Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Gradnja in viri financiranja

Default avatar

Viri financ

Zanima me ali ste tisti, ki ste začeli graditi imeli privarčevana sredstva in ste z njimi zgradili vaše hiše ali ste gradili tudi taki, ki ste morali za gradnjo jemati kredit?

Zanimam se namreč zato, ker letos imava namen graditi, vendar je denar že pošel za parcelo in papirje, tako da bi morala graditi že v fazi izkopov na kredit. Pa me zanima koliko ga sploh lahko dobiš od banke, oziroma na kakšen način ste zagotovili vire financiranja.

Ocenjujem, da me bo gradnja (ob veliko lastnem delu) prišla nekje 350.000 eur, kar je zelooo veliko z vidika jemanja kredita... kako torej rešiti problem?

Hvala za odgovore...
Zaskrbljena
Default avatar

melii

če imaš v mislih graditi hišo, za katero si že danes prepričana, da te bo stala 350 čukov, računaj, da te bo še več. nikoli, ampak res nikoli namreč dela ne stanejo toliko, kot sprva oceniš.

če bi bila jaz na tvojem mestu, bi TEMELJITO razmislila, ali bi se spustila v tako (drago) gradnjo za 350 čukov in seveda v tak kredit.

sicer pa obstajajo čisto kul hiške ca. 150 m2 za polovično ceno na ključ (pa nimam v mislih montažne).

razmisli predvsem o tem, kolikšna je verjetnost, da se tvoje sanje uresničijo, in kolikšna, da postanejo nočna mora zate in tvoje najbližje.

želim ti, da se bo vse dobro izšlo.
Default avatar

it

Ni treba cele hiše dokončati naenkrat.
Brez kredita ne bo šlo.
Informativne izračune pa ima vsaka banka na netu.

Kakšna hiša pa bo ? To je veliko denarja.
Poglej, če bi se dalo še kje prihraniti.
Default avatar

abigail

Meni se to zdi ogromen znesek za hišo. KAko bo pa to veliko? S krediti je zdaj malo slabo, ker banke nerade dajejo kredite, zaradi pač vsesplošnega pomanjkanja denarja. Odvisno pa seveda od prihodkov, ki jih imata.
Default avatar

brecka

Težko si predstavljam, da fizični osebi odobrijo toliko kredita.
Kakšna hiša pa naj bi to bila? To je res ogromno denarja.
Default avatar

realnost,

normalna finančna konstrukcija je da imaš ca. 80% lastnih sredstev in 20 % kredita..odloči pa se sama
Default avatar

Viri financ

realnost, je napisal/a:
to bi bilo idealno, pa tako ne bo šlo, ker potem nikol ne bomo imeli hiše. Hiša bo cca 350 m2 bivalne površine + garaža za dva avtomobila (dodatnih 30 m2 ločeno), zato tudi taka investicija. vem, da je precej denarja, vendar z manj ne bo šlo....

zato pa me zanima kako ste drugi reševali problem virov financiranja... kredit vem, da mi na banki ne bodo odobrili v takšni višini...so torej še kakšne druge možnosti?

hvala
Default avatar

midmidva

midva sva tik pred gradnjo in imava na srečo eno parcelo na drugem koncu, ki sva jo prodala ter se odpovedala novemu terencu, ki je bil drug avto pri hiši. tako sva nabrala cca 60%, ostalo bo kredit. za tako velik znesek se midva kljub rednim službam ne bi upala odločiti. vsaj ne naenkrat. mogoče za pet let in potem naprej. seveda pa potem gradnja traja dalj časa.
viri financ, mene pa zanima koliko sredstev sta porabila za vse papirje? parcelo namreč že imava, zdaj se bova podala v birokracijo.
Default avatar

realnost,

Viri financ je napisal/a:
Draga moja, to ne bi bilo idealno ampak normalno, kajti idealno bi bilo da se ti ne bi bilo treba zapufat.

Za kaj več pa bi potrebovali tvoje podatke...prihodki, odhodki, ostalo premoženje...
Default avatar

Viri financ

midmidva je napisal/a:
Papirji so naju stali cca 6000 eur, ampak je projektant prijatelj... problem je komunalni prispevek, smo pa plačali 32.000 eur, s tem da moramo imeli lastno ČN...
vse je odvisno od velikosti parcele...najina je dobrih 1500...tko da ne vem kako je to pri vama...

lp
Default avatar

Viri financ

realnost, je napisal/a:
Zaenkrat lahko prihranim 1000 eur na mesec...to je pa vse ...
Default avatar

realnost,

Viri financ je napisal/a:
Glede na to, da samo obresti za 350 k €ur pridejo ca. 1500 €ur na mesec, bi to pomenilo, da boste vsak mesec diožni 500 €ur več. Iz tega razloga vam nobena banka ne bo odobrila kredita.

Ostale možnosti so boljša služba, dodatna zaposlitev, in pa razne nelegalne zadeve....
Default avatar

melii

oprostite, ampak nečesa nikakor ne morem razumeti. a ni osnovni pogoj pri odločanju za hišo to, koliko te stane?

Viri financ, še enkrat ti priporočam, da premisliš - podajaš se v gradnjo, ki stane 350 k, prihraniš pa lahko 1000 € mesečno. če želiš na forumu slišati, da je to izvedljivo, ti lahko to tudi zapišemo. ampak bomo lagali.

v življenju je žal pač potrebno sprejemati kompromise...

(pa prosim, ne misli, da ti ne privoščim - ti privoščim, vendar ne vilo, ki ne bo nikoli dokončana, ampak lep dom, v katerem boste kaj kmalu vsi uživali prijetne trenutke; poznam pač preveč primerov, kjer želje niso bile realne...)
Default avatar

rigevidon

mi lahko poveš, čemu tako velika hiša? Pa saj nismo v prejšnem stoletju, ko so vsi gradili za otroke, kaj res misliš, da potrebuješ tako hišo, ali samo sanjaš?
*****Tudi zate sonce sije****
Default avatar

vse jasno

rigevidon je napisal/a:
Res dober odgovor.
Default avatar

Viri financ

vse jasno je napisal/a:
:))
Z možem sva oba sanjača in ja, res si želiva dvorec... Želja je pa zelooo velika in verjameva da nama bo uspelo... prihranek 1000 eur je trenutno, čez 3 leta se nama namreč izplačajo krediti za stanovanje v LJ, kjer trenutno živimo in bo potem lažje... samo banko zanima samo trenutno stanje... čez 3 leta bi lahko prihranila cca. 2500 na mesec... hišo pa tako ali takko planiramo graditi cca 5 let...

kar see tiče gradnje za otroke ali ne itd... ne sprašujem da mi svetujete o tem a graditi zase ali za otroke in me moti, da se vtikate v takšne stvari. rigevidon če pa te že zanima pa otrokom privoščim še dosti več kot pa hišo, ampak to je stvar moje družine... tukaj pa prosim samo za nasvet kako priti do kredita glede na to, da mi je jasno da mi ga banka ne bo odobrila toliko...sprašujem pa zato ker sem mislila da ima morda še kdo tak problem in je našel kje kakšno ugodno rešitev...
in še enkrat NE PROSIM za nasvet o primernosti velikosti hiše ali o tem ali naj gradim za otroke ali ne!

Hvala za poste tistim, ki boste znali svetovati...tistim, ki se pa po slovensko vtikate v to kar se vas ne tiče pa se raje vzdržite tipkanja, da ne boste po nepotrebnem uničevali svoje tipkovnice! ojej sem besna! čista slovenska foušija!
Default avatar

realnost,

lepo sem te vprašal o finančni situaciji in počasi dodajaš kamenčke...ko boš povedala vse, ti bomo lahko tudi svetovali...
Default avatar

melii

trenutno imam čas, pa se spet javljam.
a mi sprašujemo za nasvete ali ti? a si temo na forum dala le zato, da bi ti naj bili "fovš" za tak dvorec ali si želela konkretne odgovore? če si želela konkretne odgovore, si jih dobila.
dobila si tudi zelo konkreten odgovor o tem, da imaš (trenutno?) prevelike želje glede na finančno situacijo.
če pa si se na forum vpisala samo zaradi tega, da "potešiš komplekse", pa ti bo moral pomagati kdo drug, ne mi...
na to temo se jaz več ne bom javljala, ker je itak brezveze. sicer pa, če bi želela konkreten odgovor, o takih stvareh ne bi pisala z nami, ne?
še vedno pa ti želim isto - čimprej obilo prijetnih trenutkov v novem domu.
Default avatar

Viri financ

melii je napisal/a:
ŠE ENKRAT: iščem nasvet kje do kredita, da ni bančni, ker mi je jasno da mi ga banka ne bo dala toliko!
Pa ne priporočat oglase o posojilih v Salomonovem oglasniku, ker so oderuški. Obstaja še kakšna možnost, da si kje izposodiš?
Default avatar

borg

Viri financ je napisal/a:

Odgovor je že v vprašanju: v slo imamo ca 25 bank in zato ca.25 bančnih politik kreditiranja.

Nihče na forumu, razen če je prodajnik v banki, ti ne mora dati vsaj približno korektnega odgovora. Sploh pa ne ob tako nepopolnih informacijah.

Načeloma pa banke zanima predvsem, kako in iz česa boste denar vračali (in če tega še vi ne veste-le kako naj to ve banka!?!) in s čim boste to zavarovali.

In ko boste sami imeli jasno strukturo, bo dosti lažje komentirati in mogoče tudi svetovati

Moderatorji

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh
AlenkaTomori
Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh
LukaTomori