sami pravilno usmerili tudi glede terapije -telesna aktivnost,neke vrste sproščanje .

Lep pozdrav ,
Mensur Salihović dr med
****************************************
Mensur Salihović dr. med. spec. anesteziolog reanimatolog
Default avatar
pozdravljeni !

imam podobno težavo. boli me v desni spodnji strani trebuha malo nad boki in malo bolj levo. Bolečina je sicer mila. Počutim se kot da bi nekaj pritiskalo na trebuh. Stara sem 14 let. Živim dokaj nezdravo. Ne jem zelenjave, pojem veliko sladkarij. Gibam se dovolj in imam normalno težo. Ta bolečina ponavadi nastopi zvečer, preden grem spat in ko grem na stranišče. Mogeče je krivo to, ker sem zaprta. Posebaj v zadnjem mesecu. Tam me boli že 3 dni. Ne kadim in ne pijem.

Lp
Default avatar
Pozdravljeni,
bolečine v spodnjem delu trebuha so lahko povzročene z akutnimi vnetji(vnetja sečil,"sljepiča",ženskih reproduktivnih organov) ali poškodbami in so lahko v kronični obliki posledica le teh .Lahko so posledica prirojenih napak v dimljah kot so denimo dimeljske kile ali kakšne druge anomalije pri razvoju urinarnih oz genitalnih organov ali sistemov.V odrasli dobi se pogosto dogaja vnetje mišičnih ovojnic in/ali kit kar velja za vse mišičje tudi v tej regiji.V slednjem primeru je najbolj primerna fizikalna terapija in/ali akupunktura nekoliko redkeje triger blokade(z lokalnim anestetikom infiltriramo področje največje občutljivosti).Vsekakor je brez fizikalnega pregleda težko govoriti o kakšni bolje konkretni diagnozi.
Lep pozdrav,
****************************************
Mensur Salihović dr. med. spec. anesteziolog reanimatolog
Default avatar
Stavim, da je cista na jajčniku. Jaz sem imela enake težave.
Default avatar
lep pozdrav. Imam podobne probleme, mene boli v spodnjem predelu trebuha, ko naprem mišico, npr če bi hotel delat trebušnjake me začne zelo boleti na obeh straneh okoli mišice. težave se začnejo pojavljat, ko tečem nekaj časa ali telovadim, boli pa že približno 1 mesec dni
Default avatar
Pozdravljeni,
vaša bolečina je verjetno nastala pri kakšni neustrezni obremenitvi kar ima za posledico kakšno vnetje mišičnih ovojnic ali kit.Pogosto se pojavlja v obliki nestalnih bolečin , ki se stopnjujejo ali pa "rabijo" telesni napor , da bi se pokazale.Običajno pomaga premor v obliki izogibanja provokativnih aktivnosti ali fizikalna terapija-najpogosteje je TENS dovolj ali akupunktura.
Lep pozdrav,
****************************************
Mensur Salihović dr. med. spec. anesteziolog reanimatolog
Default avatar
lp
imate prav, bolečine so se pričele pojavljati pri obremenitvi trebušnih mišic (trebušnjaki). Ko nekaj dni počivam bolečine izginejo, ampak že ob manjšem teku se ponovno pojavijo. Ko se razboli bolijo še predpone.
Slišal sem, da se da to odpraviti z operacijo. v spodnjem delu trebuha naj bi bila nekašna membrana in ta pri naprezanju razpoka, to naj bi nekako "zašili" nazaj...po počivanju (4 mesece) naj bi bolečine izginile.
TENS metode z eletrošoki pa nekako ne poznam.
Default avatar
Pozdravljeni,
vsekakor je potrebno izključiti ali potrditi obstoj kakšne kile, predvsem dimeljske.To lahko opravi le kirurg.Sicer TENS ne uporablja elektrošoke .Gre za napravo ki v naše teleso in sicer preko na kožo zalimanih elektrod , določen čas , katerega mi določimo va naše telo pošilja električne dražljaje.Ti delujejo na različne dele našega živčnega sistema , najbolje poznamo učinek na opioidni sistem in tako blažijo bolečino.Seveda pri tistih , ki so odzivni na tovrstno terapijo.
Lep pozdrav,
****************************************
Mensur Salihović dr. med. spec. anesteziolog reanimatolog
Default avatar
Pozdravljeni, imam enako težavo namreč bolečine v spodnjem delu trebuha s tem da imam bolečine tudi v zg.delu pod rebri, čutim pritisk kot da bi imela notri žogico.Moram povedat da sem imela narejeno strerilizacijo, pred 7 leti , stara sem 43 let, sedaj pa izgubljam tudi menstruacijo. nazadnje sem jo imela v sredi aprila.na gin. pregled sem naročena čez 3 tedne. Zanima me ali naj grem k svojemu zdravniku.Imam pa precej stresno obdobje, tudi dvigovala sem težke stvari, pri katerih me je nekaj zapeklo v sp. delu trebuha.
Hvala za odgovor

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj