Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

umetna barvila oz. Eji

Default avatar
Pozdravljeni !

Zanima me če mogoče veste kakšne alergijske reakcije lahko povzroči umetno barvilo E124 ter če ste se mogoče že kdaj srečali da povzroči urtikorijo ... pri naši 18 mesecev stari punci imamo namreč po telesu polno lišajev za katere smo mislili da so samo zaradi izredno suhe kože. Smo bili tudi že pri dermatologu ki pa naj je predpisal Lipocreme kremo marca pa imamo kontrolo. Sem se pa sedaj spomnila da je bila edina sprememba pri hrani v tem času da sem ji začela dajati Pikovit sirup. Le tega ji sedaj nisem dajala kake 2 tedna ( ker smo naredile pavzo ) ... vmes se je koža izboljšala vendar se le to predpisovala predvsem kremi.3 dni nazaj pa sem ji ponovno dala žlico pikovita naslednji dan pa je bila koža zopet slabša in rdeča, danes pa je že spet vidno izboljšanje. Ker pa je v Pikoviti dodano samo to barvilo, katero lahko povzroči rdečico na koži oz. urtikarijo ( to sem komaj da izbrskala na internetu ) me zanima če lahko sklepam da je to res to .... ter če mogoče veste kje vse bi to barvilo še lahko bilo prisotno ?

najlepša hvala za vaše mnenje ter lep pozdrav, Nataša
Default avatar
To konzervansi, barvila, dodatki običajno povzročajo alergijske izpuščaje, redkeje urtikarijo, drugih znakov pa običajno ne.
Kje točno se kakšno barvilo nahaja, boste morali sami gledati, tega podatka ni.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Hvala za odgovor !

Vam pa v prilogi pošiljam slikice kako je ta izpuščaj pri nas izgledal ko je bilo najhuje ...smo pa to imeli po trebuhu in po hrbtu, v manjši količini pa tudi po rokah in nogah ter ličkih ... sedaj je koža problematična samo še po trebuhu, manjški del hrbta ter stegnih ... izgleda pa kot fleki zelo suhe kože, fleki so v velikosti kovancev vendar nepravilnih oblik ter so rahko rjavo obarvani.
Priponke

25071_20012009_003 modified.jpg
0 (114.52 KiB)

Moderatorji

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine
Tanč