Forum.Over.Net

Zdravstvo pri nas?

Prostor za pogovor o zdravstvu v Sloveniji. Pohvale, pritožbe, pripombe, predlogi in pobude.

KARTOTEKA

Default avatar

Julija

Ko sem bila pri zdravniku in sem cakala pred ordinacijo, da vstopim,
sem pogledala v SVOJO kartoteko kdaj sem bila nazadnje pri zdravniku.
Sestra mi je rekla, da ne smem gledati v kartoteka in ce me kaj zanima
naj vprasam zdravnika.
Ali kdo ve ali je to res, da ne smes gledati svoje kartoteke?

Lep dan vsem!
Default avatar

Miranda

Bolniki imajo pravico dostopa do svoje zdravstvene dokumentacije (pravica do kopije).
Default avatar

prijatelj

Nacela si zanimivo vprasanje in tudi mene zanimajo odgovori, ki jih bos dobila. Po moje si sestra samovoljno jemlje pravico, da ti nekaj prepoveduje. Najbrz ji bos to morala odlocno povedati. Kartoteka je samo tvoja in imas po mojem mnenju vso pravico, da jo prebiras, kolikor sama zelis. Saj gre za svoje zdravje in o njem odločas predvsem sama! Jaz strogo zahtevam, da si kopiram vse izvide zase. Na primer Onkološki institut vedno posilja vse izvide le osebnemu zdravniku. Kljub temu, da je zdravnik na OI diktiral, da se o izvidu obvesti pacient, njihova administracija tega ni storila! Zato moram te izvide dobiti iz kartona. Doslej so me opozarjali le, ce kaksen izvid nisem vrnil v karton.
Default avatar

Julija

Se popolnoma strinjam s tabo. Se danes sem jezna sama nase, ker sem
bila tiho. Se mi zdi, da smo kar navajeni biti tiho in potem se seveda nic ne spremeni.
Default avatar

mačkon

Da ne bo pomote:

Kartoteka je TVOJA last in jo inštitucija samo hrani! (tako medicinska sestra pri mojem zdravniku)

Iz tega pa (menda) lahko potegneš zaključek...

lp
mačkon
Default avatar

M

Pozdravljena!
Vsi podatki, ki so v kartoteki so tvoji osebni podatki in ne podatki od med. sestre. Zato imaš vso pravico si jih pogledati in tudi vprašati, če ti ni kaj jasno.

Imam pa tudi svojo izkušnjo, pred leti (10 mogoče še kakšno več) sem skupaj z mami iz moje kartoteke uzeli ven vse papirje katere sem imela noter od specialistov, zaradi poškodb kolena, ker za vpis v srednjo šolo bi mi lahko samo škodili. Dandanes imam vso dokumentacijo doma. Brez vednosti zdravnice ali sestre sva papirje zadržali.

Zdaj pa me tudi zanima, če je zdravstvena ustanova tam, da varuje tvojo kartoteko, če je, kako to da nikoli niso zasledili, da je kartoteka precej lažja.

Pozdravček!!!
M
Default avatar

Kleopatra

Jaz sem tudi imela probleme, ko sem želela dobiti svojo kartoteko. V srednji šoli sem obiskovala šolski dispanzer, potem pa sem si izbrala osebnega zdravnika, ki je v ZD na drugem koncu mesta. In mi je rekel, naj grem v šol. dispanzer in prinesem kartoteko kar sama, ker je to še najbolj enostavno.
Res sem šla tja, sestri lepo razložila, kaj želim in je rekla, da mi kartoteke ne da, ker ima vpogled vanjo samo zdravnik! Me je kar vrglo. Na moj argument, da so to MOJI podatki in da imam pravico videti svojo kartoteko, ni reagirala in je še kar trdila svoje. Morala sem se skregati z njo, potem mi je pa vrgla kartoteko na mizo in rekla: "Tle maš pa zgin da te ne vidm več!" Sem odvrnila: "Brez skrbi, saj me ne boste," in sem šla.
Da te kap!
Default avatar

prijatelj

Ne jezi se nase. Tudi jaz, ceprav se ze dosti star, moram se zmeraj zbirat pogum pri medicinskih sestrah. Ene so zares prijazne, poznam pa tudi tako pametne kot je tvoja in taksne, ki so vedno jezne na cel svet! Najhuje je, pri specialistih v javnih zavodih, kjer imajo dejansko moc odlocanja in ocenjevanja nujnosti primerov.
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Zdravstveni karton (papir) je last zdravstvene ustnove ali zasebnega zdravnika, podatki v njem pa so last samo bolnika in na čuvanju pri osebnem zdravniku, ki ima edini vpogled vanje, ostali pa v omejenem obsegu, npr. medicinska sestra, nadomestni zdravnik. Nihče drug nima pravice vpogleda v medicinsko dokumentacijo.

Bolnik ima pravico vedno in kadar koli (v delovnem času) pravico vpogleda v zdravstveni karton in pravico fotokopirati zdravstveni karton in dokumentacijo v njej v celoti ali v delu. V nejgovem imeu to lahko stori le odvetnik, če ga bolnik pisno pooblasti. Nikomur drugemu zdravsteni karton ne sme biti dostopen.

