Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

nepriporočljivo dojenje po enem letu????

Default avatar
Pozdravljeni!

Imam sina, starega 18 mesecev, ki ga še vedno dojim zvečer in včasih ponoči. Nikoli nisva imela pri dojenju problemov in ker sedaj ziza samo še enkrat ali dvakrat na dan, se mi zdi nesmiselno končati, zato da bi ustregla drugim...

Veliko sem o dojenju tudi prebrala in nikoli nisem zasledila, da bi dojenje na kakršni koli način otroku škodilo. Zato me je prejšnji teden šokirala znanka, ki dela v lekarni. Rekla je, da je čitala članek neke nove raziskave, da otroku po enem letu dojenje zelo škodi, saj se v mleku naberejo nevem kakšne škodljive stvari.

A imate kakšne podatke o tem?

Hvala!
Default avatar
Ojla,

jaz imam 17 mesecev starega sinka, s katerim se še tudi dojiva in zaenkrat ga še nimam namena odstaviti, čeprav marsikdo reče kakšno proti temu, češ, da je že prevelik ipd. Moje mnenje je, da ni možno, da dojenje po enem letu malčku škodi, potemtakem bi mu pred enim letom tudi, saj je materino mleko vedno enako. Sploh pa je tole, da se v mleku naberejo ne vem kakšne škodljive stvari zame osebno en velik lari fari in se sama požvižgam na takšne izjave, saj sem prepričana, da je mojemu sinku dojenje samo v korist...nič se ne sekiraj kaj ti drugi govorijo. Če sta z dojenjem oba zadovoljna, naj tako ostane...pa lp!
Default avatar
Pozdravljeni, suryja!

Vaš 18m malček se podoji zvečer in kdaj ponoči, nekateri ljudje pa vas strašijo, da je vaše mleko zanj v tem obdobju lahko škodljivo. To brez skrbi ne drži, saj tudi ni logično. Le zakaj bi narava v materino mleko v določeni starosti vgradila kaj takega, kar bi otroku škodovalo?!

Vaše mleko je tudi v drugem letu povsem primerno. Ker se je količina mleka, ki ga vaš fantek posesa, seveda bistveno zmanjšala, je pravzaprav to mleko še relativno bolj bogato z nekaterimi koristnimi snovmi za rast, razvoj in odpornost otroka.

Raziskave sestave človeškega mleka so namreč pokazale, da raven natrija in anorganskih soli naraste, če otrok pri materi posesa manj kot 400 mililitrov mleka na dan. Vsebnost maščob, beljakovin in železa prav tako naraste, raven kalcija ostane enaka, raven cinka pa se zniža. V mleku, ki se tvori v času odstavljanja, so zaznali upadajočo koncentracijo mlečnega sladkorja laktoze; kot glavni vir kalorij laktozo postopoma nadomešča večja vsebnost maščob. Vsebnost kalorij, ki jih otrok dobi z beljakovinami, je stabilna. Koncentracija imunoloških sestavin se ob postopnem odstavljanju ohranja, rahlo višja je le raven IgA, sekrecijskiha IgA, lizosomov in laktoferinov. Pri nenadni odstavitvi se koncentracija omenjenih sestavin dramatično zviša. Lipaze (encimi, ključni pri prebavi maščob) v času odstavljanja upadejo, tvorba lipaz, ki jih spodbujajo žolčne soli, pa se le upočasni.

Morda vas bo zanimal tale članek, je kar nekaj informacij v tej smeri, ki jo iščete. Odstavljanje kot naraven proces: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4910429

Pa morda še tole, če bo čas in zanimanje...
Dolgo dojenje - dojenje malčka:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1616&t=1616 (koristi)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1982137 (kritike in argumenti)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4541199 (antropološki pogled)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979268 (statistika o dojenju po svetu)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980777 (domači pravijo, da bo treba nehati)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=853&t=853 (»A še kar dojiš?«)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979889 (dveletnik)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4087351 (štiriletnik)

Možno bi bilo, da je vaša znanka v lekarni (ali je farmacevtka?) mislila na splošne skrbi z onesnaženjem materinega mleka, čeprav to bi seveda veljajo ves čas dojenja, ne samo po prvem letu. In to povsem enako velja seveda tudi za vodo, za hrano in za zrak, ki ga dihamo. Pa nam nihče ne reče, da nehajmo jesti, piti vodo in dihati, skušamo pač narediti najboljše in tudi doječe mamice zato skušamo jesti in piti čim bolj zdravo hrano, biti na svežem zraku, kolikor se le da. Da to otroku koristi tako neposredno kot posredno. Če vas bo zanimalo... Onesnaženje materinega mleka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981585 (onesnaženo okolje)

Če potegnemo črto, pa pozitivni učinki dojenja v drugem letu ali tudi dlje, če materi in otroku tako ustreza, v veliki večini primerov prevladajo nad zaskrbljenostjo za materino mleko, ki sem jo omenila. Če to ne bi držali, gotovo dojenja vsaj do dveh let ne bi priporočala Svetovna zdravstvena organizacija. Do kdaj dojiti:
http://www.who.int/child-adolescent-hea ... lusive.htm (priporočilo WHO)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar