Med.Over.Net

Hujšanje

Odgovarjajo: Sebastijan Nemanič, fitnes trener FZS • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Spremeniti svoj življenjski slog, odnos do telesa, svoje navade v prehranjevanju in najti pravo mero telesnih dejavnosti ni preprosto, a prednosti za zdravje in psihično počutje so lahko velike. V oporo so izkušnje drugih in strokovni nasveti.

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS

sebastijan - osebni trener

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

V TREH MESECIH SHUJŠATI 60 kg.

Default avatar

shujšati-je-tezko

Pozdravljeni!

Imam zelo veliko težav(ic)o. Tehtam 130kg in visok sem samo 172cm. Star pa sem 14 let (osnovnošolec torej). Moja idealna teža naj bi bila približno 70kg. Do te teže pa moram shujšati približno 60kg. Približuje se poletje in mi je težko stopiti iz stanovanja v kopalkah, ki sem jih komaj kupil in izgledajo na meni kot kakšno padalo. Poleti je zunaj tudi zelo vroče. Zaradi vse maščobe na sebi se zelo potim in je to tudi velika ovira, če si želim iti kam na izlet. No, razen če grem v kakšno jamo ;P.

Torej rad bi v treh mesecih shujšal 60 kg, kar je 20 kg na mesec, 5kg na teden in približno 0,72kg na dan. Zdi se mi kar mogoče. Vesel bi bil tudi, če bi vse to izpeljal v pol leta. Zagotovo pa bi rad vsaj 2/3 teže, ki je želim izgubiti izgubil do konca meseca junija.

V fitnesih, ko jih pokličem ali bi me sprejeli, mi zatrjujejo, da so ravno oni rešitev zame, in da mi bodo prilagodili program hujšanja. Bojim se pa, da bo program pretežak zame. V smislu, da drugi dan, ko bi se zbudil bi se lahko edino skotalil iz stanovanja ker bi me noge in roke tako bolele, da ne bi mogel z njimi početi nič.
Vem, da moram spremeniti vse prehranjevalne navade in ne samo za tiste tri mesece ampak za še ves preostanek življenja.

Za to se poleg tega, da prihaja poletje in ocenjevanje postav na plaži odločam zato, ker sem tarča veliko zbadljivk. Morda si samo delam utvare, da bo vse izginilo, ko shujšam, morda je pa to tudi res. V moji okolici ni kaj veliko ljudi, ki bi bili zelo debeli. Večina ima zelo dobro izpopolnjeno telo.

Bil sem tudi v Centru za zdravljenje bolezni otrok v Stični, ampak tam sem bil razočaran nad njihovim vzpodbujevanjem. Psihologinja je imela več kompleksov, kot mi vsi skupaj. Medicinske sestre so bile ali preobremenjene ali pa se jim ni dalo delati. Pouk smo imeli popoldan in učitelji so bili po jutranjem pouku že zdelani in velikokrat so nas po domače povedano "odjebali".

Na koncu niti več ne vem, ali bi shujšal v tako kratkem času, zase ali za okolico. Jaz bi bil uničen okolica pa tiho. Zdi se mi vredno pretrpet. Dam veliko na to, kaj si drugi mislijo o meni in žalitvam na račun mojega trebuha bo konec. Ampak pri tem potrebujem vašo pomoč, ker v Fitnesih in podobnih shujševalnih centrih oz. karkoli že so mi vedno zatrjujejo, da so oni najboljše zame pa čeprav bi od mene zelo radi vidli denar.

Vi ste dali že veliko skozi in zato vas prosim, da mi poveste kako naj najbolj varno, najhitreje in največ shujšam.
Default avatar

klojo

nemogoče, žal. si bi to pa verjetno vsi želeli...
Default avatar

elika

Živjo!

Tvoje razmišljanje se mi zdi kar preveč zrelo in realno za osnovnošolca,pa vendar,...
V pol leta ni niti možno,niti zdravo shujšati 60 kg.Je pa res dobro,da se svojega problema zavedaš,pa ne zaradi drugih,naprej naj te žene misel nase,na svoje dobro počutje,zdravo telo in več samozavesti.Začni pa počasi,zadaj si določen cilj,potem pa na pot.Boljše bo,da do poletja shujšaš 20 kg,saj bo drugo leto še eno poletje.Do takrat pa bo tvoj cilj lažje dosegljiv.In še moj predlog:
Iz prehrane najprej črtaj sladkor,belo moko in hitro hrano.Poskusi kombinirati živila med sebo,tako,da ješ meso z zelenjavo,ali pa krompir,riž z zelenjavo.Kruh uživaj samo za zajtrk,sadje za malico.Ko se boš nove hrane navadil,pa lahko začneš zmanjševati porcije.Čez dan popij vsaj 2 l vode in za začetek nameni uro gibanja na dan-hoja,kolo,... Dobro bi bilo,da s svojim namenom seznaniš osebnega zdravnika in hodiš k njemu na kontrolo in tehtanje.Z enakim problemom se ukvarjam tudi sama in izgubljam nekje 0,5-1 kg na teden.Ni veliko,nekaj pa je.Saj veš,počasi se daleč pride.Pomembno je da vztajaš in dobre navade obdržiš.
Veliko sreče ti želim.
Default avatar

GoranP

Ne pozabi še preverit krvi(biološke preiskave) preden začneš. Umes, ko boš nekajkrat opravljal kontrolo, ti bo zelo jasno če si na pravi poti.
Že najbolj osnovno gibanje vsaj uro na dnevni bazi bo hitro pokazalo rezultate, seveda ob pravilnih prehranjevalskih navadah.
Default avatar

zivozitje

Zakaj imam občutek, da si starejši? Ali pa si med bolj nadarjenimi učenci, ki se zna pisno izražati na zelo višjem nivoju kot povprečen 14.letnik.

Kot berem se v svojem telesu ne počutiš dobro, poleg tega pa te moti, kaj drugi pravijo o tebi. Zavedaš se da kar pravijo tebi je pač res, tako te ne vidijo samo drugi ampak se tako vidiš tudi sam. Ko boš poskrbel za svoje zdravje se boš torej bolje počutil TI in to je dober razlog za hujšanje.

Mislim, da sam veš kaj je zdrava in nezdrava hrana, torej o tem ne bi. NAJPREj razpolovi svoje obroke. Za kosilo pojej samo polovico tega kar poješ ponavadi. S solato seveda lahko pretiravaš - se razume, da ne s testeninsko, krompirjevo, francosko ipd. :) Obvezno jej zajtrk! (verjamem, da si pameten in pudučen, da veš kakšen je zdrav zajtrk) Do kosila glodaj sadje in zelenjavo. Po kosilu isto, če te muči lakota. Če bo lakota prehuda pij topel nesladkan čaj. Topel napitek prej da občutek sitosti. VZTRAJAJ!!!!!

Jej samo toliko, da nisi več lačen. To je včasih že po štirih žlicah praženega krompirja. Nikoli ne jej, do sitega. POUDARJAM - samo toliko, da nisi lačen.

Bistvo tega je, da se ti bo želodec počasi začel krčiti, saj ga ne boš več razvajal z velikimi količinami hrane. Izsiljeval te bo kot majhen otrok a se mu de daj! Ko se bo s časom skrčil ne boš več mogel pojesti toliko kot prej, brez da bi te začelo po trebuhu tiščati, kar je seveda super.

Aktivnosti so zelo dobrodošle saj ti odvrnejo misli od hrane. Pojdi igrat košarko s kakšnim prijateljem. Tudi v fitnes lahko začneš hodit, zakaj pa ne. Saj pa je to aktivnost, med katero ne moreš ravno misliti na hrano, ker te bolj skrbi, da se boš drug dan moral kotaliti iz postelje ;) :) Toliko bolje, če boš na smrt utrujen saj se ti ne bo ljubilo jesti ;) Spravi svoje starše na kak izlet. Ni treba zdaj nujno nekam v hribe..samo pojdite nekam, ogledujte si nove stvari, igrajte frizbi, badminton... Glavno je da ti dejavnost prežene misli na hrano. Tudi, ko ljudje prebolevajo kakšno ljubezen se ponavadi z različnimi dejavnostmi zamotijo. Tudi zavzeto učenje kuri kalorije.

Za fante je včasih fina kakšna boksarska vreča. Nekdo te naj poduči kako se pravilno udarja in ko te muči lakota pij topel čaj in boksaj. Švicanje je super saj s tem iz sebe švicaš nekoristne snovi za telo.

