Med.Over.Net

Hujšanje

Odgovarjajo: Sebastijan Nemanič, fitnes trener FZS • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

40-dnevni post

Default avatar

Kolesarka

ki naj bi se pričel s pustom (nedeljo ali torkom???) in trajal do velikonočnega ponedeljka.
Kaj veste o tem? Kdaj natanko se začne, koliko traja in kaj pomeni v sociološkem smislu ta post?

Lahko bi idejo izkoristile, da se za 40 dni na primer odpovemo enemu svojih grehov (npr. sladkarijam) ali da 40 vsak dan opravimo nekaj počepov, trebušnjakov, dnevni sprehod, gremo peš v službo itd.


Opažam, da se tu na forumu "kupčkamo", pa bi lahko medsebojno bolj sodelovali. V to temo VABLJENI VSI!
Default avatar

č

jaaaaaaaa, jaz sem za. če se dobro spolnim je prav tako v tem času lani na tem forumu potekala podobna akcija,...vsak se je odpovedal kakšni razvadi.kolikor imam v spominu nas je večina črtala sladkarije in pa uvedla mal več gibanja.

mislim pa da se ta posta začne s sredo, ko pusta pokopajo...nisem pa ziher
Default avatar

Anjasanja

Ej Kolesarka, super ideja!!!!
Velikonočni post poznam samo iz krščanskega nauka in ko o tem razmišljam danes, kot odrasla oseba, mi je vse jasno. Ljudje so celo zimo jedli bolj "krepko hrano" (kaj je pa bilo včasih krepko???) saj so ob koncu leta zaklali prašiča ali dva in zaužili več mastnega, mesenega in tudi močnatega (sveže zelenjave ni bilo). LJudje so se tudi manj gibali, saj kmečka dela niso priganjala (fitnesa pa tudi niso poznali, ane :o)!) in tako je bilo treba spomladi, po krofih in pustnih norčijah, delati pokoro (čiščenje) in telo pripraviti na Velikonočne dobrote in poletno dinamiko. 40 dnevni post se začne s Pepelnično sredo (doma še vedno držimo post) ko se pokoplje Pusta in se prične s tako imenovano "pokoro". Vse do Velike noči, ko se žegnane - blagoslovljene dobrote prinese iz cerkve, so ljudje jedli bolj borno. Meso je pri hiši dobil gospodar (saj so zaloge mesa pošle, ostalo je kislo zelje in repa, krompir in v vinorodnih krajih vince ...). Na Velikonočno nedeljo pa so sedli za mizo vsi, požebrali in potem pojedli spet kakšno dobroto: jajca, mlečni kruh (potice), kakšen kos prekajenega mesa, ki je ostal od zimskega prašička, klobaso, hren (da te prečisti) in seveda vino.
Vse je tako logično, ni res? Ljudje so bili pametni, bogaboječi in verni in so se bali božje kazni. Vsekakor mislim, da so veliko bolj živeli z naravo in se (bili prisiljeni) ji prilagajali. In tega nam danes manjka. Ob vsem obilju in izobilju je težko ostati zmeren. Časa nam ostaja, saj so večeri dolgi, ker ne hodimo spat ampak gledamo TV, tu so računalniki in veliko ljudi višek časa zapolni z lahko dostopno in okusno hrano. Nekaj je pametnih in višek časa preživlja v gibanju, drugi se izobražujejo in se družijo, nekateri pa jemo ... Hja, meni bi že šibabožja prav prišla :o).
Kakorkoli že, tole s 40 dnevnim vzdržnim prehranjevanjem je odlična ideja in prav meni na kožo pisano. Nobene diete, le vzdržnost in morda čas, da ponovno vzpostavim ravnotežje v svojem življenju. 40 dni - načrt, ki je realen in izvedljiv. Nobene pokore, le razmislek in načrtovanje novega načina življenja. 40 dni se bom trudila, da bom sledila načrtu.
Default avatar

Lijana

Drži, s pepelnico se prične 40- dnevna priprava na Veliko noč in s tem post. Pri nas je bil strogi (brez mesa, seveda) samo v sredo.

Torej do potice je še dobrih 40 dni ;o)

Anjasanja jaz tudi delam na tem, sicer pa tudi sedaj ne pretiravam.
Default avatar

Biba3

Dobra ideja!
Logično obrazložitev posta je lepo opisala Anjasanja, tudi kdaj se začne je razjasnjeno. Konec je pa na velikonočno nedeljo, to je potem tisti dan, ko so spet sedli za bogato obloženo mizo (no ja, kakor kje).

Tejle ideji se bom pridružila (moram priznati, da sem o nečem takem sama pri sebi ravno zadnja dva dni razmišljala). Ker so moja največja slabost suhomesnati proizvodi, sem sklenila, da se v tem času posta ne bom dotaknila nobenega tovrstnega živila. Prav tako se bom odpovedala tisti občasni pici s kozarcem piva.

PS. Pravi post je tisti, ko si odtegneš nekaj, kar res težko pogrešaš. Tako si nedvomno tudi na koristen način lahko krepiš voljo.
Default avatar

lenka01

Točno tako. Post se prične na pepelnično sredo in traja 40 dni. Sicer nisem šla štet dneve, ampak mislim, da je od pepelnice do velike noči celo nekaj več kot 40 dni, menda zato, ker naj se nedelje ne bi štele k postu.

Glede na to, da nujno potrebujemo kakšno zunanjo spodbudo za to, da se nečemu lažje odpovemo, bom tudi jaz post izkoristila za nekaj. Razmislim, pa poročam.

Lep večer vsem skupaj!
Default avatar

Kolesarka

Anjasanja, hvala za krasen opis!
Okoli novega leta se je postavilo vprašanje, zakaj se hujšanje vedno začenja z novim letom, zakaj se postimo ravno na post... itd.

Mislim, da ljudje rabimo mejnike, v tej današnji družbi toliko bolj, ker si jih izbiramo sami. Sploh pa odločitve je težko spejeti na "klik".
Priznati, da mi neki mejniki, datumi itd. predstavljajo izziv. Tudi ta post. Moram priznati, da sem s krščastvom za luno in ne vem nič o tem, čeprav smo doma vedno pekli velikonočno potico, barvali pirhe, pekli krofe..., ampak samo simbolično. Teh vmesnih protokolov pa ne poznam.

sem razmišljala, le kaj naj si obljubim, zapovem za teh 40 dni, ker meni se mora vsako delo poznati v rezultatu. Glede na to, da sem že od božiča bolj ali manj zmerna pri vsem, da se je prenažiranje v dveh mesecih popolnoma izgubilo (niti impulza nimam, tudi v trgovini me ne prime, da bi si kaj grešnega kupila) in tako normalno že dolgo nisem živela.
Od januarja sem se zanemarila v smislu fitnesa, bo morda potrebno narediti kaj v tej smeri... Tudi jaz še razmišljam.

Glede na to, da se začne šele v sredo, bomo tedaj odprle novo temo, če bo potrebno in si dorekle svoja postna odrekanja in prizadevanja, nato pa pisale kako nam uspeva.
Default avatar

Moni6

Jaz se tudi pridružujem. Kolesarka, me je pa že danes groza, da bi pojedla krof, ki je po tvojih izračunih prava kalorična bomba..
Default avatar

Kolesarka

Ha ha ha, brez skrbi Moni6, z veseljem si ga privošči! Če pa prej odtečeš, ali kakorkoli odmigaš eno uro, se ti slaba vest ob krofu NE SME pojaviti!

Jaz ga BOM! Enega! Maminega :-), ki bo verjetno bolj masten od Žitovega in še kak flancat za povrh! Bom pa gibala, prej in potem!

Komaj čakam nedeljo :-), saj si od prvega tedna januarja sploh nisem privoščila nobene sladice, če izpustim nekaj Leibniz dietnih piškotov!
Default avatar

Lonna

Jaz se tudi pridružujem :). Za teh 40 dni se bom odpovedala sladkarijam, kar težko je to reči, samo verjamem, da mi bo uspelo. Pravijo da potrebujemo 21 dni da nekaj postane navada, tako da se bom v teh 40 dneh lepo odvadila jesti sladkarije, še posebej čokolade. Še nekaj sem se spomnila, ne bom več jedla pred televizijo. Tako, dovolj ciljev za zdaj!

Vsem želim veliko vztrajnosti in volje v zadanih ciljih!
Default avatar

lenka01

Razmišljam in razmišljam o postu, pa sem se odločila za čisto majhno žrtev (ker velike žrtve niso zame). Teh 40 dni ne pojem niti enega samega samcatega najmanjšega koščka čokolade. Upam, da se bom spomnila, da ima kdo kakšen rojstni dan v teh dneh ali kakršen koli drug praznik, ker mi je od Valentinovega ostala lepa zaloga čokolade, pa bi jo bilo pametno razdeliti še med druge.

