Med.Over.Net

Hujšanje

Odgovarjajo: Sebastijan Nemanič, fitnes trener FZS • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Sirov burek - kalorična vrednost

Default avatar

Kolesarka

Rabim vašo pomoč.

Danes sem se sestradana vračala s seminarja na vlak in takooooo zeloooo mi je zadišal pravi bosanski sirov burek.
Ne da bi premišljavala sem ga kupila in ga kar na postaji zmazala. Kljub mrazu je hudičevo teknil.

Ker pa je to jed, ki si jo zaželim in tudi privoščim enkrat na par let, me vseeno zanima KOLIKO KALORIJ vsebuje en tak kos pregrešno dobrega bureka?!?!?!

Katera ve?
Default avatar

Kolesarka

Pomagale bi mi, če mi napišete z vrečke za listnato testo koliko kalorij, beljakovi, ogljikovih hidratov in maščob vsebuje.
Ali pa za vlečeno testo.
Vse ostalo sem že zbrala.

Hvala
Default avatar

Moni6

Na strani Pekarne Pečjak imaš vse energijske vrednosti (proizvodni program, listnato test).
Default avatar

Kolesarka

Prav lepa hvala Moni6.

Nekako okvirno ima burek cca 400-500 kcal, jasno veliiiiko maščob in beljakovin, oh so zanemarljivi. Torej, za kosilo ni noben greh, saj ne presega kaloričnih vredost, ki jih običajno uživam. Jap, holesterol je pa kričal in ječal...
Default avatar

dracon

Samo nekaj bi dodal če lahko.

Bodite pozorne na dejstvo da same kalorije niso vse v prehrani. 100 kalorij iz polnozrnatih testenin ali kruha se v telesu presnavlja popolnoma drugače kot 100 kalorij iz belih testenin. Ali še bolj drastično 100 kalorij iz surove zelenjave je čisto nekaj drugega kot 100 kalorij iz keksov. Kalorije so sicer okvirna orientacija. Je pa zelo pomembno koliko B OH in M je v hrani koliko balastnih snovi je zraven in kakšen je GI hrane ki jo pojemo. Res ne bo nikogar pobralo če si občasno privošči burek za kosilo. Ampak naj to ne bo preveč pogosto. Razen seveda če niste na atkinsonovi dieti. Čeprav tudi tam bi osebno izbral zdrave OMEGA maščobe in ne burek.

Kalorično burek sicer ne predstavlja problema. Res ima kalorij toliko kot povprečno kosilo. Ampak pri kosilu dobite ogromno zelenjave kot priloge zraven glavne jedi in kot solate (upam vsaj da izbirate takšne menije! :))
In dobite juho. Tako da vseeno kosilo je popolnoma nekaj drugega kot burek. In čeprav kalorično enako ima na samo hujšanje popolnoma drugačen efekt. Zato burek ja... 1x na mesec. Ne bo nikomur nič. Ampak ne bolj pogosto. Že tako je ogromno ostalih prekrškov v obliki pic itd :) Vsaj jaz imam takšno mnenje oz. pogled na te stvari.
If you are not doing it for fun ... you are doing it for the WRONG reason !
Default avatar

Kolesarka

Dracon, popolnoma se strinjam! Da ne rečem, da sem porabila vse papirnate robčke, ko sem ožmala maščobo z bureka :-))) in kar čutila, kako se je holesterol lepil na moje žile :-))))
Ampak, takoooo je pasaloooo!!!

Meni bo burek odpuščen, tako kot pohanje, to jem res zelo zelo redko, kot tudi govejo juho! O ja, pri pizzi pa večkrat grešim, ampak zdi se mi da tista z rukolo in mozzarelo in paradižnikovo mezgo je precej oklestena maščob. Dejansko najbolj zdrava od vseh pic.

Dekleta, poslušajte dracona, ne mene, ki vas zavajam!
Default avatar

D-ja

Ojla,

kaj pa naj bi bilo narobe z govejo juho, če ji pobereš maščobno stran?

Pizza super, ampak rukole pa ne morem, se mi zdi tak okus kot poprova meta za čaj.
Default avatar

Kolesarka

Ha ha ha, D-ja, najbrž nič, ampak iz pustega mesa dobra goveja juha ne rata. Zato smo jo nadomestili z zelenjavnimi, že pred leti. Tako da jo skuhamo 1-2x letno.
Default avatar

dracon

Zelenjavne juhe so nekaj najboljšega na svetu. Raznorazne kremaste špinačina gobova itd so pa sploh poglavje zase in so lahko popolnoma samostojen obrok bodisi malica ali kosilo. V mrazu prav prijetno pogrejejo napolnijo želodček in če so pravilno pripravljene sploh ne redijo. Enostavno jih vzameš s sabo v posodici in pogreješ v prvi mikrovalovni ko je treba. Celo na bencinskih črpalkah sem jo že pogreval :) In kako je teknila... mmmm !
If you are not doing it for fun ... you are doing it for the WRONG reason !
Default avatar

D-ja

Ojla,

super dracon, kaj pa kakšen recept?!