Pospeši prebavo. V jogurte si vmešaj muslije ali pa jih daj v mleko. Nikakor ne kakšnih sladkih. V Lidlu in Hoferju imajo kilogramske s koščki sadja in vsega boga zrnja (v prosojni vrečki so) Musliji ti 'prečešejo' čreve in črevesne resice so bolj 'svobodne' da lažje predelajo snovi. Za prebavo je fin slivov sok - ima ga fructal, dobiš ga tudi v Mulerju, ki pa je povrhu še bio.

Pij veliko vode. Med učenjem jo konstantno srkaj in počasi se boš navadil tako, da boš podzavestno segal po flaški.


Vidim, da imaš močno željo, torej držim pesti, da boš vztrajal in zmagal v vojni proti razvajenemu želodcu.

Koliko boš izgubil kilogramov ne vem. Vem pa tudi, da ni nujno tvoja idealna teža 70kg. Če stopiš maščobo in pridobiš na kilogramih je stvar taka, da so mišice težje kot maščoba...

Tole bo morda malo preveč 'babji' nasvet :) Če te skrbi predvsem trebuh si kupi kakšno bio/naravno olje za elastičnost kože. Vmasiraj si ga v kožo, da ti med izgubljanjem kilogramov ne popoka preveč, poleg tega pa s tem pospešiš prekrvavitev kar tudi ni ravno slabo :) Pa še dišal boš ;)


Veliko uspeha in vztrajanja!

LP
Default avatar

shera

Pozdravljen...

http://mojtrener.com/
Tole je stran kjer lahko najdeš zelo veliko nasvetov, hrane, treningov...
Priznani trenerji vodijo tudi program HIP (hujšanje z indvidualnim pristopom). Program poteka v skupini in je zato cenejši kot da bi si sam vzel osebnega trenerja... Vodi te pri vadbi in sestavi ti načrt hrane...
Če te zanima jih kontaktiraj...

Lepo bodi pa veliko uspeha pri izgubljanju kg... :)
Default avatar

shera

Aja, pametno bi si bilo preveriti vrednost TSH ščitnice... Lahko da ti premalo deluje in imaš ta hormom močno zvišan... Tudi to je lahko posledica tvoje odvečne teže...
Default avatar

body

Žal to ni možno,pa ne bi rada zbijala morale.Me pa veseli,da se zavedaš problema debelosti.Začni počasi,tudi če izgubiš maksimalno 20 kg ,ti garantiram,da si boš zelo všeč,ti garantiram.Potem pa dobiš šele pravo motivacijo.
60 kg ni še nobenemu uspelo shujšati v treh mesecih,zavedati pa se moraš tudi,da ne bil prav nič " fleten" z visečo kožo,od prehitrega hujšanja.Tudi telo rabi,da se prilagodi na nove razmere.

Veliko uspeha...
Default avatar

shujšati-je-tezko

Klojo - Zavedam se da je to nemogoče želja veliko ljudi. Če bi Božiček obstajal bi zagotovo to željo dal na prvo mesto.

Elika - (uspešno) se trudim se, da bi iz prehrane izvzel vse sladkarije in ostalo hrano, ki ni kaj preveč v prid mojemu shujševanju, ampak verjami, ni lahko. Niti najmanj.

GoranP - To krvno preiskavo sem opravil na sistematskem. Naj bi bilo brez posebnosti. Najbrž moji teži ustrezno. Zdravnica me pri tem podpira. Strogo mi pa odsvetuje kakršne koli tablete, operacije itd. Dobra je ravno zato ker se težav loti na drugačen način kot ostali zdravniki. Poskuša najprej izkoristiti vse ostale možnosti pred temi skrajnostmi.

ZivoZitje - Star sem 14 let. 6.3 sem jih dopolnil toliko. Glede nadarjenosti ... ko bi vsaj tako mislili tudi učitelji.
S hujšanjem bom pričel 1.aprila (pa ne za hec ampak za res). Težko bo prepoloviti obroke glede na to kakšne velikosti je moj želodec. Zagotovo se bom pa potrudil. In to končno za svoje zdravje. Zajtrk jem kolikokrat mi to dopušča čas. Včasih so to prepečenci, piškoti, grisini in seveda čaj. Vstanem se kdaj pa kdaj tudi deset minut prej, da dam vodo vreti in ga skuham pravočasno. Vse samo za jutranji čaj. Na žalost s sladkorjem :/
Košarke ravno ne obvladam. Se mi pa zdi tudi fajn če grem (živim v Luciji (poleg Portoroža)) na sprehod do Pirana. Košarke ali nogometa pa res ne obvladam. Se pa bi z veseljem naučil. Težko pa pride nek "bajso" v družbo "zobotrebcev", ki bi me z lahkoto naučili igrati košarko, nogomet, rokomet ... Fitnes - takoj v ponedeljek, 6. aprila se bom s trenerjem v fitnesu dogovoril za program vadbe. Naj bi vsa potekala na teklanih stezah, kolesih ... Ljubezen pa jaz prebolevam na čuden način. Rad se družim z zelo hinavsko prijateljico. Ime ji je Milka in je čokolada.
Boks - nekaj zame. Z veseljem bi se tega učil. Bom še povprašal svojega bodočega trenerja, če imajo kaj takega v skladišču. Glede müslijev in pitja vode najlepša hvala, sem vzel na znanje. Bom poskusil tudi s tem.
idealna teža 70 kg sem mislil tako, da ne bi bil ravo enako visok kot debel :D. Sedaj imam obseg okoli pasa približno 142 cm. Kar veliko ne? Rad bi prišel nekje do obsega 100 cm - 115 cm. Mišice so pa zaželjene. Neglede na težo :P
Oh babji nasvet gor ali dol. Uporabno je. Kupil si jo bom. Če ne bo predraga seveda. Da bom dišeč je pa še en razlog več, da se bom odločil za nakup.

Shera - hvala za link. Bom malo še pobrskal po tej strani. Bi pa poskusil s tem programom HIP. Če ga nudijo kjer v moji bližnji okolici. 12.06 sem pa naročen pri endokrinologu v pediatrični pa bo on to upam da malo pogledal. Vseeno bi pa rad malo sam kaj naredil na sebi. Poletje se neizbežno hitro bliža in jaz še vedno iščem kopalke s trimi X-i pa L-jem na koncu, upam da bo pa kmalu S na koncu. Metaforično povedano seveda.

Body - Vesel jih bom 20 kg manj. Zagotovo. Ampak si tako obupno želim shujšati čim več do poletja, da ne bi ponovno bil kot kakšen kit ki je nasedel na plaži. No pa ravno enega imamo v našem morju ;).
Uh joj groza tista viseča koža. To je pa res zadnje kar si še želim.


Še ena današnja anekdota. Odšel sem v Trst po nakupih. Hodil sem po nakupovalnem centru in si ogledoval trgovine. V skoraj nobeni nisem našel česa dovolj velikega zase. Razen ene lepe srajce in jopice. Prišel sem v zadnje nadstropje nakupovalnega središča kjer je McDonald's in nek otrok je pokazal z mize name in rekel očetu: "Guarda papà. Un ippopotamo" nekaj takega. Nisem ravno navdušen nad Italijnščino vseeno pa razumem kadar me nekdo zamenja z nilskim konjem. Bogi otrok je bil še majhen in najbrž res ni vedel, da to ni ravno prijetno ampak vseeno mi je na svoj način polepšal dan. Aja no, potem sem pa našel v eni trgovini veliko lepšo srajco svoje velikosti in sem se prepričeval, da mi ne bi bila prav, saj se nočem zavedati tega, da sem kupil srajco, ki bi jo nadstropje više najšel ceneje.

Mimogrede. A ima kdo kakšno idejo kje prodajajo kopalke v malo večjih številkah. Pa naj bodo številke pri ceni eno ali največ dvomestne (do 60€ bi bil pripravljen dat). Ni šans da jih najdem, kaj ne?
Default avatar

shujšati-je-tezko

Aja pa hvala vsem za vzpodbude.
To je nekaj kar mi bo zelo pomagalo pri hujšanju.
Default avatar

ula.sin

poskusi v kiku...
Default avatar

elika

Ah,verjemi da še predobro vem,kako težko se je odreči sladkim priboljškom in kako trd je boj s prekomerno težo,s tem se borim že 15 let.Pri tvojih letih sem hujšala iz 108 na 70 kg,moj cilj je bila takrat lepša zunanjost,sprejetost v družbi,fantje,...Življenje pa se vrti ,poroka,služba,otroci in tako se je tudi meni zvrtelo,ko sem nekje v začetku februarja stopila na tehtnico in je ta pokazala 124kg.Me je kar pribilo,zdaj se bojim za svoje zdravje,za otroke,ker sem jim slab zgled,...Tisti moment sem začela s hujšanjem. In verjamem,da kjer je volja je tudi moč.
Default avatar

lenka01

Ja, shujšati je težko!

Sem popolnoma na tvoji strani. Na tem forumu nas je veliko, ki razumemo, kaj pomeni odpovedovanje sladkarijam, zmanjšati velikosti obrokov, v življenje vnesti gibanje kljub svoji telesni teži,... Ampak z močno voljo je vse mogoče, verjemi. Najpomembneje je, da verjameš vase in v svoj cilj. No, če ga vsaj malo zmanjšaš, kajti 60 kg v treh mesecih je pa vseeno malo nerealno. In ko boš vesel vsake izgubljene kile, boš na pravi poti. Vsaka izgubljena kila ti bo polepšala dan, dobil boš še večje veselje, čez kak mesec pa boš (na svoje veliko začudenje) ugotovil, da se da preživeti tudi brez vmesnih grižljajev, ki jih ponavadi niti ne razumemo kot obrok, v naše telo pa vnesejo mnogo preveč kalorij. Kako se lotiti hujšanja, so ti že moji predhodniki lepo razložili in se z njimi popolnoma strinjam. Odsvetujem pa ti kakršno koli strogo dieto, kajti zavedati se je treba, da dieta deluje, dokler dieta traja. Odloči se raje za nov način življenja, ki ti bo še vedno prinašal obilo veselja, da ne izgubiš volje. Pred tabo je sicer pot, ki ni ravno z rožicami postlana, pa tudi tako zelo trnova ni, kot se morda na prvi pogled dozdeva. Vsi smo s tabo in upamo, da ti bo uspelo. Kar korajžno poročaj, ker ti bo to dalo novega elana za naprej!
Default avatar

zivozitje

hujšati-je-težko

Tole z musliji mlekom in jogurti lahko kar za zajtrk. Fina je za zraven še kakšna narezana sveža banana.

Veš kaj je fino za grickat in ne redi? V Mullerju imajo na policah z bio zadevami Reiswaffeln. Takšni polkrožno koluti iz riža. Sama sem najprej mislila, da so kot stiropor pa so zelo njami. Rada včasih kanem na njih malo medu ali pa kakšne bio namaz, ki je brez umetnih barvil, konzervansov in ostale packarije. Imajo jih tudi v Mullerju, ampak meni so še vedno bolj dobri šparovi: tofu-pastete (Granovita) Res je tale zadnji okoli 2€ ampak san na te riževe vaflje namažeš malo. + topel čaj. če bo čaj sadni ne boš tako pogrešal sladkorja.

Če rabiš spodbudo, da se izogneš SLADKORJU preberi tole: http://www.zazdravje.net/vprasanja.asp?art=88 http://www.zazdravje.net/vprasanja.asp?art=98 Jaz sem se lepega dne odločila in sploh ne uporabljam več sladkorja. In dejansko sem se tega tako navadila, da mi je zadnjič bilo slabo po enih keksih. Sicer nameravam kupiti javorjev sirup pa vedno pozabim.

In še malo resnic o ČOKOLADI: http://www.zazdravje.net/vprasanja.asp?art=79 Če že, pojem kak košček temne čokolade. V Mullerju je ugodna bio temna čokolada-okoli 1€. So pa v Lidlu in Hoferju zelo ugodne temne čokolade. Lidl ima celo 81%. Tako, da zamenjaj Milko, če bo hudo ;)

Cenovno bio olje za telo prodajajo v MD-u. Je znamke Alverde. Med drugim ima eno vonj po pomaranči. Fino je če ga uporabiš, ko imaš še malo mokro kožo. Kaneš 2-3-4 kapljici v dlani, podrgneš skupaj, nato pa naneseš na kožo in masiraš. Masaža pa še fino pospeši prekrvavitev.

Aja, kar se tiče košarke: v mislih sem imela bolj metanje na koš. Za to moraš iztegniti in napeti celo telo. Mahanje in dvigovanje rok je fina zadevščina za začetek.Ampak, če ti je zanimiv box, pa toliko bolje :)

Ne sekiraj se za kopalke. Če jih ne najdeš nič hudega. V Strunjanu imate super divjo/nudistično plažo. Pot na vrh hriba z belim križem in nato dol pa je že svojevrstna rekreacija.


Veliko uspeha in vztrajanja!!!!!!

pozdrav
Default avatar

ena-una

Hej.

Res ni lahko, se pa da! Predvsem se moraš psihično pripraviti na to, da bo treba pač shujšati in pozabiti na hamburgerje, pice, krompir itd... Že jaz sem večkrat začela, pa obupala po 2h tednih, tokrat mi pa uspeva. Ravno danes se je končal 6. teden "mučenja", pa ti mogoče lahko dam kakšen nasvet.

Najprej se zavedaj, da mišice nucajo veliko hrane, več kot "špeh". To pomeni, da več ko imaš mišic, več kalorij boš pokuril že samo s tem, da nahraniš mišice. Torej je moj prvi nasvet ŠPORT. Super je, da se dobiš s trenerjem. Iztisni iz njega čimveč uporabnih informacij in naj ti ne bo nerodno karkoli vprašati! Poleg fitnesa lahko začneš teći. Ja vem, vedno osovražen šport pri urah telovabe, ampak verjemi, da je najbolje za kurjenje maščob. Pa še zastonj je. No, ne čisto, kakšne dobre superge si le privošči! Glede na tvojo težo začni počasi, da si ne poškoduješ kolen. Na začetku lahko hodiš samo na sprehode, nato lahko kakšno minuto vmes tečeš in tudi če si takoj ob sapo, NE OBUPUJ! Zavedaj se, da bo vsakič laže!!! Kupi si tudi kakšne uteži za doma, pa ne pretežke. Tudi pol kilske bodo dovolj. Ali pa 2 pol litrski steklenici vode. Če malo pobrskaš po internetu imaš veliko vadbenih načrtov, lahko recimo začneš s tem: http://www.osebnitrener.com/index.php?o ... &Itemid=86

Če se ne moreš odpovedati sladkorju v čaju, si kupi javorjev sirup. Prodajajo ga v DM-u in je zelo dober, ima pa precej manj kalorij kot navaden sladkor. Pa prosim ne razmišljaj o nakupu kakršnih koli umetnih sladkorjev, ker so slabši zate kot navaden beli sladkor. Če ti ta sirup ne ustreza lahko začneš z rjavim (trsnim) sladkorjem. Prodajajo ga povsod. Na zelo uspešen način se lahko sladkorja odvadiš tudi tako, da si zavestno dan za dnem zmanjšuješ količino le tega v čaju. Meni tudi nikoli ni bil dober čaj brez sladkorja, sedaj pa ne morem več piti čaja s sladkorjem. No samo črnemu čaju s sladkorjem in mlekom se ne odpovem, pa čeprav moram zaradi tega kaj manj pojesti ;)

NE STRADAJ!!! To je najslabše, ker se prebava poleni (verjemi govorim iz lastnih izkušenj). Prvi teden ti bo zagotovo najhuje jesti majhne količine, ampak vztrajaj! Reci si, da ti pa en želodec že ne bo ukazoval in bodi trmast. Pozabi na belo moko, krompir, bel riž... Kupi si polnozrnate testenine, če res ne moreš brez kruha si ga speci sam iz polnozrnate in ajdove moke (zraven primešaj malo črne, da ne bo tako trd) in otrobov. Kruhu lahko dodaš tudi kakšna semena (laneno, sezamovo, sončnično, bučno...). Moja strategija je taka, da če že jem kruh, naj bo ta poln vlaknin (v angleščini se reče temu "fibre", če boš kaj iskal po internetu), ki so zelo dobre za prebavo. Lahko ješ tudi orehe, lešnike, mandlje, ... Sicer vsebujejo maščobe, ampak so to dobre maščobe. Vseeno se jih ne prenajej. Sicer te pa taki oreščki kar hitro zapolnejo.
V mojem jedilniku je veliko zelenjave, mesa (piščančjega), mlečnih izdelkov z manj maščobami (jogurt, skuta, ...), jajca (pa ne preveč), kosmičev z malo kalorijami, ...
Najdi si neko zdravo hrano, ki ti je všeč, če imaš krizo po sladkem. Meni pomagajo "smoothiji". Zmiksam si različno sadje, samo, z mlekom ali jogurtom. Včasih dodam tudi ovsene kosmiče, da nisem takoj spet lačna. Zadnjič sem imela krizo, in bi šla najraje na sladoled, pa sem si ga raje pripravila sama doma: s paličnim mešalnikom zmiksaš zmrznjene borovnice, eno banano in doliješ nekaj mleka, ravno toliko, da je masa še vedno gosta. Pa malo sem si sladkala z javorjevim sirupom. Za skledo polizat ;)

