Urgenca

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Prisluhi

Default avatar
Spoštovani,

imam en problem, zaradi katerega bi se rad oglasil k zdravniku, pa ne vem, če sploh spada tja... pa tudi ne bi rad doživel, da bi me čudno gledali. Mislim, da se mi ni zmešalo, čeprav je zadevščina malce nadležna.

Star sem okrog okrog 30, sem nekadilec, nealkoholik, se ne drogiram, trenutno nisem v zvezi, sem malce pretežak za svojo višino, trenutno iščem službo in imam s tem povezane skrbi, živim sam, astmatik, končujem podiplomski študij... in imam prisluhe.

Prisluhi mre spremljajo vse vse od gimnazijskih let dalje in o njih nisem nikoli z nikomer govoril. Ne pojavljajo se kot "glasovi v glavi", ampak bolj kot nekakšni vzkliki, kriki, klicanja, za katera se zdi, da prihajajo iz okolice, od mimoidočih ljudi. Nikoli niso celi stavki, včasih slišim svoje ime, ali glas kakega znanca, včasih celo umrlega. Z njimi sem se navadil shajati tako, da jih ignoriram, oz. v hipu premislim, kolikšna je verjetnost, da gre za resnične stvari ali prisluhe. Včasih se tudi zmotim in se zdi kot da koga ignoriram, ko me kliče. Zadnje čase se pojavljajo pogosteje - morda zaradi velikih skrbi, nespečnosti itd., zato bi rad dobil kako zdravilo, ki bi nadležne težave umirilo. Prisluhov ne spremljajo privid. Nočnih mor nimam... odkar sem brez službe spim običajno po 5-7 ur, včasih - ob napadih tesnobe - pa nič, a to ni več kot enkrat tedensko.

Kako naj zdravniku pojasnim svoje stanje, da bo razumel, da je stvar res nadležna? Občutek imam, da bom izpadel ali hipohonder ali zmešan. Ali sploh kdo pride k zdravniku zaradi takšnih reči? Kako naj pristopim k zadevi. Nekajkrat sem že hotel, pa mi je zmanjkalo poguma.
Default avatar
Pozdravljeni!
Ravno taka vprašanja so tisto, kar vidim kon največji smisel tovrstnih forumov....vprašanja, ki si jih niste upali ali spomnili vprašati vašega zdravnika, pregnati strah, da imate določen problem samo vi in kako bi na vašo težavo reagiral vaš zdravnik in pa razjasnitev situacij, da doma ugotovite, da v bistvu niste razumeli tistega, kar ste "izvedeli".

Odgovor na vaše vprašanje pa je: Da, vsekakor je to težava, ki je konkretna težava in jo je vredno in potrebno zaupati vašemu zdravniku in ta bo to vsekakor razumel kot težavo. Ne boste izpadel hipohonder (in tudi hipohondri niso predmet posmeha, saj sami težave dojemajo kot resnične bolezni). "Zmešan" ni ime nobene bolezni, in tudi bolezni s področja psihiatrije so bolezni z imeni, svojimi znaki in svojo terapijo, tako kot bolezni drugih organskih sistemov. Torej: razlogi za obisk zdravnika so zelo tehtni in zato ne potrebujete prav nikakršnega poguma.
Lep dan!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni... tole je bilo pa hitro! Hvala.

Veste, bojim se, da bi me hospitalizirali, ker si tega trenutno res ne morem privoščiti. Tudi sicer moje težave ni še nihče opazil - no, vsaj, da bi jaz vedel ne - ker sicer čisto dobro funkcioniram... vsaj mislim tako: izpit za avto imam 10 let, nikoli nisem imel nesreče... lani sem od policistov dobil celo tistega medvedka v uniformi, vodim pevski zbor... kamor ljudje presenetljivo radi in redno hodijo na vaje in se imamo vsakič res super, solidno igram 3 inštrumente, sem tudi član 2 glasbenih zasedb za klasično glasbo... nihče ne ve. Edino kar opazijo je to, da se včasih "zamislim" in jih sploh ne slišim.

Kaj torej lahko pričakujem? Včasih imam res občutek, kot da se to dogaja samo meni, zato hvala za bodrilne besede. Včasih si rečem, da zdravniki gotovo vidijo še vse kaj hujšega kot sem jaz, a po drugi strani gre tu za mojo notranjost, za tisto kar sem "jaz" in za kar se bojim, da izgubljam.

Tako, še enkrat hvala za tako hiter odgovor in upam, da ne težim preveč.
Default avatar
Ne težite sploh :-)
Težave od gimnazijskih let so dolgotrajne težave in je čas, da se razjasnijo oz. razrešijo. Pravi čas ne bo nikoli in vsako leto ga bo kvečjemu manj. Tudi če bi vam predlagali hospitalizacijo, vas hospitalizirali ne bodo proti vaši volji in se boste pač pogovorili o možnih alternativah (sicer pa se mi glede na trajanje težav in kritičnost do njih to ne zdi zelo verjetno). Druga stvar je, da vas pot od vašega zdravnika do psihiatra (kamor vas utegne napotiti) ne bo šla v enem dnevu. Predlagam, da se odločite najprej za prvi korak, nadaljnji imajo dovolj možnosti, da se jih (vsaj deloma) prilagodi vašemu času.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Hvala. Samo še nekaj:

Občutek imam, da ste mnenja, da z zadevo ne gre ravno v nedogledeg odlašati. Mislite, da je mogoče, da bi se stvari v prihodnosti poslabšale? Zaenkrat nimam občutka, da bi se, razen omenjene povečane pogostnosti.

Hospitalizirali me proti moji volji ne bodo. Je to absolutno pravilo, ali pozna izjeme? Če bi se to zgodilo, nočem namreč scen.

Mislite, da bi, če bi bil hospitaliziran, lahko vadil instrumente? S tem se ukvarjam skoraj profesionalno (oz. od tega trenutno živim) in če ne igraš en mesec gredo koncerti, sploh v tujini, zlahka za vedno po gobe, kar bi pomenilo vreči stran leta študija in verjetno kar celo kariero.

Prav tako nočem, da bi izvedeli vsi iz moje okolice.

Lep pozdrav in hvala.
Default avatar
Izjema pri hospitalizaciji proti vaši volji je možna le v primeru, če bi zaradi psihične bolezni ogrožali sebe in okolico (govora je o agresivnosti). Tudi da bi vas bilo potrebno zadržati v bolnišnici (kjer bi verjetno imeli majhne možnosti, da bi lahko igrali), se mi zdi malo verjetno. Odlašati ne gre predvsem zato, ker nikoli ne bo pravi čas in ker se vam že sami pregledi utegnejo zavleči. Da pa bi izvedeli sosedje ne vidim nobene potrebe.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni!

Budilec tudi sam sem imel podobne probleme (prisluhe). To je bilo zelo moteče zato sem se vendarle odločil, da to zaupam tudi psihiatru. Po temeljitem pogovoru mi je predpisal tablete Haldol 2mg in stanje se je počasi a vendarle umirilo. Zaenkrat prisluhov nimam
Vsekakor predlagam, da se naročite pri psihiatru. Zagotovo se bo našla rešitev tudi za vas.

Lp
Default avatar
Prav lepa hvala obema. Bila sta mi v veliko pomoč

Lp

B

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj