Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Zoloft in druge tablete

Default avatar

Nella25

Jemljem Zoloft. Zanima me, če lahko normalno jemljem tudi tablete proti bolečinam (Aspirin, Lekadol ipd.), ali obstaja kakšno tveganje? Kako je s pitjem alkohola? Vem, da priporočljivo gotovo ni. Zamnima me, ali obstaja kakšna nevarnost, če bi spila požirek žgane pijače?

Hvala!

Lep dan!
Default avatar

A. Winkler

lekadol lahko jemljete brez skrbi. Požirek vam škodoval zelo verjetno ne bo. Le zakaj požirek žganja? Posebne priložnosti obeležimo z vinom in penino.
Torej že samo vprašanje je problematično - zato vam polagam na srce, da se ognete alkoholu.

lp
Aleksandra Winkler, spec. psihiatrije
Default avatar

Nella2

Lep dober večer!

Hvala za odgovor. "Požirek žganja" sem napisala zato, ker se nakateri na raznih potovanjih zunaj Slovenije ali celo Evrope s požirkom žganja (domačega šnopsa) "zaščitimo" pred raznimi možnimi okužbami s hrano in pijačo. Toliko! Sicer pa hvala za skrb.

LP
Default avatar

A. Winkler

Razumem. Vzamem nazaj, da je vaše vprašanje problematično.

vse dobro,

lp
Aleksandra Winkler, spec. psihiatrije
Default avatar

Žabica

Pozdravljeni,

jaz pa jemljem Zoloft že celih 12 let. Težave so se mi začele pojavljati po rojstvu otroka oz. že v zadnjem mesecu nosečnosti. (Panični napadi, strah, slabo razpoloženje, žalost, tiščanje v prsih itd...). Moram reči, da se pri jemanju Zolofta moje počutje normalizira in v življenju normalno funkcioniram. Tako kot prej in tako kot bi morala. Zadnjič pa sem glede na to, da teh zdravil ne nameravam jemati celo življenje in bi zopet želela normalno živeti brez pomagal zmanjšala odmerek na polovičko in po kake pol leta se mi je stanje poslabšalo. Zopet sem začela doživljati panične napade in bilo me je strah iti tudi v trgovino. Naj pa omenim, da sem v teh pol leta, ko sem jemala polovičko menjala službo, nato sem novo službo po treh tednih izgubila, vendar ne po lastni krivdi in hvala bogu hitro našla novo. Torej sem imela en kup stresnih situacij, ki so botrovale mojemu poslabšanju. Nato, pa sem storila še eno " napako" . Zdravnico sem prosila, da naj mi namesto Zolofta predpiše Prozac, saj sem prebrala, da po njem tudi shujšaš (želim se znebiti 10 kilogramov že dve leti vendar neuspešno). Sedaj ga jemljem kake dva tedna ampak moje počutje se še vedno ni nič izboljšalo. Celo prebrala sem, da se pri paničnih in anskioznih motnjah ne obnese tako zelo dobro. Zato si vmes pomagam tudi s Helexom (1 tableto na dan po 25 mg). Sama menim, da je najbolje da pustim Prozac in začnem nazaj jemati Zoloft po katerim se dobro počutim. Vem, da Helex ni dobro jemati vendar bi brez njega trenutno "zblaznela" (taki so moji občutki). Sedaj pa moje vprašanje? Ali lahko jemljem Helex vsaj še kak mesec, dokler mi Zoloft ne prime nazaj??? Ali Zoloft v najslabšem primeru lahko jem celo življenje in je morda za take kot sem jaz kaj upanja, da se teh močno nadležnih težav kdaj dokončno znebimo, ali jih bomo tu pustili šele z odhodom na drugi svet???

Za odgovor se najlepše zahvaljujem!!!
Lepo pozdravljeni.
Default avatar

A. Winkler

Vaša ideja se mi zdi na mestu. Pri Helexu pazite le, da ne boste poviševali odmerka, potem pa ga postopoma opustite.

Povečana teža je problem. Verjetno zelo podoben tudi pri tistih, ki za dvig telesne teže ne morejo okriviti zdravil. Se rekreirate vsaj štirikrat na teden? Zajtrkujete? imate tri glavne obroke? Koliko pojeste sladkarij? Z zdravnico se resno posvetujte o načrtu za izgubo telesne teže.

