Otorinolaringologija

Odgovarjajo: dr. sc. Igor Fajdiga, dr. med., spec ORL • as. dr. Tanja Soklič Košak, dr. med., specialistka otorinolaringologije

pritisk v ušesih, bolečine v glavi, omotica...

Default avatar
Spoštovani!

Opazila sem že nekaj podobnih vprašanj, vendar so moje težave še malo drugačne. Sama imam težave že od novega leta dalje - omotica oz. vrtoglavica, občasno močna bolečina v glavi in čuden pritisk v glavi ter ušesih. Včasih je pritisk večji, včasih manjši, prav tako bolečina. Moja zdravnica je ugotovila da čepov v ušesih nimam, ter da bi lahko bil vzrok za moje težave vnetje sinusov (vročine nimam). Nato mi je predpisala Hiconcil, vendar mi le ta po treh dneh ni pomagal, tako da ne vem ali ga je še smiselno jemati naprej?
Pred letom dni sem imela vnetje sinusov, vendar sem jemala Amoksiklav, saj mi Hiconcil ni pomagal.
Zdravnica mi je dala napotnico za ORL (slikanje sinusov), vendar pridem na vrsto šele junija, samoplačniško pa sredi aprila. To je zelo dolga doba, saj me moje težave zelo bremenijo - ne spim, temni se mi pred očmi, strah me je, ne morem slediti predavanjem itd.
Zanima me, kje (v Ljubljani ali drugje) bi lahko čimprej opravila pregled ORL, saj tako ne morem več naprej.
Še to - na sistematskem pregledu so ugotovili da imam eno zenico večjo od druge,ter da bi za to morala h nevrologu. Je mogoče tudi to kakšna povezava?

Hvala in lepo pozdravljeni!
Default avatar
Spoštovana!

Zenica je lahko v povezavi le pri kakšni nevrološki bolezni. Težave so lahko tudi zaradi hrbtenice, zaradi preobremenitve, prekrvavitvenih motenj...
Na ORL pregled v Ljubljani, pa lahko pridete (vsaj na osnovni) sigurno v enem tednu (če ne na napotnico, pa samoplačniško).

PS.
Kirurški sanatorij, Diagnostični center Clarus...


LP. drIB.
Default avatar
Spoštovani!

Bila sem pri nevrologu, pa so ugotovili le da imam nizek pritisk, na kakšne nadaljnje preiskave me niso poslali (slikanje glave ipd), saj z gibi ni bilo nič narobe. Zdaj pa bolečine v glavi oz. pritisk, vrtenje in omotica (sede in med hojo) konstantno trajajo že 3 dni (nikoli prej ni bilo tako dolgo) - sicer v zmernih mejah a vendar je zelo neprijetno.
Je mogoče to povezano s prehladom (kašelj, temperatura do 37,5)?
Včasih me tudi malce zbada pri srcu, vendar le to ne bije nepravilno.
Šla sem tudi na ORL pregled, a z ušesi ni nič narobe.
Kako naj vem, da je to res samo pritisk in ne kaj resnejšega?

Lep pozdrav!
Default avatar
Spoštovani!


Žal človek ne more vedni biti siguren, da ni še kaj zraven, vendar če so bil nevrološki pregled v redu, potem najveretneje je to.Tudi slikanje ne pokaže vedno vse, s druge strani. če bi vsakega slikali, ki ima nekaj težav, potem bi morali mi vsi iti stalno na slikanje. Sigurno pa je da če se slikamo in ni nič videti, potem smo nekako pomirjeni (tako, da tudi ta možnost obstaja, če hočemo biti bolj sigurni).


LP. drIB.
Default avatar
Spoštovani

Sem 73 hipertonik. Zdravila za znižanje KT imam. Jeseni 09 sem en mesec jemal Cipramil, ki pa mi je dobesedno napadel rane od oparacij mandeljnov in tudi žrelnice. Zato sem ga nehal jemati. Zdaj imam že kakšna dva meseca in pol močan pritisk v ušesih, kjer mi tudi šumi, kar prej ni bilo nikoli. Tudi trga me po obeh ušesih, posebno ponoči, da mi je kar slabo. Masiram vrat, ker me tudi boli, a trganje v ušesih in malo tudi na območju malih možgan pa ne mara prenehati. Osebni zdravnih nič ne vidi.
Kaj mi je storiti?
Marijan
Default avatar
Spoštovani!

Vaš osebni zdravnik vas najbolj pozna, pa težko rečem tako kaj je za narediti. Pregledi in preiskave hrbtenice ter glave pokažejo, če je kaj nevarnega.


LP IB.
Default avatar
Spoštovani! Že dolgo časa imam šumenje,pokanje v ušesih včasih z bolečino ušesa se prikaže še bolečina v zatilju na levi strani.Pred leti sem imel okvaro srednjega ušesa to sem sicer z pomočjo zdravil odstranil imam pa občutek da sem zelo občutljiv na levo uho predvsem moram paziti na veter oziroma prepih, ker ob vsakem izpostavljanju vetru se pojavi bolečina v levem ušesu.moti me tudi to da je pokanje in šumenje skoz prisotno tudi če ni bolečine.Pri osebnem zdravniku sem dobil kapljice za uho ki pa so delovale le nekaj dni in nato se je vse ponovilo.malce bolje je če imam uho zaprto z vato vendar to ni rešitev.Zanima me kot vsakega ali je to lahko kaj hujšega?lp
Default avatar
Vse našteto so tipični znaki za prehlad. Bolj kot kapljice za v uho priporočam kapljice za nos i izenačevanje pritiska v ušesih. Izogibajte se klime. Kaj 'hudega' pa to že ne more biti!
lep pozdrav,
***************************************************
Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog

Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665
Default avatar
Pozdravljeni,

star sem 25 let in že nekaj časa čutim malo omotičnosti, občasno pa se mi pojavlja tudi pritisk v ušesih. Bil sem že na pregledu pri osebnem zdravniku, kjer pa je vse normalno. Prav tako sem obiskal očesnega zdravnika, ker imam manjšo dioptrijo, vendar pa je bilo na pregledu vse vredu in tako mi je tudi zdravnik dejal, da vrtoglavica ni posledica tega. Sicer pa se mi težave pojavljajo predvsem pri delu, pri športu pa na primer teh težav ne zaznam, prav tako ne, ko se zabavam. Zanima me samo ali je to lahko posledica mogoče stresa ali česa drugega in kako odpraviti te težave.

Hvala za odgovor!
Default avatar
Če ste stari 25 let in zdravnik ne najde bolezni potem vam kaj hudega že ni! Poskusite se zabavati tudi pri delu...

Lep pozdrav,
***************************************************
Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog

Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665
Default avatar
Živjo
Mene ze nekaj časa konstatno boli glava, ponavadi me boli skozi oči in zgornji del glave. Bolečina se pojavi vedno pred spanjem. Je mogoce kaksna povezava med tem da ne pijem in ne jem redno ter da malo spim, saj imam veliko obveznosti v službi.
Hvala za odgovor
Default avatar
Spoštovani,

zelo verjeten vzrok je res stres in utrujenost, vendar se brez pregleda ne da postaviti diagnoze. Priporočam, da izvajate sprostilne tehnike in dejavnosti in da obiščete osebnega zdravnika.
Lep pozdrav,

asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog
Default avatar
Spoštovani,

stara sem 19 let. Pred dvemi tedni sem dobila vnetje sinusa (pred njim tokrat ni bilo prehlada!) z vsemi značilnimi znaki (bolečina v licih, čelu, za očmi in na vrhnjem delu nosu). Prejela sem Amoksiklav, ki ga sedaj jemljem dva tedna. Vnetje se je približno pozdravilo, sedaj pa že pet dni opažam slabše ravnotežje, izčrpanost, omotico, težko glavo, blago bolečino na zadnjem delu glave (poleg čelne bolečine), fizično izčrpanost, kakor tudi močnejši tinitus...
Bila sem pri ORL, ki me je napotil na CT obnosnih votlin, ki ga imam naslednji teden. Zanima me, ali lahko kaj storim za boljše počutje. Ali bo ščasoma minilo? Kaj bi lahko to bilo?

Pred petimi leti sem sicer dobila diagnozo kronični tinitus in rinitus, prišlo je do nenadne izgube sluha (10%) iz neznanih razlogov, ki se mi je z ustreznimi zdravili v roku 3 mesecev popravilo na 1% izgube. Naslednja leta sem bila dokaj zdrava, letos februarja pa sem prvič dobila vnetje sinusov, ki se je razvilo iz prehlada; težave so trajale cel mesec, poleti sem na morju imela ostre bolečine v ušesu (verjetno le prehlad?), zatem pa teden dni hudih bolečin v sklepih in mišicah in potem teden dni zelo slabega ravnotežja in izčrpanosti. Je to sploh povezano?Tako rekoč sem vsaka dva ali tri mesece letos bolna...?!

Vnaprej hvala za pomoč!Lep pozdrav,
Barbra
Default avatar
Spoštovani,

morda ste izčrpani in omotični od virusnih infekcij, ki se jih nalezete od majhnih otrok. Otroci imajo prehlad približno 10x letno. Posledice teh infekcij so tudi ponavljajoči sinuzitisi.

V skladu s smernicami EPOS bi bil ob vaših začetih težavah (bolečina v licih, čelu, za očmi in na vrhnjem delu nosu) = akutni rinosinuzitis pravilno zdravljenje nosni kortikosteroid in ne takoj antibiotik. Antibiotik predpišemo šele ob znakih bakterijskega sinuzitisa (predvsem enostranske bolčine / pritiska, gnojnega izcedka).

Ob hujših bolečinah v čelu ali na vrhu glave predpišemo še kortikosteroid v obliki tablet ali intravensko.

Šele ob sumu na komplikacije naredimo CT obnosnih votlin pod nujno za namen ev. operacije.
Prav tako je potreben CT pred načrtovano operacijo kroničnega rinosinuzitisa (težave vsaj 12 tednov), ko je zdravljenje z zdravili ( nosnimi kortikosteroidi) izčrpano.

Za boljše počutje svetujem redno telesno aktivnost 2-3x tedensko, pri kateri se dovolj utrudite (hitra hoja, tek itd.)
Lep pozdrav,

asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog
Default avatar
Spoštovani,

najlepša hvala za pomoč!


Lep pozdrav,
Barbara Poličar
Default avatar
Pozdravljeni
Ze vec kot 2 leti imam bolecine v desnem usesu. Bila sem ze 2x pri specialistih ORL (MB, MS), kjer mi niso nicesar ugotovili, je pa res da so mi pregledali uho samo s prostim ocesom, se pravi z nobenim aparatom, nobenega slikanja ipd...sedaj sem v roku 1 meseca sla 2x privat na ciscenje uses s tulci in je slo ogromno usesnega masla ven. Po vsakem ciscenju je bilo nekje 48 ur ok, potem zacne dalje boleti. Bolecina pride in izgine, je topa in pikajoca, pika me za usesom in nekje globoko v njem.
Kaj naj storim? Kako si naj se pomagam? Cemu naj pripisem to bolecino, kateremu delu usesa?
Komaj cez 2 meseca imam spet ORL pregled v bolnisnici v Rakicanu, a mi veste povedati, kaj priblizno naj zahtevam da mi naredijo? Obstaja kaksno slikanje? Vcasih vec ne vem ali je bolecina v usesu, ali nekje v glavi, pa imam samo obcutek da je globoko v usesu??? Res me je strah v zadnjih casih, da imam tumor. Prosim pomagajte mi.
Sandra
Default avatar
Spoštovani,

glede na vaš opis pregledov in bolečin menim, da ne izvirajo iz ušesa. Se le prenašajo v predel ušesa - prenešena bolečina.
Možni vzroki:
- degenerativne spremembe vratne hrbtenice
- prenapetost vratnih mišic zaradi prisilne drže pri delu z računalnikom itd. (pomaga razgibavanje, masaža)
- prenapetost žvekalnih mišic zaradi psihičnega stresa
- preoblikovanje mišic zaradi zobnega aparata, novih protetičnih izdelkov, plomb
- okvara čeljustnega sklepa zaradi nepravilnega griza in žvečenja trde hrane

Torej svetujem še posvet z vašim zobozdravnikom, razgibavanje vratu, masažo vratu in fizioterapijo za vratno hrbtenico.
Lep pozdrav,

asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog
Default avatar
Spostovani imam postavljeno dikagnozo vertigo jemljem bežaserc in ampril za znižanje pritiska betaserc 2krat dnevno ampril 1krat vendar omotica vedno se prisotna imam pa tudi na levi strani obraza mravlinčenje oziroma občutek kod po inekciji zobozdravnika naredila sem že mnogo preiskav od ekg ultrazvok srca nevrolog orl okulist in vse bp kaj še naj natedim ker ne zdržim več
Default avatar
Spoštovani,

ali ste opravili tudi MRI glave?
Lep pozdrav,

asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog
Default avatar
opravila sem uz glave in je vredu mr pa nisem bila mene vsak dan bolj strah in pocutje obup

Moderatorji

dr. sc. Igor Fajdiga , dr. med., spec ORL
igorfajdiga
as. dr. Tanja Soklič Košak , dr. med., specialistka otorinolaringologije
TanjaSoklic