LP D
Default avatar

KRISTJAN

KOLIKO KALORIJ LAHKO DEČEK 13 LET STAR POJE NA DAN ČE HOČE SHUJŠATI
Default avatar

678t

KRISTJAN je napisal/a:
Starost ni dovolj, višina=?, kg=?
Saj veš, lahko imaš 170cm, pa 90kg ali pa 110kg, tu je razlika.
Default avatar

vesna100-

KRISTJAN je napisal/a:
odvisno koliko je ta deček aktiven ... telesno in psihično - učenje ...
odvisno s katero hrano bo večinoma vnesel kalorije - sadje in sveža zelenjava, z nekaj mesa, jajc in OH je odličen izbor, ki dovoljuje nekaj več vnosa kalorij ...

nikar otroku predpisati neko nespametno dieto ali mu celo dati vitamiske dodatke namesto svežega sadja in zelenjave ...vsekakor pa otrok rabi več kalorij kot odrasel človek, ker se telo še razvija ...
kot nujni dodatek k dečkovemu hujšanju priporočam kolo ...
Default avatar

ALEA

Burek: vrednost na 100g živila

beljakovine 9g, ogljikovi hidrati 24g, maščobe 10g, energijsko vrednost 200 do 230 kcal oziroma 900 do 970KJ

Pretvornik: kcal : KJ = 1 : 4,2

Lep pozdrav
Default avatar

Vedež

To ni res! KALORIJA je KALORIJA. Je osnovna enota za energijo. 100 kalorij iz česarkoli je samo in izključno 100 kalorij. Ne obstajajo nikakršne zelenjavne ali keks kalorije.

Problem je v količini hrane. Nekaj gramov težak keks ima 100kalorij in pol kile zelenjave. Torej TUKAJ je razlika, ne pa v tipu kalorij. Kalorija je kalorija. Vsaka je enaka. To je enota za energijo. Ni 1 kalorija iz keksa je povsem enaka 1 kaloriji iz brokolija. Razlika je, koliko keksa in koliko brokolija je potrebno za to kalorijo.
Default avatar

čakčakmal

Vedež je napisal/a:
1 kalorija keksa in 1 kalorija brokolija sta enaki!

1000kcal je 1000kcal, če poješ 200g čokolade ali 5kg paradižnika.
Default avatar

Ni res

čakčakmal je napisal/a:
Ni res. To me je razložila doktorica, pri kateri sem hujšala.
Kalorijo iz piškota telo drugače porabi kot kalorijo iz brokolija. V tem je razlika. Pač telo drugače deluje pri enem in pri drugem. Zato pri drugem hujšamo.
Default avatar

MirjanaFrankovic

Spoštovani!

Ko govorimo o kaloriji kot energiji za vrednost je 1 kcal = 1 kcal.
A seveda ne enako, ali vnašamo energij z živili s katerimi orgnizem skoraj nima kaj početi, razen, da jih vskladišči ali vnašamo enegijo z visoko hranljivimi živili, ki jih telo lahko uporabi.
O tem kako telo presnavlja 1 kcal polnozrnatega neluščenega riža in belega oluščenega riža so bile nareje mnoge študije in pridobljeni mnogi znanstveni dokazi. Torej: RAZLIČNO. Bel riž (tako kot večina enostavnih OH, piškoti, bel kruh, krompir in vse do škroba) se zelo na hitro presnovi, telo nima kaj s presežkom enostavnih sladkorev v tistem trenutku početi - če niste ravno v hribih, kolesu ali tečete in jih edino lahko vskladišči. Pri sestavljenih OH potrebuje telo dlje časa, da razgradi sladkorje na enostavne, in redkeje pride do presežkov, ki jih je treba uskaldiščiti. Seveda, je to pogojeno s količino, ki jo pojemo, če je ta prevelika seveda pride do nastanka in povečanja zalog.

Glede bureka: drage dame, sem brala včiraj Junga: Človek si bo izmislil 1001 razlog in utemeljitev, da se se mi nu treba srečati s svojo "senco". Da sam sebe uspe preslepiti...

Burek, bosanski pravi... (odlična in okusna jed, če delate carb load za pohod na Triglav ali Mont Blanc) je zelo velika napaka za kosilo: to je maščobno - hidratna bomba z zanemarljivim vnosom beljakovin. Skuta ali beli sir imata vsega nekaj % beljakovin, tega je v bureku najmanj in je razmerje res neugodno, ogromno je testa, še več pa maščob. Žal napaka, povprečna porcija je (ne industrijskega) temveč tega iz kioskov je cca 250 g-300 g (od tega maščoba 1/3) x 300 kcal/100g = lahko znese tudi 1000 kcal. En burek. Slasten kot je, je primeren za enkrat na leto.

Tako nekako lahko podam svoje je moje mnenje, po tistem, kar sem prebrala, študirala, izkusila...
Seveda, pa se vsak odloča zase.

Vse dobro vam želim,

Mirjana
PhDc. Mirjana Frankovič, spec. dipl. oec.
Transakcijski analitik - psihoterapevtka
[email protected], www.mirjana.si
Pogovor pomaga.
040 520 257

Moderatorji

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS
sebastijan - osebni trener
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic