Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med. • Mojca Klančar Dolinar, dr. med., spec. druž. med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Mojca Klančar Dolinar , dr. med., spec. druž. med.

Mojca Klančar Dolinar

Že od majhnega pa jo je privlačil zdravniški poklic, zato izbira študija ni bila presenetljiva. Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala leta 2003, pripravništvo in sekundariat je opravljala v Kliničnem centru v Ljubljani. Že med študijem jo je navdušila podeželska ambulanta družinske medicine s širokimi medicinskimi izzivi, zato je kasneje izbrala omenjeno specializacijo. Specialistični izpit je s pohvalo opravila leta 2012. Svoje paciente obravnava v ambulanti na Škofljici, ki je dislocirana enota Zdravstvenega doma Grosuplje. Nepokretne bolnike pa obišče na domu. V prostem času se kot ostali zdravniki stalno dodatno izobražuje in spremlja novosti. Znanje posreduje tudi mlajšim kolegom. Da lahko zadane naloge čim bolje opravlja in ublaži stres, ki je pogost spremljevalec zdravniškega poklica, pa si polni baterije in povrne nasmeh z druženjem s svojimi najbližjimi – možem, tremi otroki in starši. Z veseljem se povzpne na hrib ali goro ali se z družino odpravi na krajše potovanje. Če slučajno ostane še kaj časa, pa prebere kakšno leposlovje, napiše pesem ali ustvari kipec iz gline.

povišana telesna temperatura neznanega vzroka

Default avatar

eta

Spoštovani!

Meseca novembra se je prvič pojavila povišana telesna temperatura, ki sem jo pripisovala cepljenju proti hepatitisu B ali zmanjsanju prejemanja doze Dexamethazona, ki ga prejemam zaradi diagnosticirane kongenitalne adrenalne hiperplazije (cah). Poleg vročine (pojavi se vsak dan in traja ciklično od zjutraj do deveih zvečer, 37'2 - 37'5, ko se pojavijo težave z dihanjem, vendar ne vsak večer, oteženo dihanje z občutkom zapore dihalnih poti). Pregled krvi decembra ni pokazal nobenih znakov, edino rahlo znižano vrednost eritrocitov (3,89) v začetku januarja pa sem zbolela za cistitisom. Prejemala sem antibiotik Ciprobay,ki je pozdravil vnetje, ni pa odpravil moje vročine, ki se še vedno nadaljuje. Konec januarja, sem šla spet na pregled k splošni zdravnici, ki me je napotila na infekcijsko kliniko. Medtem se je pojavil nov simptom, bolečina v abdomnu, ki je ni mogoče točno locirati (spredaj v višini medenične kosti in zadaj v predelu ledvic). Tudi tokrat krvni izvidi dokaj normalni; nizki eritrociti (3,85), hematokrit (0,356), rahlo znižan CRP, v urinu pa U-levkocitov 2.
Tudi endokrinološki pregled je izključil možnost povezave vročine z cah.
Ker se je abdominalna bolečina širila in nadaljevala, sem opravila tudi ultrazvočni pregled, ki prav tako ni pokazal nobenih sprememb.

Ker se vročina še naprej nadaljuje in močno vpliva na moje počutje, se obračam še na vas, kaj lahko naredimo, na kaj bi sami posumili pri takih simptomih? Katere preiskave še lahko opravim, da bom bliže odgovoru?

Kot študentka medicine, sem tudi sama zagrabila za knjige in veliko brala o tem, kot piše so take vročine možne pri kolagenozah, malignih obolenjih, vnetjih, avtoimunih boleznih. Imam že protitelesa proti citomegalovirusu, EBV in nimam parvoB19.
Piše, da take simptome povzročajo še tuberkuloze (predvsem neznačilni sevi, zaradi česar je endokrinolog predlagal slikanje pljuč, ki ga še nisem opravila), bruceloze, psitakoze, bolezni rikecij, dermatofitije, vnetje jajčnikov, pielonefritis... tisoč diagnoz in tisoč misli, ki me preganjajo ob vsem tem v upanju, da bom kmalu popolnoma zdrava in lahko nadaljevala svoje življenje (in učenje:).

Najlepša hvala
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Kar koli hudega že imate v msilih, je trenutno v tako blagi začetni obliki, da ga sedaj opustite ob strani. Večine težav ne bi dajal na skupni imenovalec, ampak se vam pač pojavljajo, kot bi se tudi komu drugemu.

Mogoče res opravite še slikanje pljuč potem pa za eno leto pozabite na telesno temperaturo. 37,5 niti ne smatramo kot vročino. Sčasoma bo verejtno izginila, kot se je pojavila - brez pravega razloga.

Težave z dihanjem in občutek zapore zraka pa je zelo verejtno povezan s psihičnim stanjem in so znak telesnih znakov tesnobe. Ker vas ne motijo pretirano, se vam z njimi ni potrebno ukvarjati. V nasprotnem pa se z vašim dzravnikom, ki vas nekam veliko pošilja od zdranvika do zdravnika, pogovorita o možnosti zdravljenja tesnobe, ali pa se o tem pogovorite s psihiatrom.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."