Izjema je sodišče, ki s sodno odredbo lahko zaseže zdravstveni karton. Zdravnik odgovarja kazensko, če nima popolne dokumenatacije (da jo del bolnik hrani doma).

V primeru zamenjave zdravnika bolniku ni potrebno osebno prenašati zdravstvenega kartona, temveč novi zdravnik obvesti prejšnjega, in ta mu je dolžan poslati zdravstveni karton ali v celoti kopiranega na njegov naslov s kurirjem ali priporočeno po pošti.

Bolnik in nihče drug ne sme iz zdravstvenega kartona odstraniti nobenega dela ali izvida, ker gre v tem primeru za poškodovanje uradnega dokumenta. Prav zato je zdravstveni karton na čuvanju v zdravstveni ustanovi, ki tudi kazensko odgovarja za to.

V doslej napisanih sporočilih mrgoli nepravilnosti: otujitev dokumentov, dajanje zdravstvenga kartona v roke bolniku, da ga prenaša, preprečitev branja (čeprav se v takem primeru bere v prisotnosti zdravnika, da lahko pojasni izvide in zapise)... Medicinska sestra vam ne more dovoliti branja, ker je to izključna pravica zdravnika. To pa zato, da se prepreči eventualno odtujitev izvidov. Ti so predvsem pomembni za ugotavljanje delazmožnosti, telesne okvare in invalidnosti na eni strani kot korist za bolnika in malomarnega zdravljenja, opustitve zrdavstvene pomoči ali nesreče pri zdravljenju v primeru kazenske ali civilne tožbe.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Default avatar

prijatelj

Hvala za jasen, konkreten in obširen odgovor. Marsikaj od tega nisem vedel, je pa zelo dobro vedeti!

Zanima me, kako je s izvidi specialistov in RTG in UZ slikami. Pri zadnjem RTG v bolnici, sem dobil vse slike in izvide iz zadnjih pet let lepo spakirane v kuverti.
Default avatar

žana

Če prav razumem, je nekdo v ZD kazensko odgovoren, ker so izgubili karton z vsemi izvidi in papirji??
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Odgovorni so in sicer zavod, ali zasebnik, odvisno, kje se je zgodilo. Stvar zavoda pa je, da potem disciplinsko kaznuje osebo, ki je to povzročila. Prasv zaradi tega se zdravstvenih kartonov ne daje v roke, in vsako priporočeno ali kurirsko pošiljanje evidentira.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

V načelu bi se morale prav tako hraniti v zdravstvenem kartonu, ki pa ni oblikovan za tako veliko vsebino, zato jih navadno puščamo bolnikom, da jih hranijo doma. Najbrž ste tudi opazili, da je stari zdravstveni karton premajhen za hranjenje običajnih listov foramta A4 in da nima nikakršnih spenjal, ki bi omogočala varno in kronološko vlaganje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Default avatar

fant

ha ha ha kdo vas je pa to "nategnil" v svojo kartoteko lahko gledate kadar hočete če vam pa ne dovoli jo flegma vzemite kar tako in pojdite domov preštudirajte prekopirajte kar vas zanima in vrnite nazaj. če bo še kaj sikala jo pa pojdite tožit in jo naučite lepega vedenja. po mojem bo potem tako ponižana da bo šla lahko stoje stati pod mizo. kaj se pa gredo?svašta ...... samo pare neče:)
Default avatar

ribica

Že 10 let hidim na kontrolo na Center za bolezni dojk in že 10 let imajo mojo kartoteko na Onkološkem institutu ( tam sem namreč imela prvo preiskavo in nič več) in že 10 let moram vsako leto ko pridem na kontrolo v Center, pri sestri prositi za listek za kartoteko, nato se šetam na Onko po kartoteko: DOBIM JO ZALEPLJENO V KUVERTI) in nato se s kartoteko v zalepljeni kuverti šetam na Center v vrsto .....
Bo kdo rekel , da je to normalno ???????????, lepo vas prosim!
Default avatar

Lena2

Jaz bi pa rada povedala samo tole: kar se mene tiče, mi lahko katerakoli sestra kraka, da ne smem gledati v kartoteko. Bom gledala, kaj mi pa more, a me bo zbrcala??

Se ne sekiram... pa tudi ti se ne! Pravice (in dolžnosti) bolnika in zdravnika so pa tako relativne in zluknjane kot ementalec! Žal.

LP,

Lena
Default avatar

fant

sebe vprašaj če je to normalno:)))
odlepi jo pa jo imej doma kaj ti pa morejo?
kot je rekla lena kaj te bodo prišli na dom zbrcati reci da si počena pa ne veš kaj je prav ina kaj narobe:)))
oh kake probleme mate nekateri:)
Default avatar

Ma

Spoštovani,

hvala za odgovor!

Bilo bi res idealno, če bi zdravstvo to posredovalo tudi ostalemu osebju po zdravstvenih domovih, kjer imamo nemalo problemov okoli takih situacij fotokopiranja dokumentacije iz kartoteke, vpogleda in podobno!
Zgodilo se mi je celo, da mi sestra dejansko ni hotela omogočiti fotokopiranja, nakar smo ji nosili kopije členov v katerih je pisalo, da to smemo ipd. - grozno in še kar se dogajajo take stvari!

Lep dan vam želim

Marjetka