Pozdrav!
Default avatar

Emma07

No pa se bom še jaz pridružila!
Jaz se bom za 40 dni odpovedala Nuteli! Tokrat čisto resno in to tako, da je preprosto ne bom imela doma (ker edino to pri meni zaleže - če nimaš potem ne moreš pojesti!!!) - no do srede (včeraj in danes) pa bom "pospravila" vse zaloge (še pol kozarčka imam za danes, ha,ha,ha,...)!
Default avatar

Anjasanja

O matr, Emma, kako mi tole zveni znano ... he he ... še zaloge pospravim, pol pa ... Tudi sama sem odstranila že vse zapeljivo in najhuje bo v trgovini. Enostavno sem se odločila, da si bom pisala listke in kupila samo tisto, kar je napisano na listku. Za Veliko noč si bom od prišparanega denarja kupila eno lepo trenirko.
Default avatar

Emma07

Anjasanja,

No jaz sem se včeraj že uspešno zadržala v trgovini in se prav dobro počutim, ker vem da ko "pospravim" še ta preostanek, ki ga imam doma, ne bo več skušnjave!!!
Default avatar

sofi22

Odlična ideja. Se pridružujem; mislim, da moje telo potrebuje čiščenje. Pa upam da si bomo v oporo v "težkih trenutkih skušnjave".
Default avatar

lenka01

Post je napočil, doma pa so vse zaloge čokolade ostale. Tako da bo tole kar skušnjava. V tem trenutku sem sicer prepričana, da zmorem zdržati do velike noči brez čokolade, pa vendar.... Če mi uspe, potem bom imela še eno potrditev, da je moj karakter bolj trden, kot sem bila do sedaj prepričana. In od tega trenutka, ko sem tole napisala, svojim mislim ne dopuščam več, da bi se vračale k čokoladi. Na ta način mora uspeti.

Pozdrav vsem!
Default avatar

Kolesarka

Saj sem res ena kura! Odpiram temo, pa ne vem s čem bi se postila!
Kot sem že napisala, se je moje prehranjevanje zelo uredilo, no ja, z izjemo pustnega torka, tako da se sploh nimam čemu odpovedati!

Moj 40 dnevni načrt pa je sledeč:

1) začela bom teči, trikrat tedensko,
2) delati fitnes vaje, vsaj 2x tedensko (sem se v dveh mesecih zanemarila)
3) če bo Bog dal, začela spet študirati

V prva dva verjamem, zadji je pa še v oblakih! In ker se ne postim, ne bom svojih uspehov tlačila v ta koš, pač pa pod tek, ali veselje do gibanja...
Default avatar

DA

Zelo dobra ideja. Jaz kakor sem že napisala začnem z 02.03. teč ali hitro hodit karkoli bom zmogla in obljubljam, da v 40 dneh ne bo razloga, ki bi mi preprečil, da ne bi šla na rekreacijo. Saj to je samo en mesec in pol to pa sigurno zmorem. Ne bo lahko se bom pa 100% potrudila.
Pozdravček vsem DA.
Default avatar

ERIENNE

Sama se rednih postov poslužujem zadnja leta.Odpovedala sem se že sladkarijam, kavi... drugih skušnjav pa ni.
Letos sem se ponovno odločila za sladkarije. Torej od včeraj pa do velike noči nobene sladkarije.LAHKO SI DOLOČITE TUDI KAZEN: npr. za vsak greh daste v šparovček 10 eur in potem po postu daste v dobrodelne namene. Ali pa za vsak greh možu ročno operete avto in ga posesate....

Občutek po končanem postu je bil super. Sploh me niso ganile sladkarije, šele proti poletju sem začela....kar je kasneje vodilo v pretiravanje. Namen mojega posta je,da očistim telo sladkorja, da se ga odvadi. CILj je da bom po veliki noči sposobna se odločit zavestno kaj od sladkega bom pojedla, da bom pojedla samo tisto kar je res vredno greha, kar je meni res dobro in takrat v tistem uživala.

Vaš post je lahko: VSAK DAN 50 POČEPOV, pitje 2 l tekočine, 20 MINUTNI SPREHOD ALI PA 100 TREBUŠNJAKOV.....
Nekaj od tega bom tudi jaz dodala k sladkarijam.
Default avatar

lenka01

Od posta torej lahko pričakujemo le najboljše. Me je kar malo spodbudilo, ko sem tole prebrala, ker vidim, da so rezultati posta lahko tudi malo bolj dolgoročni. Kar pa se pokore tiče, tudi ni slaba ideja, ampak ker sem škrta Savinjčanka, sem prepričana, da se bom raje odpovedala čokoladi kot pa da bi morala v šparovček vreči 10€. Sicer pa je to itak namen, ne?

Moderatorji

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS
sebastijan - osebni trener
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic