Forum.Over.Net

Zdravstvo pri nas?

Prostor za pogovor o zdravstvu v Sloveniji. Pohvale, pritožbe, pripombe, predlogi in pobude.

Okulistični pregled?

Default avatar

all4you2

Lep pozdrav!

Do 18 leta sem hodil na okulistični pregled na Metelkovo 9 (šolski dispanzer). Sedaj pa ko imam 19 let so me tam "skenslali" in dejali, da si moram najdt druzga okulista, kot občan (ker tisti sedanji je samo šolski). Ok. A kam sedaj? A si moram pol zdej najdt svojga osebena zdravnika glede okulistike ali kako? Nekaj sem slišu, naj grem na Metelkovo 15? Ima kdo kakšne izkušnje s tem? Že par dni klicarm naokol, pa še zdej nč ne vem!

Hvala za odgovore!
Default avatar

Maya

Živjo,

na Metelkovi 15 v Ljubljani ima ordinacijo dr. Zagernikova, kjer se lahko naročiš tudi na napotnico (sicer je zasebnica). Telefonsko številko najdeš v imeniku (žal je ne znam na pamet, če je ne najdeš, sporoči in jo bom poiskala) in moraš kar vztrajati, da koga prikličeš na telefon. Najbolje je, da če imaš čas, da se greš kar osebno naročiti (imaš manj stroškov, kot da "visiš" na liniji in čakaš). Je kar zasedena, tako da so čakalne dobe kar dolge (še posebej, če greš na napotnico). Je kar priznana in so mi jo pogosto priporočili tudi drugi zdravniki, vendar pa moram priznati, da mi njej odnos do pacientov včasih ni preveč všeč.
Je pa v redu zdravnik.

Pozdrav.
Default avatar

all4you2

Hello Maya, sem poklical to gospo pa mi je na žalost rekla, da šele v začetku septembra sprejema nove "paciente"!!! Jaz pa bi to rad čimpreje uredil (rad bi si namreč naročil leče-poletje itd.)! Kaj mi še priporočate?


Lp
Default avatar

ajaM

Za leče je pregled samoplačniški, čakanje pa temu ustrezno zelo kratko. Pokliči še enkrat in povej, kaj bi v resnici rad! :)
Default avatar

all4you2

No tega se pa sploh nisem spomnil!Ok, hvala za namig-takoj jutri pokličem še enkrat!
Default avatar

all4you2

Tkole, sem klical danes zopet tja in sem že naročen čez dva tedna!

Hvala za pomoč!


Lp
Default avatar

ajaM

I see. :))) You're welcome!
Default avatar

all4you2

Hehe!
a ti mogoče nosiš leče? In kako se je to navadit?
Default avatar

ajaM

Da, da leče. :) Beseda navadit sploh ni upravičena, vsaj sedaj ne več, ko ne prodajajo več trdih. Ko si jih boš dal noter jih kmalu sploh ne boš več čutil in to je vse. Absolutely wondeful - right from the start! :o) Sicer ti bo sestra gotovo natrosila kup pametnih previdnostnih ukrepov (na primer neumnosti tipa, da jih prvi dan lahko nosiš samo x ur in potem vsaj dan 2 uri več in podobne neumnosti), samo vse to je lari fari. Edino kar je bilo meni težko, je bilo vstavljanje. Namreč če imaš dobre reflekse zapiranja in če se sedaj slučajno ne moreš brez problemov s prstom dotakniti zrkla, potem je lahko na začetku malo hudo (sploh če ti 1. šari po očeh kakšna sestra s 5 metrskimi nohti - na prvem pregledu ti namreč navadno ona da noter ene (napačne) leče). Pa vstavljanje je lahko malo neprijetno oz. lahko malo boli, če imaš bolj suhe ali občutljive oči. Samo se je ful vredno potrudit, ker so leče najboljši izum na svetu. :)
Default avatar

all4you2

Aha, ok, ampak ko sem klicu da bi se naročil mi je že začela neki nalagat o tedenskih, pa mesečnih itd? A to je več vrst spet? Neki da so mesečne okol 22.000! Kaj moram zdej pol vsa mesec dat 22.000 al kaj?
Default avatar

Maya

Živjo,

jaz se na leče nisem mogla navaditi (razpokajo mi žilice, peče me, ves čas imam občutek tujka, ipd)... tako da jih ne uporabljam, čeprav jih imam...

Take navadne mehke leče obstajajo v različnih oblikah: 14-dnevne, vsako dnevne, mesečne, itd. - odvisno od tvojih želja, potreb in pa katero znamko zastopa okulist (pa tudi katera znamka ti pač bolje ustreza)

Jaz sem jih poskusial nekaj znamk in mi niso nobene ustrezale. Večina se prodajajo po parih, Johnson&Johnson pa jih prodaja po škatlici, v kateri je 6 leč, kar pomeni, da če imaš isto dioptrijo na obe očesi, potem si s škatlico ustvariš zalogo za 3 mesece, sicer pa kar za pol leta. Mislim, da škatla 6 mesečnih leč Johnson&Johnson stane okoli 7 tisoč (kar pa seveda varira od optika do optika) - pa ne me držati za besedo, ker sem jih nazadnje kupila pred skoraj letom.

Pozdrav.
Default avatar

ajaM

Ja to so leče za enkratno uporabo. Samo lepo te prosim, kdo pa lahko vsak mesec vrže stran 22 jurjev samo za leče? In zakaj? (Razen seveda v izjemnih okoliščinah.) Je pa stvar seveda taka, da ti okulist kar avtomatsko in potiho vsili tiste, ki jih prodaja njegov ''kolega'', s katerim imata pogodbo o ''sodelovanju'' (saj veš: jaz tebi, ti meni). Jaz nosim normalne (trajne) od Ciba Vision (trajajo 2 leti) in Edge III (trajajo 1 leto, ampak jaz jih vseeno nosim 2 leti). Plačam pa za cele malenkost več kot bi za ene mesečne, pa nosim najboljše.
Default avatar

ajaM

A si tako prijazna pa mi poveš (če seveda veš oz. če kje piše - moralo bi), kdo je generalni uvoznik in distributer za Johnson & Johnson v Sloveniji?