Ufff, sem preveč napisala. Samo še malo, pa bo konec ;)
Mogoče si lahko za motivacijo kupiš kakšne premajhne kopalke, in jih imej na vidnem mestu. Vsakič, ko ti je hudo pomisli na to, kako srečen boš, ko jih boš oblekel in naj te to še dodatno motivira!
Če misliš, da na začetku ne boš dovolj vztrajen se enostavno izogibaj skušnjavam - če te pot domov (ali kam drugam) pelje mimo kakšne restavracije s hitro hrano, ki ti je posebej všeč, pojdi po drugi poti. Če že moraš iti v trgovino, naredi velik ovinek mimo polic s čokolado in raje zavij do police z oreščki.
Povej doma kakšni so tvoji načrti in jih prosi naj te podpirajo, naj kdaj skuhajo kaj takega, da boš tudi ti lahko jedel in naj te ne silijo za mizo, če so so sami zaželeli pico.

No, upam, da se boš prebil čez vse to "nakladanje". Če imaš kakršnokoli vprašanje, prosim vprašaj. Sicer pa ne obupaj in bodi trmast! Verjemi, splačalo se bo!!!

lp

P.S.: Pa ne tehtaj se več kot enkrat na teden, ker ti teža tudi dnevno zelo niha tudi glede na vsebnost vode v telesu, če si že šel na veliko potrebo tisti dan ali ne in te lahko nazadnje pripelje do tega, da se preveč sekiraš!
Default avatar

zivozitje

ena-una,
mislim, da sem malo više dodala link o sladkorju. Rjavi sladkor je čisto isto sranje kot beli, le da je malo obarvan z melaso. Melasa je tisto pravo kar pride iz sladkornega trsa. Polno mineralov, ki pa jih odvzamejo, in napravijo beli sladkor, ki je zaradi tega lahko skladiščen dalj časa. Da telo sploh lahko prebavi sladkor mora iz svojih zalog iztrgati kalcij (zato slabi zobje) in ostale koristne snovi, ki jih sicer melasa že ima v sebi. Ta 'rjavi' sladkor je le komercialni nateg, ki prav tako kot beli sladkor upostoši naše telo.
Default avatar

GoranP

GoranP - To krvno preiskavo sem opravil na sistematskem. Naj bi bilo brez posebnosti. Najbrž moji teži ustrezno. Zdravnica me pri tem podpira. Strogo mi pa odsvetuje kakršne koli tablete, operacije itd. Dobra je ravno zato ker se težav loti na drugačen način kot ostali zdravniki. Poskuša najprej izkoristiti vse ostale možnosti pred temi skrajnostmi.
Skoraj nemogoče ;) Rabiš pa vseeno številke, saj ne moreš ugibat ali ti gre res v pravi smeri ali ne in sploh moraš vedet pri katerih vrednostih si trenutno.

lp
Default avatar

shujšati-je-tezko

elika - Evo, trudim se, da ne bi veliko jedel, prepolavljam obroke in vse manj sladkarij. To s sladkarijami že gre. Obroke prepolovit - se trudim. Še vedno pa sorazmerno veliko pojem. Na žalost. Včeraj sem začel s treningi v fitnessu in odločil sem se tudi za individualno sestavo programa. Danes mi je ravno trener govoril, da kako on veliko poje in mi svetoval naj raje po 19h ne jem ničesar. če čez dan že moram naj jem proteine in se izogibam ogljikovim hidratom. Povedal mi je, da naj bi imeli gosta, ki je tehtal 170kg in se držal navodila, da bo 19h ne je ničesar in če bo lačen naj je proteine. V sedemnjastih dneh je shujšal enako toliko kilogramov. Približno en kilogram na dan torej, s tem, da je vsak dan redno obiskal fitness. Tudi jaz sem bom trudil, razen v nedeljo naj počivam so rekli.

