Med.Over.Net

Čustvena inteligenca, komunikacija in odnosi

tiščanje v prsih

Default avatar

rigevidon

lepo pozdravljeni.Pred dvema letoma sem imela živčni zlom. Psihiatrinja mi je predpisala torendo, po 5 mesecih pa še Asentro. Asentro sem pila 6 mesecev. Sedaj pijem samo še Torendo 1mg, pred dvema tednoma pa mi je zdravnica zaradi nerednih mensruacij znižala dozo na 0,5 mg Torenda. Trenutno pa sem zaradi nakupa hiše pod velikim stresom in me tišči v prsih, občasno sem nemirna, to traja odkar se odločamo za nakup. Občaso spijem Helex. Spila sem ga v petek in nedeljo, premišljujem če bi ga spila tudi danes, ker me na trenutke tišči v prsih. Komaj čakam, da gre to obdobje (nakup hiše) mimo. zdravnica mi je dala diagnozo bipolarna motnja razpoloženja.Nevem, če je to v redu, saj sem jaz močno "popizdila", ker sem vse tiščala v sebi. Po zlomu sem ob tabletah prišla k sebi, da sem bila sposobna it v službo 5 mesecev. nekega dne sem se lotila jokat, bolj zaradi strahu, kaj se je meni zgodilo in mi je prepisala asentro. Prosim svetujte mi, kaj naj naredim.
*****Tudi zate sonce sije****
Default avatar

MiaB

Lepo pozdravljeni, nakup hiše je velik stres. Prijetno je imeti nov dom, je pa celoten proces precej stresen, zato je razumljivo, da se vaši simptomi jačajo. Predlagam vam, da nadaljujete s procesom zdravljenja (tako kot vam je predpisala vaša zdravnica). Morda lahko namesto občasnega Helexa, začnete vsaj z mesečnim uživanjem Dominorja (oziroma Dominor uživajte toliko časa, dokler se selitev ne konča). Dominor je varen in nima neželenih učinkov (Helexa se lahko hitro navadite, kmalu pa je za enak učinek potrebno dozo povečevati).

Z vsem tem boste zaznali podporo in več notranjega miru.
Veliko užitkov ob nakupu hiše. Verjamem, da bo čarobna...
Default avatar

rigevidon

hvala za odgovor. Stvar je speljana, jaz pa sem v redu. Če bom imela še kakšne težave, se bom ponovno javila. Helexa že nekaj časa nisem spila.prosim povejte mi, psihiatrinja mi je rekla, da se ta stvar, živčni zlom, samo v 10% ne ponovi. Težko je živet s to mislijo, kdaj me bo spet doletelo. Bilo je res hudo in ne želim, da spet to doživim.Hvala, ker nam svetujete in po vaših močeh pomagate.
*****Tudi zate sonce sije****
Default avatar

MiaB

Lepo pozdravljeni, živčni zlom se lahko ponovi, če se ne "odučite", da vas določene situacije še vedno spravljajo v stres oziroma notranje stanje, ki pri vas sproži živčni zlom. To se lahko naučite s pomočjo strokovne podpore. Pri tem pa je učinkovit tudi Dominor, ki deluje na ohranjanje ravnovesja v možganih (to pomeni, da v situacijah, ko bi vas tiščalo v prsih, ohranite mirno kri in tako možgani ne dobijo znaka za živčni zlom). Z Dominorjem se lahko naučite novega odziva, saj zaradi njegovega mehanizma delovanja zaznavate pozitivne občutke tudi v času stresnih situacijah. Tako pridobivate pozitivne izkušnje, da stare situacije, ki so prej predstavljaje stres, zaradi katerih ste zaznavali strah in tesnobo (tiščanje v prsih), zdaj niso več tako "grozne" in "strašne".

Veseli me, da ste tako močni, da ne uživate Helexa.

Želim vam veliko energije za "odučenje" starih vzorcev in navad ter učenje uspešnejših odzivov.
Default avatar

Dani50

Tudi mene ze 14 dni tisci v prsih,prava tesnoba in obcutek imam,da se bom zadusila,Vedno imam obcutek,da moram globoko po zrak.Pred nekaj meseci sem bila v hudem stresu,yjutraj vyamem Eglonly,to bolj zaradi zelodca.Ob vecerih me kar malo panika daje.Mi lahko pomagate z kaksnim nasvetom.Lep dan.
Default avatar

MiaB

Draga Dani, glede na opis vaših težav, se nagibam k temu, da so vzroki bolj psihični kot fizični (sploh ker se tiščanje v prsih proti večeru okrepi in se približujete paniki). Verjetno gre za posledico bolj napetega obdobja oziroma tega, da ste pred nekaj meseci bili v hudem stresu. V obdobju jeseni in zime se pri določenih posameznikih lahko pojavi tudi sezonsko poslabšanje počutja. Težave, ki jih opisujete so podobne občutkom, ki jih zaznavajo tisti, ki se borijo z anksioznostjo (tj. nakopičeno tesnobo, strahom in paniko). Za začetek vam svetujem, da se odločite za kombinacijo avtogenega treninga in Dominorja; ta kombinacija vam bo pomagal premagati tesnobo in paniko. Tako boste začeli upravljati s stresom, ki se je nakopičil in (še le) zdaj pokazal svoj obraz. Verjamem, da vam bo uspelo. Tako boste tudi na nove izzive pripravljeni bolje. Proti večeru, ko je panika bolj izrazita, pa bodite v družbi. Poskrbite tudi, da so prižgane luči (svetloba namreč blagodejno deluje).

Javite se še kaj.
Želim vam mirnejše in prijetnejše obdobje ter veliko osebnih zmag.

P.S. Dominor zaužijte pozno popoldne, tako vam bo najbolj pomagal proti večeru.
Default avatar

dani2001

Pozdravljeni,
z možem sva ločena in od takrat mi grozi, da me bo uničil. Imava pa sedaj 8-letnega otroka, preko katerega se mi poskuša maščevati. Sedaj mi grozi s tožbo, da ne sme videti otroka, kar pa ni res. Sem v takem stanju, ko več ne morem jasno razmišljati, čutim tesnobo v prsih, večkrat me prime krčevit jok in čutim, da bi se najraje zdrla in razbijala. Ampak zaradi otroka si včasih vzamem pomirjevalo, ampak brez vednosti zdravnice. Gre za lexaurin 3mg. To zdaj že traja 5. dan. Ne vem, če naj grem k zdravniku zaradi tega? Ampak brez tablet ne morem "normalno" živeti. Ko popusti sem enostavno brez volje, nimam apetita, nimam volje do komunikacije, bi se najraje zaprla v nek temen prostor in se skrila v najtemnejši kot. Prosim, da mi pomagate, kaj naj storim?
Default avatar

MiaB

Lepo pozdravljeni, vaše težave zahtevajo močnega in treznega človeka, hkrati pa omenjeni pritiski zlomijo večino (kar je povsem legitimno). Razumljivo je, da vas je povsem strlo in da potrebujete podporo. Vendar pa naj vas to dolgoročno ne zavede. Kot pravi moja prijateljica: lahko se skrijemo, ko nam je hudo, ampak samo za en dan, naslednji dan pa je čas za akcijo! To pomeni, da se ne smete obupati, temveč napnite vse moči. Verjetno ne bo lahko, zato si najdite podporo prijateljic, poiščite dobrega odvetnika, ki vam bo lahko svetoval, otroka dajte včasih v varstvo staršev (če imate to možnost) in poskrbite, da si boste lahko občasno ponovno nabrali moči. Če v tem trenutku potrebujete podporo pomirjeval, se dogovorite z zdravnico, koliko časa jih boste jemali. Bodite pozorni, da se Lexaurina zelo hitro navadimo in si lahko naredimo "medvedjo uslugo". Morda lahko poskusite z Dominorjem, ki nima neželenih učinkov in je prav tako zelo učinkovit pri zmanjševanju tesnobe in strahu. Dal vam bo občutek moči in samozavesti, bistvena razlika v primerjavi s pomirjevali pa je v tem, da ostajate budni, čili in pozorni. Vse to pa je v tem trenutku bistvenega pomena, če se želite osvoboditi trenutne situacije.

Želim vam veliko notranje moči in energije. Vztrajajte tudi, ko ne bo lahko. Na koncu se obrestuje. Verjamem v vašo zmago!

Lep in miren vikend.
.
Default avatar

bibaleze7

zdravo.Sem 30letna mamica treh otrok.Pred 2mesecema sem prebolela eno bakterijo in nato mi je začela nagajat psiha.Dobila sem tudi panični napat.Sedaj sem na bolniški ampak jutri moram iti delat.Ko samo malo pomislim,da bom morala iti v službo me začne tiščati v prsih,peče me glavi,med vožnjo z avtom nisem zbrana in non stop mi hodi po glavi kako bo v službi.Kaj naj naredim,da bi premagala strah,ker v službo zelo rada hodim.Jemljem cipralex 1x na dan in po potrebi helex.Psihiatra pa imam šele konec septembra.Hvala za odgovor.Andreja.
Default avatar

MiaB

Draga Andreja,

panični napadi niso prijetni, vendar se jih da nadzorovati in se jim posledično tudi izogniti. Ljudje se lahko naučimo veliko stvari, zato se lahko naučimo tudi, kako se paničnim napadom izogniti. Določenih strategij se boste naučili tudi pri psihiatru. Ker ga imate šele konec septembra, vam svetujem, da že zdaj poiščete možnost kakšnega avtogenega treninga. S tem se boste naučili nadzorovati svoje telo in odzive, posledično pa boste panične napade prestregli še preden bi se dejansko lahko razvili. Kako vzdrževati (in krepiti) notranji mir je nekaj česar se lahko naučite - seveda pa bo potrebno veliko dela in vztrajnosti. Sploh, ker greste zdaj ponovno v službo, kjer so stresne situacije prisotne ves čas in kjer sodelavci pogosto nimajo časa za razumevanje naših notranjih stisk in doživljanj. Služba je okolje, ki od nas pričakuje in zahteva, vrhunsko formo. In z avtogenim treningom jo boste počasi, a vztrajno pridobili.

Želim vam veliko notranjega miru.