Kakšne so možnosti, da boste shajali brez Zolofta res ne morem vedeti. Rečem lahko le, da nekateri potrebujejo res dolgotrajno tudi doživljenjsko zdravljenje.

Cilj mora biti zadovoljujoče in polno funkcionalno vsakdanje življenje, pa magari z zdravili.

lp
Aleksandra Winkler, spec. psihiatrije
Default avatar

Žabica

Spoštovani,

za Vaš odgovor se Vam lepo zahvaljujem. Imam pa še nekaj vprašanj, na katera bom z Veseljem prebrala vaš odgovor:

1.) Ali lahko jemlješ Zoloft celo življenje v isti dozi ali jo je treba zviševat?
2.) Skrbi me, ali mi bo Zoloft prijel nazaj tako dobro kot prej in kdaj (čez kak mesec če sem prav poučena)
3.) Ali te tesnoba oz. depresija lahko pripelje do hujših psihičnih težav tudi če jo zdraviš kot recimo v mojem primeru ali ne.

100000 x hvala za Vašo pomoč in še veliko uspehov pri Vašem delu Vam želim.

Lep pozdrav!!
Default avatar

A. Winkler

izvolite:
1. lahko v isti dozi
2. velika verjetnost je, da bo učinkoval tudi tokrat in to v nekaj tednih postopoma in ne od danes na jutri, kot tudi že veste.
3. malo verjetno

izkoristite sonce, ki se je končno pokazalo.

lp
Aleksandra Winkler, spec. psihiatrije
Default avatar

Lučka Skale

Zoloft
Kako postopoma prenehati z jemanjem Zolofta in v kakšnih intervalih zmanjševati odmerek? V naprej hvala za odgovor Lučka Skale
Default avatar

Temza

Pozdravljeni!

Zoloft spada med antidepresive, ki redkeje povzročajo odtegnitvene simptome, vendar se včasih le zgodi. Ti simptomi so podobni simptomom gripe. Odvisni so od pacientove občutljivosti in dnevnega odmerka zdravila. Ta se giblje med 50 in 200 mg.
Svojim pacientom svetujem, da postopno znižujejo odmerke. Če jemljejo 200 mg, priporočam vsaj tri dni jemanje po 100 mg, nato vsaj tri dni po 50 mg, nato 50 mg vsak drug dan tudi vsaj tri dni in nato ukinitev. Če se kljub temu še pojavijo odtegnitveni simptomi, svetujem vrnitev na najmanjšo dozo, pri kateri tega ni bilo, nato pa skupaj s pacientom določiva postopnost prekinjanja.
Dragomira Ahlin dr. med. spec. psih.

TEMZA d.o.o.
Dunajska 198,
1000 Ljubljana
[email protected]
www.temza.si
Default avatar

psihopat1

Jemljem Zoloft. Zanima me, če lahko normalno jemljem tudi tablete zyprexa velotab 5 mg ?

Hvala!

Lep dan!
Default avatar

Temza

Pozdravljeni!
Zoloft je SSRI antidepresiv, Zyprexa pa spada med atipična antipsihotična zdravila. Kombinacija, kot jo omenjate, je dokaj pogosta. Zyprexa (olanzepin) se ne uporablja samo pri zdravljenju psihoz iz sch kroga, pač pa tudi kot stabilizator razpoloženjskih motenj. Veliko oseb, ki ga jemljejo v večernih urah, navaja tudi dobro spanje. Velotab oblika ima to prednost, da so to tablete, ki se v ustih lepo stopijo.
Dragomira Ahlin dr. med. spec. psih.

TEMZA d.o.o.
Dunajska 198,
1000 Ljubljana
[email protected]
www.temza.si
Default avatar

Tancy

Lep pozdrav!
Tudi jaz imam eno vprašanje...kmalu bom po vsej vrjetnosti morala na eno
operacijo zaradi mioma,saj sem imela predčasen porod in otrok ni preživel,
tako,da se bodo vrjetno odločili odvzet miom.Pred zanositvijo sem nekaj časa jemala zoloft tabletke 50mg,ko sem se odločila zanosiot sem prekinila in se s psihiatrinjo tudi pogovorila o tem.Sedaj sem bila skoraj 6mesecev brez zolofta in moram rečt, da sem se res vredu počutla,no razen malo bolj nervozna sem bila kar pa bi naj bilo za nosečnost lahko tudi normalno.Pred 10-imi dnevi pa sem izgubila otroka in sem spet zelo potrta,vsega me je spet zelo strah in strah me je,da se mi ne bodo začeli spet pojavljat panični napadi,zato me zanima,če lahko kar nadaljujem z zoloftom 50mg,preden pridem do moje psihiatrinje,saj se je potrebno naročit?Prvo bi spet začela s polovičko 14dni in nato po celo tabletko.Me pa zelo skrbi glede anestezije,kaj če jo bom res morala dobit.Ali lahko jemljem tsbletke in potem grem pod anestezijo,tako me je strah,da Vam ne znam opisat.Kaj,če se več ne zbudim?Vidite takšni strahi se pojavljajo spet v meni in ponovno me je tako strah izgub...vsega..Hvala Vam za odgovor.Ali Vas lahko prosim,če mi odgovorite zasebno,če gre,če ne pa bo vredu tudi tako.Hvala!
Default avatar

Ninosi

Pozdravljeni,
Splošna zdravnica mi je predpisala 100mg Zolofta in 20mg Prozaca,ali lahko dobim serotoninski sindrom?Bral sem,da se ne sme jemati skupaj 2 vrst SSRI.


Lp
Default avatar

nečak

Pozdravljeni,
Nečaku staremu 10. let je pedopsihiater predpisal Zoloft. Do sedaj ni jemal nobenih zdravil- ni hiperaktiven. Sem zaskrbljena, ker se mi zdi to zgodaj. Fant ima tremo( strah) v šoli in tudi doma ni rad dlje časa sam. Sva se pa obe s sestro že zdravili za depresijo.
zaskrbljena teta
Default avatar

MetkaFurlani

Draga zaskrbljena teta,

Toplo vam priporočam, da sestri svetujete, naj skupaj s sinom in očetom obiščejo psihoterapevta, ki dela z otroki in mladostniki. Na podlagi lastnih izkušenj vam lahko zagotovim (če so le starši pripravljeni sodelovati in pogledati tudi vase in svoj odnos do otroka), da je psihoterapevtsko delo z otrokom lahko zelo uspešno. Razni medikamenti naj bodo zadnja rešitev, če res nič drugega ne pomaga.

Srečno,
Metka Furlani
sociologinja in psihodinamska psihoterapevtka
www.metkafurlani.si
Default avatar

nečak

Najlepša hvala za hiter odgovor. Se bom pogovorila s sestro oz. ji kar pokazala vaš odgovor.
Default avatar

MiškaMiš

Pozdravljeni!
Zaradi anksioznosti in paničnih napadov mi je zdravnica predpisala zdravilo Zoloft. Jem ga zaenkrat šele 3 tedne. Zanima me, če lahko občasno spijem kakšen kozarec alkohola? Bliža se poroka, na katero sem vabljena, pa me skrbi, da bo kaj šlo narobe, če ob večerji spijem en kozarec vina ali eno pivo. Kot sem prebirala po drugih forumih, imajo nekateri ljudje, ki jemljejo antidepresive, res grozne reakcije na alkohol, za Zoloft pa sem zasledila, da naj ne bi bilo problema če se spije majhna količina. Ne bi rada videla, da bi se mi stanje poslabšalo - a četudi le za en dan. Zato bi res rada dobila še vaše mnenje.
Hvala!

Miška
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni Miška!

Običajno odvetujemo istočasno jemanje antidepresivov in alkohola. Osnovni razlog je zato ker alkohol poglablja simptome depresije in je s tem zdravljenje manj uspešno. Uporaba alkohola lahko tudi poslabša stranske učinke antidepresivov, če pa zraven še jemljete kakšno pomirjevalo, je skupni učinek lahko nepredvidljiv.
Ta splošna navodila so sicer bolj mišljena za bolj pogosto uporabo alkohola in en kozarec ob eni izjemni priložnosti ne bo imel nobenih posledic.
Svetovala bi vam, da si en kozarec vina le privoščite in da se lepo zabavate na poroki.

Lep pozdrav,


Daniela Fiket,dr.med.
Specializantka psihiatrije in transakcijski analitik-svetovalec

Individualna psihoterapija, skupinska terapija za razpoloženjske in anksiozne motnje, specijalni programi zdravljenja odvisnosti od iger na srečo in odvisnosti od psihoaktivnih supstanc....
Naročanje na:
Tel: 070/544096
Mail: [email protected]
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

MiškaMiš

Hvala za hiter odgovor!

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket