Zdravila in zakonodaja - arhiv

Apaurin in Aspirin

Default avatar

Marko123

Zdravo,

Bi vas nekaj rad vprašal. Namreč, zanima me ali je "varno" vzeti skupaj Apaurin ter Aspirin. Včasih postanem precej anksiozen kar spremlja tudi precej neugoden glavobol. Rad bi prvo probal s Aspirinom saj menim, da ta glavobol anksioznost le še povečuje. Potem pa se bojim, da bi mogoče ta anksioznost še bolj napredovala in ne bi smel vzeti Apaurina...

So mogoče možno kakšni medsebojni učinki ali tudi najmanjša možnost komplikacij pri zaužitju obeh zdravil?

Obadva sem jemal že ločeno in ni bilo nobenih težav.

Lep pozdrav,
Marko
Default avatar

Nada-Irgolič

Marko, pozdravljen!
Pri jemanju Aspirina in Apaurina ni opisanega medsebojnega delovanja. Kljub temu pa bi Vam svetovala, da v primeru glavobola vzamete najprej aspirin in računajva, da Vam bo zadostoval, da se boste sprostili in da zdravilo Apaurin ne bo več potrebno. Opozarjam Vas, da Apaurin ni nedolžno zdravilo. Izdaja se samo na zdravniški recept in upam, da Vam ga je predpisal zdravnik. Apaurin se v primerih, da je medicinsko indiciran, jemlje samo nekaj tednov. Pri zdravljenju se namreč razvije toleranca, kar pomeni, da je za enak učinek potreben večji odmerek, kar ni dobro. Pogosto jemanje tega zdravila vodi tudi v odvisnost, zato je uporaba časovno omejena. Prenehati pa ga je potrebno postopoma.
Lep pozdrav!
Default avatar

Matejko

Pozdravljeni!

Mene pa znaima katero zdravilo je bolj varno... helex ali apaurin... ko berem stranske učinke apaurina (da je možen srčnožilni kolaps) me kar strese... Je Helex bolj varen? In pa ali gre Helex in Aspirin skupaj vzeti brez kakih posledic?
Default avatar

Nada-Irgolič

Spoštovani!
Zdravili Helex in Apaurin sodita v isto skupino benzodiazepinov. Obe zdravili imata tudi pri pravilni uporabi lahko neželene učinke, zato mora zdravljenje z obema spremljati zdravnik. Ti zdravili ne sodita med zdravila, ki se jih lahko jemlje ali izbira po lastni presoji.
Varnosti obeh tudi ne gre ocenjevati kar tako "na palec" in teoretično. Možnosti pojava neželenih učinkov so odvisne od vsakega posameznega bolnika, vrste bolezni, stanja njegove bolezni, drugih zdravil, ki jih jemlje in še bi lahko kaj naštela.
Glede sočasnega jemanja Aspirina in Helexa ni podatkov o neželenih učinkih.
Lep pozdrav!
Default avatar

Neja2e

Pozdrav!

Kako je pa z Primotrenom in Helexom oz. Primotrenom ali Apaurinom skupaj?
Default avatar

Nada-Irgolič

Pri jemanju zdravila Primotren lahko pride do neželenega učinka, ki se pojavi predvsem pri bolnikih, ki dobivajo velike odmerke zdravila in imajo hkrati ledvično okvaro. Opisane so reakcije na osrednje živčevje, na katero delujeta tako Helex, kot tudi Apaurin. Reakcije so opisane kot: tremor, vrtoglavica, glavobol, depresivno stanje, zmedenost, krči, zaskrbljenost in parestezije v nogah. V primeru takega dogodka je lahko vpliv obeh zdravil, ki ste jih omenili zelo škodljiv.
Lep pozdrav!
Default avatar

543543

Kaj pa storiti v takem primeru, če se pojavi kateri od teh stranskih učinkov? To pomeni, da zdravilo škoduje našemu telesu in ga je treba nehati jemati?

lp
Default avatar

Nada-Irgolič

Neželeni učinki, ki so opisani v navodilu za uporabo zdravila so učinki, katere lahko pričakujemo pri pravilni uporabi zdravila. Seveda ti učinki za telo niso koristni, vendar pa naj ne bi imeli težjih posledic.
Ko se zdravnik odloča za terapijo vedno tehta med koristjo in tveganjem za vsakega posameznega bolnika. Pri tem upošteva možnost pojava navedenih neželenih učinkov in jih primerja z boezenskim stanjem bolnika.
V primeru, ko pa pride do neželenih učinkov, ki v navodilu niso opisani, se mora bolnik nemudoma pogovoriti s svojim zdravnikom o nadaljnem zdravljenju.
Tako mora bolnik ravnati tudi, če so opisani neželeni učinki prehudi.
Lep pozdrav!
Default avatar

Mojca55555555555555

Pozdravljeni!

Mene pa zanima, v kolikšni meri je uspešno zdravljenje odvisnosti (v pihiatrični bolnišnici) od Apaurina pri osebi, ki ga nepretrgoma jemlje več kot 10 ali 15 let.
Kakšna je lahko abstinenčna kriza oz. z katerimi zdravili jo lahko olajšajo in kako dolgo traja odvajanje?

Najlepša hvala za odgovor!
Default avatar

Nada-Irgolič

Spoštovana Mojca!
Iz Vašega vprašanja sem razumela, da gre za bolnišnično zdravljenje odvisnosti od Apaurina. Trajanje jemanja Apaurina, ki ste ga navedli, se mi zdi nerazumno dolgo, še posebej, ker se to zdravilo lahko izdaja le na zdravniški recept. Ne morem si kaj, da si ne bi zastavljala vprašanje, kdo vse je v sistemu zatajil.
Običajno se zdravljenje z Apaurinom ali ostalimi benzodiazepini ne predpisuje za dalj kot dva tedna.Nadaljuje se lahko le po predhodni temeljiti zdravnikovi presoji.
O Vašem nesrečnem primeru lahko pojasnim le, da se jemanje tega zdravila ne sme prekiniti nenadoma, ker je odtegnitveni sindrom hud. Pojavi se lahko močan glavobol, izjemna anksioznost, bolečine v mišicah, napetost nemir, zmedenost in razdražljivost.
Pojavi se lahko tudi povratna nespečnost, ki je hujša od tiste pred začetkom jemanja zdravila.
Kakšno terapijo bodo zdravniki uporabili pri odvajanju, ne vem. Tudi mi ni znano, koliko časa bo potrebno za ponovno vzpostavitev ravnotežja. Menim pa, da bo čas odvisen od bolnika in njegovega sodelovanja pri zdravljenju.
Lep pozdrav!
Default avatar

kralovna

zanima me kakšne so posledice dolgotrajnega jemanja apaurinov-razen odvisnosti.
hvala za odgovor
Default avatar

Nada-Irgolič

Pozdravljeni!
Apaurin vsebuje učinkovino diazepam, ki je benzodiazepinski preparat s širokim spektrom delovanja. Deluje anksiolitično, hipnosedativno, kot mišični relaksans in antikonvulzivo (proti krčem). Zdravilo se predpisuje v ciklusih po dva tedna. Praviloma naj bi terapija anksioznih stanj ne trajala več kot 4 tedne.
V primerih, ko zdravnik zdravljenje s tem zdravilom podaljša, se morajo odmerki opuščati postopoma, sicer lahko pride do odtegnitvenega sindroma.
Odtegnitveni sindrom se lahko manifestira v obliki fizičnih simptomov in v obliki psihičnih motenj. Med fizičnimi simptomi so opisani epileptični napadi, krči, hormonske motnje, aritmija srca, ataksije in tinitus (šumenje v ušesih).
Psihične motnje pa se lahko pokažejo v obliki depresije, socialne fobije, paranoje, halucinacij, nezmožnosti koncentracije, nespečnosti in agresije.
Seveda pa nihče nima vseh simptomov, ki so zgoraj našteti, naenkrat. Simptomi se opišejo in naštejejo skupaj, kot so nastopili pri posameznih bolnikih. Njihov seznam služi kot orientacija zdravniku ob tehtanju koristi in tveganja za vsakega posameznega bolnika.
Pri dolgotrajnem jemanju Apaurina lahko pride do okvare jeter, ki se pokaže s povišanimi vrednostmi jetrnih encimov, kar lahko vodi do zlatenice. Potrebna je torej kontrola krvne slike. Dolgotrajno jemanje lahko poleg odvisnosti povzroči še mišično oslabelost, motnje spomina, težave v govoru, gibanju in hoji, razdražljivost, agresivnost, motnje v prebavilih - zaprtost, motnje vida (meglen vid, dvojna slika), spremembo libida in ginekomastijo pri moških. Pri ljudeh, ki imajo težave z dihanjem pride lahko do depresije dihalnega sistema pri večjih odmerkih.
Opozorila bi vas še na veliko tveganje pri sočasni uporabi alkohola in drugih psihofarmakov, kar lahko privede do možganskih okvar in tudi do dolgotrajne kome.
Ker zdravilo podaljša reakcijski čas, je prepovedano v času jemanja voziti avto ali upravljati s stroji.
Lep pozdrav!
Default avatar

Strah

Pozdravljeni

sem 42-letnica,ki se cca 5 let zdravim za anksio-depresijo.Najprej sem začela z Coaxilom,vendar ni bilo nobenega učinka.Sama sem prenehala in začela jemat Helex 0,25 mg na dan in to cca 3.leta.....potem pa se mi je zgodilo več tragič.dogodkov(smrt inp.) in sem šla sama po pomoč k psihiatru.Predpisal mi je Asentro in Helex.....počutila sem se veliko bolje,samo kaj ko sem zdaj pristala pri 3 mg Helexa na dan...in sama se zavedam,da sem odvisna in bi rada prenehala s tem.Moj psihiater mi pravi,da naj prekinem čez noč(kar sem tudi 1x že poskušala in umirala zraven),jaz pa ga prosim za pomoč,da bi šla počasi dol oz. zmanjševala dozo.
Zdaj mi je prenehal predpisovat helex in danes imam grozno krizo,zato sem vzela 10 mg Apaurina,mičkeno me je pomiril,vendar mi je slabo,vrti se mi,počutim se grozno.A lahko vzamem še kakšen Apaurin danes,ker sem jutr naročena pri psihiatru in bom zahtevala Helex in postopno zmanjševanje ali pa bi se odločila za bolnišnično zdravljnje,ker tako več nočem živet....od tablet.
Najlepša hvala za odgovor
Milena
Default avatar

Nada-Irgolič

Spoštovana gospa!
Z ozirom na to, da se slabo počutite in da se vam vrti, vam ne upam svetovati dodatne doze Apaurina. Že 10 mg odmerek bi moral zadostovati za pomiritev.
Skušajte zdržati do jutra. Z vašim zdravnikom se pa vsekakor dogovorite za postopno ukinjanje zdravila Helex. O odtegnitvenem sindromu, ki je lahko precej hud, je dosti napisanega in upam, da se boste uspeli z zdravnikom dogovoriti za ustrezen režim.
V glavnem pa ne obupajte. Čeprav ste s povečevanjem odmerkov Helexa precej zavozili, je vse rešljivo. Kriza, ki jo preživljate, ni lahka, vendar bo minila. Zberite vso voljo, ki jo imate in ne klonite. Z vsakim dnem bo vaš problem manjši in obvladljivejši.
Želim vam vse dobro in vas lepo pozdravljam!
Default avatar

letalo_nina

Lep pozdrav;
Ker imam močno fobijo pred letenjem, mi je zdravnica predpisala Apaurin 5mg, ki ga bom vzela prvič. Zanima me, koliko časa pomirjevalo učinkuje ter koliko časa po zaužitju začne delovati.
Najlepša hvala za odgovor!
Default avatar

Nada-Irgolič

Pozdravljena!
Začetek in čas delovanja Apaurina je odvisen od več činiteljev. Pri mlajših osebah se delovanje zazna približno v 15. minutah in traja dalj časa. Tudi delovanje je pri osebah, ki ga vzamejo prvič močnejše. Trajanje delovanja pa je odvisno tudi od presnove in hitrosti izločanja. Običajno boste čutili omotičnost vsaj dve uri. Mnenja pa sem, da je 5 mg odmerek za tak namen kot ste ga opisali visok. Varneje bi bilo vzeti 2 mg odmerek, če ga že morate.
Jaz bi si vsekakor premislila, ker omotičnost pri potovanju ni najbolj dobrodošla.
Lep pozdrav!
Default avatar

Kraytracker

Mene pa zanima, po kolikemu času rata oseba odvisna od BZO, če redno jemlje vsak dan..

LP
Default avatar

Nada-Irgolič

Pozdravljeni!
Benzodiazepini so skupina zdravil, ki jih zdravniki predpisujejo za zdravljenje za krajši čas - za nekaj dni, največ do nekaj tednov. Pri dolgotrajnem jemanju pride do neželenih učinkov delovanja teh zdravil.
Telo razvije določeno toleranco na zdravilo, kar pomeni, da je potrebno za doseganje istega učinka posegati po vedno večjih odmerkih. Obenem pa prihaja do psihične in fizične odvisnosti. V kolikšnem času pride do odvisnosti je odvisno od velikosti odmerka, ki ga oseba jemlje in od drugih činiteljev, kot na primer pri ledvičnih bolnikih, pri katerih je izločanje zdravila zmanjšano, ob sočasnem jemanju alkoholnih pijač, ki zvišujejo koncentracijo zdravila v krvi, ali jemanja drugih psihoaktivnih smovi (sedativov, antidepresivov,...), ki tudi povečujejo učinek benzodiazepina.
Na presnovo benzodiazepinov vplivajo tudi zdravila za zdravljenje in preprečevanje peptičnih razjed kot so na primer Gasec, Ultop in druga, ki podaljšajo delovanje benzodiazepinov, ker zmanjšujejo njihovo presnavljanje. Enako delujejo tudi peroralni kontraceptivi.
Reakcije, ki pokažejo na neželeno delovanje teh zdravil so agresivnost, zmedenost, spastičnost in nespečnost.
Torej zdravila je potrebno jemati po natančnih navodilih lečečega zdravnika in to samo toliko časa, kot je predpisano, če se želimo izogniti težavam, ki jih neupoštevanje navodil lahko povzroči.
Lep pozdrav!
Default avatar

jaz4

včeraj sem vzela zadnjo tableto primotrena(pravzaprav sem 6 dni jemala 2x2) - lahko danes vzamem helex? koliko časa je antibiotik še v telesu? hvala
Default avatar

Nada-Irgolič

Pozdravljena!
Malo pozna sem z odgovorom. Verjetno ste že vzeli zdravilo Helex, kar pa ni nič narobe.
Razpolovna doba izločanja sestavin prejšnjega zdravila je 6 do 17 ur, pri slabšem delovanju ledvic pa je daljša, 20 do 30 ur in tudi več. Ne glede na čas izločanja, pa nisem v litraturi zasledila nobenih opozoril v zvezi z interakcijami med obemi zdravili.
Lep pozdrav!