Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

strah

Default avatar

sami3

Lepo pozdravljeni

Stara sem 21 let in imam že šest let bolečine v trebuhu. Bolečine se ponavljajo vsakodnevno skozi cel dan neodvisno od hrane, ki jo zaužijem. Boli me Cel trebuh. Včasih čutim kot da me trga po trebuhu predvsem v spodnjem delu. Imam obdobja zaprtja in nato obdobja drisk. Včasih pri odvajanju driske opazim sveže rdečo kri na papirju, ki pa ni tako pogosta. Blato odvajam vsakodnevno čez cel dan, ponoči doslej še nisem odvajala. Blato odvajam večkrat na dan v majnih količinah včasih je tekoče, včasih pa trdo in zelo tanko ali pa v obliki kroglic. Je svetlo rjave barve, hematest je negativen. Tudi krvni izvidi so v mejah normale. Ugotovili so mi le blago trombocitozo 426. Bila sem na UZ trebuha izvid je bil naslednji: žolc, žolčni vodi, vranici, ledvice in pankreas b.p. Brez ascitesa. Imela sem maščobna jetra. Opravljena je bila tudi gastroskopija kjer so ugotovili, da imam akutni erozivni antralni gastritis, peptični bulbitis in vneto grlo. Indikacija na celiakijo, HUT, bakterijo, HPV in bakterijo HP je bila zavrnjena. Opažam tudi, da imam pogoste glavobole vsaj dvakrat na teden v mesecu zaradi katerih jemljem Nalgesin S ali Nalgesin 550, boleče menstruacije in vsak dan mi je slabo. Najbolj slabost opažam po zaužitju hrane. Bruham ne, vročine nimam, včasih se potim tako, da imam potne roke ali pa moj obraz obliva mrzel pot.Sem čisto brez volje, fizično in psihično sem popolnoma izčrpana tako da ne morem opravljati niti najnujnejših stvari, ki so pomembne za življenje, niti skrbeti za higieno. Te potrebe opravljam z veliko muko. Sem večkrat razdražljiva in zelo utrujena lahko bi spala skozi cel dan. Ko pa se zbudim pa komaj pridem k sebi ali pa sploh ne morem normalno funkcionirati.Gastroneterologinja mi je sedaj predpisala Spasmex forte. Bolečine po jemanju ne prenehajo čutim pa, da večkrat grem na stranišče in da se mi črevesje čisti. Črevesje me tudi boli, ko grem na potrebo se mi ob driski tudi spahuje, se potim, me napenja, imam krče, da me zvija ter mi postane zelo slabo, da mi gre na bruhanje in včasih moram dati glavo do kolen in se skrčiti, da bolečina preneha. Včasih občutim, da se mi črevesje ne izprazne popolnoma in me čez cel dan tišči na potrebo in hodim na stranišče vendar ne morem odvajati. Včasih moram tudi zelo tiščati in na stranišču sedim tudi do pol ure. Peče me tudi zgaga. Gastroenterologinja je rekla, da je nujna kolonoskopija in terminalna ileoskopija. Poleg tega pa je odpovedala vse paciente na tisti dan in je rekla, da je pri meni kolonoskopija prioritetna. Rekla je, da gre za nujen urgentni primer. Zanima me ali je pri meni res tako hudo in kaj bi lahko bilo narobe z mano? Res potrebujem nasvet, ker sem zelo obupana in imam slabe slutnje.Pregleda me je zelo strah in bojim se, da gre za kaj hujšega.

Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor.
Default avatar

Mensur Salihović

Pozdravljena ,
vaš strah razumem , da je strah pred neželeno diagnozo.In to je običajno tako , kadar se postopek obravnave bolnika pospeši.Pri oceni pomena vaših težav bi bil bolje primeren gastroenterolog ali kakšen specialist iz sorodnih vej medicine.Podobno je kakšni vnetni kronični črevesni bolezni.Počakajte pregled pri strokovnjaku za to področje , ki vam verjetno bo po omenjeni preiskavi ponudil zadovoljiv odgovor na vprašanje glede vzroka vaših težav.Poiščite v tem času čakanja razloge za razumen optimizem.
Lep vikend,
Mensur Salihović dr. med.
****************************************
Mensur Salihović dr. med. spec. anesteziolog reanimatolog
Default avatar

sami3

Lepo pozdravljeni

Bila sem na kontroli pri gastroenterologinji. Naročila me je na koloskopijo 16. marca. Gastroenterologinja je zelo v skrbeh za mene kako bo preiskava potekala in tudi sama se zelo bojim. Sem zelo vznemirjena in samo, če se me nekdo dotakne, ali mi kaj dela začnem zelo hitro in neenakomerno dihati in se bojim, da lahko pride do šoka, asmatičnega napada ali srčnega zastoja. Sem srčni bolnik- imam luknjico in šum na srcu, bronhialno in alergijsko astmo in alergijo na dlako mačke, pršice, pelode trav in plevela. Drugi dan pred preiskavo moram vzeti 8 odvajal zeliščnih tablet Marilax vse takoj po zajtrku, čez dan pa moram jesti samo juho brez zakuhe. Strah me je da bom dobila hudo drisko in da bo kaj narobe s srcem, saj vedno že pri blagi driski občutim tiščanje v srcu in zbadanje in me je zelo strah. Drugi dan pred preiskavo pa moram popiti 4 l elektrolitske tekočine kehre in spiti 6 kapsul antibiotika Hiconcila naenkrat eno uro pred preiskavo po 500 mg, da pride ven 3g. Ker sem imela zaradi antibiotika že alergijsko reakcijo se zelo bojim zapletov. Povedala mi je, da pred samo preiskavo tudi ne smem jemati rednih tablet za astmo, alergijo in bolečino, ker se mi bo vse izločilo z odvajanjem blata in da bom se morala verjetno še umetno čistiti, da to ne bo dovolj. Rekla je da mi bo preiskavo opravila v blagi sedaciji. Zanima me kaj je to?

Zanima me tudi kaj menite o mojih laboratorijskih izvidih in kaj je blaga hemoliza.

K-Lkci=9.18 K-Erci=4.77 K-Hb=142 K-Ht=0.421 MCV=88.3 MCH=29.8 MCHC=337 K-T=353
Venozni odvzem S-proteini= S-elfor.prot.= S-CRP=3 sečnina=2.9 s-kreatinin=27 S-NA=139 S-K=4.73 rahla hemoliza S-klorid=102 S-ANCA=negativno S-AGA-IgA=negativno S-AGA-IgG=negativno S-EMA=negativno S-ASCA:IgA=negativno IgG=negativno S-T, transglutaminaza=2

Že vnaprej se Vam zahvaljujem za vse odgovore in lep pozdrav.
Default avatar

Mensur Salihović

Pozdravljena ,
razumel sem , da vas zanima marsikaj od mene pričakujete odgovor na vprašanja kaj to je sedacija med preiskavami in kaj je hemoliza.
Številne preiskave so neugodne za bolnike .Tudi zaradi čakanja na rezultat,včasih zaradi položaja telesa med preiskavo,ali zaradi bolečin pri samem izvajanju ali zaradi strahu pred rezultati te preiskave.Zaradi zmanjšanja strahu in ublažitve neugodnih občutkov se odločamo pri nekaterih preiskavah za toliko sedativov kolikor je varno za bolnika.Včasih to ni dovolj posebej ko je prisotna močnejša bolečina ter se zdravniki odločimo dodatno še za kakšen analgetik.Med preiskavo je bolnik praviloma bolje pomirjen, manje ga boli,bolje miren in je s tem omogučen ugodnejši potek same preiskave.
Vaši laboratorijski izvidi so z normalnimi rezultati.Hemoliza je razgradnja eritrocitov kar moti natančnost dobljenih rezultatov,ko je dovolj obsežna je nekatere preiskave nemogoče opraviti.V veliki večini gre za tehnične probleme bodisi pri odvzemu ali pa pri shranjevanju krvnega vzorca.
Mensur Salihović dr med
****************************************
Mensur Salihović dr. med. spec. anesteziolog reanimatolog

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj