Čustvena inteligenca, komunikacija in odnosi

Odgovarjajo: Boštjan Topovšek, Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja

tresenje rok in strah

Default avatar
Živjo.Imam en velik problem,ki me je danes v službi spravil v tako neprijeten položaj, da mi je nerodno it jutr v službo. Delam preko študentskega servisa v lokalu in danes sem imela na kavi policiste. Že od nekdaj se jih bojim,pa nimam zato nobenega razloga,tudi moj fant je policist,zato tega ne razumem,kar se mi je danes zgodilo.Do danes sem se vedno nekako umirila preden sem jih postregla,danes pa so se mi tako roke tresle oz. celo telo,da so si morali sami vzet kavo iz pladna.Tako me je bilo sram,da si ne upam več v službo. Tudi drugače imam tremo,ampak ne reagiram vedno tako.Kaj mi svetujete?Včasih sem bila kr močna,sicer sem sedaj shujšala,ampak moja samozavest je ne dnu.Verjamem da je to povezano in se trudim okrepiti samozavest,vendar v takšnih trenutkih,kot je bil danes prispem vedno znova na tleh.Sicer imam še druge težave,danes to in enostavno ne vem več kako naprej, ker sem popolnoma obupana.
Lp
Default avatar
Svetujem ti, da vsak dan vsaj 10 min globoko dihaš. Učinki so lahko prav čudežni. Vedno, kadar nas je v življenju strah, začnemo podzavestno zadrževati sapo. Ta potlačena energija se nato nabere in tega se je treba rešiti. Druga tehnika pa je ta, da si predstavljaš strah do policajev kot nekakšnega duha. Potem si pa predstvljaj, da ga z mečem razsekaš in uničiš. Strah lahko izgine že po prvem sbljaškem obračunu. Na tak način se lahko rešiš vseh strahov, ki omejujejo tvoje življenje.
Default avatar
Žal mi vse to ne pomaga kaj preveč.Poskusila, pa zmrznila kljub temu.
Default avatar
Draga Opera, kar nekaj časa vam nisem dogovorila, saj sem upala, da boste dobili kakšno življenjsko rešitev od koga, ki prebira forum Antistresne strategije.

Vaši možgani (na podlagi predhodnih izkušenj) ocenijo, da so določene situacije, kjer "nastopate", za vas stresne. Zaradi tega sprožijo znak za t.i. paniko, kar vi zaznate kot tresenje rok in manjšo samozavest. Pomembno je, da se "odučite", da te situacije niso nevarne in da se naučite, kako ste lahko v teh situacijah bolj suvereni/samozavestni.

Najprej predlagam, da doma malo trenirate. Predstavljajte si, da morate npr. kavo postreči nekomu, ki vas spravlja v dobro voljo. Izmislite si nekaj res norega, nenavadnega in zabavnega! Morda so to medvedi v roza mini krilcih ali pa resni in strogi moški z rdečim, klovnskim nosom... Naj bo nekaj, kar vas spravlja v smeh... Poleg tega treninga, je smiselno uživanje Dominorja, ki vam omogoča notranjo mirnost (ne zaznate tresenja rok in panike, saj možgani situacije, ki so vas prej spravljale v stres, zaznavajo kot vsakodnevno situacijo). S tem, ko poskrbite za boljšo notranjo kondicijo (z Dominorjem), potem zaznate motivacijo za to, da se odučite in nekaj novega naučite. Od tu gre pa samo še navzgor: zaznali in začutili boste, kako ste samozavestnejši.

Sporočite, komu boste postregli s kavo :-)
Default avatar
Lahko ti dam par navetov, če pustiš mail!
Default avatar
Danes sem si zamislila policaje v roza kiklcah,kot balerine,pa ni pomagalo,kar naenkrat mi ni bilo nič smešno. Tako da bom puskusila z jemanjem Dominorja.In upala na boljše.
Default avatar
Meditiraj. Ne šele takrat, ko pridejo policaji. Vsak dan. Dopovej si, da policajem ne predstavljaš središča sveta, zato ni pomembno, ali jim boš postregla brezhibno. Oni niso tam zaradi tebe, ampak zaradi pijače.
Default avatar
Draga Opera, nadaljujte s treningom. Ko boste vaš trening podprli še z Dominorjem, bodo rezultati vidnejši. V tem trenutku očitno potrebujete podporo in oporo Dominorja, s katerim bodo vaši možgani tudi v času stresne situacije (tj. strežbe določenim osebam) zaznavali pozitivne občutke. Tako boste notranje mirni, zaznali pa boste notranjo moč, da se s to situacijo soočite. S časoma se boste "odučili" strahu in naučili samozavesti.

Držim pesti.
Default avatar
Tako,da malo poročam.Dominor mi zaenkrat še ne pomaga,jemljem ga 15 dni.Malo za šalo malo za res,danes sem spila na brzino 3 stock-cole ko sem videla da so prišli policaji,in je šlo,sem jih lahko postregla.Ampak vsak dan pa res ne morem pit,tako da to ni rešitev.Upam da bo Dominor kmalu prijel.
Default avatar
Draga Opera, nadaljujte z dobrim delom. Vadite?
Default avatar
Gospa Mia, vadim,vadim,sama sebi dopovedujem da se nimam ničesar bati,ampak ko pa jih zagledam sem pa konec. Po novem, imam o tem že nočne more.Sanjam kako pridejo v lokal in kako jih ne morem postreči in se zbudim cela panična. Ne vem kaj naj naredim, ampak tako ne gre.
Default avatar
Pozdravljena!

Kaj pa če bi poskusila z malo večjimi dozami Dominorja, dokler se ne pomiriš in panika povsem izgine. Kolikor vem jih lahko vzameš tudi več na dan. Jaz pred stresno situacijo vzamem 4 in deluje.
Lp
Default avatar
Pozdravljeni!

Pišem vam na temo strahu oz. panike, ki me zagrabi takrat, ko začnem kuhati kavo v službi. Načeloma sem to delo opravljala že pred enim letom, potem sem šla na drugo delovno mesto, sedaj pa ponovno kuham kavo. Zadeva je pa sledeča. Ko sem začela delati v sedanji službi, me je moja predhodnica nekoliko prestrašila, da mora biti kava dobro postrežena. Sama osebno kave ne pijem in jo skuham tako kot so me naučili. Pritožb čez njo je ni, vendar me vseeno zagrabi panika, ko jo začnem kuhati. Srce mi začne močno biti, to pa se potem nadaljuje s tresenjem rok. Če kuham kavo za "navadne" ljudi, nimam nobenih težav, ko pa jo kuham za moje vodje, pa me zagrabi ta strah in panika. Zakaj je temu taku, še sama ne vem. Vem pa, da si to želim zelo močno odmisliti iz glave, da kuhanje in postrežba ni nič kaj takega in da je to popolnoma normalno opravilo. Pa tega nikakor ne morem izbiti iz glave. Kaj naj storim?
Hvala za pomoč in lep dan,
Mojca
Default avatar
Isto se dogaja pri meni. Zato naredim taklole, ko vem da je sestanek, postrežem minuto prej, preden se začne, ko se začnejo posedati, pa kave ne nalijem čisto do vrha. Sej, roke se še vedno tresejo, vendar ne morem pomagati. Ko postrežem sok ali vodo, nimam treme, ko pa kavo pa.
Default avatar
Omenila si štok kole? Da ni pri tebi kaj drugega? Če te je alkohol pomiril..
Default avatar
Zivijo. Imam en problem. Sem stara 13 let in se mi vedno tresejo roke. Mene to zlo moti v soli ko kej pisemo.. Res mal me je ze sramter tudi strah saj me ta problem spremlja ze zelo dolgo.. Mami pravi da sm zivcna ker tud use kulije zgrizem.. Prosim za pomoc? Hvala
Default avatar
Lep pozdrav vem da je tema ze obdelana a morda mi lahko vseeno pomagate.problem je takle opazila sem pred mogoce mesecem dni da se mi zelo roka trese ko pijem kavo ali kozarec dvignem do te mere da se to zelo opazi in mi je zelo neprijetno.kavi se izogibam spijem jo vcasih ko sem sama drugace pa ne.pri zdravniku se nisem bila.sem pa po naravi taka da me zvija in se tresem ko je kaksen tak slucaj ampak nikoli se mi do sedaj niso roke tresle ko sem pila kavo ali iz kozarca to je prislo kar naenkrat.in ko moram postreci nekoga z pijaco se tresenje pricne.rada bi to nekako odpravila ali omilila ce nebo izbire se bom oglasila pri zdravniku.hvala za odg.
Default avatar
lilly-1234 je napisal/a:
Glede na to, da ste napisali, da vas 'zvija in se trese' tudi sicer, bi lahko bile tudi tresoče roke, ko pijete kavo, del tega. Če je v telesu veliko stresa, se začnejo aktivirati vedno močnejši in močnejši somatski odzivi. Koliko je tukaj čisto zdravstvenih vzrokov in koliko psiholoških pa bi bilo potrebno podrobneje raziskati. Pojdite k zdravniku, ne bi pa bilo slabo, če bi se oglasili tudi pri kakšnem psihoterapevtu, v kolikor zdravnik ne bo našel logičnih vzrokov.
********************
Boštjan Topovšek, Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja
e-pošta: [email protected]
splet: http://humanu.center
lokacija: Ljubljana, Tabor
Default avatar
Lahko ti podam isti odgovor kot mi je pomagal meni ko sem imel napade panike.
Ko me je začela panika sem si želel še več panike. Kot da bi dal prsa vn, pesti in bi se hotel z nekom stepst, ko ti začne pumpat adrenalin in si vs nabildan.
In je minilo.

In to je da strah preženeš z pogomum -> misliš si "kaj mi bodo ti polcaj... " Napneš mišice, predvsem psihične.

Zmisli si ene stvari ki te napsihirajo, naredijo močnejšo. Kot da bi se hotla tepst, tako nekako. Pač fake pogum. Upam da razumeš, če pomaga pri extremni verziji strahu (paničnem napadu) bi moralo pri podobnem- strahu.

Moderatorji

Boštjan Topovšek , Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja
Bostjan_Topovsek