Med.Over.Net

Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Zdravstveni nasveti, e-svetovanje, podpora in izmenjava mnenj o naših najmlajših.

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Tanč

povišan CRP

Default avatar

čebelček

Spoštovana Tanč!

Danes je mož peljal 14 mesečnega sina k zdravniku in potem pozabil postaviti še nekaj vprašanj, zato bi jih sedaj jaz. Naj najprej razložim za kaj sploh gre.

Sin že tri dni vsako noč dobi rahlo vročino, tja do 37,6, je zelo slabe volje, joka, ne more več zaspati. Joče od bolečine, zato mu dam Calpol, nakar mirno prespi celo noč. Čez dan je vse v redu, ima normalen apetit, je dokaj živahen ( z izjemo včeraj, ko je imel vročino tudi opoldan in bil grozno jokav), normalno pije,...
Včeraj smo ga najprej peljali k dežurnemu, ki ni ugotovil ničesar, danes pa še k pediatrinji, ki je pregledala tudi kri in vodo, in prav vse , razen CRP-ja, ki je 46, je v redu. V redu so tudi ušesa, nos, pljučka.
Pravi, da ne ve, kaj bi lahko bilo.
Sin je pred tremi dnevi zaključil terapijo z Zinatom (5 ml na 12 ur) zaradi hudega vnetja ušes (bil v bolnici, dobival antibiotik v žilo, razpok bobniča). Jaz pa še prebolevam hudo gnojno angino, ki pa naj bi se je sin ne nalezel. Sin je še vedno dojen, jaz pa sem najprej jemala Ospen, ker ni prijel sem prešla na Amoksiklav, potem moram Ospen pojesti do konca. Ves čas sem jemala tudi Lekadol na 4 ure. Je možno da je sinovo stanje jemanje mojih zdravil?
Tako dolgovezim zato, ker naj bi odšli na dopust v soboto, sedaj pa ne vemo kaj naj naredimo.
Ali je vrednost crp-ja zelo visoka?

Hvala za odgovor.
Default avatar

Tanč

Zdravila, ki jih jemlje doječa mati, na ta način na otroka ne vplivajo. Bolečine so realne in je potrebna najti izvor. Lahko gre za to uho, ki je bilo vneto.
CRP 46 ni kakšna posebna vrednost, ne kaže na bakterijsko okužbo, vendar v odvisnosti tudi od drugih kazalcev vnetja (levkociti, DKS), samo s CRP ni mogoče ocenjevati za kaj gre.
Na dopust bi šli, če bo otrok brez vročine in brez bolečin, drugače bo bolj slabo:=(
lp
(še vedno) Tanč



Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar

čebelček

Ja , pozabila dodat, da je pediatrinja dejala, da so vrednosti, ki kažejo na kakšne viroze, menda celo pod spodnjo mejo? , če to sploh gre.
Default avatar

Tanč

Pri virozah je CRP lahko pod 8, pri adenovirozah in herpesvirusnih pa tudi nad 250. CRP pod 8 skoraj zagotovo kaže na virozo, če pa je okoli 50, pa to ne potrjuje bakterijske okužbe oz. to ni znak, da okužba ni virusna. Ni tako enostavno, kot si predstavljate.
lp
(še vedno) Tanč



Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar

čebelček

Danes ponoči spet 37.3, po calpolu spal celo noč. ČEz dan v nekem trenutku 37.6, vendar mu potem kar sama pade brez zbijanja. Parkrat je tudi kihnil, vendar je nosek že skozi čisto suh.
Ne vem kaj naj si mislim....
Verjetno bomo jutri vseeno šli na dopust, oboroženi z vsem kar se da zraven nest, če pa bo prevelika kriza bomo pa šli nazaj domov.

Še eno vprašanje...ali lahko sinu že operemo glavico, glede na to, da je imel v začetku meseca vneta ušesa, levi bobnič pa tudi počen?
Hvala
Default avatar

Tanč

Sluhovod oz. ušesa lahko zaščitite, da voda ne vdira vanj in jo seveda lahko operete.
lp
(še vedno) Tanč



Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar

Andreja2

Lepo pozdravljeni,

svoje vprašanje bom zastavila kar tukaj. Decembra je sin prebolel norice in zaradi komplikacije potreboval antibiotik (vnetje noric in vnetje ušes), potem takoj je sledila slinavka, nato pa dve gnojni angini (zdravljenje z ospenom, vendar bris ne kri nista bila odvzeta, saj naj bi bili mandlji očitno obloženi z gnojem) v roku 2 mesecev. Sedaj pa ni minilo niti 14 dni in spet isti znaki, vročina 38.5, zadah z grla in bolečine v grlu. Danes sva šla k zdravnici, kjer je po pregledu grla postavila diagnozo angina, vendar sem vztrajala pri odvzemu brisa, ki je bil negativen, potem sva dala še kri (kar sem si zapomnila je, da so bili levkociti 15, crp pa 100) in zdravnica je rekla, da so antibiotiki res nujno potrebni in mu predpisala sumamed. Prosim še vas za mnenje, ali je antibiotik res nujno potreben? Sin je star 4. leta.
Lep pozdrav.

Andreja Novak
Default avatar

Tanč

Levkociti sicer niso značilno zvišani, CRP pa je povišan in nakazuje bakterijsko okužbo. Le Sumamed je dvomljiv, razen v primeru alergije na penicilinske aktibiotike.
lp
(še vedno) Tanč



Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar

Andreja2

Zdravnica je rekla, da glede na to, da se je angina ponovila že tretjič (čeprav je bil bris negativen), da je zato predpisala sumamed. Crp je bil 105 (čisto natančno). Sedaj sem mu prvo dozo že dala, tako da res ne vem, ali so antibiotiki upravičeni, ali ne.
Default avatar

Tanč

Sumamed je za streptokookne okužbe neprimeren, saj je odpornost streptokoka na azitromicin (Sumamed) velika, pri penicilinu pa je ni. Torej je ponovitev zdravljena s slabšim antibiotikom. V takem primeru bi kvečjemu pričakovali, da se predpiše Amoksiklav. Sedaj pač dajajte Sumamed.
lp
(še vedno) Tanč



Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar

ALEKSANDRA12

Dober večer.
Imam eno vprašanje. Imam fantka starega 31 mesecev in sva bila danes pri zdravniku, ker je v nedeljo ponoči dobil vročino ter jokal, da ga boli ušesek. V ponedeljek ni bilo nobene vročine in tudi ušesek ga ni več bolel. Danes je bil v vrtcu in pri kosilu je rekel, da ga boli trebušček tako, da kosila ni jedel in je šel počivat, ko se je zbudil je bil vroč. Vročine mu niso merili, ker sem prišla ob dveh po njega in doma je imel vročino 39,4 nakar mu je padla na 37,5. Pri pediatru sva čakala zelo dolgo in vročina mu je začela rasti in je bila 39,6.Sestre so mu dale svečko. Izvidi krvi so bili povišani levkociti ter crp ampak ne vem za koliko, ker je bila gužva in nisem vprašala, Dobila sem antibiotik hiconcil. Sestra je rekla, da je nekaj bakterijskega ampak ne vejo od česa. V ušesku ima tudi polno masla tako, da bobnič ni najbolj viden. Iz noska mu teče prozorno. Dihanje tudi ni bilo najboljše. Zanima me kaj bo v primeru, če mu ne dam antibiotika? Vem, da so v določenih trenutkih antibiotiki potrebni ampak če se da bi jih čimanj koristila.
Lep pozdrav.
Default avatar

Tanč

Ne vem, kaj bo, če ne date antibiotika. BObnič sicer ni bil viden, kot pa je razvidno iz vašega vprašanja, so v krvi bakterijski kazalci vnetja.
Lahko vam samo naštejem posledice nezdravljenih vnetij ušes in bakterijskih okužb nasplošno.
lp
(še vedno) Tanč



Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar

ALEKSANDRA12

Dober večer.
Danes sem klicala pediatrinjo in izvedela, da je bil CRP 44.
Vem, da v primeru bakterij moram dajat antibiotik ampak bi pa rada vedela kje se je bakterija razvila ali je to nasplošno samo v krvi ali se razvije recimo zaradi vnetja ušes in so ušesa kriva da se je bakterija razvila in prišla v kri?
Lep pozdrav.
Default avatar

Tanč

CRP 44 je blago in neznačilno povišan, sama ta vrednost bakterijske okužbe ne potrjuje. Pomemben je še izvid levkocitov in diferencialne krvne slike, seveda ob ustreznih znakih bolezni.
Bakterije so del naše normalne bakterijska poselitve. Vsi imajo v našem telesu najrazličnejše bakterije, ki so nenevarne, dokler so lepo tam, kjer so in dokler jih nič ne vzpodbudi k razraščanju. Nos npr. je prava zakladnica bakterij, celo N.meningitidis, ki povzroča meningokokni meningitis je v nosu. Seveda pa le v malem številu. Ko pride do vnetja v nosu (ob prehladu, ob dolgotrajnešjem prehladu, ipd), se zaardi ugodnih razmer zanje bakterije razrastejo do te mere, da povzročijo lokalno vnetje. Žrelnica, ušesna troblja in bobnič so prav blizu.
Le redko pride do vdora bakterij v kri (temu rečemo hematogeni razsoj), stanju pa bakteriemija oz. sepsa, če so prizadeti vitalni organi.
Bakterijski kazalci vnetja ne pomenijo, da je v kri prišla bakterija, pač pa, da se telo bori s specifično obrambo (povišano število levkocitov in njihovih podvrst, ki so pomembni v boju proti bakteirjkim okužbam) ali posebna beljakovina CRP, ki se značilno povišano pri vnetjih z obsežno destrukcijo tkiva (bakterijsko vnetje, vnetje pri herpesvirusnih okužbah, adenovirusih, revmatsko vnetje). Torej so to nespecifični, posredni kazalci vnetja. Neposreden dokaz bakterij v krvi je le pozitivna hemokultura, torej izloacija bakterij iz krvi pri sepsi ali bakteriemiji.
lp
(še vedno) Tanč



Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar

ajdalan

Spoštovani,

imamo enoletnika, ki ima nekaj dni zamašen nosek in dva dni vročine do 38 stopinj, najpogosteje okoli 37,5, ne kašlja, se pa slabše počuti oz. več spi in počiva. Danes je ostal doma v varstvu in so ga v času moje službene odsotnosti zaradi skrbi odpeljali k družinskemu zdravniku (ki ni pediater) na odvzem krvi. Zdravnik mu je predpisal hikoncil na podlagi CRP 29, ostale vrednosti so v mejah normale (levkociti 12...), na hitro mu je poslušal le pljuča, ušesa in žrela ni pogledal. Osebno sem mnenja, da gre le za prehlad in mu ne želim po nepotrebnem dajati antibiotik. Naša pediatrinja je nekaj dni odsotna bom pa jutri poklicala nadomestno. Zaradi skrbi vas prosim za drugo mnenje tega izvida.

Hvala že vnaprej,
lep dan
Default avatar

ajdalan

Spoštovani,

imamo enoletnika, ki ima nekaj dni zamašen nosek in dva dni vročine do 38 stopinj, najpogosteje okoli 37,5, ne kašlja, se pa slabše počuti oz. več spi in počiva. Danes je ostal doma v varstvu in so ga v času moje službene odsotnosti zaradi skrbi odpeljali k družinskemu zdravniku (ki ni pediater) na odvzem krvi. Zdravnik mu je predpisal hikoncil na podlagi CRP 29, ostale vrednosti so v mejah normale (levkociti 12...), na hitro mu je poslušal le pljuča, ušesa in žrela ni pogledal. Osebno sem mnenja, da gre le za prehlad in mu ne želim po nepotrebnem dajati antibiotik. Naša pediatrinja je nekaj dni odsotna bom pa jutri poklicala nadomestno. Zaradi skrbi vas prosim za drugo mnenje tega izvida.

Hvala že vnaprej,
lep dan
Default avatar

Tanč

Po znakih (prehlad), vročini (ki je za to starost skorajda obvezen spremljevalec prehladnih obolenj) in CRP 29, ki ga nikakor ne štejemo za visokega in je tudi število levkocitov za to starost normalno, gre za prehladno virozo in antibiotik ni potreben.
lp
(še vedno) Tanč



Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar

ajdalan

Spoštovani,

hvala za hiter odgovor. Včeraj smo bili pri pediatrinji, pregledala je kri in urin ter ugotovila, da ima virus v ustih, rdečo dlesen in majhne razjedice na jeziku, ki pa niso prave afte. Danes otrok še vedno ne je, razen nekaj žličk jogurta, vročina ostaja, slini se nekoliko manj in ogromno spi ter počiva. Mi veste povedati kaj več o tem virusu, je nalezljiv itd.? Obstaja kak način za lajšanje bolečin? Pediatrinja je rekla, da je zadeve iz lekarne nesmiselno kupovati. Če vročina do petka ne pade, moramo nazaj. Je smiselno kupiti probiotike, glede na to, da trenutno ne je nobenega sadja in zelenjave in se kmalu vrne v vrtec?

Hvala za odgovor ter Vaš trud,
lep dan
Default avatar

Tanč

Za kateri virus točno gre, ni mogoče napisati. Vsekakor pa so virusne okužbe nalezljive vse po vrsti.
Bolečine lajšamo s primerno hrano, običajno jim najbolje gre mleko, hladni pudingi, mlečni sladoled. Mine v nekaj dneh in zato tudi ni ptorebno česar koli dodajati, saj v teh dneh bolezni pač ne more priti do nekakšnega pomanjkanja.
lp
(še vedno) Tanč



Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46