Med.Over.Net

Neonatologija

Odgovarjajo: asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser, dr. med., spec. pediater

Oskrba in zdravljenje novorojenčka, zlasti tistega, ki ima težave zaradi prezgodnjega rojstva, prenizke teže, zastoja rasti v maternici, prirojenih nepravilnosti, obporodnega dušenja ali prirojene oziroma pridobljene okužbe.

asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser , dr. med., spec. pediater

LiliKC

delovna terapija?

Default avatar

nejčika

pozdravljena dr.Cerarjeva!

imam eno vprašanje. naša dvojčka sta sedaj stara 14 mesecev korigirano 11 mesecev.. hodimo redno na fizioterapije, v razvojno ambulanto,..
vendar nam do zdaj še nobeden ni omenil kakšne delovne terapije. kako je s tem ali moremo to sami uredit..

vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav celi ekipi EINT
Default avatar

LiliKC

Draga Nejčika,

vi kar uživajte - če bo razvojni pediater menil, da bi jima koristila še delovna terapija, jo bo tudi svetoval - in vas tja napotil. Sicer pa ste lahko brez skrbi tudi zato, ker mnogi fizioterapevti znajo veliko tudi s tega področja in "delovne" naloge vpletejo v svojo "šolo".

Hvala za pozdrave in srečno,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

lunamartina

Pozdravljeni,
sem dipl. delovna terapevtka in se z odgovorom najbolj ne strinjam, saj se delovna terapija in fizioterapija razlikujeta. Res je, da se dopolnjujeta vendar sta to dva različna študija in delovni terapevti uporabljamo pri svojem delu drugačne tehnike in metode kot fizioterapevti, je pa res, da je najboljši učinek in napredek, če se dopolnjujeta ena z drugim, se pravi, če otrok dobi tako fizioterapijo, kot tudi delovno terapijo.
Lep pozdrav,
Martina, dipl.delovna terapevtka
Default avatar

LiliKC

Spoštovana gospa Martina,

očitno sem se nenatančno izrazila oziroma bila vsaj nenatančno razumljena. Nikakor ne mislim, da sta fizioterapija in delovna terapija podobni. In sem prepričana, da bi vsakemu otroku (ne le rizičnim) koristilo, če bi mame dobile napotke od obeh. A vendar je že razvojno usmerjenih (in izobraženih) fizioterapevtov bistveno premalo za potrebe tistih, ki jo zares rabijo. Stanje na področju delovnih terapevtov za to starostno obdobje pa je še precej slabše.

In ker po pisanju Nejčike sklepam, da sta njena otroka zelo skrbno vodena s strani razvojnega pediatra in fizioterapevta, ki jih NISTA usmerila še k delovnemu terapevtu, predvidevam, da njun razvoj ni toliko "rizičen", da bi smatrali obravnavo pri njem kot nujno. Seveda je tudi možno, da je območni delovni terapevt prezaposlen z otroki, ki ga potrebujejo bolj kot ta dva otroka. Želela sem tudi poudariti, da iskanje pomoči delovnega terapevta ni nekaj, kar bi morali urejati starši, ampak gre za strokovno odločitev tistih, ki bdijo nad razvojem njihovih otrok - "bivših" nedonošenčkov.

Lep pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

nejčika

dr cerarjeva, saj smo se razumeli : ) sicer nas poznate, smo bili gostje na eint in morem povedat, da vas kar pogrešamo..
me pa skrbi za nejca, ker ima nizek mišični tonus pa nam pri nas noben ni omenil delovne terapije..
2.4 imamo pregled v ambulanti za rizične novorojenčke, morem pa povedat, da je naš fant v 14 dneh tako napredoval da nismo mogli verjet.. sedi popolnoma vzravnano, sam pravilno vstane, se nazaj vsede, plazi po vseh štirih...
Kljub vsem krvavitvam , ki sta jih imela ( oba 3 stopnje, deklica 2 cisti v glavci) sta res super... neja nima nobenih težav, je res pametna...in si nenormalno hitro zapomni...nejc pa napreduje, vendar bolj počasi.. verjetno je tudi operacija botalovega voda kaj pripomogla,da gre vse bolj počasi.. a je možno?


lep pozdrav s koroške celotni ekipi na eint, 2.4 pa vas pridemo m malo pogledat in pozdravit..
Default avatar

mz

pozdravljeni!
marsikdaj so ljudje pripravljeni tako za svoje zdravje, še pogosteje pa za zdravje svojih otrok obiskati tudi zasebnike (zobozdravstvo, specialistični pregledi na drugih področjih, magnetne resonance, itn.), ki se vsaj po mojih izkušnjah bolj posvetijo posamezniku in si vzamejo tudi bistveno več časa. tudi mi smo obiskali razvojno ambulanto ker se otrok ni plazil in smo bili deležni vizualne ocene v 2 minutah in to je bilo to.
verjamem, da starši pri otrocih, ki imajo večje težave pričakujejo več, in prav je da vedo kje to pomoč dobiti. na srečo obstaja internet in je dovolj, da v google vpišeš zasebna delovna terapija ali pa zasebna fizioterapija in dobiš kar nekaj izbire. verjetno prideš tudi prej na vrsto, ker kot je povedala ga.Liljana je pomanjkanje delovnih terapevtov in fizioterapevtov, ki se ukvarjajo s tovrstno problematiko v Sloveniji očitno prisotno. upam, da bosta otroka z ali brez pomoči zdrava.
lep pozdrav
Matjaž
Default avatar

LiliKC

Draga Nejčika,

me veseli, da se kmalu vidimo - in ne le aprila, pač pa tudi na srečanju v Mostecu v soboto, 30. maja. Operacija Botallovega voda ni povezana s težavami v razvoju, razen v primeru, ko bi prišlo med operacijo do zapletov z moteno oskrbo možganov s kisikom oz. prekrvavitvijo. Pri Nejcu tega ni bilo. Za to, da je počasnejši, obstaja kup drugih razlogov - morda je težji od sestrice, morda so bile krvavitve pri njem bolj izražene kot pri sestrici, no, tudi moškega spola je... Prav mogoče je tudi, da bo v razvoju pohitel in se s sestro ob 2. letu ne bosta več razlikovala.

Še zadnjič glede delovne terapije - čeprav specialistov te usmeritve res primanjkuje, pa so v Sloveniji take obravnave deležni vsi tisti otroci, kjer je nujna. O napotitvi v to obravnavo odločajo tako izbrani pediater, razvojni pediater ali še v obravnavo vključen specialist druge usmeritve (npr. nevrolog, fiziater), tudi mnenje fizioterapevta in logopeda (če je bil vključen) ima vpliv. In drži, da bi veščine delovne terapije koristile prav vsakemu otroku, tudi zdravim - predvsem pa staršem. Tisto, česar se starši naučijo na obravnavi pri fizioterapevtu, delovnemu terapevtu... (kjer so obiski žal redkejši kot 1x tedensko, pogosto le 1x mesečno), pa pomeni le OSNOVO za delo doma - in to s strani vseh, ki so z otrokom, ne le mame, ki je večinoma tista, ki spremlja otroka na obravnave, tudi očka, babice, dedka, ...

Pozdrav,
******************************************
Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.
Default avatar

nejčika

dr.cerajeva
najlepša hvala za vaš odgovor,

mostec in 30. maj sta pa itak rezervirana za vsa leta naprej, saj se radi vračamo k vam, saj ste bili vi tisti, ki ste našim otrokom pomagali, da so zdaj tukaj med nami... nimam besed s katerim bi se izrazila, kako smo vam hvaležni


hvala še enkrat

Moderatorji

asist. dr. Lilijana Cerar Kornhauser , dr. med., spec. pediater
LiliKC