lenka01 - Vsaj nekdo, ki razume, da je težko vse prepoloviti in zmanjšati. Nek suhec z lahkoto reče; hja, samo manjšo zajemalko vzameš. Potem pa vse štima. To pa zagotvo. Prigrizke med obroki bom nadomestil s proteini in jedel bom čim več beljakovin. Piščanjčje meso, puranje meso ... samo kakšnih pašt, pofritov itd. Po tem shujševalnem programu ne mislim odnehati s fitnessom in kar lepo nadaljevat. Prvo, da se mi postava ne podre, drugo pa, ker je kalorije, ki so zaužite čez dan težko porabit sede na fotelju. Sedaj, ko sem začel, pa si mislim, da je vse skupaj malo prelahko. Po moje huje še pride.

zivozitje - Kupil sem vaflje. Dobri so. Jih jem brez namaza, ker se mi ne da še ukvarjat s tem kako bom vse namazl in dal v čaj. Namesto čipsa pri filmu imam to. Kupil sem tudi tisto olje. Mislim da je z vonjem po granatnem jabolku. v Müllerju me je še ena zelo pametna prodajalka prepričala v nakup neke čudežne kremice, ki žge maščobo. Podobno je pečici. Precej peče učinka pa ni. No, v pečici je vsaj učinek. Krema me je stala kar 40€. Mi je ponujala še neke dražje proti strijam za 80€. Nimam pojma kako me je prepirčala v nakup prve kreme. Dobro, da nisem kupil druge. Prodajalka, če si kje tukaj in to bereš. Odlično prodajaš. V soboto sem pa zvedel od neke gospe, ki dela za Just, da se strije lahko odstrani le operativno. kar prikovalo me je. V Lidlu sem kupil 80% čokolado. Vsake toliko pojem košček. Ni niti tako grenka, ko se navadiš. Me že prav matra kakšen občutek bi bil pojesti kos milke.

ena-una - čestitam za 6. teden. No, včeraj sem se dobil s trenerjem. Vem, dolgo sem to vlekel ampak sem prišel do njega. Dogovorili smo se kako in kaj in zdaj pridno treniram. En dan delam na aerobnih napravah drugi dan na utežeh in podobnih rečeh, ki jih skoraj ne znam poimenovati. Povedali so mi, da je to dober program za hujšanje. Dal mi je veliko nasvetov kako in kaj. Glede proteinov pa tako. Naj bi nasitli ampak ne redijo. Pametna rašitev. Vsaj zdi se mi tako. Tečem pa na njihovem tekalnem traku. Pulz naj bi imel ves čas nekje 150 in potem naprava sama nekako prilagaja hitrost, naklon itd. Razen na steperju mi je bilo povsod všeč. Tekoči trak je bil ravno zaseden in neka gospodična, ki je bila zraven je hitro stopala tam pa se mi je zdelo lahko. Poskusil sem. Nikoli več. Pulz sem imel 180+. Stradat pa res ne mislim. Kosilo bom jedel in nato proteine. Tisti v prahu z vodo. Glede kopalk. Pa si jih res grem kupit. Upam, da jih še imajo.

GoranP - Nevem kaj je nemogoče. No, po nekaj treningih bom vprašal zdravnico kako pa kaj je z mano.
Default avatar

GoranP

GoranP - Nevem kaj je nemogoče. No, po nekaj treningih bom vprašal zdravnico kako pa kaj je z mano.
Pravim, da ti vrednosti skupnega holesterola ... HDL, LDL, trigliceridov in še česa drugega ne morejo biti normalni pri taki telesni teži na podano višino. To 1 kg na dan pa ne vem kak ti bo zneslo. To da se strij ne da odstranit si dobro pogruntal, sedaj pa si zamisli, kaj bo s tvojo kožo, če začneš pri 1kg/dan. Tu smo že 1000x omenli, da teh kilogramov definitivno nisi pridobil čez noč, zato se loti problema na dolgi rok in ne vse v en dan. Nič te ne bo stalo, če boš zgubil 60kg v desetih mescih namesto v dveh.
Problema si se dobro lotil, le glej, da ga rešiš z glavo.

lp

Moderatorji

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS
sebastijan - osebni trener
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic