Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

na D vitamin rezistentni rahitis?

Default avatar
Naša 16 mesečna malčica je zbolela za virozo - Povišana temp, napadi kašlja, neješčost... Odkrili so tudi prisotnost bakterije e.colli v urinu proti kateri sedaj dobiva antibiotik zinnat. v urinu ima ves čas povečane eritrocte (najprej 37, potem 16, danes zopet 32...), nitritov ni...

Ker smo bili zaradi te viroze ravno pri zdravnici, sva omenila še vedno dokaj veliko mečavo in njeno široko hojo ter nogice na O. Vseskozi dobiva kapljice AD3 (že od spomladi 10 kapljic,po navodilih zdravnice) in tudi na soncu smo kolikor se le da. Njen spanec je bolj rahel in se zbudi nekajkrat na noč - še zaradi dojenja.
Pri krvni preiskavi se je pokazala povečana alkalna fosfataza (prvikrat 23, ko smo kri dali natešče,pa 16) in nekoliko povečane vrednosti kalcija in fosfata.

Dobili smo napotnico za pregled v endokrinološki ambulanti. ZAskrbljena sva če gre mogoče za vitamin D rezistentni rahitis. Po prebranem o tej bolezni sva ugotovila, da znake le-tega na skeletu kaže tudi mož (nesimetričen prsni koš...)

čisto sva presenečena nad vsem tem dogajanjem naenkrat!upava,da vse te stvari med seboj niso povezane (vročina,AF). malo nas je strah teh preiskav v ljubljani. če gre za to vrsto rahitisa, kako se le-ta zdravi (na internetu sva našla nekaj o fosfatnih pripravkih,pa ne veva,kaj to pomeni...), koliko časa traja zdravljenje...v kakšni obliki (kapljice?)ali je kljub visoki vrednosti AF možno, da sploh ne gre za rahitis? (ampak recimo zgolj za trenutno pospešeno rast)?


hvala za odgovore in vaš kakršenkoli drug komentar na zgoraj opisano!!!
lahko noč
Default avatar
Na vitamin D rezistentni rahitis (vitamin D-resistant rickets; Vitamin D-resistente Rachitis) je dominantna, spolno vezana dedna bolezen pri ljudeh, ki povzroča okvaro v transportnem sistemu ledvic za fosfor. Na videz se ne da ločiti od običajnega rahitisa, ugotavljajo jo na ta način, da se z dajanjem zadostnih količin vitamina D stanje ne popravi.
Gre za kongenitalno hipofosfatemijo, kot posledico kongenitalno zmanjšane reabsorpcije fosfata v ledvičnih tubulih. Ta tip rahitisa mora biti zdravljen s fosfatnimi pripravki, namesto s kalcijem in vitaminom D.
Natančen protokol zdravljenja mi ni poznan, to bodo vedeli endokrinologi. Vsi pripavki pa so lahko prilagojeni tako, da jih uživajo otroci.
Na osnovi podatkov ni možno komentirati ali gre res za ta rahitis ali kaj drugega.

http://med.over.net/forum5/read.php?46,4131197,4133996
http://www.mf.uni-mb.si/slike/Gradivo/F ... aminaD.doc
http://www.orpha.net/data/patho/GB/uk-ricket.pdf
http://www.wheelessonline.com/ortho/hyp ... nt_rickets
http://www.wrongdiagnosis.com/medical/v ... ickets.htm
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Glede na prebrano je sedaj jasnega še manj. Gre očitno za zelo redko stanje. V našem primeru je potrebno torej izvedeti ali to sploh je rahitis in ali je (če je) vzrok ali samo simptom.
Ali sva si prav razložila prebrano?
Default avatar
NAtanko tako. Najprej je potrebno ugotoviti ali gre res za na vit.D resistentni rahitis, potem pa dalje.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46

Moderatorji

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine
Tanč