Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

zelišče "povojček"

Default avatar

zeliščarka27

Bi slučajno kdo tukaj vedel, kako se po slovensko reče zelišču "povojček" (tako mu pravimo na Pohorju in okolici), je pa odlična začimba v krompirjevi juhi ipd.? Rada bi ugotovila, če se da kupiti posušenega kje v trgovini.

Hvala!
Default avatar

Julya

Kje lahko dobiš Meto kakor se ji drugače reče povojčko vsepovsod.: povojček
* (samostalnik) polaj, zdravilna rastlina
z rdečkastimi ali vijoličastimi cveti v socvetjih, Mentha pulegium: na travniku raste polaj/čaj iz polaja
Izgovorjava: po'laiček
Julija
Default avatar

zeliščarka27

Je res meta povojček? kar ne morem verjet - ves čas sem jo imela pred očmi, pijem veliko tega čaja itd., pa nisem vedela. Hmmm, vonj mi namreč ni podoben niti malo.
Joj, hvala ti za to!
Default avatar

LoniM

bršljanasta grenkuljica
Default avatar

zeliščarka27

Jaaaa, to je to. LoniM, kaj ti vse ne najdeš, hvala:-) Sicer na sliki raste mogoče mičkeno preveč navpično, pri nas je vedno rastla v takem šopku, več skupaj, ampak je prava.

Tile listi imajo zelo specifičen vonj, mmm, čudovit. Zdaj mi ostane še samo vprašanje, kje naj jo najdem oz. kje bi jo morda celo prodajali...
Default avatar

LoniM

: ))) Sem iz zeliščarske familije doma in jih tudi sama kar nekaj naberem, sicer po maminih navodilih, ona potem meša in smari, jaz pa konzumiram.
Default avatar

zeliščarka27

No, to pa je res lepo slišat, da se še dandanes kdo s tem ukvarja. Pohvale!!! Tega je čisto premalo, očitno se marsikdo ne zaveda, kako pozitivne učinke pa ima.

Hmm, kje bi bila npr. v Lj kakšna zeliščna trgovina, da bi lahko vprašala, če imajo to grenkuljico? Toži se mi po tistih otroških letih, ko smo vedno jedli kropmirjevo juho z njo in je tako omamno dišala...
Default avatar

suz567

pridi k nam na vrt ;) sem ga danes vonjala med pletjem in gruntala kako se mu kaj reče uradno slovensko... :) raste marsikje... naj te vodi vonj.. se pa sprašujem če ga je možno gojiti v lončku... al bi izgubil vonj... lp
Default avatar

what

gdo je reko da je meta milim halooo meta je meta povojček je pa bršljanasta grekuljica